iPhone taskuun ja menoksi: Moves tallentaa päivittäiset aktiviteetit

Suomessa osataan. Kotimaastamme tulee jälleen uusi ja mielenkiintoinen mobiilisovellus. Kyseessä on ProtoGeon kehittämä Moves, joka on alussa saatavilla ainoastaan Applen iPhonelle. Kehittäjä lupaa ohjelmastaan kuitenkin tulevaisuudessa sekä Android– että Windows Phone -versiot nykyisen iOS-sovelluksen rinnalle. Sovellus on täysin ilmainen ja sen voi ladata omaan iPhoneensa App Storesta.

Moves on suunniteltu seuraamaan päivittäisiä liikuntasuorituksia. Kyseessä ei ole niinkään varsinaisten urheilusuorituksien analysointiin optimoitu sovellus. Sen ajatuksena on ennemminkin kirjata ylös jokapäiväisessä toiminnassa tapahtuva hyötyliikunta.

Käytettävyydeltään Moves on erittäin simppeli. Se toimii taustalla keräten dataa käyttäjän liikkeistä hyödyntäen puhelimen sensoreita ja paikkatietoja. Käyttäjältä vaaditaan ainoastaan, että puhelin kulkee mukana esimerkiksi taskussa tai laukussa. Datan avulla se koostaa selkeän kaavion, josta käyttäjä näkee missä ja miten on liikkunut: askeleet, kilometrit, kartat ja kellonajat. Näitä tietoja voi halutessaan jakaa myös esimerkiksi sosiaalisiin palveluihin.

Akkua Moves kuluttaa yllättävän hellävaroen, vaikka se tallentaa käyttäjän jokaisen askeleen. Tähän on päästy sillä, että GPS:ää ei pidetä päällä jatkuvasti. Muutaman päivän kokeilun perusteella voinkin todeta, ettei Moves dramaattisesti heikennä akkukestoa: puhelin jaksaa edelleen koko työpäivän ilman lisävirtaa.

Moves kirjaa aktiviteetit ylös vähintäänkin kohtalaisen tarkasti. Se osaa erotella eri liikkumismuodot (kävely, pyöräily, autoilu jne.) ja ymmärtää merkitä aikajanalle paikkatiedot, kun käyttäjä viipyy yhdessä kohteessa muutamia minuutteja kauemmin. Kohteita on mahdollista nimetä ja Moves osaa tarvittaessa myös ehdottaa valmiita paikkatietoja Foursquaren tietokannasta.

Kaiken kaikkiaan Moves tuntuu erittäin onnistuneelta sovellukselta. Sen avulla on helppo seurata missä ja miten päivän aikana tulee liikuttua. Yksityiskohtaisia reittejä se ei tallenna, mutta useimmille riittänevät tiedot eri kohteista ja niissä vietetystä ajasta askelmäärien kera.

9 kommenttia

 1. Minulla Moves lähti viiden päivän kokeilun jälkeen iPhone 4S:stä, koska se vei liikaa virtaa. Normaalisti päivän aikan kulutan iPhonen akusta 30-65% aktiviteeteistä ja käytöstä riippuen (päivän päätteeksi akku on jäljellä siis 35-70%). Movesin ollessa päällä puhelimen akku oli joka ilta nollilla (1-5% jäljellä), parina iltana se piti jopa kytkeä etuajassa laturiin. Sovellus oli ihan mielenkiintoinen, vaikkei se kaikkea liikuntaa saakaan tallennettua — aina ei puhelin voi olla taskussa. Toivottavasti kehitystyö tuo parannusta akunkestoon. Sitä ennen en aio palata Movesin käyttäjäksi.

  1. Aika hurja akkukulutus. Itse en ole havainnut yhtä dramaattisia muutoksia. Ehkä tuohon vaikuttaa miten ja missä liikkuu, eli kuinka usein sovellus aktivoi GPS:ää. Sehän se eniten syö akkua.

 2. Toivottavasti tulisi myös WP 7.8:ole. Vaikuttaa mielenkiintoiselta

 3. Oon ollu tyytyväinen moves sovellukseen, on hauska seurata kuinka tulee liikuttua.

 4. Varoituksen sana niille ketkä haluavat tarkkuutta liikuntaan – minulla Moves laski askeleet aikalailla metsään ja jätti noin 40-60% askelista laskematta. Testilenkillä askelpituuteni olisi pitänyt olla noin 2m luokkaa jotta lukumäärä olisi pitänyt paikkansa 😉

 5. ”Kotimaastamme tulee jälleen uusi ja mielenkiintoinen mobiilisovellus.”

  Uskoisin mobiiliblogin lukijakunnassa olevan muidenkin maiden kansalaisia…

  1. Öööö… Jos saksalainen lukee MobiiliBlogia, hän luultavasti tietää, että MB on suomalainen. Tottakai hän pystyy päättelemään mitä ”kotimaisella” tarkoitetaan.

   Ei kukaan ole niin idiootti, että lukee suomalaista blogia ja kuvittelee ”kotimaisen” tarkoittavan kiinalaista!

   😉

   1. No haloo, en nyt sentään ajatellut, ettei lukija tietäisi mitä maata ”koitimaisella” tarkoitetaan 🙂 Muiden maiden kansalaisuuden omaavat suomenkieliset voivat sen sijaan kokea jonkinlaisen olenko-minä-ilmaa-tuntemuksen, kun lukijan kotimaan ilmoitetaan olevan Suomi. Kyse on lähinnä kohteliaisuudesta yhtä (mahdollista) lukijaryhmää kohtaan. Eihän tämä mikään iso asia ole; kunhan nyt ohimennen mainitsin.

 6. Odotampa ensimmäiseen softapäivitykseen asti ja jos ei ole akun syöntiä korjattu, katoaa ohjelma luurista. On meinaan sen verran hyvin akku imeytynyt asentamisen jälkeen iPhone 5:sta.

Kommentointi on suljettu!