Nokia ei näe QWERTY-puhelimille kysyntää

Fyysinen näppäimistö alkaa olla älypuhelimissa jo melkoinen harvinaisuus. Esimerkiksi pitkään hyvistä näppäimistöistään tunnettu HTC ei ole julkaissut uusia QWERTY-malleja. Sama pätee myös Nokiaan, jonka viimeisistä täysinäppäimistöllä varustetuista älypuhelimista on jo hetki aikaa.

Nokia aikoo jatkossa keskittyä kosketusnäyttömalleihin, joissa kuluttajien mielenkiinto on tällä hetkellä. Näin kertoo Nokian Saksan tuotepäälikkö David Akinjise. Hänen mukaansa kuluttajat eivät ole viime aikoina osoittaneet merkittävää kiinnostusta QWERTY-näppäimistöjä kohtaan. Pelkällä kosketusnäytöllä varustetut älypuhelimet ovat Akinjisenin mukaan halutuimpia, joten Nokia haluaa keskittyä niihin.

Suomalaisvalmistajan viimeisimmät QWERTY-älypuhelimet ovat vuonna 2010 esitelty E7 ja vuonna 2011 julkaistu E6. Perinteisesti Nokialla on ollut tarjota mallistossaan yrityskäyttöön suunnattu ja näppäimistön omaava älypuhelin. Nyt tällaista vaihtoehtoa ei kuitenkaa ole.

Onko fyysisten näppäimistöjen aika jo ohi? Löytyykö lukijoiltamme aitoa kiinnostusta QWERTY-puhelimia kohtaan?

Lähde: WMPoweruser

29 kommenttia

 1. Kyllähän noille tarvetta olisi. Esim. Office-ohjelmistoa olisi helpompi käyttää näppäimistöllä ja kirjoittaa pitkiä muistiinpanoja yms.

  1. MS Office -dokkareita editoidaan läppärillä tai pöytäkoneella, vain masokisti käyttää siihen puhelinta. Lisäksi aika harva ei-bisneskäyttäjä kehtaa käyttää Mikkisoftan Officea julkisesti.

 2. Kyllä olisi kysyntää. Nyt melkein vuoden sgs3:sta käyttäneenä on edelleen ikävä desire z:n näppäimistöä.. Ja pieni ikävä e71:sen näppistä vaikka sen käytöstä on aikaa jo ikuisuus.

  Ei edes suuri näyttö voi korvata hyvää näppäimistöä, ei ainaskaan minun käytössä. Hyvän fyysisen näppäimistön tärkein pointti on lokalisointi eli meilläpäin tarkoittaa ääkkösiä.

  Jos joku valmistaja julkaisee kelvollisen qwerty luurin niin täällä on ostaja, oli käyttis mikä tahansa. No toivossa on hyvä elää eli mvc:n tarjontaa odotellessa.. Viimevuonna odottelin turhaan, mutta ehkä nyt odotus palkitaan.

  En käsitä miksi valmistajat yrittävät väittää ettei kysyntää olisi kun kaikissa aihetta käsittelevissä artikkeleissa väki niitä vaatii.. Outoa omaan jalkaan ampumista.

  1. ”En käsitä miksi valmistajat yrittävät väittää ettei kysyntää olisi kun kaikissa aihetta käsittelevissä artikkeleissa väki niitä vaatii.. Outoa omaan jalkaan ampumista.”

   Niin ne on ne samat tyypit jotka niitä vaatii. Yleensähän juuri tän aiheen artikkeleissa on aina ne muutama äänekäs jotka niin tarvii sen qwertyn. Näin ollen se voi näyttää siltä, että kysyntää on vaikka lähinnä vain ne vastaavat jotka sitä kaipaa. Suurin osa ei selvästi kaipaa koska myynti qwerty luureilla on ollut huonoa jo tosi pitkään.

   Ei niitä puhelimia ilmaista ole suunnitella ja valmistaa! Jos on vähän kysyntää niin kuka haluaa lähteä leikkiin mukaan kun pitäisi voittoakin tehdä ja jos yritys tietää, että se ei ole kannattavaa.

 3. Meinaa varmaan että vaikka kysyntää onkin, sitä ei ole riittävästi. Yksi mahdollisuus olisi kehittää surface tyyppinen cover ratkaisu myös kännyille.

 4. Nokia totetaa ettei simpukka puhelimilla ole tarpeeksi kysyntää. Toistaako historia itseään, tekisi qwerty puhelimen vaikka kysyntä olisi 10.000kpl, saispa sanoa että tuli tehtyä ja jotain osaamistahan siitä häisi käteen.

 5. Varmaan salajuoni ja sitten MWC:ssä yllättää QWERTY-Lumialla

 6. Qwerty-tablettihan olisi iso juttu! Eikun…

  1. Ite käytän koulussa ja vapaa-ajalla Asus TF 300tg tablettia ja olen todella tyytyvinen! Tablet on itsessään todella hyvä mutta kun siihen pistää näppäimistön joka sisältää akun se on sitten ”miniläppäri” kosketusnäytöllä ja yli 15h akunkestolla. Että eipä tällä hetkellä oo oikeen parempaa vaihtoehtoa minusta opiskeluun kun tää tai muut vastaavat mitä Asuksella on. Paitsi ainut varteenotettava kilpailija tässä ryhmässä on surface kunhan se tulee kokonaisella windowsilla eikä rt, niin sitten se ois yhteeensopiva tietokoneen ohjelmien kanssa paremmin. Tässä Asuksen vehkeessä tuli mukana polaris office pro versio, että on kaikki offise systeemit mukana ja helppo käyttöinen ja pystyy tekeen melkein kaiken saman kuin tietokoneellakin.

 7. Mulla on ollut käytössä HTC:n Desire Z reilut kaksi vuotta. Hyvä puhelin ja hyvä QWERTY, mutta todella iso verrattuna pelkkiin kosketusnäytöllisiin puhelimiin. Fyysinen qwerty on mielestäni paljon mukavampi käyttää ja toivon, että niitä tehdään vastaisuudessakin. Tosin Z:aa paljon ohuempina.

 8. Aivan outoa puhetta. Jos ei ole tarjontaa, niin ei ole kysyntää.
  Vaimon E7 tekohengitetty pitkään, kun on valitettavasti lajinsa viimeinen. Ashoja saa näppiksellä, mutta ilman GPS:ää.
  Pitänee ostaa C5-00 talteen odottamaan. Siinä älykapula ja numeronäppis. Ei viimeisintä huutoa, mutta vielä myydään.

 9. fyysinen qwerty on ”ihan kiva”, mutta on se turha suurimmalla osalla älypuhelinkäyttäjiä. Kosketusqwerty esim SGS3:n kokoisessa luurissa toimii vaakatilassa jopa nopeammin omien kokemusten mukaan, mitä N900:n fyysinen qwerty aikoinaan. JA JOS tarvitsee sitten kirjoittaa pitkiä juttuja jossain mökillä, tai reissussa, ottaa mukaan jonkin monenlaisista bluetooth fyysisistä qwertyistä joita on ostettavana, vaikka sellaisen taskuun taitettavan.

  SGS3:ssa pystyn vaakatasossa käyttämään neljän sormen tekniikkaa, ja kirjoittaminen on nopeaa ja virheetöntä. N900:ssa aina käytin kahta peukaloa, mutta hitaampaa oli. Androidissa kun tarvitsee esim ssh-yhteyksiin näppäimistön jossa on myös ctrl, esc jne. kannattaa valita ”Hacker’s keyboard”.

  Kyllä kanssa näkisin että kiinteiden fyysisten qwertyjen aika on ohi älyluureissa. Ne harvat jotka sitä vielä kaipaavat, oppivat kyllä arvostamaan suurempaa akkua ja samalla litteämpää profiilia, kun fys-qwertyn ottama tila on säästetty. Entisenä N900-fanina voin kertoa että kyllä sen kosketusnäyttöqwertyn oppii, kunhan asennoituu että se on nyt vaan opittava. Sitten yllättyy miten hyvä ja nopea se on.

 10. Kyllä olisi tarvetta. Ainakin itse tunnen henkilökohtaisesti todella monta yrityskäyttäjää, jotka kiroilevat kun ”näissä nykypuhelimissa ole edes näppäimistöä”.

 11. Ei tuo sgs3:n näyttönäppäimistö ole kyllä mitenkään verrattava fyysisiin. Ei millään toisellakaan näppiksellä (olen kyllä testaillut kaiken mitä marketti antaa). Virhelyöntien määrä aivan järjetön ja varsinkin hankalassa paikassa, kuten autossa, auringonpaisteessa (ulkona ylipäätänsä) yms.. Eli isos näyttö ei kyllä kovinkaan paljoa auta. Ei kirjoittaminen esim nexus 7:llakaan ole läheskään yhtä helppoa kuin vaikka vanhalla kunnon e71:llä. Lisäksi näytöllä oleva näppäimistö vie melkein koko näytön verrantilaa, eli ei näe testiä jota kirjotitaa, fyysisellä näppäimistöllä tätä ongelmaa ei ole. Jo pelkästään jo helpottaa laitteen kanssa tekemistä.

  Kysyntää ei varmaan tutkimuksiin ole, kun ei ole ollenkaan tarjontaa. en myöskään muista yhtään sellaista älypuhelinta, jossa olisi uusinta ja parasta tekniikkaa yhdistetty fyysiseen qwertyyn. Eli miten voidaan tutkia menestyykö sellainen tuote, jota ei ole koskaan ollutkaan. Aina fyysisellä näppäimistöllä olleet puhelimet on rampautettu joltakin osa-alueelta, joten tottakai highend vehkeet vievät myyntimäärissä.

  Painoon on tässä tapauksessa huono sanoa mitään, kun nykyisin jokin Lumia painaa enemmän kuin vanha desire Z, eli ei se voi painostakana olla kiinni. Lumia on tosin liian painava, mutta painon ymmärtäisi jos sillä olisi saavutettu jotain hyötyä, kuten oikea näppäimistö.

  Suunnittelu tietysti maksaa, mutta ei loppupelissä paljoa, jos jostakin huippuluurista tuotaisiin versio näppäimistöllä ja ilman, ilman mitään teennäisiä rampautuksia yms. Sama kapula, mutta toiseen vaan slider näppis mukaan. Esimerkiksi sgs3:n olisi varmana tullut huikeat 4mm lisää paksuutta ja painoa varmaan 30-40g lisää, jos sitäkään.

  Mikään erillinen näppäimistö ei aja samaa asiaa, sillä silloin pitäisi keksiä näytölle jokin paikka, lisäksi ei taida missään olla edes näppistä saatavilla jossa olisi ääkköset.

  Surfacen kaltainen härpäke taas ei lisää mitään hyötyä, tunnoton räpellys. Näppäimistön pitää olla kiinteä osa luuria ja tukeva kaikin puolin sekä antaa kunnon vastine, kun näppäintä painaa..

  1. ”Ei tuo sgs3:n näyttönäppäimistö ole kyllä mitenkään verrattava fyysisiin. Ei millään toisellakaan näppiksellä (olen kyllä testaillut kaiken mitä marketti antaa). Virhelyöntien määrä aivan järjetön”

   Avainsana: testannut! Softanäppiksellä kirjoitus vaatii toki harjoittelua, se ei heti suju. Itse olen kirjoittanut jo 3 vuotta kosketusnäytöllä ja kirjoitusnopeus on todella nopea ja virheiden määrä todella vähäinen, omalta kohdalta voin ainakin sanoa, että en koskaan kirjoittanut fyysisellä niin nopeasti mitä softanäppiksellä nykyään.

   Kun ostin kosketusnäyttöluurin se virheiden määrä tosiaan oli aivan järjetön ja aattelin että mitä tästä tulee, kuitenkin hyvin nopeasti huomasin, että kirjoitustarkkuus kasvoi valtavaa vauhtia. Nyt sitä kirjottelee jo ilman miettimistä ja naputtelee sinnepäin ja kummasti ulos vaan tulee ihan järkevää tekstiä ja nopeasti 🙂

 12. Kyllä kysyntää on. Ei päivittäin mutta kuitenkin. Lisäksi kysyntää on simpukkamallille ja reilun kokoiselle peruspuhelimelle. Ei oota vain joutuu myymään.

 13. @Kalle456: Olen pohtinut samaa: valovoimainen aito PureView yhdistettynä fyysiseen Qwertyyn voisi olla yksi jäljellä olevista keinoista joilla Nokia voisi erottautua kunnolla kilpailijoistaan. Puhelimessa ei olisi mitään ”808-pattia”, koska se olisi valmiiksi sopivan paksu.

 14. @PureQwerty: Ei se pattia poistaisi, koska ei sitä 808-objektiivihäkkyrää saisi ainakaan perinteisellä liukuqwerty-ratkaisulla laitettua näppäimistön läpi.

  Mielummin otan ne muutamat millit paksuudessa nekin isompana akkuna, kuin fyysisenä qwertynä, jota enää en tarvitse. Sellanen fyysinen mininäppäimistö on vaan hidas painella kahdella peukalolla, tai etusormilla. Akkuvirran riitävyys on minusta se suurin puute edelleen älypuhelimissa tehokäyttäjillä. Onneksi on myydyimpiin huippumalleihin isompia akkuja vaihdettavana (SGS3, Note2).

  @Jarissimo: On niitä ääkkösillä olevia bluetooth-näppäimistöjä. Ulkomaalaisista kaupoista ei kannata etsiä sellaisia, tietystikään.

 15. Veikkaan että qwerty-mallien valmistaminen ja jälkimarkkinointi (lue: huolto) on kalliimpaa kuin yksinkertaisten kosketusnäyttölaatikoiden. Valmistajana lienee siis helppo yhtyä yleiseen mielipiteeseen.

  1. Mekaniikan ja såhköisten piirien valmistuskustannuksiin en ota kantaa, mutta oikein suunniteltu fyysinen Qwerty-näppäimistö ei käytännössä aiheuta juuri minkäänlaisia huoltokustannuksia. Esimerkkinä legendaariset Nokia 9300, 9300i ja 9500: onko niitä kukaan saanut hajalle tai muuten toimimattomiksi? Hyvä laatu aikaansaatiin vesi- ja pölytiiviillä rakenteella. Vaikka noiden puhelimien näppäimistöissä on ulommaisena joustava kalvo, niissä oli kohtalaisen hyvä näppäinliike ja näppäinten oikea (kupera) muoto. Nokian näppäimistöt edustivat ehdotonta huippua. On ikävää, ettei Nokia enää hyödy osaamisestaan, vaan kuvittelee ettei kunnon Qwertyille ole kysyntää.

   Logistiset kustannukset ovat fyysisillä Qwertyillä varustetuilla puhelimilla melkoiset, useista kielilokalisoiduista näppäinvariaatioista johtuen. Siinäkin Nokia saavutti logistisia etuja – monelta amerikkalaiselta ja kiinalaiselta kännykkäfirmalta puuttuu vieläkin tarvittava osaaminen. Näistä syistä johtuen erityisesti Nokialta odotetaan fyysisellä Qwertyllä varustettua älypuhelinta. Se tarjoasi Nokialle tilaisuuden ”pestä” kilpailijansa innovaatioilla, laadulla, lokalisoinnilla ja logistiikalla.

 16. Olen etsinyt qwerty-puhelinta ihan tosissani. Minulla on kylmät ja kuivat kädet *aina*. Toisinaan saan kosketusnäytön reagoimaan, kun imeskelen sormiani muutaman hetken. Se ei kuitenkaan ole kovin hygieenistä eikä tarkoituksenmukaista. Minulla on myös tikku, jolla näyttöä voi toki sohia. Mutta viestien ja juttujen kirjoittaminen kirjain kerrallaan vie iän ja terveyden. Ilmeisesti minun on tyydyttävä osaani ja luovuttava kännykän käyttämisestä ja siirryttävä kuljettamaan mukanani miniläppäriä. Rintataskuun jokin halvin perusluuri, mikä löytyy. Tällä hetkellä elämääni riemastuttaa vielä Milestone. Se tosin on auttamatta kehityksestä jäljessä, eikä siihen mahdu roottaamatta Foursquaren ja Spotifyn lisäksi enää muuta. Se kun ei osaa hyödyntää 8 gigan muistikorttiakaan, eikä päivity ICS:ään ilman erityistoimenpiteitä. Pulassa olen ja pahasti. Mistä löytää enää ensi vuonna uusia qwerty-puhelimia meille jääkalikkasormille, joilla on kroonisesti rutikuiva iho? Siis minun ihoni on luokkaa ”tavaratalon kerrosopastetaulu ei reagoi kosketukseeni”.

 17. Lisäys: On tässä se hyvä puoli, että ihmiset eivät enää jaksa lähetellä sähköposteja tai tekstareita tien päältä. Olen puhunut valtavan paljon enemmän puhelimessa, kun ihmiset vastaavat soittamalla, kun aika moni pitää kosketusnäyttöä hitaana, hankalana ja ankeana viestintävälineenä, vaikka olisi kuinka normaali iho.

 18. Ostakaa fyysisiä näppiksiä kaipaavat ja paljon kirjoittelua puhelimella harjoittavat Note 2. Kynä käteen ja tekstiä tulee nopeammin ja sujuvammin kuin millään muulla mobiililaitteella. 🙂

  1. Jotenkin suhtaudun tuohon varauksella. Osaako se kääntää käsinkirjoitetun tekstin digitaaliseksi suoraan, jotta voi siiirtää wordiin? Ja vielä tärkeämpää, tekeekö se sen virheettä eli oppiiko se vähän huonommankin käsialan. Lisäksi en näe että näytölle voi mahtua kovin paljon tekstiä käsin kirjoitettuna, joten onko se oikeasti nopeampaa?

 19. Ehdottomasti olisi kysyntää sellaiselle puhelimelle!!! Työnteko eli kirjoittaminen kosketusnäyttöpuhelimella on aivan syvältä ja kaipaan joka ikinen päivä täyskokoisella näppäimistöllä varustettua puhelinta!!! Uusi Nokia kommunikaattori äkkiä tuotantoon! Se olisi kuitenkin ainoa laatuaan ja myisi varmasti juuri sen takia!! Lupaan ostaa niitä 2kpl heti kun tulee kauppoihin!

 20. Kyllähän nykylaitteisiinkin fyysisen näppäimistön saa, jos haluaa. Tarvitaan vain adapteri. 🙂

 21. Kyllä olisi fyysiselle näppäimistölle kysyntää. Kyllä tuolla kosketusnäytölläkin tulee jotenkin toimeen, mutta E7 näppis hakkaa kyllä käytettävyydessä kaikki kosketusnäytölliset mennen tullen.

  Toivottavasti Nokia tekee puhelimen, jossa on n.4.5″ näyttö, todella ison kapasiteetin akku + fyysinen näppis.

 22. EHDOTTOMASTI LISÄÄ NOKIA C6-00 JA E7 tyylisiä puhelimia, joissa ON NÄPPÄIMISTÖ!!!

  Oma nokia 6c on ollu hyvä, mutta juuri tänään (2,5 vuoden jälkeen) hajosi näyttö jostais syystä. Vaikea on uutta löytää, jos samanlaisen haluu (vielä Elisa myy), niin saa pulittaa siitä 180e, itse maksoin siitä 2,5 vuotta sitten 225e ja se oli jo silloin vanha puhelin!

  Miks tuolla nokialla ei tajuta et me kuluttajat halutaan tällasiakin puhelia!?

Kommentointi on suljettu!