Ubuntu tulee myös tableteille

Ohjelmistoyhtiö, Canonical, on tosissaan yrittämässä mobiilimarkkinoiden valloittamista. Aiemmin Ubuntu-työpöytäkäyttöjärjestelmästään tunnettu yhtiö julkaisi alustastaan hiljattain version älypuhelimille ja nyt Canonical kertoo suunnitelmistaan taulutietokoneiden suhteen. Käytännössä tavoitteena on tuoda Ubuntu kaikille keskeisimmille laitteille: tietokoneet, tabletit, älypuhelimet ja televisiot.

Ubuntun käyttöliittymä tableteilla noudattelee tuttua yleisilmettä. Se tukee laajasti eri eleitä ja käyttää hyväkseen näytön jokaista reunaa eri toimintojen paljastamiseksi. Esimerkiksi pyyhkäisy vasemmasta reunasta tuo esiin sovelluspaneelin, jonka kautta ohjelmien ja pelien välillä on mahdollista navigoida helposti. Alusta tukee natiivien sovelluksien lisäksi verkkostandardein rakennettuja ohjelmia, jotka on pyritty saamaan käyttäytymään luontevasti muiden sovelluksien joukossa.

Taulutietokoneiden osalta tärkeää roolia näyttelee moniajo. Canonical on kehittänyt Ubuntuun mielenkiintoisen jaetun ruudun moniajon. Käytännössä samassa näkymässä voidaan ajaa kahta sovellusta. Oikeaan reunaan on mahdollista avata sovellus, josta löytyy räätälöity käyttöliittymä puhelimille. Näin se mukautuu pienempään tilaan ja luonteva käyttää.

Ubuntu on räätälöity tukemaan laajasti eri näyttökokoja aina kuudesta tuumasta 20 tuumaan ja 100 ppi:stä 450 pikseliin tuumaa kohden. Se tukee käyttötilejä, joten saman laitteen jakaminen perheen kesken on vaivatonta. Lisäksi alusta tukee laajasti eri piirisarjoja. Käytännössä se toimii Androidin kanssa samojen ratkaisujen kanssa.

Tablet-versiota Ubuntusta pääsee jo kokeilemaan Nexus 7– ja Nexus 10 -laitteilla, joille Canonical on julkaissut varhaisen testiversion. Ohjeet ja tarvittavat tiedostot löytyvät osoitteesta http://developer.ubuntu.com.

5 kommenttia

  1. Toivottavasti Ubuntusta tulisi hyvä vaihtoehto. Tällä hetkellä iOs tabille, winukka kännyyn ja läppäriin. Ostan heti windows tabin kun siigen saa paljon sovelluksia. Ja kun hinta laskee.

    1. Jos testaat, kertoisitko käyttökokemuksia?

  2. tuossa on oikeasti ideaa. Toivottavasti tää tabletti versio on myös koneystävällinen, siis vähän koneen resursseja haukkaava niin kuin esim. pc versiot. Ehdottomasti kiinnostava peli. Onko tietoa bihkä tableteihin tuon sais runtattua, siis että mitä se tukee jne… vai onko laitteisto pohjana vain nexus

Kommentointi on suljettu!