HTC UltraPixel -kamera ei vakuuta Nokian entistä kamerajohtajaa

Marraskuussa uusien haasteiden pariin Nokialta siirtynyt Damian Dinning ei ole vakuuttunut HTC:n uudesta UltraPixel-kamerasta, jollainen löytyy vastikään julkaistusta One-puhelimesta. Dinning kommentoi taiwanilaisvalmistajan kameraa Twitterissä varsin epäluuloisin sanankääntein ja pitää sitä heikompana Nokian malleihin nähden.

Dinning muistuttaa, että Nokia 808 PureView omaa edelleen matkapuhelinmarkkinoiden suurimman sensorin. Se on kooltaan 1/1.2 tuumaa, kun HTC Onessa lukema on 1/3 tuumaa. Se on samaa tasoa Lumia 920:n kanssa, jonka kamerasensorin koko on niin ikään 1/3 tuumaa.

Kodakilla ja Nikonilla ennen Nokialle tuloa työskennellyt Dinning pitää myös UltraPixel-kameran optista kuvanvakainta Lumia 920:n ratkaisua heikompana. Tämä siksi, että nokialainen kykenee vähentämään tärinää pidempiä suljinaikoja käyttämällä. HTC:n mukaan One tuottaa selkeitä kuvia aina 1/7.5 sekunnin suljinnopeuksilla. Lumia 920:ssa suljinnopeus voidaan säätää kuitenkin 1/3 sekuntiin, jolloin valoa saadaan kerättyä enemmän. Yksinkertaistettuna Lumia 920:n kuvanvakain toimii kilpailijaansa tehokkaammin.

Lopuksi Dinning ihmettelee vielä HTC:n väitettä, jonka mukaan sen uusi kamera kerää valoa jopa 300 prosenttia enemmän kuin perinteiset 13 megapikselin kamerat. Väitteen tueksi Dinning toivoisi hieman tarkempia taustatietoja.

13 kommenttia

 1. ”Nokia 808 PureView omaa edelleen matkapuhelinmarkkinoiden suurimman sensorin. ”

  Kyllä, mutta kannattaa ottaa huomioon, että 808:ssa on PALJON enemmän pikseleitä. Mitä tästä seuraa? Myös pikselit ovat pienempiä(1.4 vs 2 mikronia). Eli kyse ei ole pelkästään sensorin koosta, vaan myös sensorin koosta suuhtessa pikselimäärään. Kaikkia pienten pikselien haittapuolia ei ehkä kannata tässä ruveta luettelemaan. HTC Onen 2 mikroniakin on muuten aivan liian pieni pikselikoko pienelle, kännykässä käytettävälle optiikalle.

  ”nokialainen kykenee vähentämään tärinää pidempiä suljinaikoja käyttämällä.”

  Totta, mutta pitemmät suljinajat lisäävät myös liikkuviin kohteisiin ”vauhtiraitoja”. Kuvanvakaaja poistaa kameran tärinät pitemmillä suljinajoilla, ei kuvassa olevien kohteiden liikettä. Jos valotus ja kohina pysyy samana, niin ehdottomasti valitsen ennemmin lyhyemmän suljinajan kuin pitkän. Jännästi Dinning jättää tiettyjä perusasioita mainitsematta…

  1. Lasten kuvaaminen onkin yhtä juhlaa ylipitkillä valotuksilla kuvatessa.

   1. Tuossa verrattiin vain kuvanvaakaajan toimintaa. Tottakai tuolloin kuvataan liikkumattomia kohteita. Nokialainen tuottaa siis terävämmän kuvan käsivaralta 1/3 sek valotusajalla kuin HTC samalla ajalla. Vilkkaasti liikkuvia lapsia kuvatessa sitten on aivan yksi lysti onko aika 1/3 tai 1/7,5 sek sillä kumpikin tuottaa useimmiten epäterävän kuvan. Lyhyemmät ajat ovat kivoja mutta eivät valitettavasti ole aina niin vain valittavissa, kuten tuossa ”Karjalan poikii ” kertoo tekevänsä.

    Liikkuvien kohteiden kuvaaminen ja saaminen siedettävän teräviksi vähässä valossa (ilman salamaa) vaatii erilaiset vehkeet ja jos valoa on vieläkin vähemmän niin sitten taas erilaiset laitteet. Ongelma on ratkaistavissa mutta luku hintalapussa vain kasvaa ja painoa kertyy laukkuun lisää.

 2. nokian 808 olisi hyvä kilpailija älypuhelinmarkkinoilla jos siinä olisi edes kunnon käyttöjärjestelmä.

  1. No. Jos huhuttu Lumia, jossa on 808 kamera tulee markkinoille, on siinä aikamoinen paketti.

   1. huomenna varmaankin kuullaan tuleeko 41mp windows järjestälmelle TOIVOTTAVASTI TULEE HETI LÄHTEE TILAUKSEEN KUN SAATAVILLA

 3. Lumia jossa on 808 kamera ja tietysti tämä Dinningin kehuma kuvanvakaaja ja ehkä vielä ripaus jotain muuta. Siinä on paketti joka on pari kierrosta edellä muita.
  kutnt

 4. Erittäin yllättävää sinänsä, että Damian Dinningiä ei vakuuta Pureviewin kilpailija. Lähtö-bonukset lienee siis olleet ainakin kunnossa.

  1. Tuskin kaverin palkka Jaguar Land Roverillakaan on mikään minimipalkkatasoa, en usko motiivina olevan joku ex-työpaikan bonus.

   Jos on tehnyt pitkään työtä eri kameranvalmistajilla ja parhaimman kännykkäkameran parissa, voi hänen olettaa osaavan asiansa.

   1. Pointti olikin juuri ihmetellä jutun otsikkoa. Ei kai nyt kukaan omaa vuosien työtään moiti, vaikka firmaa olisi jo vaihtanutkin? 🙂

  2. Eihän Dinning lähtenyt riitojen takia vaan koska ei halunnut muuttaa Suomeen. Miksi hän ei,siis kannattaisi nokiaa?

 5. Nokian pakettiin tarvittaisiin sovelluksia.

  Sillon se korvaisi tabletin ja kameran.

Kommentointi on suljettu!