Videolla: Jollan Sailfish-käyttöjärjestelmä

Jolla ei esitellyt Mobile World Congress 2013 -tapahtumassa ensimmäistä puhelintaan, mutta oli vahvasti esillä messuilla muun muassa demoamalla kehitystyökalujaan. Samalla yhtiön toimitusjohtaja, Marc Dillon, paljasti, että Jollan tavoitteena on lanseerata Sailfish-puhelin maalis-huhtikuun aikana. Markkinoille laite on tarkoitus saada jouluksi ainakin Suomessa sekä Kiinassa.

Teorian ja lupauksien sijaan monia kiinnostanee kaikkein eniten kuitenkin alustan nykyinen kehitystila. Niinpä Jollan Stefano Mosconin luoma silmäys alustan ominaisuuksiin Pocketnow.comin verkkotoimitukselle innostanee lukijoitamme. Mosconi käyttää esittelylaitteena Nokia N950:aa, joten erityisesti suorituskyvyn suhteen ei kannata vielä vetää suuria johtopäätöksiä. Ei sillä, että Sailfish pyörisi huonosti laitteella, mutta parempaa on varmasti luvassa lopullisella raudalla.

Mosconi esittelee yllättävän kattavasti Jollan mobiilialustan ominaisuuksia. Uutena hän paljastaa Events-valikon, joka on vastikään lisätty Sailfishiin. Se kokoaa yhteen kaikki puhelimeen saapuneet ilmoitukset Nokian MeeGon ilmoituskeskuksen tavoin. Videolla nähdään lisäksi aiempaa laajemmin alustan sovelluksia, jotka Jolla on kehittänyt itse.

Lähde: pocketnow.com

12 kommenttia

 1. Hyvältä näyttää. Saa nähdä tuleeko tästä haastetta Androidille ja iOS:ille

 2. Ihan kiva käyttis, mutta nykyään kaikki mikä merkitsee on kattava market-kauppa. Windowsissa se on ei-niin-kattava, ja siksi käyttis ei kiinnosta useampia. Karu totuus :>>

  1. Android sovellukset toimivat suoraan Sailfish:ssä, eli tuo ei liene ongelma tälle OS:lle.

   1. Juuri näin, tuossa videollahan sekin kerrottiin.

    1. Kappas keppanaa. No sitten, loistavaa 🙂

 3. pyh, tuo ei kerro mitään, tuo videolla ollut on ns. nakedfish, eli juuri demoamiseen tehty versio.

 4. Odotan innolla että tuo tulis myynttiin, ja tietysti ajoin seurata heidän toimintaansa 🙂 hyvältä näyttää tuo käyttis

 5. Android-sovellusten yhteensopivuus ei takaa onnistumista. Olivathan ne tuettuja myös Blackberry Playbookissa ja Grid10-tabletissa. Silti nuo floppasivat. Sitä paitsi kehittäjän täytyy kuitenkin laittaa ne tuonne Sailfishin sovelluskauppaan. Myös Blackberry 10:ssä toimivat Android-sovellukset, mutta ne ovat kuulemma hyvin kankeita ja Android-emulaattori perustuu useita vuosia vanhaan versioon Androidista. Toivoa saattaa, että Sailfishissä tämä on paremmin toteutettu.

 6. Minkähän takia puhelimen yläreunassa. Sopivassa valossa vilahtaa nokian logo?

  1. Koska puhelin on toistaiseksi Nokian? 0.o Nehän vaan esittelee nyt käyttistä. Itse eka puhelin tulee vasta pian esittelyyn 🙂

  2. Nokian vanhan MeeGo-tiimin kehittäjälaite oli N950 ja samainen puhelin toimii Jollan testilaitteena. Samalla on helppo kehua Sailfishin nopeutta, kun on kolme vuotta vanhaa rautaa demovehkeessä.

   Toivottavasti Jolla breikkaa markkinoilla! 🙂

   http://www.gsmarena.com/nokia_n950-3997.php

 7. Jollalla on kyllä ketterät nämä käyttöjärjestelmät ja uskon kyllä puhelimien menestyvän muutenkin!

Kommentointi on suljettu!