Palmin luoma webOS jälleen uudelle omistajalle

Tästä se kaikki alkoi. Ensimmäinen webOS-laite: Palm Pre.

Vuonna 2009 maailmalle esitellyn webOS-käyttöjärjestelmän tarina on monimuotoisen rikas. Ikävä kyllä se ei tässä tapauksessa tarkoita kuitenkaan loistelijasta menestystä markkinoilla, vaan ennemminkin omistussuhteiden ja suunnitelmien jatkuvia muutoksia.

Tietokonejätti HP:lle vuonna 2010 siirtyneestä webOS:sta piti tulla yhtiölle tärkeä alusta, mutta ensimmäisten tuotteiden heikko menestys sai valmistajan pohtimaan suunnitelmiaan uudestaan. Hetken päästä paketti päätettiin avata avoimen lähdekoodin projektiksi nimellä Open webOS. Olemme saaneet seurata sen kehittyvän hitain askelin, mutta siihen perustuvia tuotejulkistuksia emme ole nähneet.

Nyt alustan historiassa alkaa jälleen uusi aikakausi, kun korealainen LG ostaa keskeisiä webOS:n komponentteja itselleen. Osa pilvipalveluista, kuten App Catalog -kauppa, jää kuitenkin edelleen HP:lle. LG:n mukaan yhtiö hankki omistukseensa kasan lähdekoodia, dokumentteja, verkkosivustoja ja osan webOS-tiimin jäsenistä. Tietojen mukaan HP tulee samalla lisensoimaan Palmilta saamansa patentit LG:lle.

Uuden omistajan myötä webOS:n tulevaisuus ei juurikaan selkeytynyt. Korealaisyhtiö ei ole kyennyt antamaan tarkkoja suunnitelmia alustan suhteen. Ilmeisesti sitä aiotaan käyttää jossain muodossa tulevissa älytelevisioissa. Tästä huhuttiin jo viime vuoden lokakuussa. Valmistaja ei sulje myöskään pois mahdollisuutta webOS-pohjaisista älypuhelimista tai muista mobiililaitteista.

Lähde: The Verge

1 kommentti

Kommentointi on suljettu!