Nokian Meltemi-alustan oli tarkoitus elää nykyisten ratkaisujen rinnalla?

Verkkojulkaisu, My Nokia Blog, kertoo saaneensa käsiinsä dokumentin, josta käy ilmi Nokian Meltemi-alustaan liittyneitä suunnitelmia. Meltemi oli Nokian kehittämä Linux-pohjainen mobiilialusta, jota se ei koskaan vahvistanut, mutta jonka olemassaolo on varmistunut muun muassa Nokian entisten työntekijöiden lausuntojen myötä. Tietojen mukaan projekti haudattiin osana Nokian säästötoimia, vaikka se oli jo erittäin lähellä valmista tuotetta.

My Nokia Blogin saaman dokumentin mukaan Meltemi olisi ainakin aluksi elänyt Series 40 -alustan rinnalla. Aikaisempi käsitys oli, että Nokian tarkoitus olisi ollut korvata sillä Series 40 -alusta. Tuoreimpien tietojen mukaan Meltemi olisi kuitenkin muodostanut oman tuotekategoriansa Lumioiden ja Ashojen väliin.

Meltemin oli tarkoitus tuoda älypuhelimista tuttuja ominaisuuksia edullisemman hintaluokan laitteisiin. Tämänhetkisen tilanteen valossa sen markkina-alue olisi jäänyt varsin ahtaaksi, sillä Lumia-mallisto on saatu puskettua alle 200 euron hintaluokkaan. Asha-portfolio tarjoaa puolestaan kosketusnäyttöpuhelimen noin 100 euron hintaluokkaan.

Meltemi-puhelinten ominaisuuksiin kuuluivat Nokian suunnitelmissa muun muassa ClearBlack-näyttö, Carl Zeiss -kamera, videopuhelut, kartat, sosiaalisten palveluiden integraatio ja SLAM-yhteys, jonka yhtiö on sittemmin toteuttanut S40-alustalla. Olisiko käyttökokemus ollut Series 40 -alustaa parempi? Sitä on oikeastaan mahdotonta arvioida, jonka vuoksi Nokian ratkaisun lopullista järkevyyttä on vaikea punnita. Joka tapauksessa Ashat kattavat nykyiseltään jo suurimman osan Meltemin väitetyistä ominaisuuksista. Täysin hukkaan kehitys siis tuskin on päässyt valumaan.

Lähde: My Nokia Blog

11 kommenttia

 1. Paljon kyllä siitä Meltemistä, mitä siis siihen olisi pitänyt tulla, on tullut esiin Ashoissa, esim. Slam ja selain ja tällaiset.

  Eli myös paljon mahdollista että varsinaista hyötyä ei olisi tästä tullut vaan pikemminkin vaan sekoittanut pakkaa ja kun Lumiatkin on saatu painettua niinkin halpaan hintaluokkaan että varmasti ihmiset valitsisivat tällaisen yleisemmän ja ns. älypuhelinmaisemman käyttöjärjestelmän.

 2. Microsoftin Linux-kammo näkyy tässäkin päätöksessä. Microsoftin juoksupoika Steven Elop kiirehti tappamaan Meltemin ennen kuin se pääsee näyttämään edes kykyjään.

  1. Ja onko jonkinlaista perustetta tälle, muuta kuin oma Microsoft-kammo? Mitä Taskumuron lyhyestä Meltemi-jutusta kävi ilmi, niin kovin oli sotkuista tuon Meltemin kehitys.

   1. Microsoft tietystikään ei halunnut että Nokia olisi myynyt miljardi Linux halpapuhelinta jolloin siltä olisi jäänyt saamatta miljardi x 20 euroa windows lisensseistä. Nyt Nokia saa itse joka puhelimesta sen 20 euroa vähemmän. Yritä siinä nyt sitten tehdä 50 euron älypuhelinta kannattavasti… …. Bravo Elop!!!

    1. Microsoft ajaa samaa mallia mobiili-puolelle kuin on PC-puolella. Laitevalmistajat ovat pelkkiä pienikatteisia raudan monistajia ja Microsoft käärii rahat softasta.

 3. Eikös tämän pitänyt olla N9:n halpahintaluokka alumperi?

  Eli Lumia ja Asha korvattaisiin Meegolla ja Meltemillä alkuperäissuunnitelmassa?

  1. Silloinhan ei vielä tiedetty Lumioista jne.
   Tietääkseni noin oli suunniteltu, ennen kuin aloitettiin Windows Phone- strategia ja Meego hylättiin. Tosin, Meegokin olisi varmasti jäänyt jalkoihin ja Windows Phonella on muitakin kannattajia(HTC, Kiinalaiset valmistajat). Itse henkilökohtaisesti pidän WP- strategiaa järkevämpänä. Tiedä sitten mitä Androidilla olisi tullut. Uskoisin, että erottautuminen joukosta olisi jäänyt vähälle ja Nokiasta olisi tullut vain yksi Android-valmistaja muiden 10 lisäksi.

   1. Tota tarkotinkin. 😉

    Nii voishan se Nokia tehä android-luurin ja naamioida sen ihan toiseks. 😛

 4. Elop on Microsoft pomo, joka tuli Nokialle ensisijaisesti varmistamaan Windows Phonen menestystä ei niinkään Nokian menestystä. Ensipäivästä alkaen on ajettu pelkästään Windows Phoneen keskittyvää strategiaa ja julistettu sota kaikille muille järjestelmille, jopa omille.

 5. Se ainakin on tullut selväksi, että Windows Phone oli se kaikista huonoin vaihtoehto. Se on jo kokeiltu ja nähty. Nokia menetti 11:sta 12:sta entisestä asiakkaastaan. Mikä tahansa vaihtoehto olisi ollut parempi. Sitä paitsi väite että käyttöliittymän valinta on joko/tai kysymys on tätä Elopin Microsoft puhetta. Nokialla voisi ja pitäisi olla useampia vaihtoehtoja kuin kaikki munat yhden epäsuositun järjestelmän varassa. Keskittyminen on ainoastaan Microsoftin etu, ei Nokian busineksen etu.

 6. Eikös joku ollut juuri nähnyt niinsanotun ”N9 minin”.
  missä ei ollut s40 alustaa vaan joku uusi . Nokian järjestelmä kuitenkin.
  Oisko nyt sitten Meltemin vuoro tulla markkinoille?
  ja joku oli sanonut että siinä ois meltemi.

Kommentointi on suljettu!