Samsung Galaxy S IV -huhut koottuna

Joko odotus Samsungin seuraavaa lippulaivaa kohtaan käy kuumana? Varmastikin monen osalta käy, sillä onhan Galaxy S III yksi tämän hetken myydyimmistä älypuhelimista. Sen seuraajalla on kovat paineet, sillä kaikki aikaisemmat mallit ovat kyenneet lyömään edeltäjänsä myyntiluvut. Pystyykö tähän myös Galaxy S IV?

Ensin viikon torstaille sijoittuva julkistus on saanut huhumyllyn pyörimään kovaa vauhtia. Ikävä kyllä yhtään aitoa kuvaa laitteesta ei ole todennäköisesti vieläkään nähty, vaikka Twitter-käyttäjä evleaksin julkaisemista kuvista ehdittiinkin jo innostua. Ilmeisesti niiden lähde oli kuitenkin Expansys-verkkokauppa, joka käytti niitä kuvituksena omassa artikkelissaan Galaxy S IV:n mahdollisista ominaisuuksista.

Mitä Galaxy S IV:n sisältä löytyy?

Ilmeisestikin laitteen sydämenä toimii uuden sukupolven Exynos Octa 5 -sarjan siru, jossa on peräti kahdeksan suoritinydintä. Tiedot on kaivettu puhelinten tehoja mittaavan Antutu-sovelluksen datasta, jonka testin luultavasti joku Samsungin uutta lippulaivaa käyttävä oli laitteessaan ajanut. Siru olisi lähteen mukaan kellotettu 1,8 gigahertsiin.

Samsung Exynos Octa 5 -siru käyttää ARM:n big.LITTLE-teknologiaa. Se tekee suoritinytimien välillä vaihtelusta sujuvaa. Niinpä piirisarja rakentuu neljästä tehokkaasta Cortex-A15-ytimestä ja neljästä kevyempään käyttöön suunnatusta Cortex-A7-ytimestä. Siru aktivoi tarpeen mukaan eri yksiköt pitääkseen akkukulutuksen peruskäytössä minimissään.

Muita puhelimen teknisiä ominaisuuksia ovat tiettävästi PowerVR SGX 544M -grafiikkapiiri, kaksi gigatavua RAM-käyttömuistia, 4,9 tuuman full hd -kosketusnäyttö sekä 13 megapikselin kamera.

Kosketusnäyttö olisi viimeisimpien vihjeiden mukaan perinteistä AMOLED-paneelia 25 prosenttia energiatehokkaampi.

Rakenne edelleen muovia?

Mobiilialaa seuraaville tuttu venäläistoimittaja Eldar Murtazin väittää nähneensä korealaisvalmistajan tulevan lippulaivan. Murtazin kertoo ulkoisten muutosten olevan pieniä nykyiseen malliin nähden. Päämateriaaliksi Murtazin sanoo muovin, joten Samsung jatkaisi valitsemallaan linjalla. Muovin etuna ovat ainakin kevyt rakenne sekä nopean tuotantovauhdin takaaminen.

Langaton lataaminen osa Galaxy S IV:tä?

Galaxy S III:n osalta langaton lataaminen jäi lopulta puolitiehen, vaikka ominaisuutta julkaisun yhteydessä hehkutettiinkin. Seuraajan osalta tilanteen pitäisi olla paremmin ja tarvittavien varusteiden odotetaan saapuvan myyntiin yhtä aikaan itse puhelimen kanssa.

Tuki langattomalle latauksella toteutetaan erillisellä takakuorella. Ilmeisesti ominaisuus ei siis kuulu puhelimen vakiovarustukseen.

Ohjelmiston uudet kikat

Huhut kertovat Galaxy S IV:n perustuvan Android 4.2 Jelly Bean -alustaan, joka on tällä hetkellä Androdin tuorein versio. Mukana on Samsungin uusi käyttöliittymä, joka tulee jalostamaan Galaxy S III:n yhteydessä esiteltyjä ominaisuuksia eteenpäin.

Tarkkoja yksityiskohtia on levinnyt julki vasta yhdestä ominaisuudesta, joka on Samsung Eye Scroll. Se seuraa käyttäjän silmiä ja liikuttaa ruudun sisältöä niiden perusteella. Periaatteessa puhelin ymmärtäisi, milloin käyttäjä haluaa nähdä lisää sisältöä esimerkiksi selatessaan verkkosivustoa.

Ohjelmiston ja raudan yhteistyönä Galaxy S IV tukee myös kenties niin sanottua leijuvaa kosketusta. Käytännössä osan toiminnoista voisi suorittaa näytön päällä eleliikkein. Varsinaista kosketusta ei näin tarvittaisi.

Lähteet: Android And Me & SamMobile [1, 2] & UnwiredView

31 kommenttia

 1. Kuulostaa unelmalta :—-DD Ostin kuitenkin juuri Note II niin se saa kelvata vielä 3 vuotta :’)

 2. Kuulostaa siltä ettei vieläkään ole mitään uutta tulossa.

  SGS3 oli melko floppi siinhen verrattuna mitä julkaisu antoi ymmärtää, esim. langaton lataus jäi täysin katteettomaksi lupaukseksi jne jne

  1. Eiköhän Samsung Eyes Scroll ole AIKASTA uusi juttu :—-DDD

   1. Kiinnostava konsepti kyllä. Katsotaan miten toimii käytännössä.

 3. Edes nykyisessä oleva ”älykäs näytön päällä olo” ei toimi puhumattakaan tuosta uudesta katsevierityksestä (muistakaa mitä sanon niin ette pety 100%)! Toivottavasti uusi olis enemmän SGS2:sen muotoinen eikä leikkuualustan..

  1. No toimii se olosuhteiden mukaan. Mutta ei se smart stayn toimimattomuus esim hämärässä ole mikään syy olla käyttämättä sitä. Vaikka se toimis vain välillä, mutta se silti vähentää tarvetta herättää puhelinta. Ei se turhaan näyttöä päällä pidä.

   1. Ei toimi hämärässä? Vahvistaa kuvaani Samsungin kikkailuinnovaatioista. Itse olisin mielummin ilman moista ominaisuutta, ei tarvitse ainakaan hajoilla että milloin se toimii ja milloin ei. Toivottavasti tuo Eye scroll ei kärsi samanlaisista vajaavaisuuksista, muutenhan se on ihan turha.

    1. Voi ny jee. Varmaan nokian tai iphonen etukamera vetää pimeässä skarppia kuvaa? Eye surullista se varmaa enemmän häiritsee kun siinä, että sammuu näyttö vai ei. Jos kun näissä muissa luureista se sammuu aina, oli keli mitä tahansa, katsoit näyttöä tai et.

    2. En ole ihan varma olenko ymmärtänyt koko smart stayn ideaa kun en ole kokenut tarvetta millekään tuon tapaiselle.

     Joka tapauksessa ongelma on läsnä tuossa smart scrollissa jos puhelin joskus vastaa silmien liikkeisiin ja joskus ei. Tod näk turhauttaa enemmän kun auttaa.

    3. Jep. Nähtäväksi jää tuo scrollauksen toimivuus.
     Positiivista että ei täysin sekoittanu juttua toi shiftkeyn ennustava näppis 🙂

    4. Jep. Nähtäväksi jää tuo scrollauksen toimivuus.
     Positiivista että ei täysin sekoittanu juttua toi shiftkeyn ennustava näppis 🙂

 4. Minkähän takia tota langatonta latausta ei voi olla täysin valmiina. Eihän se mikään iso asia olislaittaa. Kun kerran puhelin sitä kuitenki tukee.

  1. Niinpä. Kiinasta Qi lätkä maksaa S3:een maksaa joku 14£. Ajattelin laittaa jos sattuis latausalusta kantomatkanpäähän päähän. Eivät pääse viholliset liikaa keulimaan 😉

 5. Akku saattaa kestää jopa 10 tuntia, SGS2 pelittää jopa 16 tuntia 2000 mAh akulla (vakioakulla 10 h).

 6. Android, ei kiitos, siihen en enään koske.

 7. Ostoon menee. En tiedä mitä te touhuatte puhelimillanne mutta omassa SGS2 kestää 200 mAh akku alivoltitettu 45h wifi päällä. Vakionakin menee 40h.

  1. 2000 mAh siis Zerppa tarkoitti!. 🙂
   Rautapuolen osalta kun saisivat vielä tehokkaan ”rautapalomuurin”,niin…kehitys olisi ihan aiheellista!.

 8. Samsung Galaxy S 4 alkaa näyttämään jo tässä vaiheessa mielenkiintoiselta mutta harmiteltavaa on että ”kaikki ” tiedetään jo etukäteen eikä varsinaiseen julkistustilaisuuteen jää kuin varmimpien huhujen varmistus, virallinen kuva puhelimesta ja muita viilauksia joita ei aiemmin tiedetty. Toki mukana on parempiresoluutioinen näyttö, parempi suoritin, enemmän keskusmuistia… mutta niin on 4kk sisällä (lähes) jokaisessa lippulaivamallissa. TouchWiz on varmaan mukana uudemmalla versionumerolla ja Android-versiokin tulee olemaan 4.2. Mutta… 5kk sisällä tulee todennäköisesti Samsung julkaisee Note kolmosen joka pistää kaiken isommaksi, tehokkaammaksi, nopeammaksi ja niin edelleen. Eli, mielestäni Galaxy-sarja ei ole Samsungin lippulaivasarja vaan enemmänkin uusia ominaisuuksia ja ”tulevaisuuden lippulaivamallien tason näyttäjä”, jonka jälkeen Note pistää kaiken paremmaksi.

  En suoraansanottuna voi kestää valmistajien kustomointeja vakio-Androidin päälle. Vakio-Android sisältää jo kaikki tarvittavat asiat puhelimen käyttöön mutta toki jotkin eri valmistajien lisäämät ominaisuudet ovat hyödyllisiä. Mutta, kun lisätään mukaan erinäköinen (joskus jopa huonompi kuin vakio-Androidin) käyttöliittymä ja päivitykset tulevat reilusti jäljessä, ainakin itse jättäydyn pois ostajista. Tämä on suurin syy, miksi kaikki Android-tuotteeni ovat tulevat olemaan Nexus-sarjasta. Miksi? Koska päivitykset tulevat nopeasti, ne ovat lippulaivatason tuotteita ja koska niillä on (useimpiin malleihin verrattuna) pidempi päivitysten tuloaika. (Eli päivityksiä tulee kauemmin)

  Toki ymmärrän valmistajien kustomointihalut: tiedätte kai Windows Phone 8:sin? Hyvä, nimittäin jos kukaan ei saisi muokata Androidia, ei valmistajilla olisi mahdollisuutta tehdä luureista omanlaisiaan ohjelmiston osalta. Mielestäni tämä on WP8:n selvä kompastuskivi: samalaisuus eri luurien välillä. Androidilla tätä ongelmaa ei ole.

  1. Ostin Note II: sen aika tarkalleen kuukausi sitten, ja olen saanut jo alkuperäisen version lisäksi 2 päivitystä. Omistin Lumia 800 ennen Notea noin puolisen vuotta, eikä tullut ainuttakaan päivitystä sen aikana. Huomaa kyllä kuinka paljon enemmän muut käyttikset on kehittyny ku WP.

   1. Siinä ensimmäisen puolen vuoden aikana Lumia 800:lehhan tuli vaikka miten paljon päivityksiä. 😉

    1. Mutta minne ne sitten katosivatkaan? 😉

    2. Eivät mihinkään. Ainut tauko oli syys-tammikuu välillä.

    3. Offtopic mutta: 610 Lumia ehdotti välissä jotain päivitystä, en päivittänyt kun odotin että jos se 7.8 tulis, nyt ei näy edes edellistä päivitystä. se 7.8 on kans vissiin jäissä bugiensa takia.. är.

    4. Niinno sitä lähinnä tarkoitinkin :—DD Siinä oli se puolen vuoden tauko.

   2. Kyllä myös Note 2:lle ja Lumia 800 on tullut päivityksiä. Mielipiteeni kuitenkin on että Nexus-tuotteet omaavat useammissa tapauksissa nopeammin uuden version ja että niillä on uudempi versio käytössä kun puhelimen elinkaari lähenee loppuaan.

 9. Onhan tuo mainion kuuloinen rauta- ja softapäivitys S3:een verrattuna, mutta silti nykyisistä lippulaivoista puuttuu se tajunnanräjäyttävä innovaatio. Onneksi HTC:n uutukaisessa One-luurissa on se hyvä kamera erottamassa itsensä muun massan seasta.

  1. MIKÄ HYVÄKAMERA SIINÄ ON 920PALJON PAREMPI .HANKI JOSTAIN VANHANAJAN COKIS-KAMERA,SIINÄ SULLE LAATU VEHJE!!!!!!!!

 10. Tegnigue. Se nähdään pian, että pärjääkö Samsung Galaxy S4 siis HTC:n uudelle Onelle ja Nokia Lumia 920:lle kameran laadun osalta.Itse ainakin uskon tähän!.

Kommentointi on suljettu!