Nokia: Microsoftin oman puhelin olisi meille uhka

Konseptikuva, ei esitä Microsoftin mahdollista älypuhelinta.

Matkapuhelinvalmistaja Nokia julkaisi viime viikolla Form 20-F -vuosikertomuksen, josta selviää muun muassa yhtiön pidemmän aikavälin taloudelliset tavoitteet. Kymmeniä sivuja sisältävä raportti on tavalliselle pulliaiselle puuduttavaa luettavaa, sillä se sisältää lähinnä sijoittajille merkityksellistä tietoa. Kuitenkin eräs kohta saattaa kiinnostaa myös hieman laajempaa yleisöä, nimittäin yhtiön luokitteleminen Microsoftin mahdollinen älypuhelin riskeihin.

Microsoft voi tehdä muutoksia strategiaansa, jotka ovat meille haitallisia. Esimerkiksi Surface-tabletin lisäksi Microsoft saattaa laajentaa strategiaansa muiden mobiililaitteiden myymiseen omalla brändillään, mukaan lukien älypuhelimet. Tämä voisi johtaa siihen, että Microsoft keskittyisi enemmän omiin laitteisiinsa ja vähemmän muihin Windows Phone -valmistajiin kuten Nokiaan”, toteaa Nokia raportissaan.

Nokian pelko on luonnollisestikin aiheellinen. Surface-tabletin menestys markkinoilla on kuitenkin ollut hyvin vaatimatonta, joten työtä Microsoft puhelimensa eteen joutuisi tekemään. Automaattinen menestys se ei missään nimessä tulisi olemaan. Onko yhtiöllä siis varaa mahdolliseen suhteiden heikkenemiseen Nokian kanssa? Suomalaisvalmistaja on kuitenkin tällä hetkellä ylivoimaisin Windows Phone -valmistaja ja on vaikea nähdä edes Microsoftin pystyvän nykyisessä tilanteessa parempaan. Ehkäpä mahdolliseen puhelimeen käytettävät voimavarat olisi syytä keskittää Windows Phonen kilpailukyvyn parantamiseen.

Lähde: Nokia Form 20-F [PDF]

7 kommenttia

 1. Taisi jutun ensisijainen huoli olla joidenkin lähteiden mukaan se, että Windows phone ei menestykään & Microsoft saattaisi lopettaa siihen satsaamisen, toisena tuo oma puhelin. Eli uhkakuvia tuossa stategiassa enemmänkin.

  http://www.mtv3.fi/uutiset/it.shtml/2013/03/1718826/nokia-ilmaisi-pelkonsa—microsoft-muodostaa-uhkakuvan

  ZDNet siteeraa Nokian raporttia:

  ”Microsoft saattaa toimia meistä riippumatta käyttöjärjestelmäasioissa, ja tällä saattaa olla negatiivinen vaikutus meihin. Lisäksi jos Microsoft vähentää investointeja tai lopettaa kokonaan käyttöjärjestelmän tukemisen, niin älypuhelinstrategiamme kärsisi suoraan kyseisistä toimista.”

  ”Toinen riski: Entä jos Microsoft julkistaakin oman älypuhelimensa?”

  Aika näyttää miten tuo kehittyy…

 2. Näiden vuosikertomusten ja Form 20-F riskilistojen tehtävä on lähinnä herättää luottamusta yhtiöön, saada sijoittamaan siihen ja siksi riskit noissa ovat yleensä näitä ”meteori törmää maapalloon” luokan riskejä. Edellisessä Nokian vuosikertomuksessa olleet Form 20-F riskit, jotka pitkälti liittyivät strategia-muutokseen ja Windows Phoneen järjestelmänä, toteutuivat lähes täysimääräisenä. Siitä voi vetää omat johtopäätöksensä miten hyvin strategia-muutos on mennyt.

 3. Itse näkisin, että WP tarvitsee nyt mahdollisimman paljon laitteita ja kaikki ovat tervetulleita. Nokia on omien softiensa ja palveluidensa ansiosta kuitenkin ylivoimainen niillä markkinoilla.

  1. Mielestäni yks riski on että muut on valmistajat toteavat wp pelin menetetyksi ja lakkaavat panostamista WP:hen. Vaikka Nokia yksin saisikin dominoitua wp markkinoita mutta silti lisenssimaksut MS:lle vain lisääntyvät ja kartoista saatavat vähenevät.

   1. Androit käyttäjäthän maksavat miljardeja dollareita microsoftille lisenssimaksuja. 🙂

    1. No ei se Microsoft ole tässä häviämässäkään.

 4. Ainoa ”riski” koko jutussa on se, että Noksu siirtyy pois koko käyttiksestä tai ottaa toisen rinnalleen. Ja jos näin käy, niin WP:n myyntin putoaa luokkaa 60-80%.

  Paljonko jäisi Ms:lle siten völyymiä? Natting.

Kommentointi on suljettu!