Nokian prototyyppi kerää virtansa ympärillään leijuvista radioaalloista (proto vuodelta 2009)

Otsikkoa viilattu. Kyseessä on siis Nokian prototyyppi vuodelta 2009! Vuosilukua meni allekirjoittaneelta ohi juttua rustatessa.

Itsestään latautuva puheli. Siinä vasta unelma, joka voi tulevaisuudessa olla ainakin jollain tasolla totta. Kun nykyisin älypuhelimen saa kytkeä laturiin melkeinpä joka ilta, voi tulevaisuudessa tarvittavien latauskertojen määrä olla huomattavasti pienempi. Nokian visiossa puhelin osaisi nimittäin kerätä virtaa akkuunsa eri laitteista ympäristöön leviävistä radioaalloista.

Nokian kehittämä prototyyppilaite kykenee keräämään virtaa muun muassa television, radion ja matkapuhelimen tuottamista radioaalloista, jotka ympäröivät meitä. Saatava virranmäärä on pieni, mutta se riittäisi teoriassa kompensoimaan matkapuhelimen kuluttaman energian valmiustilassa. Näin kertoo Nokian Cambridgen tutkimuskeskuksesta Markku Rouvala talousjulkaisu The Guardianille.

Ajatuksena Nokialla on kerätä virtaa laajalta taajuusalueelta, jotta määrä saadaan merkittäväksi. Tällä hetkellä tekniikalla saadaan kasaan virtaa 5 milliwattituntia, mutta lyhyen tähtäimen tavoite on nostaa se 20 milliwattituntiin. Se riittäisi pitämään puhelimen valmiustilassa loputtomiin ilman lataamista. Lopullinen tavoite on kerätä virtaa 50 milliwattitunnin verran, joka vähentäisi jo huomattavasti tarvetta ladata laitteita.

Radioaaltojen hyödyntäminen esimerkiksi aurinkokennojen kanssa voisi olla tulevaisuudessa tehokas tapa vähentää älypuhelimien riippuvuutta lataamisesta.

Lähde: The Guardian

19 kommenttia

 1. Hieno innovaatio, eli toisin sanoen, kun et käytä puhelinta, ei akkua kulu ollenkaan. Milloinkohan tulee massamarkkinoille? Tämä ja aurinkokenno niin akku kestää jo huomattavasti pidempään.

 2. Järkevää innovatiivisuutta. Ilmaisen energian kerääminen ja dataliikenteen pakkaus tekevät puhelimen käytöstä ja puhelimen hankinnasta koko elinkaariajalta edullista. Nokian kilpailijat taas näyttävät keskittyvän tällä hetkellä ominaisuuksiin, jotka piemminkin kasvattavat puhelimen näyttävyyttä ja kokonaiskäyttökustannuksia.

 3. Jos ei käytä puhelinta, niin akkua ei tarvitse lainkaan…

 4. Mutta miksi nyt nostaa melkein 4 vuotta vanha Guardianin artikkeli? Uuden Lumi an ominaisuuksia kenties? 😉

  1. Oho. Jostakin eksyin tuonne, mutta en yhtään katsonut artikkelin vuotta.

 5. Artikkeli vuodelta 2009. =) Eikä ole vieläkää protoa Nokialla, tai sitten se jäi protoasteelle.

  1. Eihän näitä vuodessa tai parissa tuoda massoille. Ehkä kuitenkin jo seuraavien vuosien aikana nähtäisiin markkinoilla?

 6. Ei tällaista ikinä tule markkinoille, koska se samalla tuhoaisi muiden matkapuhelimen radioliikenteen. Ei se sähkö ilmaista ole.

  1. Selitäpä. millä perusteella keksintö tuhoaa muiden matkapuhelimien radioliikenteen, että muutkin ymmärtävät perustelusi

 7. Nokian huuhaa-markkinointia tämä juttu. Tyhmiä vedätetään luulemaan että Nokialla keksitään jotain, tyypillistä Nokiaa. Radioaaltojen kerääminen ei vaadi mitään uutta keksintöä, vaan kuka tahansa sähköinsinööri osaa kyseisen laitteen rakentaa jos haluaa. Toisaalta tarvitaan niin iso laitteisto vs. kerätyn energian määrään että käytännössä hommassa ei ole mitään järkeä.

 8. Ongelmana on se, että virtaa ei riittäisi kaikille, jos kaikki kännykät käyttäisivät niitä aaltoja.

 9. Tuskin radioaaltojen teho viestintään vähenisi, kun kerätään mikroaaltoenergiaa hukka säteilystä, informaation kantamiseen tarvittava energia on hyvin pieni, energiaa menee suurin osa hukkaan.

 10. Onkohan Nokialla enää resursseja tämän kehittelyyn? Toivottavasti on…

 11. ”Nokian prototyyppi kerää virtansa ympärillään leijuvista radioaalloista (proto vuodelta 2009)”

  Otsikkossa väitetään virheellisesti, että prototyyppi saa kaiken tarvitsemansa virran radioaalloista, mikä ei kuitenkaan pidä paikkaansa. Korjausehdotus:

  – Nokian prototyyppi kerää virtaa ympärillään leijuvista radioaalloista (proto vuodelta 2009)

 12. Mikä ihmeen prototyyppi? Kukaan ulkopuolinen ei ole sitä nähnyt, tuskin kukaan Nokiassakaan. Tämä satu muistuttaa paljon niitä Nokian Englannin tuotekehityksen ”prototyyppejä”, joissa noustavan näytön ja rungon sisältävä nauha kääräistiin ranteen ympärille. Jonkinlainen Design-malli siitä lienee tehty ja jotain tekniikkaakin lienee kehitetty. Mutta sellaisista on vielä pitkä matka tuotteeseen jota kehtaa esitellä, ja vielä pitempi matka oikeaan, myyvään tuotteeseen. Onko Nokialla todella paukut niin vähissä että pitää lämmittää näitä mielikuvituksen tuotteita monen vuoden takaa? Näitä tarinoita kummempaahan Nokia ei ole saanut aikaiseksi. Nyt tarvittaisiin oikeita innovatiivisia tuotteita, jotka olisivat jo tänä vuonna kauppojen hyllyiltä ostettavista. Vain niillä Nokia pelastuu, jos pelastuminen on vielä mahdollista.

  1. Jos taas lukisit lähteen niin huomaisit että se on guardian 2009 eikä mikään Nokian pr tempaus.
   Ja loppu mitä arvailet on pelkkää vihansekaista mutuilua. Miksi pitää olla noin vihainen?
   Sanoisin että Nokia on viimeaikojen innovatiivisin matkapuhelinvalmistaja. Käyttis on se joka ei myy, Nokia on tehnyt hyvää työtä.

   1. *hyvää työtä laitevalmistajana ja palveluiden kehittämisen kautta.

Kommentointi on suljettu!