Facebook Home nostaa ihmiset Android-puhelimen keskiöön

Sosiaalinen palvelu Facebook esitteli tänään uuden Android-ratkaisunsa, joka tuo yhtiön palvelut tavallista sovellusta laajemmin Android-puhelimiin. Kyseessä on useista sovelluksista rakentuva kokonaisuus, jota kutsutaan nimellä Facebook Home. Se korvaa puhelimen oman, sovelluskeskeisen kotinäkymän uudella ratkaisulla, jonka keskiössä ovat ihmiset.

Facebook Homessa ystävien luoma sisältö on tärkeässä roolissa. Sovelluksien sijaan sisältöä jaotellaan henkilöiden mukaan. Lukitusruudulla ja kotinäkymässä kuvat ja tilapäivitykset ovat kaikki kaikessa. Niitä on mahdollista tykätä ja kommentoida ilman erillisen sovelluksen avaamista. Mukana on myös perinteinen sovellusvalikko, johon päästään käsiksi yksinkertaisella eleliikkeellä.

Viestikokemuksen parantamiseen on käytetty paljon aikaa ja se on pyritty tuomaan osaksi puhelimen jokaista osa-aluetta. Avoimet keskustelut näkyvät jokaisen sovelluksen päällä pieninä kasvokuvina, joita koskettamalla viesti-ikkuna saadaan auki. Näitä kutsutaan nimellä Chatheads. Tämä kuvastaa hyvin kokonaisuuden kantavaa ideaa, jossa ystävät kulkevat mukana tilanteesta toiseen.

Facebook Home tulee saataville 12. huhtikuuta. Se on alussa yhteensopiva HTC One-, HTC One X-, Samsung Galaxy S III-, Samsung Galaxy Note II– ja Samsung Galaxy S4 -laitteiden kanssa. Markkinoilla nähdään myös HTC First -puhelin, jossa Facebook Home -kokemus on esiasennettuna. Yhdysvalloissa laitetta myy AT&T. Puhelimen pitäisi rantautua myös valikoiduille markkinoille Euroopassa. Suomen kohtalon on tässä vaiheessa vielä suuri kysymysmerkki.

Kokonaisuus saapuu lähitulevaisuudessa myös tableteille. Facebook lupaa päivittää ratkaisuaan kerran kuukaudessa uusilla ominaisuuksilla.

21 kommenttia

 1. En tiedä mitä ajatella tuosta, mutta kokeiltava on. Nykyinen FB + Messenger kombo on typerä. Facebookilla kuitenkin tavoittaa eniten kavereita sosiaalisista medioista.

 2. Ei innosta. Ei todellakaan. Vaikuttaa varsin vaikeakäyttöiselle. En tykkää ainakaan videon ja kuvien perusteella.

  1. Windows on tarpeeksi sosiaalinen.

   T. Mies joka ei ole Facebookissa eikä Twitterissä.

   1. WinPhonen sosiaalisuus on vaan niin jälkeenjäänyt.

    1. Silti se on on parempi, kuin Androidin.

    2. Ei ole. WinPhonen chatti on rampa ja erillinen sovellus kökkö. Sisäänrakennetut järjestelmät on ominaisuuksiltaan vajaita. Toisaalta taas TouchWizit sun muut yhdistää FB:n henkilöihin puhelinluettelossa, ja android ja ios versiot pyyhkii ainakin WP7.8:lla lattiaa softien laadulla mitattuna.

 3. Onpa nolon näköinen käyttöliittymä. Windows phonessa nämä on jo People Hubissa valmiina, ei tarvitse erikseen ladata jo olemassa olevan käyttiksen päälle.

 4. Oiskohan tuo nyt sitten niin, että tuon jälkeen on puhelimen lukitusruutu ja kotinäyttö täynnä tykkää, jaa ja voita kuvia. Vaikuttaa ihan mielenkiintoselta, kun naamakirjan kautta tulee paljon yhteyttä pidettyä, mutta miks vaan noille sampoille ja htcn puhelimille aluksi.

  Toivottavasti apk on jaossa äkkiä niin ei tarvi makustelua odottaa puoltavuotta jos tuota laite tukea askelittain laajennetaan.

 5. Siis onko tuos sit joku nappula jolla ton höskän saa pois jos välil haluu käyttää tavallista lukitus ja kotinäyttöä? Vähän aikaa pitäs oottaa et pääsis testaa s2:lla…

  1. Koti-applikaatio valitaan oletukseksi ihan samalla tavoin kuin vaikka käytettävä selain. Eli kun laitteeseen ilmaantuu ”toinen” home-applari, laite kysyy Home-painiketta painettaessa mitä ohjelmaa käytetään ja valitaanko se jatkossa oletukseksi. Tämän saa sitten tyhjennettyä asetuksista, jos haluaa.

 6. Täyttä roskaa, menee kategoriaan teini.

 7. Vaikuttaa kyllä kiinnostavalta tämä Facebook Home mutta ongelmana on käyttöjärjestelmä Android. Itse käytän Lumia 920:n myötä Windows Phonea, jossa on kyllä todella hyvät sosiaalisen median ominaisuudet jo valmiina esim. People Hub osiossa. Sanoisin, että FB Homesta huolimatta Windows Phonen sosiaaliset ominaisuudet ovat ainakin tällä hetkellä kaikista käyttöjärjestelmistä parhaimmat ja kaikkein helppokäyttöisimmät. FB Home on hieman kuin Windows Phonen sosiaaliset ominaisuudet toteutettuna vain hieman eri tavalla, eli Androidiin sopivana.

  Vaikuttaa tuo Home siis kiinnostavalta mutta en Windows Phonen omistajana sitä kaipaa lainkaan.

 8. Eli tarkoitan, että tällaista Facebook Home ”sovellusta” ei Windows Phone kaipaa lainkaan, mutta varmaankin hyvä Android puhelimessa.

  1. Todella hyvät? Miksi siellä marketplacessa on FB sovellus jos ne on jo niin hyvät sisäänrakennettuna? Eipä näytä ihmiset hubi tykkäyksiä eikä kaikkea muutakaan FBstä, eikä ryhmät toimi ollenkaan. People hubi muistuttaa lähinnä jotain androidin widgettiä millä näkee (osan) FB/Twitter uutisvirrasta. Ihan ok se on siellä, mutta ei ole riittävä.

   1. Ööö… People Hubilla näkee kylläkin kaiken FB/Twitter-uutisvirrasta

    1. Sulla on taas muista poikkeava Windows phone versio?

    2. Voit tietysti paljastaa miten WP 7.8:n People Hubilla näkee FBn Ryhmissä tapahtuva keskustelu? Tai miten kavereiden tykkäykset esim uutisotsikoista näkyy siellä? Mulla ei näy.

  2. WP:lle tällaisen sovelluksen tekeminen olisi teknisesti täysin mahdotonta alustan rajoitteiden takia. WP:n oma toteutus lisäksi päivittyy firmispäivityksenä silloin, kun MS joskus päivityksiä julkaisee. Ja ominaisuudet ovat mitä ovat. Sovellus voi päivittyä sisällöntuottajan (FB itse) toimesta vaikka joka päivä.

   1. Eikös se ”oikea” FB sovelluskin ole Microsoftin oma tekele? Facebookia kun ei suuremmin ole kiinnostanut tukea noin pieniä alustoja.

Kommentointi on suljettu!