Katsaus Samsungin DA-E750-kaiutintelakkaan

Erilaiset älypuhelimien, tietokoneiden ja televisioiden kanssa yhteen langattomasti toimivat kaiuttimet ja kaiutintelakat ovat yleistyneet. Eikä ihme. Kuluttajilta löytyy yhä enemmän laitteita, jotka sisältävät musiikkia ja joka halutaan yleensä jakaa myös perheen ja ystävien kesken. Tähän erilaiset langattomat ratkaisut ovat mitä mainioimpia, sillä ne mahdollistavat paremman äänenlaadun sekä helpon jaettavuuden suuremmalle yleisölle.

Joulukuussa testasimme Nokian JBL PowerUp -kaiuttimen, joka on räätälöity hyödyntämään Nokian uusien Lumioiden ominaisuuksia NFC-tukea myöten. Nyt katsauksessa on puolestaan kalliimman hintaluokan Samsung Wireless Audio Dock, tarkemmalta mallinimeltään DA-E750. Se on tyylikäs koko kodin kaiutin, joka tukee hyvin laajasti standardeja ja eri jakomahdollisuuksia.

Hei alkuun on todettava, että DA-E750 painii esimerkiksi Nokian PowerUpin kanssa täysin eri sarjassa, eikä todellakaan ole suunnattu pelkästään älypuhelimen kaveriksi. Se palvelee parhaiten kuluttajaan, joka haluaa parantaa televisionsa äänenlaatua sekä jakaa aktiivisesti musiikkia mobiililaitteistaan.

Samsungin kaiutintelakka tukee Bluetooth 3.0- ja WiFi-yhteyksiä sekä korealaisvalmistajan laitteista löytyvää AllShare Play -standardia ja Applen käyttämää AirPlay-toimintoa. Näillä varmistetaan saumaton langaton kokemus useiden eri laitteiden kesken.

Takaa löytyy myös perinteinen 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä, jolla kaiuttimeen voidaan liittää useita eri laitteita, jotka eivät tue langattomia ratkaisuja. Älypuhelimen siihen voi liittää takaa esille avautuvaan telakkaan, josta löytyy liitin Samsungin puhelimille sekä Applen laitteille. Applen osalta tuettuna on vanhempi liitinmalli, joten telakkaan ei käy iPhone 5, iPad mini tai neljännen sukupolven iPad. Näiden osalta jako langattomasti toimii kuitenkin normaalisti.

Muita kaiutintelakan liitäntöjä ovat Ethernet- ja USB-portit.

Rakenne

Muotoilu on selkeää ja kulmikasta. Mukaan on saatu mahtumaan myös tyylikkäitä yksityiskohtia, joista ehdottomana katseenvangitsijana toimii kanteen esille nostettu läpinäkyvä tyhjiöputki hehkuvine lamppuineen. Kaiutinelementtejä kiertää puolestaan kromiset ja metalliset yksityiskohdat. Muutoin kokonaisuutta hallitsee puu ja klassisen tyylikäs ilme. Se sointuu hyvin yhteen erilaisten sisustuksien kanssa.

Omaa kieltään laitteen laadusta kertoo paino, jota sillä on kunnioitettavat 8,6 kiloa. Leveydeltään se on 45 senttiä, korkeudeltaan 14,8 senttiä ja syvyydeltään 24 senttiä. Kaiutin vaatii siis hieman tilaa, mutta näyttää mittojensa puolesta varsin hyvältä nykyaikaisen ja kookkaan taulutelevision rinnalla.

Kaiutinratkaisun päällä on tyhjiöputken lisäksi pieni näyttöpaneeli, jota kiertää neljä painiketta. Näyttöpaneeli ilmaisee kulloinkin käytössä olevan yhteysmuodon. Painikkeiden avulla voi muuttaa äänenvoimakkuutta, yhteystapaa sekä aloittaa tai keskeyttää toiston. Niiden käyttö jää vähälle, sillä Samsung toimittaa mukana kaukosäätimen, jollan toimintojen hallinta onnistuu helposti kotisohvalta. Toisinaan kaukosäädin on hieman turhankin tarkka osoitussuunnasta, joka pääsi häiritsemään ajoittain ainakin allekirjoittanutta.

Äänenlaatu

Hyvästä äänenlaadusta kertonee jotain se, että en olisi halunnut missään tapauksessa luopua Samsungin toimittamasta testikappaleesta, vaikka omaan käyttööni tämä ei missään tapauksessa olisi se optimaalisin ratkaisu. Vaikuttava äänenlaatu sai kuitenkin haluamaan tällaisen myös omaan käyttöön.

Äänenlaatu Samsung DA-E750:ssa on loistava. Se tuo kotioloihin ripauksen elokuvateattereista tuttua syvyyttä ja saa varmasti myös naapurit vihaiseksi, jos nupit kääntää niin sanotusti kaakkoon. Basso on sen verran voimakas.

Kenelle?

Allekirjoittanut ei kuulu aivan DA-E750 terävimpään kohderyhmään, vaikka pakkaus kyllä vakuutti. Jos olet varustanut olohuoneesi suurella taulutelevisiolla ja haluat helposti parantaa sen äänenlaatua, on DA-E750 sinulle. Sillä saa vaivattomasti kotiin hyvän äänenlaadun ilman ylimääräistä virittelyä. Pelkästään älypuhelimen kaveriksi tätä on vaikea perustella, mutta kotiin, joka kaipaa hyvää äänentoistojärjestelmää useille eri laitteille Samsung DA-E750 on vaivaton ratkaisu.

Kaiutinratkaisun hinta pyörii Suomessa reippaassa 600 eurossa. Lompakkoaan joutuu siis keventämään kovasti, jos DA-E750:n haluaa itselleen.

11 kommenttia

 1. Auttaisiko joku minua:

  Olen ostamassa kaiuttimia Nokia N9:sini kaveriksi.
  Haluaisin alle 100€ kaiuttimet, josta lähtisi mahdollisimman paljon ääntä ja tottakai laadukasta.

  Mikä on tuossa hintaluokassa paras?
  NFC ei ole pakollinen, mutta onko tuo Nokia Play 360 tässä hintaluokassa paras?

   1. Tarkoitin, että haluan mukana kulkevan laitteen.

    1. Kyllähän tuon Creativen voi kantaa pienessä matkalaukussa 🙂
     Tai osta jokin muu. Onhan noita ”Luutuutti-kaiuttimia” markkinat väärällään.

 2. Play 360 -kaiuttimia tarvitsisit 2 kpl. Niissä kaiutinelementti on suunnattu ylöspäin, mikä ei lupaa hyvää stereotoistolle.

   1. vaikea sanoa. Hyvää ei saa halvalla. Mutta kyllähän nuo pienet Luutuuttikaiuttimet ovat HiFiin tottuneesta melko surkeita, kuten tietokoneiden pikkukaiuttimet. Bluetooth-liitynnällä vain yritetään saada samaa kuraa kaupaksi, kun kaiuttimia ei muuten saada tarpeeksi myytyä. Ja muotoiluun näytetään panostettavan enemmän kuin oikeaoppiseen äänentoistoon. Tuossa Creativessa näyttää olevan yritystä myös äänentoiston suuntaan. Eikä hinta hirvitä, joten eipähän tule itku jos sen laatu ei olekaan riittävä.

    1. Ilmeisesti Oipe hakee vielä akulla toimivaa kauitinta, jolloin asia on vielä asteen hankalampi. Veikkaisin että ei tuo Play 360 tässä tapauksessa ainakaan huono vaihtoehto ole, plussana se tukee apt-x koodekkia jolla saadaan jollain uudemmilla puhelimilla parempi äänenlaatu. Itsellä on Creativen T40, jotka on mielestäni hyvät pikku tietokonekaiuttimiksi, mutta vastaavia ei varmaan löydy bt+akulla toimivia?

 3. Paroni haen juuri Play 360 kokoluokkaisia kajareita, mutta lähteekö mistään parempaa/kovempaa ääntä?

  Linkatkaas sivustoja jossa on PALJON alle 100€ kajareita. Kts.

Kommentointi on suljettu!