Jolla: puhelin julki toukokuussa, ennakkotilaajille mahdollisuuksia kustomointiin

Jolla

Kotimaisen Jollan puhelinjulkistus on lykkäytynyt toistuvasti. Alkujaan laitteen esittelyn luvattiin tapahtuvan jo viime vuoden lopulla. Sitten puhuttiin alkuvuodesta, jonka jälkeen aikatauluksi ilmoitettiin maalis-huhtikuu. Nyt julkistuksen luvataan tapahtuvan toukokuussa, joka toivottavasti pitää kutinsa tällä kertaa.

Jolla ei suostunut edelleenkään paljastamaan Sailfish-pohjaisen puhelimensa ominaisuuksia, mutta kertoo muotoilun edustavan modernia skandinaavista linjaa. Aiemmin Yhtiö on maininnut puhelimen edustavan lippulaivatasoa, mutta vihjannut hinnan pysyvän kuitenkin kalleimpia kilpailijoitaan maltillisempana.

Suomalaisvalmistaja kehittelee parhaillaan puhelimensa ympärille ennakkotilauskampanjaa, jossa innokkaimmat kuluttajat pääsisivät vaikuttamaan puhelimensa olemukseen pientä maksua vastaan. Näin ennakkotilaajat saisivat itselleen muista poikkeavan laitteen. Ennakkomaksu tapahtuisi kotimaisen joukkorahoitusalustan avulla. Maksun luvataan pysyvän kohtuullisena.

Jollan tavoitteena on tuoda puhelin eri markkinoille vaiheittain. Suomi kuuluu ykkösvaiheeseen, sillä täällä fanikunta on suuri, kommentoi Digitodaylle Jollan hallituksen puheenjohtaja Antti Saarnio. Suomessa yhteistyökumppanina toimii teleoperaattori DNA.

Lähde: Digitoday

18 kommenttia

 1. Itse epäilen, että Jollan laite räjäyttää pankin, niin käyttikseltään, ominaisuuksiltaan, kuin muotoilultaankin.

  Itse pysyn luultavasti kuitenkin Lumioissa WP:n ja Nokian omien softien takia.

  1. Minä valitettavasti luulen päinvastoin 🙁 Toivon että Jollasta tulisi sun kuvaamayhtiö, tosiaan toivon 😀 Mutta luulenpa että siitä puhelimesta tulee samanlainen floppi kuin windows puhelimista :/

 2. Kiinostava vaihtoehto! Tätä jäin odottamaan ennen luurin vaihtoa. Tässä kun saattais olla jotain samanhenkistä kuin nykyisessä N9:ssä, Nokian tän hetken huippukännyssä.

  Toki HTC:n One ja erityisesti niinikään tuloillaan oleva iPhone 5s ovat kyll kovia vaihtoehtoja valinnassani.

  1. Itsekin jäin odottamaan, mutta toistuvien viivästysten takia ostin käytetyn Galaxy Nexuksen. Täytyy kyllä sanoa, että vanilla Android on aivan loistava! Nähtäväksi jää, tuleeko ostettua tuota Jollan ensimmäistä laitetta…

 3. Passi pois kaikilta jotka eivät osta Jollan, ainoan suomalaisen älypuhelinvalmistajan puhelinta.

  1. Älä muuta sano Kimmo!

   ”Itse epäilen, että Jollan laite räjäyttää pankin, niin käyttikseltään, ominaisuuksiltaan, kuin muotoilultaankin.
   Itse pysyn luultavasti kuitenkin Lumioissa WP:n ja Nokian omien softien takia.”

   Pieni tietovuoto sinulle tästä: NOKIAsta ei ole jäljellä sinun Lumioissasi kuin ehkä 2%! Yhtähyvin sitä voisi kutsua WindowsPhoneksi.

   Itse odotan, mitä Jolla saa aikaa sekä Infinityn muotoilemaa puhelinta :P. EI voi mennä pieleen.

   1. Samalla periaatteella HTCn puhelimissa olisi vain 2% htctä

   2. Niinpä. Kyllä Lumioissa on melko pitkälti vielä Nokiaa, kuten muotoilu, kamera ja sen toiminnot, Nokian yksinoikeussovellukset ja lisävarusteet (langaton laturi, Purity Pro- ja muut kuulokkeet, ym. laitteet)

    Eli oikeastaan Lumioissa (etenkin 920:ssa) suurin osa on Nokiaa eikä Microsoftia tai mitään muutakaan.

 4. Voi tosiaan olla, ettei ihan hittiä tule, mutta uutuuden viehätys on suuri, joten saattaapi mennä ostoon, jos hinta on kohdillaan. Onhan sentään suomalainen…

  1. millä tavalla suomalainen? Toimarikin on ulkomaalanen 😀

 5. En tule ostamaan jollan räpellystä, koska se tulee olemaan samanlainen keskeneräinen räpellys ja pettymys, kuin n9. N9 oli totaalinen pettymys itselleni, kamera oli siinä heikko, akun kesto oli heikko ja sim-kortti lenteli vähän väliä siitä ulos. Kuuluvuus sillä oli myö s todella huono ja kuulokkeen äänenpaine ei riittänyt minulle laisinkaan. Myöskin office-toiminnon puuttuminen n9:stä oli minulle pettymys, tekstejä ja pdf:ffää pysty kyllä tallentamaan ja lukemaan, mutta wordia, exceliä ja powerpointtia ei sillä pystynyt luomaan tai muokkaamaan. Ainoat hyvät asiat mitä n9:ssä oli olivat 64gb muisti, hyvä mp3-soitin, hyvä fm-radio ja hyvät kartat. Muuten se oli täysin susi laite.

  1. N9 kuitenkin on ainoa Nokian puhelin, joka toistuvasti sai kaikissa vertailuissa paremmat arviot kuin iPhone. Tämä kolme vuotta sitten vuonna 2010. Nyt kun vertaa Nokian Windows Phone räpellyksiin, niin ei voi kuin harmitella, miten ihmeessä Microsoftin annettiin vallata Nokia ja tuhota sen myynti.

   1. No nokia itse tyri esim n9:sin myynnin, sekä itse n9sin tuomalla sen keskeneräisenä markkinoille ja ilman kunnon sovellusgategoriaa. Itseäni tuo sovellusten puute ei hirveämmälti häirinnyt, mutta suurinta osaa mobiilin viestinnän kuluttajia se haittasi, siksi he siirtyivät kilpailijoihin. Plus tietenkin nokia itse ajoi osan asiakkaista kilpailijoiden syliin lopettamalla symbianin, meegon ja maemon tuen ja kehittämisen. Itsekkin kokeilin iphonea 6kk, mutta ei ollut mun juttu ja siirryin takaisin nokiaan. Tällä hetkellä minulla on lumia 920. Myin n9:sin pois, koska en jaksanut enään sitä. Edelleen pidän kuitenkin nokian e90 ja n97 miniä nokian parhaimpina puhelimina. E90 löytyy vielä toimivana laatikosta. N8:si oli minulla kanssa ja se oli ihan jees ja kamera oli todella hyvä ja monipuolinen. N8:ssa, e7:ssa ja n9:ssä on kaikissa se huonopuoli, että esim sähköpostia ja viestejä ei voi käyttää muistikortin kautta, eli muisti on liian rajattu. E90 ja n97 minillä pysty lähettämään ja vastaanottamaan vaikka 6gb sähköpostin, riippuen kuinka iso muistikortti oli käytössä. On meinaan kokeiltu ja kävin kysymässä nokialta, että miksi näin ei voi tehdä n8 ja e9 puhelimilla, niin eivät osanneet sanoa mitään. Eli kun n8:lla, e7:lla ja n9:llä yritti lähettää esim 20 valokuvaa sähköpostilla, niin eipä onnistunut, pysty vaan kerralla lähettämään tyyliin 5-6 kuvaa, muuten puhelin kaatu.

   2. Toisaalta onhan lumia 800,900 ja 920 kehuttuja muotoilustaan ja lumia 920 kamera on kehuttu myös, vaikka 808 kamera on tähän mennessä maailman paras kännykän kamera, minkä nokia on tehnyt. Itse olen kyllä tyytyväinen kuitenkin tähän lumia 920:seen, enkä enään aio hankkia mitään linux pohjaista puhelinta, en applelta, en jollalta, enkä nokialta, enkä keltään joka tekee androidia. Itsensä rääkkääminen riitti minun osaltani noilla pellepelottomien räpellyksillä. Tämä lumia 920 on tarpeeksi mukava ja helppo käyttää ja tässä on valmiiksi jo kaikki mitä tarvitsee, eikä tarvi koko ajan säätää käyttöjärjestelmää tai pelätä että se kaatuu tai että saisi viruksia. En nyt siis kuitenkaan kehu microsoftia, vaan sitä kuinka hyvän puhelimen nokia on tehnyt. Tämä puhelin tulee olemaan minulla käytössä 5 vuotta ainakin. Koska luultavasti tämä kestää yhtä hyvin kuin 2007 ostamani e90, joka on vielä käytössä myöskin.

   3. En näe itseäni Jollan omistajana kovin äkkiä. Kompastuu sovellusten puutteeseen. Android sovellusten ajaminen voisi auttaa asiaan, mutta: Mistä niitä saa? Ja miten niitä ajetaa, toimivatko täysin samoin kuin natiivit, suorituskyky?
    Windows Phonekin on ollut toistaiseksi pettymys juuri sovellusten takia, niitä ei ole, tai ne ovat huonompia laadultaa kuin androidissa. Ja WP on sentään ollut markkinoilla jo hyvän tovin. Jollan virityksessä on vielä monta muutakin muuttujaa, jotka selviää kun jotain tulee pihalle. Etumaksu, ei hyvää päivää 🙂

 6. En jaksa uskoa Jollan mahdollisuuksiin. Rumin UI (jos lasketaan iOS, WP, Android, BB). Ei wow tekijöitä. Huono sovellusvalikoima jos ei kikkaile Android sovellusten kanssa. Mikä nostaa Jollan nykyisistä käyttiksistä esille? En keksi yhtään syytä joka normikuluttajaa kiinnostaisi. Videoiden perusteella perus ingenjööriviritys, siis muutama hieno ratkaisu käyttiksen logiikassa ja that’s it.

 7. Jolla on kyllä kiinnostava, mutta ainakin tähän mennessä nähty UI on sekava. Toivoisin hieman yksinkertaisempaa ja selkeämpää linjaa. Nyt kaikki näyttää hyvin vaikeaselkoiselta.

  1. Naulan kantaan. Voipi monelta liikkeessä kokeilevalta mennä sormi suuhun, että ”mitä hittoa tässä pitäisi tehdä?” ja käsi hakeutua tutumpiin vaihtoehtoihin.

Kommentointi on suljettu!