Nokian tavoitteena myydä yli 7 miljoonaa Lumiaa huhti-kesäkuussa

Lumia 820, punainen

Matkapuhelinvalmistaja Nokia julkaisi tänään vuoden 2013 ensimmäisen neljänneksen tuloslukunsa, kuten varmasti olette jo saaneet ympäri verkkoa lukea. Tulos painui miinukselle 150 miljoonaa euroa ja liikevaihto laski vuodentakaisesta 20 prosentilla noin 5,9 miljardiin euroon. Kaiken kaikkiaan tulos rahassa mitattuna parani vuositasolla, vaikka liikevaihto pääsikin laskemaan.

Nokian tuloksen huolestuttavimmaksi tekijäksi nousi puhelinmyynti. Erityisesti peruspuhelinten menekki hidastui selvästi, joka painoi kokonaismyynnin 25 prosentin laskuun vuoden 2012 tammi-maaliskuusta. Tämä tarkoittaa, että Nokia myi nyt 20,8 miljoonaa laitetta viime vuotta vähemmän. Se on huolestuttavan suuri lasku. Kaiken kaikkiaan Nokia myi neljänneksen aikana 61,9 miljoonaa matkaviestintä.

Eniten suomalaisvalmistajan myynti notkahti Kiinassa, jossa asiakkaat vaikuttavat kaikkoavan suurin joukoin kilpailevien valmistajien leireihin. Vielä vuosi sitten Kiinassa myytiin 9,2 miljoonaa nokialaista. Nyt niitä saatiin kaupaksi vain 3,4 miljoonaa. Tämä tarkoittaa 63 prosentin sukellusta.

Pohjois-Amerikassa Nokian myynti takkuaa edelleen. Rapakon takana myytiin tammi-maaliskuussa 0,4 miljoonaa nokialaista.

Nokian matkapuhelimien keskimääräinen myyntihinta oli alkuvuodesta 47 euroa. Peruspuhelimien osalta keskihinta laski 33 eurosta 28 euroon. Älypuhelimissa myyntihinta nousi 143 eurosta 191 euroon. Älypuhelimista ja niiden näkymistä löytyykin ainoa valonpilkahdus Nokian tämänpäiväisessä tuloksessa.

Lumia-myynti

Valmistaja myi tammi-maaliskuussa 5,6 miljoonaa Lumiaa. Siinä on kasvua loppuvuoteen, joka on perinteisesti vilkasta aikaa matkapuhelinvalmistajille, peräti 27 prosenttia. Kaiken kaikkiaan Lumia-mallistoa on myyty nyt noin 20 miljoonaa kappaletta. Ensimmäiset laitteet saapuivat myyntiin vuoden 2011 lopulla.

Positiivista on, että Nokia uskoo hyvän kasvuvauhdin pysyvän yllä myös keväällä. Yhtiö ennakoi, että toisella neljänneksellä Lumioiden myynti kasvaa alkuvuoteen nähden yli 27 prosenttia. Huonoimmassakin tapauksessa myynnin pitäisi siis kivuta huhti-kesäkuussa 7,1 miljoonaan laitteeseen.

8 kommenttia

 1. Uskon, että tämä saattaa toteutuakin. Lumioiden myynti on nousussa ja nyt, kun Lumia 920:n toimitusvaikeudetkin on ilmeisesti korjattu, paranee myynti mahdollisesti lisää.

 2. Vain 40000kpl USA:ssa kolmessa kuukaudessa!!!!!! Ennen strategiamuutosta Nokia myi USA:ssa 2.6 miljoonaa älypuhelinta vaikka markkinat olivat lähes kolme kertaa pienemmät..
  Goodbye USA Nokian osalta, Windows Phone on umpikuollut. Ja Elop lähti nimenomaan valloittamaan niitä USA:n markkinoita..

  1. No mut hei, siellähän oli toimitusvaikeuksia, kun ei päässy amazonin listoilla kovinkaan korkeelle. Vai mitenköhän se sitten olikaan? 😉 Toi muuten ei ole pelkkä USA, vaan siinä on mukana semmonen kääpiövaltio kuin Känädä.
   Kiinaassakin myytiin muka aivan pöljänä luureja, mutta mutta..

  2. Totta, USA on nyt Windows Phonet nähnyt ja sanonut selkeän ”No thank you” mielipiteen.

   1. Taitaa olla kyllä edelleen niin, että vain pieni vähemmistö tuolla markkina-alueella tietää yhtikäs mitään WP:sta. Joku aika sitten oli kadunvarsikyselystä tullut sellainen tulos. Ja mitenpä tietous WP:sta ja vaikka Nokian Lumioista voisi lisääntyä, jos markkinointikin tyssää operaattoreihin. Paljon on vielä tehtävää ja mulla on sellainen kutina, ettei kaikkea ole vielä nähty. Ehkä olen väärässä tai vain turhan toiveikas. Fakta on kuitenkin se, ettei nuo Nokian Lumiat mitään onnettomia vehkeitä ole.

  3. Eikös Elopin strategia ollut, että jos pystyy valloittamaan Yhdysvaltain markkinat pystyy olemaan suurin myös muualla. Jenkkimarkkinat toimivat ikään kuin katalyyttinä ja veturina, jota muut seuraavat perässä.

   400.000 puhelinta yhdessä Q:ssa on kyllä uskomattoman huono suoritus. Varsinkin kun Nokia on nimenomaan panostanut kasvuun markkinaosuuden kasvattamiseen.

   Elopista tulee MS:n älypuhelindivisioonan johtaja, kunhan Nokia on saneerattu myyntiikuntoon ja Ballmerilta loppuu kärsivällisyys ulkopuolisten valmistajien kanssa. 😉

 3. Ja huomatkaa että nuo luvut kertovat paljon nokia toimitti jälleenmyyjille noita luureja, ei sitä paljon niitä on sitten mennyt loppukäyttäjille. 2-3 vuotta sitten nokia möi 100 miljoonaa älypuhelinta vuodessa ja silloin uutisoitiin kun menee hyvin. Nyt sitten uutisoidaan kun tuli vain vähän takkiin.

Kommentointi on suljettu!