41 megapikselin Lumia, Nokia EOS, julki heinäkuussa?

Nokia 808 PureView

Nokia 808 PureView

Huhuttu Nokia EOS saattaa hyvinkin olla suomalaisvalmistajan kuluvan vuoden mieleenpainuvimpia laitejulkistuksia. Puhelin nousi pinnalle alkuvuodesta The Vergen toimesta, joka vihjaisi Nokian työstävän Windows Phone -pohjaista seuraajaa Nokia 808 PureView -puhelimelle. Nyt Financial Times kertoo, että EOS nähtäisiin Yhdysvaltojen markkinoilla heinäkuussa AT&T-operaattorin valikoimissa.

Innovatiivisella kuvausteknologialla varustettu 808 PureView jäi monelta kauppaan sen Symbian-alustan vuoksi. Puhelimen 41 megapikselin kameraa kehuttiin arvioissa, mutta ohjelmiston heikkoudet rampauttivat kokonaisuuden. Laitetta pystyi suosittelemaan lähinnä käyttäjälle, joka halusi puhelimen hyvällä kameralla, mutta ei vaatinut laajaa sovellustarjontaa tai hyviä verkkoselausominaisuuksia.

Nokia EOS rakentuu mahdollisesti tulevan Catwalk-koodinimellisen puhelimen tavoin alumiinista. Puhelimesta ei ole vuotanut verkkoon vielä ainuttakaan kuvaa, joten varmoja asiasta ei voida olla.

Nokia ratkaisi viime kesänä myyntiin saapuneessa 808 PureView -laitteessa kamerapuhelimien keskeisen ongelman. Se kykeni tarjoamaan häviöttömän zoomin. Tämä saavutettiin ylinäytteistysteknologialla, jonka suurella megapikselimäärällä varustettu kenno mahdollisti. Ratkaisulla saatiin aikaiseksi yksinkertainen rakenne ilman ylimääräisiä liikkuvia osia.

Ohjelmistoltaan kilpailukykyiseen pakettiin kasattu 41 megapikselin kamera kuulostaa houkuttelevalta. Ehkäpä tässä on todellinen myyntivaltti Nokian vuoden 2013 loppupuoliskon tuoteportfolioon?

Lähde: The Verge

37 kommenttia

 1. ”…mutta ohjelmiston heikkoudet rampauttivat kokonaisuuden. ”

  Eli asia ei ole muuttunut miksikään. 😉

   1. Totaalinen kaupaksikäymättömyys nyt ens alkuun.

    1. @JE, Millä tavalla ei ole mennyt kaupaksi? Reilut 5 milj. Lumiaa myyty nii mun matikkataidolla siinä on reilut 5 milj. kappaletta kaupattu 😀

    2. Ja millä logiikalla kaupaksikäymättömyys on ohjelmiston heikkous? 😀

    3. Symbian meni kaupaksi hyvin, Windows Phone taas ei mene. Eli tilanne softan osalta on kylläkin MUUTTUNUT radikaalisti, eikä pysynyt ennallaan.

   2. Heikko sovellustarjonta + heikot sovellukset.

    1. Sovelluksissa ei ole mitään vikaa, sovelluksia on aivan riittävästi

    2. Ei ”heikko” sovellustarjonta ole käyttiksen vika. Uskoisin että sovelluksia on tarjolla liikaakin. Ongelma tietysti piilee helpon rahan toivossa, koska WP:llä on suht pieni käyttäjäkunta, ei sovelluksentekijät välttämättä käytä riittävästi aikaa tehdäkseen laadukkaita ohjelmia. Uskon kuitenkin että ajan myötä tähän tulee parannus. Suuri osa ohjelmista,(oli käyttis mikä hyvänsä) on luokatonta. Toisin sanoen täysin turhia. Toivon ja uskon että Nokialla tekevät hyviä ratkaisuja jotta Nokia puhelin pärjää maailmalla. Uskon että seuraavakin puhelimeni on ”kotimainen”, mahdollisesti vielä julkaisematon EOS?

 2. Tuo voisi tulla kyseeseen omalle hankintalistalleni. 808:n ostaisin kyllä, mutta se on vieläkin niin kallis, että en viitsi sitä ostaa, varsinkaan kun siinä olevaan käyttikseen ei saa enään päivityksiä.

 3. Mielenkiintoista nähdä hämärässä otettuja kuvia mikäli tuohon yhdistetään vielä optinen kuvanvakain (OIS), sekä Lumia 920:n hämäräkuvausominaisuudet. Voi olla aika makeaa katseltavaa… 🙂

 4. Mitenniin ei päivityksiä? Kyllä meikäläisen 808 löysi viimeviikollakin uusia päivityksiä. mm galleriaan videoiden jako suoraan youtubeen. Tämä hipstereitten ja mukamas jostain jotain tietävien symbian mollaus on kyllä aika käsittämätöntä eikä sitä voi mitenkään perustella. Symbian on ylivoimaisesti maailman kehitetyin mobiilikäyttöjärjestelmä ja lyö ominaosuuksissa kaikki muut laudalta kevyesti. Se että sovelluskaupasta ei löydy puolta miljoonaa täysin turhaa ja käyttökelvotonta mainoksia syöttävää huonosti koodattua ohjelmaa on vain positiivinen asia. Internetin selaaminen 808:lla Opera mobilella tai Opera minillä on mukavaa ja nautinnollista. Sähköpostit synkkaa kaikkiin mahdollisiin palvelimiin ja navigaattori on aina ajan tasalla. Teknisesti ylivoimainen mikrofoni, antenni ja kameratakniikka nätissä paketissa. Ainut syy miksi 808 ei menestynyt, oli Elopin päätös olla mainostamatta 808 mallia, että ei häiritsisi windown phone myyntiä. + elop halusi eroon symbian kehittäjistä. Niille jotka näytön resoluutiosta valittaa niin makuasioista ei voi kiistellä, mutta hd resoluutio alle 7″ laitteessa on pelkkä markkinointikikka joka syö akkua.

  1. Et ole tainnut kokeilla Androidia, iOS:ia tai Windows Phonea? Symbian laitteiden käyttö on kaikkea muuta kuin ”mukavaa ja nautinnollista”.

   1. Lähes kaikkia mahdollisia mobiilikäyttöjärjestelmiä on kokeiltu. Uusia ja vanhoja. Tällä hetkellä Jollan Sailfish SDK kokeilussa ja pari android tabletti appia työn alla. Kehottaisin keikkia sybiania mollaavia ottamaan vierekkäin 808:n ja minkä tahansä mitä väittävät paremmaksi ja testaamaan erialisia toimintoja ja käyttöä. Mielipideasioista ei kannata väitellä, mutta faktoista ja todellisista asioista kylläkin.

    1. Töissä symppari e7, aiemmin n8,n82,yms yms, ja onhan käyttökokemus ihan tuubaa nykyiseen lumiaan vrt. Lumiassa kaikki tarvittavat ominaisuudet minulle, enkä ole sympparista jäänyt kaipaamaan mitään.paitsi n82 xenon salamaa.

    2. Nokia fani tunnut ainakin olemaan viimeiseen asti… Ominaisuudethan siinä on ihan jees, mutta ei se oikein ystävällinen ole käyttäjälle ja kaikki tökkii, mitä ihanaa siinä on? Ja kyllä, olen kokeillut 808:a…

    3. Joitain Nokian malleja on tullut vihattua ja joistakin olen pitänyt. 808 on kyllä paras mobiililaite mitä tähän mennessä olen käyttänyt. Kokonaisuus on vain itselle lähes täydellinen. Hyvä akunkesto älypuhelimeksi, uskomattoman hyvä näyttö (en puhu resoluutiosta), maailman paras kännykkäkamera ja 140db kestävät stereomikrofonit, erittäin hyvä kenttä ja kuuluvuus joka paikassa, ajantasalla oleva ääniopastava navi, videopuhelut! ja soitin toistaa lähes kaikki mahdolliset videoformaatit, hyvät ryhmäviestiominaisuudet, tuki lukuisille sähköpostipalveluille ja yleinen käytön helppous.
     Toinen huippulaite oli ja on edelleen N900, vaikka kyseinen kones oli monelle täysin käyttökelvoton niin maemon tuomille mahdollisuuksille ei mikään muu laite voi vastata mitenkään. Nokia faniksi en silti itseäni laske, koska ihastun enemmän yksittäisiin tuotteisiin kuin yrityksiin ja niiden logoihin. Seuraava laite tulee luultavasti olemaan Sailfish laite.

   2. Jos perustat kokemuksesi vanhoihin (S60 5th Edition, Symbian^3) laitteisiin (5800, 5230, C5, C6 jne… , niin viimeisen sukupolven laitteet, joissa Belle oli vakiona, ovat aivan muuta. Minulla on 701, joka on hinta-laatusuhteeltaan erinomainen (Maksoin uutena DNA-kaupassa 185€. Siinä on kaikki, mitä tarvitsen ilman turhia silmänkarkkeja. Puhelin ei vaadi jatkuvaa, akkua syövää nettiyhteyttä vaan esim. sähköpostit tulevat automaattisesti puhelimeeni. Kieltämättä Nokian nettiselain on ollut oikea murheenkryyni, mutta viimeisin versio (8.3.2.21) on jopa nopeampi ja sulavampi kuin Opera. Nokian taktiikka tappaa Symbian äkillisesti oli erittäin tyhmää. Luonnollinen, hallittu alasajo olisivat olleet varmasti järkevämpiä vaihtoehtoja. Kaikista oudointa on ollut se, että viimeisten vuosien aikana kehitys oli todella nopeaa. Symbian junnasi S60 5th editionissa luvattoman kauan.

 5. Tuo olisi minun unelma puhelimeni! Siihen päälle vielä Nokian omat ohjelmistot ja WP8, niin on todella vastustamaton paketti kyseessä.

  Jos tuollainen laite on heinäkuussa tulossa, niin tiedän jo mitä ostan itselleni joululahjaksi.

  1. Sama täällä. Huhujen perusteella alkaa kuulostaa vastutamattomalta. Voisi hyvinkin olla se ensimmäinen puhelin, jonka ostan ensimmäisten joukossa täydellä hinnalla.

  2. Kaikki ne mitä vaadin täydelliseltä puhelimelta olisi tulossa samassa paketissa. 🙂

   Paksuudesta viis. Jos paksuutta on joku 13 milliä, niin hui kamala sentään! Sehän koko puhelimen pilaakin. 😉

   1. Puhelimessa tosiaan pitää olla jonkun verran painoo, ettei ihmiset unohda pitävänsä kännykkää kädessä ku on niin kevyt 🙂

 6. ei ymmarra tota paivitysten puuttumista rutinaa sita taustaa vasten eta taalla ainakin saa sen kuvan etta puhelin vaihdetaan noin vuoden valein!!!!!!

 7. Menee hankintaan, wp8 ylivoimaisesti paras käyttis.

 8. Vaikka olisikin. Mutta pitäis saada softankehittäjät myös taakse että alkais kiinnostamaaan.

 9. Toivottavasti tässä on jotain uuttakin innovaatiota! Vaikka kyllähän toi 41mp on yhä melko kova juttu

  1. kunhan ei ole innovaatoita innovaatoin tähden ts. ”100 uutta ominaisuutta” jolla ei tee mitään a.la samsung. Kamerateknologiaan panostaminen on mielestäni tärkeämpi asia kuin 1000 pseudoinnovaatiota.

 10. KERTOKAA IHMISET MULLE KUINKA MONTA OHJELMAA OOTTE LADANNUT VIIMEISEEN PUHELIMEENNE, ETTE VARMAAN KUKAAN TARVITSE 500000 OHJELMAA JOTEN VÄHÄN LIIOTELTU JUTTU TOI ETTEI OLIS TARPEEKS OHJELMIA NOKIAAN.TAITAA OLLA NIIN ETTÄ EHKÄ MUUTAMA PUUTTUU MITÄ EI OLE VIELÄ TEHTY WINDOWSILLE .SIELLÄ ON NOIN 495000 OHJELMAA JOLLA EI TEE MITÄÄN

  1. Itellä on 45 ja Android käytössä tällä hetkellä.

   1. Miten nuo 45 ohjelmaa jakautuu pelien ja hyötyohjelmien kesken? Puuttuuko jokin merkittävä ohjelma, jota ei ole saatavilla WP:lle? Mikä / mitkä?

   2. Miten nuo 45 ohjelmaa jakautuu pelien ja hyötyohjelmien kesken? Puuttuuko jokin merkittävä ohjelma, jota ei ole saatavilla WP:lle? Mikä / mitkä?

    1. 2 peliä, 1 erillinen musiikkisoitin, 3 selainta koska en ole vielä valinnut parasta ja loput on hyötyohjelmia kuten resurssienhallinta, batterysaver, rss-lukija ja QR-lukija. Muutamia ulkoasu muutoksia, kuten uusi launcheri.
     Moni noista taitaa löytyä WP:llekin. Ajatuksissa on ostaa/vaihtaa Windows Phoneen ja kyllähän siihen taitaa löytyä kaikki tarvittava. 🙂

  2. Käytössä Nokia 701. Ohjelmia aktiivisessa käytössä: Karttaselain Qt, Google Maps, Ovi Maps, GPSinfoqt, AppStop, Skype, Nokia Automatic Panorama ja CalQtlator. Enpä muita tarvitsekkaan.

Kommentointi on suljettu!