Nokia Asha 501: värikäs, tyylikäs ja edullinen

Nokia Asha 501

New Delhissä Nokia esitteli tänään markkinoille uuden kosketusnäyttöpuhelimen, joka pyrkii tasapainoilemaan hinnan ja ominaisuuksien välillä. Se kantaa nimeä Nokia Asha 501. Uutuus kaventaa Asha– ja Lumia-tuoteperheiden eroja tuomalla kehittyneemmistä malleista tuttuja ominaisuuksia edullisemman kategorian laitteisiin.

Uusi Nokia Asha 501 muuttaa käsitystä edullisten älypuhelinten muotoilusta ja toiminnallisuudesta”, Nokian Mobile Phones -yksikön johtaja Timo Toikkanen sanoi. ”Laitteen fyysisen käytettävyyden ja sisäänrakennetun toiminnallisuuden välisen synergian tuloksena on hinnaltaan houkutteleva älypuhelin, jossa tyylikkyys ja sisältö yhdistyvät.

Uutuudessa on panostettu paljon muotoiluun. Siinä on tuttuja elementtejä Lumia-puhelimista, kuten muodot ja värit. Pääjohtaja Stephen Elop kehuu laitetta myös erityisen kestäväksi, jota voi huoletta kantaa mukanaan vuosia. Puhelimen värikuoret ovat vaihdettavissa. Virallisilta mitoiltaan laite on 99,2 x 58 x 12,1 millimetriä ja se painaa 98 grammaa.

Nokia Asha 501 sisältää täysin uuden käyttöliittymän, jossa Nokia N9:n yhteydessä esitelty Swipe on suuressa roolissa. Eri näkymien ja sisällön välillä liikutaan pyyhkäisyeleellä. Käyttöliittymän visuaalisessa ilmeessä on muiltakin osin paljon yhtäläisyyksiä MeeGo Harmattanin kanssa. Käyttöympäristössä on panostettu sulavaan käyttökokemukseen, jossa Nokia antamansa demon perusteella on myös onnistunut.

Toimintojen hallinta tapahtuu kolmen tuuman kosketusnäytöltä, jonka tarkkuus on 320 x 240 pikseliä. Paneeli on toteutettu TFT-tekniikalla ja on kapasitiivinen.

Nokia on saanut houkuteltua suuria kehittäjiä uuden Asha-alustan pariin. Tarjolla on heti alusta sellaiset sovellukset kuten Facebook, Twitter, eBuddy ja Foursquare. Pelejä uusille laitteille tulevat tarjoamaan muun muassa EA, Gameloft ja Namco Bandai.

HERE-karttapalvelunsa Nokia aikoo tuoda asteittain uudelle alustalleen. Peruskarttapalvelut saapuvat Asha 501:lle kolmannen vuosineljänneksen aikana.

Puhelimen teknisiin ominaisuuksiin kuuluvat 3,2 megapikselin kamera, muistikorttipaikka (mukana neljän gigatavun kortti), WiFi, Bluetooth, 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä ja GSM-yhteydet. Valituilla markkinoilla uutuus nähdään myynnissä Dual SIM -versiona.

Akkukesto on muiden Asha-laitteiden tavoin Asha 501:ssä omaa luokkaansa. Valmiusaikaa se tarjoaa mallista riippuen 48 (Single SIM) tai 26 (Dual SIM) päivää ja puheaikaa yhdellä latauksella huimat 17 tuntia.

Nokia Asha 501:n toimitukset käynnistyvät kesäkuussa. Sen suositushinta ennen veroja on 99 dollaria.

48 kommenttia

 1. Hieno laite, kyllä, Intiaan sopii!
  Eikä kalliskaan varmaan, katson itse lähetystä juuri nyt!

  1. Päivityy…

   Pitikö olla Päivittyy?
   Nokia esitteli, se esittelee tälläkin hetkellä? 😀

   En voinut vastustaa kiusausta harrastaa pilkunviilausta. 😀

   1. Tossa on tosi paljon tuttuja juttuja mitä on Nokia N9:ssä!

    1. Tykästyin tohon kännykkään…
     N9 ominaisuuksia mistä tykkään, pelejäki kohtalaisesti ja hyvä hinta…
     Itse vaan vaadin vähän isomman näytön ja näin, mutta muuten erittäin onnistunut julkistus, tykkään!

    2. Tässä on kyllä uskomattoman monipuolinen, sulava ja tyylikäs puhelin hintaluokassaan. Värivaihtoehdoistakin löytynee jokaiselle sopiva. Hauskaa on se, että toivoisin saavani ominaisuuksia tästä luurista Lumioihin 🙂 Kahden täpäytyksen herätyskin olisi jo jotain. Tämän voisi ostaa kakkosluuriksi jo aivan huvin vuoksi.

    3. Itseasiassa, Lumioihinhan tulee tuo kahden näpäytyksen herätys 🙂

 2. Hieno puhelin noin huokeaan hintaan!

 3. Saa nähdä miten menee kaupaksi. Nokia käyttää näitä Ashoja ”ajan ostamiseen”. Pidemmällä aikavälillä eivät voi pärjätä varsinaisille älypuhelimille koska mm. softat, kehittäjät ja ekosysteemi puuttuu. Ei taida olla GPS:ää eikä aitureitakaan kuten 100e älypuhelimissa alkaa jo olla. Toivon todella että kykenevät pysäyttämään Nokian feature-puhelinmyynnin rapautumisen, näissä on kohtuullista potentiaalia loppuvuoden ajalle.

  1. Hankalalta näyttää intian markkinat, eivät kuulemma myy halvat lumiatkaan niinkuin on toivottu. Eikä tuokaan ole mikään edullinen halpa-androidien rinnalla (löytyy GPS:t ja 3G), taitaa inkkareiden omat MicroMaxit ym. viedä.

   1. Perus android logiikalla te taas arvotattepuhelimen pelkästään ominaisuuksien määrän varjossa. Ei kai siinä mitään, makuja on monia.
    Henk koht otan sulavan ja toimivan luurin vaikka halvassa Andoroid lagiprutkussa olisikin pari ominaisuutta enemmän.

    1. Te? Veikkailin tässä indian markkinoita mihin tuo on lähinnä suunnattu. Pelkät 2G-yhteydet ei kovin imartele länkkärin sulavia nettitottumuksia.

    2. Väitän vaan, että kilpailu on tällä hetkellä todella veristä ja että halvatkin peruspuhelimet muuttuvat hyvin nopeasti älypuhelimiksi. Jos olet eri mieltä, niin ole. Kilpailun kovuudesta kertoo jo Ashojen sakkaaminen alkuvuodesta. Tämä malli antaa uusia eväitä, mutta nähtäväksi jää miten se vaikuttaa myyntiin. Intialaiset eivät ole suomalaisia ja osta Nokiaa vain koska se on Nokialainen. Hyvät perinteet ja verkosto toki Nokialla on Intiassa, mikä auttaa jonkin verran.

    3. Tuossa on heikommat speksit kuin Asha 311, joka julkaistiin jo vuosi sitten ja hinta on kuitenkin sama. Tuleeko tämä edes eurooppaan?

    1. 🙂 Sillähän onkin koko maapallon kattava kuuluvuus.

    2. No eipä tota nyt 501 olekaan tarkoitettu mikskään maailmanvalloittajaksi.

 4. Kuinka monta megapikseliä tuossa kamerassa on? Tässä jutussa lukee 3,2 mutta edellisessä 5. Pieni painovirhepaholainen 😀

 5. Ohoh.. Sulavan näköinen asha. Fiksun näköinen käyttöliittymä ja toimi näppärästi. Tosin varmasti ennalta mietitty mitä demossa näytetään että mitkä toiminnot toimivat sulavasti. Toivottavasti ei ole kovasti vikoja, tuohon hintaan erittäin kilpailukykyinen laite.

 6. Hmm, nähdäänköhän noi uudet ominaisuudet asha 311:ssä ? Toimii nimittäin meikäläisen työpuhelimena. Kenelläkään tietoa…?

 7. Ostoon menee tupla-sim versiona heti. Hyvä matka ja baaripuhelin pitkien valmius ja puheaikojen takia. Tämä tulee lumia 920 rinnalle tarpeeseen.

 8. Tuollaista swype&widget käyttöliittymää käyttääkseen, pitäisi olla tietokoneinsinööri. Lisätietoja Stephen Elopilta 😉

 9. Onpa todella tyylikäs puhelin ja käyttöliittymä.

  Todellakin pesee tuon hintaiset Androidit 100-0

  1. Oikeasti? 😉 dumbphone vs älyluuri?
   Ehkä jos pelkästään soittelee.
   Ei 3G. Ei GPS. Ei oikeita sovelluksia. Tuon hinta pitäis olla 50eur.

   1. En kyllä välttämättä ostaisi 50 eurollakaan moista lelua. Voiko joku rehellisesti väittää, ettei toi näytä halvalta lasten muovilelulta?

    1. Samalta muovilelulta toi näyttää kun Galaxy S3 ja muut halpa Androidit (Samsungit).

  2. No ikävä kyllä tuohon 100 USD hintaan löytyy Android pohjaisia älypuhelimia vino pino niin pieniltä kuin isoilta firmoilta, joissa on parempi näyttö ja 3G. Onhan tuo nätti mutta ku Androidia löytyy kehitysmaista halvempaankin hintaan. Hemmetti, Lenovolla (!!!) on A390 Android puhelin hintaan 65-80 USD. Joten siinä sitten Noksu puskee ulos näittä kalliita feature puhelimia…

 10. Yksikään kunnon Windows Phone fani tosin ei voi tuollaista käyttöliittymää sulattaa. 😀

 11. Samalla (99$ veroton) hinnalla saa Lenovo A789 dual-core (+dual sim) luurin, jossa on 800×480 näyttö ja ”vähän” kovemman luokan speksit.
  Fanit tietysti maksaa mitä vain saadakseen söpön Ashan…

 12. Satanen on kuitenkin aika paljon rahaa. Varsinkin niillä markkinoilla, joille Asha 501 on ensisijaisesti tarkoitettu.

 13. On kyllä kaukana tyylikkäästä, vaikka värikkäitä ovatkin. Rehellisesti sanottuna puhelimet näyttävät enemmänkin lasten leluilta kuin aidoilta puhelimilta. Hyllyyn jää.

  1. Värimaailma kertoo ”kaukana tyylikkäästä”. Tässähän on iPhonen muotoilulle suora isku. Mitäs alkoivat omimaan muotoja itselleen sairaalloisesti. Värimaaima siis kritisoi välillisesti iPhonea. Hahhahhaa. Nokia on paras edullisissa puhelimissa. Tämä muotoilu vastaa alkuaikojen iPhonea joteskin. Ei ole vanhaa matkittu vaan käytetty parempaa omasta osaamisesta peräisin olevaa. Apple on matkijalintu, joka raakkui oman aikansa. Tämän olisi iPhonen pitänyt alunperin maksaa.

 14. joo niin on kuin samppakin lelun tapainen ero siina sampalla kiiltavaa muovia!!!!

 15. Jätetäänkö se turha kinastelu pois? Pysytään enemmän asiassa. Ei ole tarvetta toistaa samoja argumenttejä jokaiseen uutiseen. Hyvin perusteltuja kommentteja jatkossa, kiitos.

  Mahtavaa, että meillä on näin aktiivinen yhteisö!

 16. Käyttöliittymä on kyllä miellyttävän näköinen, samoin myös puhelimen muotoilu. Hankintaan kyllä menee.

Kommentointi on suljettu!