VTT tuo sydänfilmin älypuhelimeen – mittaa EKG kotoa käsin

VTT Beat2Phone

Teknologian tutkimuskeskus, VTT, on kehittänyt käytännöllisen sovelluksen ja lisävarusteen, joiden avulla EKG:n eli sydänfilmin mittaaminen onnistuu esimerkiksi kotona älypuhelinta hyödyntäen. Taskuun mahtuva lisälaite kommunikoi kännykän kanssa ja rekisteröi muun muassa rytmihäiriöt. VTT:n mukaan laitteella on mittavat maailmanlaajuiset markkinat ja se on tarkoitus saada myyntikuntoon vuoden kuluessa.

Nyt kehitetyllä laitteella sydänoireista kärsivät henkilöt voivat aloittaa EKG:nsä rekisteröinnin heti oireiden ilmaannuttua ja lähettää tuloksen lääkärille joko sähköpostitse tai internetin kautta. Laitetta voidaan käyttää apuna myös kotisairaanhoidossa”, kertoi idean isä, teknologiapäällikkö Timo Varpula.

Kokonaisuus tunnetaan tässä vaiheessa nimellä Beat2Phone. Se kertoo käyttäjälleen EKG-signaalin, sykekäyrän ja sykkeen vaihtelun. Sisäänrakennettu kiihtyvyysanturi mahdollistaa lisäksi askeltiheyden lisäämisen tuloksiin. Kyseessä on VTT:n mukaan markkinoiden ensimmäinen Androidille kehitetty kokonaisuus, jolla on mahdollista mitata EKG mittavaa analyysia varten.

Laitteesta saadaan pienellä kehitystyöllä apuväline myös muun muassa uniapnean seurantaan sekä ehkäisemään joitakin tuki- ja liikuntaelinvaivoja. VTT näkee, että Beat2Phonesta voisi olla apua myös kovaa kestävyysurheilua harrastaville, joiden on tärkeää seurata sydänsignaaleja kunnon saavuttaessa huippunsa.

7 kommenttia

 1. Vielä jos lännyä ei tars sitoa ranteeseen, vaan joku pienempi lisälaiteosa ’keskustelis’ taskussa tai pöydällä olevan kännyn kanssa… Ei luulis ylipääsemättömäksi kehitysaskeleeksi. …ja voishan se toimia muidenkin kännyjen kanssa…

 2. mutt erinomainen oivallus kännyn käyttöön
  Nimimerkillä ”krooninen flimmeri + paracsysmaa…”
  No ei laiteta sentään koko sairauskuvaa mukaan

 3. Ensimmäinen ajatus kuvan nähdessäni oli minullakin, että miksi ihmeessä iso kännykkä pitää kiinnittää käsivarteen.

 4. Jos tohon sais viel elvytyksen mukaan, niin lataan oitis…

  1. Elvytystä varten tarvitaan kaksi puhelinta, joita hierotaan ensin yhteen, ja sitten ne lyödään rintakehään kiinni ja painetaan power-nappeja.

 5. Vtt ottaa tuossa aiheetonta kunniaa. Ainoa mikä tuossa on uutta, on tiedon saanti suoraan puhelimen näytölle. Tuo edellyttää vähintään sadan euron anturi-lähetinosan hankkimista, eli pelkällä sovelluksella ei vielä tee mitään. http://www.firstbeat.fi/fi

Kommentointi on suljettu!