Jollan puhelin julki: Sailfish, 4,5 tuuman näyttö ja tuplaydinsuoritin

Jolla-puhelin

Kotimainen Jolla on tänään odotetusti esitellyt ensimmäisen älypuhelimensa, jonka se aikoo saada markkinoille vuoden viimeisellä neljänneksellä. Kyseessä on eräällä tavalla seuraaja Nokia N9:lle, sillä Jollan ydintiimi muodostuu vahvasti entisistä nokialaisista, jotka olivat kehittämässä MeeGoa sekä sen edeltäjää, eli Maemoa. Jollan puhelimessa käytettävän Sailfish-käyttöjärjestelmän pohjana on MeeGon ja Mer Coren, avoimen lähdekoodin projektien perintö.

Jollan puhelin perustuu 4,5 tuuman kosketusnäyttöön ja tuplaydinsuorittimeen. Kummankin komponentin tarkemmat yksityiskohdat yhtiö jätti vielä kertomatta. Laitteessa on sisäistä muistia 16 gigatavua, jota on mahdollista laajentaa microSD-kortilla. Uutuus tukee 4G-verkkoa ja sen takana on kahdeksan megapikselin kamera.

Takakuori, jota Jolla kutsuu nimellä Toinen puolikas, antaa mahdollisuuden laitteen personoimiseen. Se muuttaa Jollan mukaan koko laitteen olemuksen, kuten fontit ja värit.

Puhelin sijoittuu hinnaltaan selvästi kalleimpia lippulaivoja edullisempaan kategoriaan. Jolla kauppaa uutuutta 399 euron hintaa, joka voi kuitenkin muuttua hieman paikallisten verojen ja tullimaksujen seurauksena. Ennakkotilaukset käynnistyivät tänään, mutta toimitukset lähtevät pyörimään tämänhetkisen suunnitelman mukaan vasta loka-joulukuussa. Laitetta joudutaan siis odottelemaan vielä tovi.

Jolla-puhelin

Ennakkotilaajille Jolla tarjoaa kolme mahdollisuutta:

 1. 100 eurolla voi tehdä ennakkotilauksen rajoitettuun erään Jollia, joissa on vain nyt tarjolla oleva Toinen Puolikas. Tilaajat saavat ennakkotilausnumeron, pääsevät mukaan vaikuttamaan tuleviin #Jolla2gether-kampanjoihin ja saavat myös ainutlaatuisen Jolla-t-paidan. Lisäksi heidän maksamansa 100 euroa hyvitetään, kun laite ostetaan. Laitetoimitukset alkavat Euroopassa.**)
 2. 40 eurolla voi tehdä ennakkotilauksen rajoitettuun erään Jollia. Tilaajat saavat ennakkotilausnumeron, pääsevät mukaan vaikuttamaan tuleviin #Jolla2gether-kampanjoihin ja saavat ainutlaatuisen Jolla-t-paidan. Tämä vaihtoehto on tarjolla globaalisti.
 3. Maksutta saa ennakkotilausnumeron ja siten mahdollisuuden hankkia aidon Jollan ensimmäisten joukossa. Myös tämä vaihtoehto on tarjolla globaalisti.

Emme olisi päässeet näin pitkälle ilman Jolla-yhteisön intohimoa ja osaamista. Olemme innoissamme #Jolla2gether- kampanjasta ja laajemman Jolla-ystävien yhteisön tavoittamisesta. Sovelluskehittäjät, alkakaa kehittää sovelluksia Jollaan! Bloggerit, kirjoittakaa meistä! Muotoilijat ja visualistit, luokaa Toiseen Puolikkaaseen uusia tyylejä! Levittäkää sanaa, kutsukaa lisää ystäviä mukaan, aloittakaa uusia yhteisöjä!” innostaa Jollan ohjelmistokehitystä johtava Marc Dillon.

Ennakkotilauksen Jollan puhelimesta voi jättää osoitteessa jolla.com.

Jolla ymmärtää haastavan tilanteensa markkinoilla ja kutsuu muun muassa kehittäjiä sekä bloggaajia apuun. Yhtiön uusi alusta kaipaa kipeästi sovelluksia ja julkistettu puhelin näkyvyyttä. Aika näyttää, miten Jollan markkinoilla lopulta käy. Heräsikö kiinnostus?

27 kommenttia

 1. Hyvä Jolla, vahva osoitus suomalaisesta osaamisesta!
  Erittäin mielenkiintoinen ratkaisu joka tarjoaa paljon uusia mahdollisuuksia, enemmän kuin ehkä aluksi ymmärretäänkään. Markkinaosuutta ei tule ensi vuoden aikana kuin korkeintaan prosentti, mutta ei se taida olla ensisijainen tavoitekaan. Tää on speciaali-puhelin erikoisuutta haluaville.

  1. Samaa mieltä. Innostuin tätä Jolla Estradesta (joka on muuten laitteen nimi, jota ei muistaakseni mainittu tässä tekstissä, ellen missannut sit?) paljon enemmän kuin kaikista Nokia Lumioista yhteensä! Aivan supermahtavaa 🙂 Ostaisin tän puhelimen heti, jos en olisi juuri ostanut Note II: sta. Ehkä ostan sitten kun tulee Jolla Estrade 2 😉

   1. Käsittääkseni tuo Estrade viittaa laitteen näyttöön. Ainakin niin ymmärsin Jollan tiedotteesta: ”Ensimmäisessä Jollassa on 4.5-tuuman Estrade, joka maksimoi mobiililaitteen näytön käyttömahdollisuudet ja tehokkuuden ja tuo Sailfish-käyttöjärjestelmän eloon. Estrade on ihanteellinen näyttämö sovelluksillesi, mukaan lukien Android-sovellukset – se yhdistää sosiaalisen median ja maailman tehokkaimman moniajon.”

    1. Voi apua, nolo minä 😀 Nojoo, oliko se nyt Iltalehti vai Kauppalehti kumpi johti mut harhaan 😀 Haha, nooh, nyt tiedän!

 2. Todella hyvännäköisen laitteen ovat kehittäneet! ”Kaksiosainen” rakenne näyttää upealta ja muutenkin todella elegantti. Myös käyttöjärjestelmä näyttä videoiden perusteella loogiselta ja tyylikäältä. Erottuu todella kilpailijoista ja mielestäni positiivisessa mielessä. Ja hintakin todella kohtuullinen! Innolla odotan että pääsisi tuota testaamaan ja kenties vaihtamaan Lumiani tuohon, mutta lähes täydellinen saa Jollan laite olla jotta Nokia tuohon vaihtuu 😉

 3. aion kyllä heti hankkia ku tulee kauppaan on niin hieno laite 🙂

 4. Mielenkiintoinen julkistus.

  Puhelin on ihan tyylikäs ja ”toinen puoli”-kuoret vaikuttavat mielenkiintoisilta.
  Käyttistä pitäisi päästä testaamaan, ennen kuin voisi todeta, että mitä mieltä luurista on.

  Joka tapauksessa huomaa, että tässä on kyse spesiaalista ja sellaisesta erikoisuudesta, joka erottuu ja saa varmasti päivityksiä tulevaisuudessa. Vähän tulee mieleen joku Ferrari tai vastaava. 😀

 5. En tule ostamaan kyseistä laitetta koska n9:stä on huonot kokemukset, toisekseen tuo laite ei säväytä millään lailla, eikä saa annetut specsitkään kiinnostumaan laitteesta. Eikä tuo jolla ole sen suomalaisempi kuin muutkaan firmat. Ja meego-harmattan oli todella vaikea käyttöinen verrattuna symbian, ios ja windowsphone puhelimiin, eikä tämä sailfishkään poikkea meego-harmattanista mitenkään. Mieluummin käytän lumiaa kuin ostaisin sikaa säkissä ja pettyisin. Kattellaan sitten kun laite on kaupoissa ja kun siitä on tullut kunnon muistilla ja fyysisellä qwertyllä varustettu laite.

  1. Nokia tosin on nykyään yhtä itsenäinen kuin Viro oli vuosina 1945-1991 😉
   Kyllä Jolla paremmaksi pistää.

  2. Eihän Lumiassa ole edes muistikortti paikkaa,tai että akkua saisi irrotettua (jos haluaa vaikka tehoakun tilalle)!. =)

   1. Ostin juuri itselleni Lumia 720:n, jossa kyllä on muistikorttipaikkakin. Käsittääkseni joistain Lumioista saa myös akun vaihdettua.

   2. Lumia 820:seen saa muistikortin ja akun saa itse vaihdettua mieleisekseen, samoin kuoria saa eri väreissä, sitten saa langattomanlatauksen kuoren ja sitten saa kuoren joka kestää pölyä, kovia kolhuja ja vettä.

 6. Muutokset ainakin on niin nopeita, ettei perässä tahdo pysyä. Nytkö Kiina ei enää ensi vaiheessa olekaan ensimmäinen markkina? Lisäksi ymmärsin että tekevät ensin oman puhelimen ja lisensoivat Sailfish-käyttiksen vasta joskus myöhemmässä vaiheessa.

  Summasummarum, Jollan pieni porukka saa tästä varmasi elannon jos menee vaikka se 1M kpl kaupaksi. Vaikea nähdä syrjäyttämässä esim. Androidin markkinaosuutta jollei jotkut TOP10 valmistajat älypuhelimissa ota näitä tuotantoon ja ellei isot operaattorit ala ratkaisua tukemaan.

 7. Hyvän näköinen, tyylikäskin – ainakin mielenkiintoinen pitälti tuon kaksiosaisuuden ansiosta. …ei niinkään värien, vaan ehkä tulevien toominnalisuuksien vuoksi…

  Mielummin Jolla, kuin sulanut Lumikasa

 8. Tuo takakuori on ehdottomast imielenkiintoisin asia mobiilimaailmassa pitkään aikaan. Erittäin tyylikäs ja yllättävä veto, että sen kautta luuria voidaan jopa laajentaa ominaisuuksien osalta. Paljon parempi vaihtoehto tuo kuin jokin adapteri hässäkkä tms..

  Muutenkin todella mielenkiintoinen konsepti kaikinpuolin ja Android sovellusten tuki on plussaa. Tuon tuen haluaisin kyllä nähdä, eli miten sovellusten jakaminen on tarkoitus tehdä, vai voiko esim softan tekijä pistää android sovelluksensa Jollan kauppaan, onko niillä edes kauppaa ollenkaan?

  Eli kauhean vähän on vielä tarkempia tietoja tarjolla tai sitten en vain ole osannut etsiä.

  Tekisi mieli pistää ennakkotilausta vetämään, mutta pitäisi saada toiminnasta hieman lisää tietoa ja laitteen fyysisistä ominaisuuksista. Esimerkiksi:
  koko?
  liitännät?
  gps?
  muisti?
  kameran tiedot?
  Akun koko?
  Toiminta-aika?
  Mukana tulevat sovellukset?

  Aika erikoinen laitejulkistus sinänsä, kun noinkin tärkeä tiedot jäävät hämärän peittoon.. Eli aika heppoisilla perusteilla meinasivat saada laitetta ennakkomyytyä.

 9. Nojaa ihan ok kapulalta toi vaikuttaa tosin seuraava iso askel onkin ohjelma-/pelipuoli.

 10. Miksi en osaa hakea Suomenkielisiä videoita????Mistä sen löytää???Olisin kiinnostunut

  1. Ilmeisesti sellaisia tuskin vielä on. Julkistettiinhan puhelin vasta 10 tuntia sitten. On hyvä jos edes englanninkielisiä vielä löytyy. Varsinkin kun Jolla on täysin uusi yhtiö täysin uudella puhelimella ja täysin uudella käyttljärjestelmällä 🙂

  2. Tuonne alas jo kirjoittelinkin että kuvasin tänään n. 7 min. suomenkielistä videota. Tulossa on..

   t. Jollafanit -Suomi Facebook sivun admin..

 11. Aikasta kiinnostava. Tulevat Jollan kapulat mennöö harkintaan jos käyttis on nopea ja sulava

 12. Tää takakuorihomma tuntuu musta aivan järjettömältä. Miksi fontteja, värejä ym voisi muuttaa muutenkin, ja hankkia uusia esim. netistä? Voisiko joku selventää asiaa. Tuoko takakuori jotain muutakin?

 13. Juu, olin Jollan #LoveDay tapahtumassa ja kuvasin suomenkielisen videon laitedemosta (n.7min). Valitettavasti kuvasin sen pystykameralla jonka vuoksi en voi julkaista sitä ennen dekoodausta horisontaaliseen muotoon..

  t. Jollafanit -Suomi sivuston admin..

 14. Jos kasit in oikein niin takakuoren avulla laitteeseen voi tuoda jopa uusia ominaisuuksia, esim tehokkaamman salaman, toisen optiikan yms.. Eli kuoren ja sohtan välillä on yhteys joka vissiin antaa todella paljon mahdollisuuksia mm. Lisälaitevalmistajille.

  Jos käsitin tuon oikein niin kuulostaa loistavalta idealta ja mahdollisuudelta millä voi erottua muista. Käytännön hyödyt hän riippuvat sitten pitkälti tulevista lisälaitteita.

 15. Tuon aijon kyllä hankkia, mutta sitten ku enempi ryysis on loppunut, mutta ensin odotellaan että puhelin pääsee suomeen 🙂

Kommentointi on suljettu!