Videolla: Sailfish-pohjainen Jolla-puhelin

Jolla-puhelin

Teknologiablogi, Engadget, on päässyt ottamaan ensimmäisten joukossa tuntumaa tänään julkaistuun Jolla-puhelimeen, joka perustuu Sailfish-käyttöjärjestelmään. Juttumme lopussa nähtävällä videolla ohjelmiston suunnittelusta vastaava Marc Dillon esittelee lyhyesti uutuuspuhelimen, jonka on tarkoitus saapua markkinoille vuoden 2013 viimeisen neljänneksen aikana.

Myös kotimainen Mobiili.fi oli paikalla tänään Jollan esittelytilaisuudessa. Sivuston julkaisemalla videolla Jollan pääinsinööri Marko Saukko demonstroi Sailfish-alustan käyttöfilosofiaa, jossa keskeistä osaa näyttelevät erilaiset eleet ja pyyhkäisyliikkeet. Tarkoituksena on ollut luoda käyttöliittymä, jonka käytettävyys yhdellä kädellä on helppoa ja luontevaa.

Jollan tämänpäiväinen tilaisuus saa jatkoa vielä illalla. Yhtiön iltatilaisuus käynnistyy 19:30 ja tapahtumien kulkua voi seurata suoraan omalta kotikoneelta osoitteessa http://jolla.streamforce1.tv/.

[viddler id=be3be2fe&w=578&h=429]

Lähteet: Engadget & Mobiili.fi

21 kommenttia

 1. En haluaisi olla ilonpilaaja, mutta eikös Jolla piikitellyt Nokiaa taannoin nimenomaan noista pitkistä ajoista julkistuksesta myyntiintuloon. Ja taisivatpa sanoa, että sitten kun Jollan puhelin julkistetaan, kerrotaan tasan tarkkaan, milloin se tulee kauppoihin.

  Eipä silti, ihan mielenkiintoinen puhelin. Saa nähdä, miten löytää oman paikkansa isompien alustojen joukosta.

   1. Tuossa toisessa jolla jutussa on lainaus tuosta jollan piikistä Nokialle. Siinä sanottiin näin:
    ”– Kun julistamme sen, me myös sanomme, milloin puhelinta voi ostaa, Hurmola näpäyttää lehdessä Nokiaa.”

 2. Näyttää hyvältä, yllätyin positiivisesti. Suuren yleisön ennakkokuulojen takia en usko että nousee myyntimenestykseksi sillä pelkillä eleillä ohjailu voi tuntua ”hankalalta”. Itse tykkäsin ja uskon, että tähän suuntaan käyttöjärjestelmien tulee kehittyä.

 3. hyvä, että jotain uutta… ihan mielenkiintoinen sailfish-käyttöjärjestelmä!

  vaihdettavat takakannet olisi saanut jättää pois kokonaan (tuskin on seuraavassa mallissa). olisivat kannattanut keskittyä enemmän tyylikkääseen muotoiluun ja laadukkaisiin materiaaleihin.

  t. osakkeenomistaja

  1. Vaihdettavilla kansilla saa muun muassa laitettua paremman salaman.

   T: enomistaosakkeitajollalta

   1. Toi on todella hyvä juttu, esim xenon salama takakannen vaihdolla. Vähän kun Lumioissa saa joillain kansilla langattoman latauksen, toisilla paremman iskun ja vedenkestävyyden.

 4. Eipä iske vieläkään, vaikka pientä parannusta olikin. Ikonit näyttivät nyt paremmilta, joskin vähän vaikea sanoa mitä ikoni symboloi. Vähän sekava logiikaltaan ja insinöörimäinen UI design. Plussaa toki siitä että fyysisiä nappeja ei tarvita. Laitteen muotoilu ok, vähän Lumiamainen väreineen. Toivon toki että tämä menestyy suomalaisena firmana, mutta en usko että näin tapahtuu. Puhelin menee varmaan kaupaksi erilaisuutensa takia joillekin. Miten tämä aikoo erottua kilpailijoistaa? Uutuuden viehätys ei kauaa kestä.

 5. ovat PA ja keraavat rahaa etta jotain tulisi joskus ulos! sitapaitsi liian pieni naytto vah.5″ jos kiinlaisiakin ajattelee!! myos paksu !!!mutta toivotaan kaikkea hyvaa

  1. olet taas oikeassa!

   nokian tyylitön muotoilukieli näkyy jollassa… valitettavaa.

   toivottavasti seuraava malli on yli 5″:n tyylikäs, laadukkailla materiaaleilla oleva luuri.
   myös ilman typeriä vaihtokuoria.

   t. osakkeenomistaja

   1. ”Nokian tyylitön muotokieli näkyy jollassa…”

    What… ? Nokian puhelimethan ovat kaukana tyylittömästä. Lisäksi tuo Jollan puhelin yltää lähes samalle tasolle muotoilussa.

    ”Toivottavasti seuraava malli laadukkailla materiaaleilla oleva luuri…”

    Ööö. Tuo puhelin on alumiinia ja vain takakuori muovia. Lisäksi saat takakuoreksi vaikka alumiinisen kuoren. Tällaisia Jolla on luvannut tulevan.

    En ymmärrä kommenttiasi ollenkaan.

    Ps. EN ole Jolla fani. 😉

 6. Tuo takakuorisysteemi on todella mielenkiintoinen, oikeastaan sen antamat ,mahdollisuudet ovat laitteen kiinnostavin juttu. Janna, että eivät tuoneet asiaa selvemmin esille. Nehän siis tekevät parhaimmillaan muutakin kuin muuttavat värin ja uin värityksen.. Eli niillä voi jopa lisätä laitteeseen ominaisuuksia, Janna nähdä kuinka paljon tuota tullaan hyödyntämään.

 7. Lähinnä jäi ihmetyttämään, että jos default takakuori ei sisällä oikeasti mitään omaa toiminnallisuutta, niin aika rohkeasti ovat lisänneet kokoa ”turhan” takia. Tasoitusta muille?!

 8. Mielenkiintoinen ja myös uutta näkökulmaa sisältävä laite!
  Varmaan sopii joillekin kuin nenä päähän, mutta itselleni ei sovi. Paras puoli minkä minkä tuosta keksin on että Android apsit toimii ainakin jollain tasolla. Ei vaan riitä syyksi vaihtoon. Katsotaan mitä tuosta takakansi jutusta tulee, mutta gui on vähän hässäkkä.

 9. Pikkasen on eilen tullut Nexuksen autocorrectilla virheitä.. No pikkuvikoja:)

  Eiköhän jokaisen takakuoren toiminnallisuus ole kuitenkin puhelimen suojaaminen, joten ei se ihan turhan takia ole mukana:) Ja eiköhän tuokin sisällä ainaskin sen teemojen mukauttamisen. Lisäksi tuolla oli ennakkotilaajille, jotka maksaa 100€ tarjolla jokin spessu toinen puolikas, josta ei tosin löytynyt tietoa..

  Mielenkiinnolla tätä jää seuraamaan. Minusta on saanut maailmallakin aika positiivista huomiota ja kiinnostustakin tuntuisi olevan jopa muidenkin kuin suomalaisten keskuudesssa.

  Tuskimpa enää uutta Nokiaa saadaan, mutta hienoa työtä ovat tehneet. Tiedä vaikka Suomeen jokunen työpaikkakin lohkeaisi jos tuo homma lähtee toimimaan. Innovatiivisuutta tuntuu kuitenkin olevan, mikä ei nykyisessä harmaassa massassa ole ollenkaan itsestään selvää. Riittäisi vain tyypeillä raha patentoida esim tuo takakuori toiminnallisuus sekä sen ja softan välinen yhteys, taitaa vain olla raha aika vähissä ja patentoiminen maksaa ihan hunajaa..

  Väkisinkin miettii, että tämä olisi voinut olla Nokian tie. Ei minusta huono vaihtoehto ollenkaan. Miettikääpä pojat ja tytöt mitä tuosta olisi saatu aikaan Nokian tarjolla olevilla resursseilla? Kamerapuolihan olisi varmasti kehittynyt vähintään samaa tahtia kuin nytkin ja ensimmäinen sailfish luuri olisi ollut markkinoilla jo ajat sitten.

  Siinä olisi vedetty rinnalle ja ohi tyylikkäästi käyttämällä Androidin ekosysteemiä hyväkseen, mutta eipä maistunut menestys. Tusosa yhteensopivuudessa on se etu, että se mahdollistaa myös sailfish ekosysteemin rakentamisen samalla kun käytetään toisen systeemiä hyödyksi. Ainaskin kuvittelisin, että heillä olisi oma kauppa, johon kehittäjät voivat julkaista alkuvaiheessa vaikka suoraan android sovelluksensa, toki noita sovelluksia varmaan saa asennettua ihan filun asentamallakin. Näin kehittäjillä on mahdollisuus päästä heti mukaan ja muokata sovellus tarvittaessa tukemaan Sailfishin tarjoamia mahdollisuuksia ja uita.

  1. Mielestäni nysin meego oli huomattavasti kiinnostavampi ja näyttävämpi käyttis. Siitä olis pitänyt jatkaa, mutta kun ei 🙁

 10. Ennakkotietojen mukaan näyttö on epäherkkä, vaikka yhtiö on sanonut sen olevan lopullinen näyttöversio. Testikäyttäjien mukaan sen takia on ollut hankala päästä kotinäyttöön kun swipen pitää onnistua täysin oikealla tavalla. Ja sitä kotinäyttöön pääsemistä kuitenkin tarvitsee tavallisessa käytössä kymmeniä kertoja päivässä. Ehkä kotinäyttöön pääsemiseksi oli kannattanut laittaa se yksi fyysinen näppäi?
  Olisi helpottanut uusien käyttäjien omaksumista järjestelmään tälläisessä täysin uudessa käyttiksessä. Ainakin kaupassa kokeilijat olisivat sillä päässeet aina takaisin alkunäyttöön kun joutuvat jonnekin näyttöjen syövereihin eivätkä tiedä mitä tehdä. Omasta mielestäni ”kotinäyttö” on niin tärkeä toiminto että se tarvitsee oman näppäimen jo mukavuuden takia.

 11. Vähän paha sanoa mitä tuosta tulee. Joko menestys on hurjaa tai sitten tämä jää ”harvinaisuudeksi”, joka ei ikinä menestynyt kunnolla erilaisuudesta ja huolimatta.

  Tuo käyttöliittymä ja miten tuota käytetään tulee olemaan tuon puhelimen menestyksen avain tai ”eimenestyksen” avain. Peruskäyttäjille varmasti ainakin aluksi sekava.

  Mielenkiintoista kuitenkin seurata, kuinka tuossa tulee käymään

  1. Tuota käyttistä pitäisi päästä kokeilemaan itse aivan rauhassa ennen kuin voisi sanoa, että mitä mieltä siitä on. Tuo on niin erilainen.

 12. Tuota Jollan mainostamaa aitoa moniajoa en osaa suureksi eduksi laskea. Kuka muka ei ole tyytyväinen nykyisen älypuhelimensa ”moniajoon”?

Kommentointi on suljettu!