Videolla: Jolla esittelee Sailfish-puhelintaan

Jolla Sailfish

Eilen saimme nähdä jo muutaman videon uudesta Jolla-puhelimesta, joka esiteltiin maailmalle Helsingistä käsin. Kyseessä on Sailfish-pohjainen kosketusnäyttöpuhelin, jonka ennakkotilaukset ovat jo käynnistyneet. Puhelimen toimitukset asiakkaille alkavat vuoden viimeisellä neljänneksellä.

Nyt nähtävällä videolla Jollan muotoilujohtaja, Martin Schüle, kertoo yhtiön puhelimen rakenteesta ja esittelee Sailfish-alustan käyttöliittymää. Uutuudessa on 4,5 tuuman näyttö, tuplaydinsuoritin, 4G-tuki, kahdeksan megapikselin kamera ja 16 gigatavua tallennustilaa.

Jolla on rakentanut laitteensa ajatuksella, jossa yhdistyy kaksi puolta. Yhtiö kutsuu puhelimen vaihdettavia kuoria nimellä Toinen puoli. Niiden kautta on mahdollista tuoda puhelimeen uusia toimintoja ja muuttaa laitteen koko ulkoinen olemus fontteja ja värejä myöten.

Schülen demoaa videolla muutamia käyttöliittymän keskeisiä ominaisuuksia: galleria, viestit ja moniajo. Lopussa puhutaan myös Android-sovellusten tuesta. Android-sovelluksia on Schülen mukaan mahdollista ladata erillisestä kaupasta.

16 kommenttia

 1. Näyttää TODELLA mielenkiintoiselle. 🙂 Periaatteessa tuo on melko samanlainen, kuin N9 :n käyttöliittymä, mutta eletoiminnot on viety vielä pidemmälle.

  Käyttö näyttää melko yksinkertaiselle, mutta ovatko nuo eletoiminnot ja pyyhkäisyt aina paras tapa siirtyä sovellusten välillä ja niiden sisällä?

  Joka tapauksessa todella hyvän näköinen ja mielenkiintoinen käyttis kyseessä. Tuo on sellainen käyttis mitä pitäisi päästä kokeilemaan itse rauhassa enne kuin voisi sanoa mitä mieltä on. Hetki tuohon pitäisi varmasti totutella.

  Täältä suunnalta suuresti onnea ja menestystä Jollalle. Mielenkiintoista nähdä miten homma lähtee tuosta etenemään.

 2. Lisätään edelliseen vielä sen verran, että olisi ollut mielenkiintoista nähdä myös kameran ja nettiselaimen toimintaa.

  Millainenhan selain tuossa muuten on?

 3. sailfish-käyttis on tällä hetkellä ylivoimaisen mielenkiintoinen.
  se mahdollistaa tulevaisuudessa persoonallisemman ja käyttäjäystävällisemmän modifioinnin nykyisiin ”tökkimiskäyttiksiin” verrattuna. se avaa mielenkiintoisia, uusia mahdollisuuksia sovellutusten käytön toteuttamiseen.

  pojat ovat kiitettävästi ahkeroineet käyttiksen kanssa… mutta, mutta, mutta muotoilija olisi pitänyt palkata kaukaa ”vanhannokian” ulkopuolelta!

  t. osakkeenomistaja

  1. Ja mitäköhän vikaa tuossa muotoilussa on? Massasta erottuva, todella tyylikäsmuotoilu ja materiaalitkin vaikuttavat ja näyttävät hyviltä.
   Enkä ymmärrä viittaustasi Nokiaan, koska Nokian puhelimet ovat aina saaneet kiitosta ulkonäöstä, eivätkä nykyisetkään tee poikkeusta. Eihän tuosta huomaan mitään muotoilullisia yhtäläisyyksiä Nokiaan. Voittaa sata nolla muoviset Android lelut jotka näyttävät järkyttävän rumilta, oikeastaan HTC One:a lukuunottamatta.

 4. Mitähän tuo erillinen kauppa Android- sovelluksille tarkoittaa? Kauppa jossa on 200 sovellusta vai koko tarjonta?

  Fyysinen design on vielä raakile ja tulee varmasti vielä muuttumaan jonkin verran. Demon makua tuossa vielä on.

  1. Mitä väliä? Todennäköisesti sinullakin on zte bladessa n. 10-20 sovellusta, jota oikeasti tarvitsee. Jos niinkään montaa. 200 sovellusta on aivan riittävä määrä.

 5. Tosiaan olisi jännä tietää miten ne Android sovellukset on tuotu Jollalle, eli onko puhelimessa Android kauppa ja paljonko sille on sovelluksia saatavana?

 6. ”Android-sovelluksia voi myöhemmin ladata puhelimeen Jolla Store -sovelluskaupasta, johon yhtiö saa ”kymmeniä tuhansia” Android-sovelluksia vielä nimettömäksi jäävältä sovellusten julkaisijalta. ”

  Tuolla tavalla on sanottu Jollan toimesta. Eli aika kaukana aidosta Android-kaupasta, mutta tietysti hyvä startti uudelle systeemille tuokin.

  1. Sanoivat JollaLoveday -tapahtumassa myös että ohjelmistokauppojen ohella sovelluksia voi asennella suoraan, jos asennuspaketti on käytettävissä.

 7. Entä miten lie google maps (navigaatiolla) toimivuuden laita? Tuskin Google sallii…

  1. Sanoivat #JollaLoveDay -tapahtumassa että navigaatioosta kerrotaan erikseen. Kysyin sitä tietysti 🙂 ..

 8. Tee, Teemu, tästä mahdollisimman nopeasti esittely-/arvosteluvideo, kun vaan pystyt 😀

 9. miksi ei voi kertoa kaikkea kerralla ? nyt kaikki jotenkin hamaraa esm.kartat,musiikki mista tulee ja en ole mina ainakaan huommannut kokoa X X ?! ja aikataulu lassytykset niin kuin muillakin tuleeee joooooskus jonkun kvarttaalin aikana!

 10. Samaa minäkin mietin, että miksei voi heti kertoa kaikkia tietoja, mutta eihän tämä kumminkaan edes vielä ole myynnissä:)

 11. ”– Kun julistamme sen, me myös sanomme, milloin puhelinta voi ostaa, Hurmola näpäyttää lehdessä Nokiaa.”

  Ei sitten tullut sitä päivämäärää, tarkkaa hintaa tai muita saatavuustietoja.

  1. Nokian jalanjäljissä. Paljon tietoja jäi ilmoittamatta.

Kommentointi on suljettu!