Qualcommin 5,1 tuuman prototyyppinäytössä 2560 x 1440 pikselin tarkkuus

Qualcomm MIrasol-näyttö

Älypuhelimien kosketusnäytöt voivat jatkossa olla vielä nykyistäkin tarkempia. Tähän suuntaan viitteitä antaa piirivalmistajana paremmin tunnetun Qualcommin uusi Mirasol-näyttö, jota valmistaja on demonnut hiljattain muun muassa SID Display Week -messuilla. Kyseessä on varhainen prototyppi, sillä Qualcommin mukaan sen massatuotanto on vielä ainakin muutaman vuoden päässä.

Kiinnostavaksi Mirasol-näytön tekevät sen älypuhelimeen soveltuva 5,1 tuuman koko ja huima 2560 x 1440 pikselin tarkkuus. Hieman käsitystä tarkkuuden hahmottamisesta antaa sen vertaaminen Applen iMac-tietokoneeseen, jonka 27 tuuman näytössä on Qualcommin prototyyppinäyttöä vastaava tarkkuus. Qualcommin näytön pikselitiheys on huimat 577 ppi:tä.

Mirasol poikkeaa merkittävästi nykyisistä LCD- ja OLED-paneeleista, joita älypuhelimissa käytetään. Taustavalaistuksen sijaan se heijastaa valoa ja luo näin tavallista paperia muistuttavan katselukokemuksen. Etuna on hyvä näkyvyys kirkkaissakin olosuhteissa, mutta värintoisto ei ole samalla tasolla tämänhetkisten ratkaisujen kanssa.

Toinen paneelin suuri etu on sen pieni virrankulutus. Käytännössä näyttö vaatii virtaa ainoastaan silloin, kun sen sisältö muuttuu. Qualcomm kehuukin sen kuluttavan kuusi kertaa vähemmän LCD- ja OLED-näyttöjä vähemmän virtaa.

Lähteet: Engadget & GSMArena

7 kommenttia

 1. Näyttötekniikka mielenkiintoinen, yliresoluutio ei niinkään. Toki jos ko. tekniikka perustuu hyvin pieniin kuvapisteisiin, niin hyvin korkea resoluutio on ymmärrettävissä. Käytännössä 5 tuuman näytöllä aivan sama onko 720p vai tuo nelinkertainen 1440p – ainakaan itse en maksaisi korkeammasta resoluutiosta euroakaan.

 2. ”Älypuhelimien kosketusnäytöt voivat jatkossa olla vielä nykyistäkin tarkempia2”.
  – Toivottavasti ei! Eihän kenenkään näkökyky riitä 577 ppi tarkkuutteen 30 cm katseluetäisyydellä. Ikäihmiseillä lähin tarkennusetäisyys voi olla sitäkin suurempi.

  1. Ihmissilmä pystyy erottamaan 30cm etäisyydellä n. 300ppi

 3. Minä en kyllä ymmärrä tätä resoluution jatkuvaa kasvatusta. Mulla on PC:een näyttö Full HD tasoa ja n.22″ kokoinen, ja on mielestäni ihan riittävän tarkka. Mikä hyöty on laittaa Full Hd (tai yli) resoluutio n.5″ näyttöön?

  1. No tuo nyt olikin hieno vertaus. Katsotko kännykkää yhtä kaukaa kuin PC:n näyttöä? Tai televisiota?

   1. PC:n ruutua tutkitaan korkeintaan 60 cm etäisyydeltä,. 30 cm:n etäisyydeltä tarkasteltuna 11″ 2560 x 1440 pikselin näyttö näyttää samalta kuin se 22″ 2560 x 1440 pikselin näyttö 60 cm:n etäisyydeltä. Mutta 5″ näytöllä 2560 x 1440 pikseliä on aivan liikaa, josta myös nimim. Piirakainen ja Ernonbogel muistuttavat.

  2. full hd ei todellakaan riitä 22″ näyttöön.

Kommentointi on suljettu!