Windows Phone nousi ohi Androidin ja iOS:n Suomessa

Osuudet

Nokian päätös siirtyä Windows Phone -alustaan älypuhelimissaan on nostanut Microsoftin käyttöjärjestelmän käytetyimmäksi älypuhelinalustaksi Suomessa. Näin laskee Market-Visio, jonka mukaan Suomen älypuhelinmarkkinat ovat jakautuneet uusien laitteiden osalta tasaisesti Androidin, iOS:n ja Windows Phonen kesken.

Johtavassa asemassa on nyt Windows Phone. Sen takana tulevat Android ja iOS. Symbianin osuus on romahtanut ja uusista älypuhelimista ainoastaan kaksi prosenttia perustui enää kyseiseen järjestelmään.

Market-Vision mukaan Microsoftin mobiilialustan asema yrityksissä on vieläkin vankempi. Suomalaisissa organisaatioissa sen markkinaosuus huitelee jo lähellä 50 prosenttia. Kasvun arvelleen jatkuvan uusien ja entistäkin edullisempien Windows Phone -laitteiden myötä.

Suomen älypuhelinalustojen markkina poikkeaa muista markkinoista. Useimmissa muissa maissa Android-alusta dominoi älypuhelinmarkkinaa, kun taas Suomessa Windows Phone on ottamassa vahvaa jalansijaa Nokia Lumia -tuoteperheen vedossa”, toteaa Marketvision johtava analyytikko Toni Nygrén.

46 kommenttia

 1. Jos Nokia ja WP olisivat kansainvälisillä markkinoilla yhtä suosittuja, kuin Suomessa, olisi Nokia edelleen ykkönen älypuhelinvalmistajista.

  Itseäni ei kyllkään yhtään ihmetytä WP:n suosio Suomessa. Todella helppokäuåyttöinen käyttis. 🙂

  1. Samaa mieltä. Wp on helppokäyttöisempi ja mukavampi käyttis kuin ios, android tai meego ja siihen vielä päälle nokian loistavat puhelimet. Itselläni nyt lumia 920, aikaisemmin oli samsung galaxy s3, iphone 4s, n9, lumia 710 ja lumia 800.

 2. WP menestyy suomessa vain isänmaallisten kakaroiden ansiosta. Itse vihaan Suomea enkä ole lainkaan isänmaallinen, joka johtaa siihen että vihaan myös Nokiaa. Tässä syy miks mä aina tuun ja kommentoin negatiivisin asentein WP-kirjoituksiin. En vaan nää Nokialla enkä Jollalla tulevaisuutta, kun Suomi on muutenkin niin tuntematon kärpäsenkakka ulkomailla. Ugg, Axseelius on puhunut.

  1. Käsittämätöntä vihata Nokiaa vain periaatteen vuoksi. Puhelimet kuitenkin ovat todella hyviä.

   1. Yhtä käsittämätöntä kuin ostaa Nokiaa Nokian vuoksi. Se on taivaallisen sama kuka sen puhelimen valmistaa, käyttöjärjestelmä kuitenkin on n.99% puhelimesta.

    Yhtä vähän ymmärrän ”ostan Nokiaa kun aina olen ja Nokia on aina ollut helppo ja blah, blah” kuin ”en osta Nokiaa kun Nokia”. Noissa ei ole mitään logiikkaa. Nokia ei kuulkaa tee siitä puhelimesta yhtään helppokäyttöisempää kuin Samsung, koska MS sanelee millainen WP on. Lumia = ATIV (vai mikä lie oli.) Ei se Nokia sen erilaisempi ole kuin muut WP-laitteet, vaikka joskus Suomalainen yritys olikin.

    Eikä Symbianin helppokäyttöisyys ”periydy” WP:hen (eikä päinvastoin).

    Ja ”Puhelimet kuitenkin ovat todella hyviä” pätee lähes 100%:sesti kaikkiin kauposta saataviin laittesiin, kunhan kohde käyttäjä otetaan huomioon. Jos kaipaa iOS -sovelluksia ja Applen logiikkaa, on WP todella paska käyttis. Jos kaipaa mahdollisimman paljon muokattavuutta ja ”oman näköistä” laitetta, on iOS aivan älyttömän suolesta. Jos kaipaa valmiiksi ”suoraan paketista” toimivaa, mitä ei tarvi (eikä voi) ”säätää pilalle” ja tarvii mahdollisimman yksinkertaisen laitteen, on Android todella huono valinta. Laite on ”todella hyvä”, jos sen käyttäjä haluaa sen kaltaisen laitteen. Piste.

    Itselleni WP ei ole niitä parhaita (Lumia 710) vaan on todella moneen kertaan ärsyttänyt se, ettei sitä saa muokattua sellaiseksi kuin itse haluaisin ja ohjelmisto on TODELLA vajavainen kilpailijoihin nähden. Myöskään iPhone (5) ei ole miellyttänyt niin paljon kuin olisin luullut vaan siinäkin on tullut rajat vastaan ihan liian usein. (Tosin: iPhonen innoittamana ostin iPadin ja se olikin yksi parhaita ostoksiani vuosikausiin. Samsung voisi vähän ottaa mallia siitä miten tabletti tehdään…).

    Toisaalta taas veljeni menettäisi hermonsa Androidin kanssa alta vartin ja hänelle tärkeintä on ”se toimii kun on tarve”, joten iPhone sopii kuin nakutettu.

    1. ”Se on taivaallisen sama kuka sen puhelimen valmistaa, käyttöjärjestelmä kuitenkin on n.99% puhelimesta.”

     En ole samaa mieltä. Vaikka käyttis oliskin sama wp, Nokian luurit on mielestäni aivan ylivertaisia wp maailmassa. Niissä on ilmaiseksi lisäarvoa tuovat Nokian palvelut (joita käytän päivittäin), loistava muotoilu ja laadukas rakenne sekä hyvä kamera yms lisäarvoa. Samsungin tapa taasen on nostaa prosessoritehoja ja näytön kokoa ja mitään muuta yritystä ei ole. Siinä on vissi ero, ja itse ainakin kannatan Nokian lähestymistapaa. Nyt kun Nokialta saa luureja eri näyttökoossa näen tasan 0 syytä ostaa samsungin puhelimia.
     Lisäksi, vaikka sampalta jotain palveluita tulisikin, niiden laatu ei todellakaan vakuuta. Lähinnä tehty määrä laadun sijaan periaatteella.

    2. Oletko nyt varma, että tiedät mistä puhut?

     Väität, että 99% puhelimesta on sen käyttöjärjestelmää. Puhuttaessa esimerkiksi Nokian Lumioista, sanoisin käyttöjärjestelmän olevan siitä n. 50% ja toiset 50% Nokian tekemää. Käyttöjärjestelmä on kyllä suurin yksittäinen osa puhelinta, mutta sen jälkeen tulevat valmistajan määrittelemät asiat, kuten tietysti muotoilu, ominaisuudet, lisälaitteet ja erityisesti Nokian tapauksessa myös kaikki ne yhtiön yksinoikeussovellukset. Eikä tarvitse mainita kuin Nokia Here- palvelut, ja ollaankin jo reippaasti kilpailijoita edellä. Puhumattakaan lukuisista muista yksinoikeussovelluksista, joita kilpailijat eivät niinkään tarjoa.

     Eli ei ole mitenkään mahdollista tai realistista, että Lumioistakin vain yksi prosentti olisi valmistajan määrittelemää, sillä siihen ”yhteen” prosenttiin lasketaan jo niin paljon erilaisia asioita, että siihen täytyy lisätä vielä se 49% jolloin ollaan käyttöjärjestelmän kanssa suurin piirtein tasoissa.

     Mutta se on kyllä siis totta, että käyttöjärjestelmä on suurin yksittäinen asia puhelimessa, joten kyllä sen pitäisi olla suuri vaikutus myös ostopäätökseen.

     Syy siihen, miksi itse omistan Lumia 920:n, on se, että pidän ehdottomasti Windows Phonen käyttöliittymästä, sillä se toi jotain todella uutta ja hienoa markkinoille perinteisiltä näyttävien käyttöjärjestelmien sekaan. Lisäksi L920:n huippukamera ja ne Nokian yksinoikeussovellukset vaikuttivat ostopäätökseen.
     Ja tämän puhelimen ”ylipaino” ei ole minulle todellakaan ongelma. Oikeastaan mieluummin omistankin puhelimen joka ei tunnu niin kevyeltä ja sillä halvan oloiselta.

    3. *Tuo edellinen viestini siis Nite:lle.

  2. Kyllä se teiniangsti siitä jossain vaiheessa helpottaa. Urheasti vaan tsemppaat pahimmat vuodet läpi.

   1. kiitos illan piristyksestä! 😀 en voi muuta kuin nauraa :DD

 3. InaNokialla on tavallisesti ollut Suomessa yli 80% markkinaosuus. Lumiat vaan ei meinaa mennä täälläkään kaupaksi. Nyt myyntiä on vähän saatu aikaan myymällä vanhoja malleja tappiolla. Tosin 920 tipahti nyt näköjään myös alelaariin 😉

  En yhtään ihmettele syitä alennusmyynteihin. Huonosti muokattava, ominaisuuksiltaan jäljessä ja softat puuttuu. 😉

  1. Mitä sillä muokattavuudella tekee?Sellainenhan sekoittaa helppokäyttöisyyden. Nytkin wp:ssä voit laittaa minkä kuvan vaan taustakuvaksi, sovellusten kuvakkeita voi suurentaa ja pienentää, tai poistaa, sekä vaihtaa väriä. Mp3:set saa soittoääniksi jne.
   Eipä ton enempää ketään kiinnosta puhelinta muokata. Ei ole sellaiseen tarvetta, aikaa, eikä mielenkiintoa. Puhelin on just sellainen minkä haluaa kun sen ottaa paketista ulos.

   1. Joo joskus nuorempana jaksoin vääntää vielä winukkaa hienommaksi kun joku XP oli niin rupusen näkönen out of the box. Oli silloin enemmän aikaa, tosin innostus loppui hetkessä. En todellakaan halua vielä toista tällaista riesaa itselleni. ios ja wp tulee kauniina paketista ulos (kaikki ei voi tykätä voivoi). Muokattavuus on sopiva ja varsin riittävä. Joitain ominaisuuksia vois olla wp:ssä enemmän, ja toiminnallisuus lisääntyykin uusien versioiden myötä.. mutta oikeestaan aika sama, olen tyytyväinen nytkin.

  2. Taitaa hinnantiputuksen syy olla uusien mallien julkaisu kohta jos nyt ihan oikeesti asiaa ajattelisit.

   1. Microsoft fanaatikot on kyllä hassuja. Noiden Lumioiden hinta tippuu tällä hetkellä tasan tarkkaan sen takia, että se on ainut keino saada niille hieman parempaa myyntiä aikaan. Hittituote ei ole ale-kamaa.

    1. Sori vaan, ei tässä mitään microsoftin tuotetta myydä, vaan nokian. Miksi pitää vetää koko ajan microsoft kortti esiin vaikka puhelin on nokian puhelin?Ei se wp muuta puhelinta microsoftin tuotteeksi. Nokia edelleen ne puhelimet tekee ja niissä on nokialaisten ominaisuudet. Jos noi luurit olisi ms tuotteita, niin silloin niitä myytäisiinkin ja mainostettaisiinkin sellaisena. Eli se on vain hyvä ja laadukas puhelin, jossa sattuu vaan olemaan ms wp8 käyttis.

    2. Jonne, Nokia ei myy Lumioita tappiolla. Syy mm. Lumia 920:n alennettuun hintaa on yksinkertaisesti se että uudempia malleja on tulossa markkinoille. Vanhat mallit pitää saada myytyä pois varastoista ja jälleenmyyjien päästä niistä eroon. Sinun mielestäsi Applenkin pitäisi myydä iPhone 4:ää iphone 5:n hinnalla tai Samsungin S3:a S4:n hinnalla. Voin sanoa että ei onnistu.

     WP on suhteellisen monipuolisesti muokattavissa. Ainoa ero esim: Androidiin on että minisovelluksia aloitusnäytölle ei saa. Toisaalta ei tarvitsekkaan, koska WP itsessään on paljon modernimpi ja tyylikkäämpi itsessään. Ei samanlaista muokattavuutta osaa edes kaivata.
     WP on myös kaikilta ominaisuuksiltaan paljon Androidia edellä. Modernimpi ja toimivampi. Android on vuosia ollut samanlainen ja se todellakin on vanhanaikainen WP:n rinnalla.
     Myös kaikki tarvittavat sovellukset löytyy. Ainoa sovellus jota kaipaan on Instagram. Kaikki muut kaipaamani sovellukset olen löytänyt. Tuo väitteesi softien puuttumisesta olisi pitänyt paikkansa ehkä vuosi sitten. Turha vetää enään tuota korttia esiin.

    3. Jonne, onhan sen Samsung S4:n hintakin tippunut alkuhinnasta jo yli 50€. Kertooko huonosta myynnistä?

    4. Et ole sitten vilkaissut korealaisten lelujen hinnanromahdusta?
     Silmät auki ja järki päähän.

 4. Nyt on kyse Suomesta (ikävä kyllä). Panostuksiin nähden pitäisi olla kyse USA:sta, Kiinasta tai Japanista että hirveästi jaksaisin innostus henkseleitä paukuttamaan.

  Kyllähän noita Windows Phone puhelimia saa valmistaa, mutta koko busineksensä niiden varaan laittaminen on sulaa hullutta.

 5. Mistäköhän nämäkin luvut on keksitty? Äsken Samsung pelkästään oli myydympi kuin Nokia. Lisäksi kai joku muukin myy Androideja? Windows Phoneja ei niinkään.

 6. Mitenhän Jollan Sailfishille käy? Heittäkääs arvauksia:D

  1. Oma arvaukseni on että tulee jäämään erikoisuuden tavoittelijoiden ja harrastajien iloksi, ikävä kyllä.

 7. Heti ostan Lumian,kun siihen saadaan yhtä hyvä instagram, facebook ja youtube sovellukset kuten androidissa on.

  1. Kaikki nuo sovellukset löytyvät jo Windows Phonelta ja varsin vastaavina kuin muillakin alustoilla. Eli eikun kauppaan vaan 🙂

  2. Noihin sovelluksiin, Instance on täysin kykenevä Instagram sovellus windows phonessa, facebook beta on lähes identtinen kopio samoin toiminnoin iOS ja Android sovelluksista ja youtubeen löytyy ihan YouTube tai jos vähän tyyliä haluaa niin MetroTube mielyttää ainakin omaa silmää enemmän 🙂

 8. Kyllä nyt näyttää taas vahvalta. Syy hinnanalennukseen on tulossa olevat uudet huippumallit. Markkinaosuus kasvaa pikkuhiljaa myös muualla maailmassa, laitevalikoima alkaa olla jo suhteellisen hyvällä mallilla. Jokaiselle jotakin.

  Eikä tuote ole Microsoftin, vaan Nokian. Samalla logiikalla myös samsung on googlen tekemä vempele.

  Ja softaa on aivan riittävästi, onneksi WP8 on välttynyt pierugeneraattoreilta. Joskus rouva omisti androidin ja testailin googlen sovelluskauppaa, suurin osa softista täyttä p..kaa. Ja ne mainokset…

  Jonnet on kyllä huvittavia, aina suuna päänä kommentoimassa jokaista Nokiaa koskevaa hyvää uutista.
  Hyvä Nokia! Hyvä Suomi! Hyvä Microsoft! Hyvä WP8! Hyvä PureView!

 9. Samsung-Jonnet alkaa olemaan huomattavasti ärsyttävämpiä kuin fanaattisimmat Applefanit aikoinaan. Kuin sillä olisi mitään merkitystä, tai itseltä pois, jos joku merkki/valmistaja sattuu myymään hyvin. En muutenkaan ole ikinä tajunnut tätä jonkun tietyn monikansallisen firman itkupotkuraivarifanittamista.

  Huhujen mukaan Instagram olisi tulossa kesällä WP:lle. Sitten alkaa olemaan kaikki merkittävät applikaatiot plakkarissa. Pelitarjonta on vielä suppeampaa kuin muilla alustoilla, mutta eiköhän sekin ala paranemaan kunhan vain 10% markkinaosuusraja puhkeaa.

 10. Aika kärttyisen oloisia näköjään nuo WP-fanatikot 😀 En kyllä ihmettelekään kun kriittisten Q2 ja Q3 kvartaalien mahtipanostus näyttää lopulta tuottavan keskinkertaista tulosta ainoastaan Nokian kotimaassa järjettömien alennusmyyntien turvin.

  Mutta hei, vai tukee Windows Phone jo oikein mp3-soittoääniä? Ihan mahtavaa! Olen iloinen koko Microsoft perheenne puolesta (ihan oikeasti, ei ole kettuilua) 😉

  PS. En ole koskaan omistanut Samsungin puhelinta.

  1. Mistä ihmeen microsoftista sä pöllö jauhat?Nokia ja microsoft on kaksi täysin eri yhtiötä, nokian puhelimissa on vain microsoftin wp käyttis, muuta yhteistä niillä kahdella firmalla ei ole, eikä tule. Ja turha väittää että me tuetaan microsoftia tai että microsoft kiinnostaisi pätkääkään. Siihen on ihan toiset syyt miksi nokiaa ostetaan. Itse ostan nokian puhelimia sen takia että pidän niistä ja ne on aina ollut minusta helppokäyttöisiä, loogisia ja niissä on aina kaikki toiminnot valmiina, eli mitään ei tarvi latailla mistään sovelluskaupoista, jos ei halua.

   1. Ei Samsungkaan ole Gpogle vaikka Googlen käyttistä käyttääkin.

    1. Ei niin, mutta siinä on android, jota en halua käyttää, koska se on hankala. Mieluummin symbian tai wp. Maemosta, meego-harmattanista ja androidista en pitänyt. Ne on hankalia käyttää.

    2. Applen iphonesta ios:sineen en myöskään pitänyt, koska se on tylsä, eikä edes normaalitoimintoja ollut vakiona, vaan nekin piti ladata sovelluskaupasta.

    3. Eemeli, Samsung myy reilut 40% Android-puhelimista, mutta myy ja kehittää itse myös muita käyttiksiä. Nokia taas myy yli 80% WP puhelimista ja Elop ei on julkistanut sodan kaikkea muuta kuin Windows Phonea kohtaan. Vissi ero.

   2. Taidat Jopi olla vähän äkkinäinen? Nokia on nykyään käytännössä täysin Microsoftin talutusnuorassa. Keskittyy fanaattisesti Windows Phoneen, Microsoftilta tullut pomo, jonka ensihuoli on Windows Phonen menestys ja jonka joka ainoa päätös on Microsoftin edun mukainen, jakelee käskyt. Ihan sama vaikka Nokian siirtäisi jo virallisestikin Microsoftin Lumia-divisioonaksi…

    1. Mikä on teidän itkijöiden ongelma?Päätökset on tehty. Mitä sitten? Ja onhan nokialla vielä tuo s40 käyttis. Ja jos nokia olisi tuonut markkinoille android puhelimen, niin olisin alkanut boikotoimaan nokiaa. Android olisi ollut virheliike. Symbianin olisi kyllä voinut pitää ja kehittää meego-harmattan kuluttajaystävällisemmäksi.

   3. Minkäs ikänen sää jopi oot? 60, 70? Ei mulla ainakaan ollu mitään vaikeuksia siirtyä N8:n Symbianista S3:n Androidiin? Ne on oikeastaan yllättävän samankaltasia, eli jos Symbianiin on tottunut, niin kyllä se Androidinkin käyttö pitäisi sujua ilman mitään ihmettelyjä, että mistä saa mitäkin jne…

    1. Mä olen 32. Ei se vaan kiinnosta puhelimella kikkailla. Mitä helpompi ja yksinkertaisempi käyttis, niin sitä parempi. Kunnon symbian oli mielestäni e90:ssä ja tähän mennessä se on paras luuri ikinä, jos ei 920:stä lasketa mukaan. E90 on paljo helpompi käyttöisempi kuin esim iphonet tai samsung galaxyt, tai n9, n8 tai e7. Sillä pystyy tekemään vaikka mitä, ei ehkä ole sovelluksia ja pelejä siihen niin paljoa, mutta ne ei ole niin tärkeitä asioita. Ja toisaalta ennen ovea,itunesia ja marketplacea tai androidstorea e90:seen löyty netistä pelit ja sovellukset jos niitä halusi. Ei tarvinnut muuta kuin ladata ne koneelle ja siirtää puhelimeen. E90:ssä ei ole kuin yksi vika ja se on huono kamera, muuten se on unelma laite. 2 fyysistä näppäimistöä, toinen qwerty, toinen perusnäppäimistö, sitten siinä on mp3-soitin,radio, gps ja office, sekä pdf lukija. Kaiken lisäksi office ja pdf tiedostot pystyy tallentamaan itse puhelimeen tai sen muistikorttiin ja jakaa sähköpostina tai bluetoothilla eteenpäin. Eikä mitään pilvipalvelua tarvitse.

 11. Hei kaverit kyllä se Android siellä pärjää vaikka WP:n suosio kasvaisikin. Ei tarvitse itku-potkia itseänsä uneen.

 12. rauhoittukaa hyvät ihmiset! mitä se teiltä on pois jos kaveri käyttää WP:tä ja sinä androidia? kateutta suomalaisilla ilmeiseti riittää, kun pitää todistella toisille että ”mullapa on parempi puhelin kun sulla!” tai ”miks ostit noin paskan iphone 5:den, mullapa on samsung galaxy xcover joka on paljon parempi ja halvempi! oliko mitään järkee ostaa noin kallista puhelin?”. god dammit! kuuluuko se muille ihmisille miten toinen ihminen käyttää rahansa? ostakoon vaikka kilon p*skaa 100 000 eurolla, onko se muka sinulta pois? rauhoittukaa hyvät ihmiset, kyse on sentään vain matkapuhelimista tai ”älypuhelimista” ja käyttöjärjestelmistä. kaikissa on omat hyvät puolensa ja mikään, ei mikään, puhelin ole täydellinen. ugh! olen puhunut!

  1. Olisipa nykyään vain lennättimiä…

Kommentointi on suljettu!