Kuvat kertovat: Windows Phone saa ilmoituskeskuksen

Windows Phone

Verkkoon vuotaneet kuvakaappaukset Windows Phone -käyttöjärjestelmän tulevasta Blue-työnimellä kulkevasta versiosta paljastavat alustan tulevia ominaisuuksia. Vuodolla on mielenkiintoinen tausta, sillä kuvat tulevat henkilöltä, joka oli hankkinut Nokia Lumia 920 -puhelimen eBay-verkkokaupasta. Laitteen sisältä paljastui Microsoftin sisäinen Windows Phone -versio, jonka The Verge on omien lähteidensä kautta vahvistanut Blueksi.

Keskeisimpänä uudistuksena kuvakaappaukset paljastavat ilmoituskeskuksen. Se on useiden käyttäjien odottama parannus, joka mahdollistaa saapuneiden ilmoituksien nykyistä selkeämmän hallinnan. Keskus tukee kuvien perusteella myös kolmansien osapuolien sovelluksia. Käyttäjä kykenee asetuksista määrittämään keskuksessa huomioitavat ohjelmat.

Kalenteriin on luvassa ominaisuus, jota siihen on toivottu aina Windows Phonen ensimmäisestä versiosta lähtien. Kyseessä on tietenkin viikkonäkymä.

Sovellusvalikkoa Blue uudistaa mahdollisuudella lajitella ohjelmat ja pelit sen mukaan kuinka usein niitä käytetään. Näin listan alussa esillä ovat heti useimmin käytetyt sovellukset. Tällä hetkellä ainoa vaihtoehto esittää sisältö on aakkosjärjestys.

Windows_Phone_new_UI

Lähde: The Verge

31 kommenttia

 1. Semmonen, mikä Androidissa on niin olisi kiva. 😀

  1. Lisäksi nuo sovellusvalikon ’uudet’ mahdollisuudet lajitella sovelluksi ovat samanmoisia mitä Androidissa on ollut iät ajat.

   1. JE, tämä ei liity millään tavalla Androidiin. Sovellusvalikot on toteuttettu WP:ssä ja Androidissa eri tavalla.
    Itse en sovellusten järjestelyä niiden käytön mukaan ole osannut edes kaivata.
    Ilmoituskeskus sen sijaan on hyvä lisä.

 2. Tuo ilmoituskeskuksen puute onkin ollut yksi pahimmista puutteista WP-platformissa. Piti tulla jo WP8:iin mukaan, mutta Microsoftin kauniisti sanottuna verkkaisen kehitystahdin tuntien, se pudotettiin tulemaan vasta Wp9:iin.

  Hyvä homma sinänsä, kohta voisi jopa harkita Lumiaa jos WP9 on hyvä tuote.
  Olisiko jopa niin, että WP9 on se versio joka valloittaa maailman? (käsi ylös kenelle on tuttu lause?) 🙂

  1. En tiedä mikä puhelin sinulla on, mutta esimerkiksi Samsungin ämpärimuovi S4:kö sitten on hyvä tuote?
   Kovasti tykkäät haukkua Nokiaa, joten kerropa joskus edes yksi syy mikä tekee jostakin muusta puhelimesta vaikka Nokian Lumia 920:tä paremman. Yhtäkään syytä en ole ennen mainitsemaasi ilmoituskeskusta saanut.
   Ilmeisesti ilmoituskeskus on sinulle se ratkaiseva tekijä. Omassa Androisissasi et varmaan muuta teekään kuin tuijota ilmoituskeskusta? Ainiin, sehän olikin ainoa asia, joka tekee Androidista paremman kuin WP on. Onneksi sekin epäkohta nyt korjaantuu niin pääsee JE:kin eroo ämpärimuovistaan + tökkivästä Androidista.

   1. Onkohan sulla lukihäiriö? En näe edellisessä viestissä mitään viittausta androidiin tai nokiaan. Vai onko tuo joku vakiomantra minkä lataat joka viestiin jossa ei ylistetä omaa suosikkiasia?

    1. Lassi on uusi Jorpa, jos joku nykyisistä lukijoista sen veijarin muistaa. 🙂

    2. Onko SINULLA lukihäiriö? En viestissäni edes sanonut että ”JE” olisi maininnut Andoidia tai Nokiaa. Heitin vain JE:lle kysymyksessäni esimerkkimalleiksi Galaxy S4:n ja Lumia 920:n. Otteet viestistäni:” esimerkiksi Samsungin ämpärimuovi S4:kö sitten on hyvä tuote?” ja ”vaikka Nokian Lumia 920:tä paremman”. Huom sanat ”ESIMERKIKSI” ja ”VAIKKA”.
     Ei tuo ole mikään vakiomantra 😀 Kahta lippulaivatuotetta vain vertaan. Eikö olisi outoa jos rupeaisin vertaamaan vaikka jotakin Nokian ns. peruspuhelinta johonkin huippu lippulaiva älypuhelimeen?
     Ja miksi minä jotenkin kaipaisin ”ylistystä” jostakin puhelimesta. Itselläni ei ole mitään suosikkipuhelinta. Käytössäni sattuu olemaan Lumia 920, mutta ei se tee siitä välttämättä suosikkipuhelintani. Se ensimmäisenä mielytti silmää liikkeessäja tuntui hyvältä käyttää. En osta Nokian puhelinta siksi koska pitäisin WP:tä jotenkin muita parempana. Pidän NOKIAN puhelimista, oli siinä sitten mikä tahansa käyttöjärjestelmä. Mutta kuitenkin jos pitäisi valita Androdin ja WP:n välillä, valitsisin tällä hetkellä WP:n koska ITSE pidän siitä enemmän. En kaipaa muiden ylistystä siitä, joten älä ”Paroni” laita sanoja suuhuni.
     Taas viesti hieman venähti, mutta haluan vain tehdä selväksi että en kaipaa mitään ”ylistystä”, vaan kirjoitan OMIA kommenttejani ja mielipiteitä. Se ei velvoita ketään ylistämään mitään.

  2. ”Olisiko jopa niin, että WP9 on se versio joka valloittaa maailman?”

   Ai miten? Tällä tavallako, että tuo markkinoille Android-fiitsereitä muutaman vuoden viiveellä? Älkää naurattako, ei siinä olisi mitään järkeä. Sen takia en edes usko tuon uutisen sisältöä. Microsoftin pitäisi tuoda omia erilaisia innovaatioita markkinoille kiivaalla tahdilla, se on ainut tapa pärjätä. Kilpailijoiden kopioiminen jälkijunassa on tuhoon tuomittu tie. Odotellaan nyt siis rauhassa virallista WP9 julkistusta ja katsotaan sitten mitä se sisältää.

   1. ”Kilpailijoiden kopioiminen jälkijunassa on tuhoon tuomittu tie.”
    Ei näytä olevan jos Androidia katsoo

    1. Et kai Paroni ihan oikeasti kysy tota?

    2. No googlettamalla löytyy paljon kaikkea mutta tässä muutamia: Puhekirjoitus eli puhut ja laite kääntää sen tekstiksi, kännykän design, paitsi ei enään nykyisin, multi-touch, WebOS:stä osittain kokonaan kopioitu moniajo ja toimintoja vanhasta kunnon Symbianista.
     Ei jaksa lisätä enempää ikuisuuden kestävään riitaan valmistajien kesken.

 3. WPCentral sai infoa että ilmoituskeskusta ei sittenkään tule WP:hen.

  http://www.wpcentral.com/leaked-screenshots-windows-phone-developer-build-show-notification-center-and-more

  ”We’have had some more information come forward to us via a trusted source. They confirm that these shots were from an ”earlier” build of the next-version of the OS, but that subsequent releases since have had the Notification center removed. In addition, before it disappeared, its look became more inline with the People Hub design. What does that mean in the long run? Just that Microsoft is experimenting with different feature sets and some may or may not make it to the final build. So take these screenshots as being accurate, but only as a snapshot within the development process”

  1. Damn! Heti kun jostain WP:hen liittyvästä vähän innostui, vedetään matto alta..
   Ilmoituskeskus on kuitenkin ollut iPhonessa ja Androidissa erittäin pidetty fiitseri, joten uskoisin että MS tuo sen tai sitä lähellä olevan toiminnallisuuden pakosta WP9:iin.

 4. Viikkonumeroita ei vaan MS tunnu saavan millään tuohon kalenteriin.

 5. Epäilen, että tuo ”Lassi” on vaan liikkeellä eriskummallisella provo-taktiikalla (kiistää hokemalla päinvastaista sanomatta kuitenkaan oikein mitään)

  Tai sitten kaveri ei ole henkisesti ihan kaikkein virkeimmässä kunnossa (jos ymmärrätte mitä tarkoitan). Surullista, mutta onhan netissä kaikenlaista porukkaa liikkeellä.

  1. Surullista että joku rupeaa avautumaan toisesta/arvuuttelemaan henkistä tilaa kuitenkaan tuntematta henkilöä…
   Jos kerron oman mielipiteeni jostakin, ei se tarkoita että provosoin jotakin. Minun mielipiteeni on MINUN, enkä kaipaa ”Jonnen” arviota siitä onko se jotenkin oikea.
   On suorastaan oksettavaa että edes kehtaat julkisesti toista ruveta haukkumaan. Toisaalta helppoahan ”Jonnen” on avautua kun ei tarvitse omia ”kasvojaan” paljastaa.
   Toisaalta sanomasi jälkeen en kyllä sinun kehtaisikaan…

 6. Jos tuo ilmoituskeskus ja kalenterin viikkonäkymä tulee niin se korjaa jo suurimmat puutteet.

  Ilmoituskeskus on ainaskin itselläni yksi eniten käytetyistä ominaisuuksista androidissa, ei sitä käy kieltäminen tai sieltä suuntaan aina itse ilmoituksen lähteeseen. Olisipa aika hankala käyttää joa seuraavia asioita pitäisi aina etsiä eripaikoista, tai palata kotinäkymään katsomaan eri tiilistä tapahtumat:
  Päivässä ilmoituskeskuksen kautta näkyy seuraavat:

  – neljä eri sähköpostilaatikkoa joihin tulee maileja päivässä n. 150, 30, 30 ja 10
  -erilaiset facebook ilmoitukset n.30-100
  -kalenterin ilmoitukset n.30
  -tehtävät n.20
  -skypen erilaiset ilmoitukset n.40
  -nettisivuilla olevien livechattien viestit n.10-30
  -sovellusten päivitysilmoitukset, määrää vaikea sanoa
  -spotifyn käyttö

  Tässä nyt jo alkuun ja varmasti on muutakin mikä ei nyt tule mieleen.

 7. Vielä kun toisivat sovelluslistaukseen ruudukon, jonka voisi järjestellä haluamallaan tavalla ja piilottaa sieltä turhuudet.
  Kohta joku mainitsee, että hkutoiminto auttaa, mutta ei se nyt vaan ole niin kätevä. Mulla on kuitenkin niitä jatkuvasti käytettäviä sovelluksia se n.20-30, joten kaikkein kätevintä on, että ne kaikki näkyy yhdellä silmäyksellä ilman näytön hinkkaamista. Tuo listanäkymä nyt ei vaan mahdollista sitä vaikka siellä ne käytetyimmät olisikin ekana. Parannus tuo nyt kuitenkin on nykyiseen järjettömyyteen.

  Olen tämän aiemminkin sanonut ja mm. Lassi vahvistaa fiilistä, että WP on ihan hyvä systeemi kevyempään käyttöön, mutta tehokäyttössä se ei vaan pärjää Androidille, kiitos muokattavuuden.

  No seuraavaksi varmaan kommentoidaan, että säätämistä ei jaksa ja Android sopii säätävälle nörtille. No ei se niinkään ole, säädät kerran kuntoon (alta puolituntia hitaimmaltakin) ja sen jälkeen sillä voi ihan oikeasti työskennellä todella tehokkaasti.

  1. On totta että Androidissa täydellisesti järjesteltynä kaikki sovellukset on todella nopeasti ulottuvilla. Listanäkymä WP:ssä on ehkä hieman hidas (ja listan hakutoiminto ehkä turha/vähän käytössä), mutta lista on kuitenkin linjassa WP: tyylin kanssa. Itseni on vaikea kuvitella listan tilalle ruudukkoa WP:ssä.
   Itse en kuitenkaan koe listaa jotenkin huonoksi ratkaisuksi, koska kaikki päivittäisessä käytössä olevat sovellukset on minulla (kuten varmasti kaikilla) aloitusruudussa (tiilet).
   Muokattavuuttakin on minulle tarpeeksi, enkä kaipaa esim. Android tyylisiä minisovelluksia aloitusnäkymään.

  2. Tiilet on tehty tuohon tarkoitukseen, ei siellä sovelluslistassa ole tarkoituskaan käyttää aikaa.

   1. No jos tiilet on tarkoitettu siihen niin taas joutuu scrollailemaan jos siinä meinaa näyttää tarvittavien sovelluksien lisäksi jotain muutakin. Esim sähköpostin tiili vie ison tilan, kuten myös moni muukin.

    Loogisempaa on , että kotinäkymässä on ne ihan muutama eniten tarvittua sekä muuta tärkeää infoa näyttävät tiilet / widgetit. Sitten sovellusvalikosta pääsisi kuitenkin helposti käsiksi niihin sovelluksiin joita käytää paljon.

    Eli taas, jos käytät laitetta kevyesti, eikä sinulla ole hirveää määrää erilaisia sovelluksia / tehtäviä (kuten raskaammassa työkäytössä usein on) niin WP on varmasti oivallinen systeemi, Raskaammassa käytössä se on rajoittunut.

    Varmasti osittain tottumiskysymyskin, mutta suuremmalla räätälöintimahdollisuudella sen saisi helpommin ja paremmin sopimaan myös vaativaan käyttöön.

    En uskokaan, että iso osa väestä tarvitsee hyvää muokattavuutta, heille wp on varmasti ihan kelvollinen, mutta en kyllä näe Androidinkaan toimintaa ongelmana kenellekään. Ei sitäkään ole pakko muokata millään tavalla, jokainen Android luuri jota olen käyttänyt, sopii peruskäyttöön ihan ilman muokkauksia.

    1. Olen kanssasi juurikin samaa mieltä että se on tottumuskysymys. Itselläni sama puhelin sekä ”siviili” että työkäytössä (Lumia 920) Ehkä turhaa tietoa, mutta yrityksessäni kilpailutettiin eri vaihtoehdot ja täten eri vaihtoehtoja henkilöstön puhelimiksi oli useita. Lumia 920 on Suomen suosituin yrityskäytössä (työkäytössä) oleva puhelin ja usea operaattori piti Lumiaa ehdottomasti parhaana puhelimena työkäyttöön.
     Toki varmasti ajan kanssa mihin tahansa tottuu ja hyviä vaihtoehtoja on paljon. En kuitenkaan itse voisi kuvitella että jokin toinen puhelin olisi jotenkin parempi vaihtoehto kuin Lumia 920.
     Työkäytössä en näe muokattavuudesta olevan mitään hyötyä, vaan siitä miten laite kokonaisuutena toimii ja soveltuu runsaaseen käyttöön. En väitä että Android olisi jotenkin huonompi vaihtoehto, mutta ei varmasti yhtään sen parempikaan kuin WP.
     Tämä on nimen omaan tottumus-ja mielipideasia.

     WP:n aloitusnäyttöön mahtuu helposti mainitsemasi ”tärkeää infoa näyttävät tiilet / widgetit” ja runsaasti käytössä olevat sovellukset. Mm. sähköposti on minulla pienenä tiilenä, koska en kaipaa viestien esikatselua, koska avaan sovelluksen aina joka tapauksessa, joten se ei vie tilaa aloitusnäkymästä. Aniharvoin minun tarvitsee avata sovelluslistaa.

 8. No kiva kun tulee, mutta en ole kyllä itse keksinyt tuolle suurempaa hyötyä iOS:a ja Androidia käytellessä, joten miksi nytkään? Ilmot näkyy heti kun näytön laittaa päälle niin heti tai sitten ensi silmäyksellä lukituksen poiston jälkeen. Kun saapuu niin saa nähdä onko tuolla itselle käyttöä. Varmasti on noilla jarissimon ilmoitusten määrillä hyödyllinenkin ominaisuus:D

 9. Hohhoijaa, ei jaksa innostaa. Windows Phone tulee taas sen 2-3 vuotta muita systeemeitä jäljessä. Jotkut asiat ei vaan muutu.

  Sinänsä hyvä että Androidin fiitseri-lista on valmis roadmap mikkisoftin WP-tiimille, aina riittää tekemistä.

 10. Itse en näe tuosta ilmoituskeskuksesta mitään hyötyä. IPadillakin vihaan sitä. Ana saa olla sulkemassa niitä ilmoituksia sieltä.

  Mielestäni WP:n aloitusnäyttö tileineen ajaa jo nyt ilmoituskeskuksen virkaa siinä mielessä, että se osaa näyttää esim. Facebookilmoitukset, sähköpostit, Twitterilmoitukset, puhelut, yms, yms.

  Itse vihaan ilmoituskeskusta ja se tuntuu minusta todella vanhanaikaiselta.

  1. Ainahan ilmoitukset voi laittaa pois päältä jos niitä ei tarvi. Ei valinnanvapaus oo pahitteeksi 🙂

Kommentointi on suljettu!