Apple iOS 7: uudistukset koottuna

iPhone 5, iOS 7

Eilen julkistettu iOS 7 teki sen, mitä Applelta on jo muutaman vuoden odotettu: se uudisti täysin yhtiön vuonna 2007 esittelemän mobiilialustan. Vuosien ajan yhtiö on lisännyt alustaansa ominaisuuksia, mutta juurikaan koskematta sen käyttöliittymään. Nyt julkaistu iOS 7 sisältää täysin uudistuneen käyttöliittymän, jonka visuaalinen ilme eroaa täysin aikaisemmista versioista. Mukana on toki myös uusia ominaisuuksia, joista keskeisimmät olemme koonneet alle.

Uusi ilme: Kaikki iOS 7:ssä on uutta. Lukitusruutu, ikonit, graafiset elementit, fontit ja värit. Alusta on luonut nahkansa uudelleen ja ilmeeseen totuttelu vaatii varmasti aikansa.

Ilmoituskeskus: Vihdoin ilmoitukset synkronoituvat automaattisesti kaikkien iOS-laitteiden välillä. Enää jokaista saapunutta ilmoitusta ei tarvitse erikseen huomioida jokaisella laitteella. Lisäksi ilmoituskeskukseen pääsee käsiksi lukitusruudulta ja mukana on uusi Tänään-näkymä, joka listaa kyseisen vuorokauden ilmoitukset, merkinnät ja säätiedot.

Control Center: Ruudun alalaidasta esiin vedettävä asetusvalikko. Sen kautta on mahdollista kytkeä päälle eri yhteyksiä, säätää näytön kirkkautta ja suorittaa muita keskeisiä toimintoja.

iOS 7, UI

Moniajo: Apple mainostaa iOS7:n moniajoa entistäkin älykkäämmäksi, joka tulee sen kyvystä mukautua käyttäjän tottumuksien mukaan. Se osaa päivittää automaattisesti eniten käytettävien sovelluksien sisällön jo ennen niiden avaamista. Lisäksi Apple lupaa moniajon tukevan nyt kaikkia sovelluksia entisten rajoitteiden sijaan.

Kameran suodattimet: iOS 7:n tarjoaa valmiita suodattimia, joiden luoma efekti on mahdollista nähdä reaaliajassa ennen kuvan tallentamista.

Galleria: Kuvien lajitteluun Apple on ottanut avuksi aika- ja paikkatiedot. Sovellus järjestää kamerakuvat automaattisesti erilaisiin ryhmiin, jotka helpottavat kuvien selaamista.

AirDrop: Helppoa tiedostojen jakamista iOS-laitteiden välillä. Toimii WiFi- ja Bluetooth-tekniikoita hyödyntäen vaatimatta käyttäjältä ylimääräisiä asetuksia.

iCloud Keychain: Apple on laajentanut iCloud-pilvipalveluaan käyttäjätunnuksilla, salasanoilla ja luottokorttinumeroilla. Jatkossa kaikki tunnukset pysyvät tallessa pilvessä, josta esimerkiksi Safari osaa hakea ne tarvittaessa automaattisesti.

Apple iTunes Radio

iTunes Radio: Aluksi ainoastaan Yhdysvalloissa tarjolla oleva iTunes Radio on Applen oma musiikin suoratoistopalvelu. Se on rakennettu soittimen yhteyteen ja palvelu osaa mukauttaa sisältönsä käyttäjän kuuntelutottumuksien mukaan. Se on mainosrahoitteinen ja käyttäjille näin täysin ilmainen.

App Store löytää paikalliset sovellukset: Uusien sovelluksien löytämistä App Store helpottaa Near Me -toiminnolla. Se kokoaa yhteen sovelluksia, joiden listaamiseen hyödynnetään paikkatietoja. Näin käyttäjä näkee muun muassa mitkä sovellukset ovat muiden samalla seudulla sijaitsevien käyttäjien suosiossa.

Automaattiset sovelluspäivitykset: Ohjelmille ja peleille tarjolla olevat päivitykset asentuvat jatkossa automaattisesti.

Activation Lock: Varastetun iPhonen käyttöönottoa hankaloittamaan Apple on laajentanut Find My iPhonen ominaisuuksia Activation Lock -toiminnolla. Puhelimen aktivointi uudelleen vaatii aina alkuperäisen käyttäjän Apple ID -tunnuksen, joten kuka tahansa ei voi tyhjentää laitetta ja ottaa sitä käyttöönsä.

Uusi iOS 7 saapuu käyttäjille syksyllä. Tuolloin yhtiö paljastanee myös uuden iPhone-puhelimen ja lisää ominaisuuksia mobiilialustaansa, jotka tulevat hyödyntämään seuraavan sukupolven iPhonen laitteistoa.

24 kommenttia

 1. Ei vieläkään hienostunutta yhteyttä iOS-laitteesta toiseen alustaan. Uskomatonta karsinointia.

 2. Itse tykkään kaikesta muusta paitsi uusista ikoneista.

 3. Mielestäni on harmi että Apple uudisti käyttöliittymästä käytännössä vain visuualisen ilmeen. Onhan se toki hyväksi todettu, mutta itse kaipaisin siihen suurempia uudistuksia. Mm. aloitusnäyttö tylsine kuvakkeineen ei näytä hyvältä. Toki toimii, mutta pelkät kuvakkeet ovat tylsiä. Kaipaan enemmän ”live” toimintaa. Kuvakkeiden koon tulisi olla muokattavissa ja niihin saatavilla live toimintoja. Muutenkaan sovellukset eivät minua mielytä ulkoasultaan, eikä toiminnaltaa.
  Myöskään uusi visuaalinen ilme ei oikeen napaa.
  Uusista ominaisuuksista keskeisiä ovat ovat Ilmoituskeskus ja Control Center. Nämäkään eivät tuo mitään uutta, eivätkä ole mitenkään mullistavia ja kaikki muut uudet ominaisuudet vieläkin ”turhempia”.
  iTunes Radio on varmasti hyvä, mutta ei ainakaan alussa edes Suomessa käytössä +suora kopia Nokian Mix Radiosta. (Oli pakko mainita :D)

  Itse näen iOS 7:n jälleen pintapuolisena päivityksenä vanhanaikaiseen käyttikseen. Pari uutta sovellusta ja päivitetty ilme. That`s it! Vaisua…

 4. Jomps! Vaikuttaa houkuttavalta ja näyttää hyvältä!
  Uusia kivoja toiminnallisuuksiakin on tullut, toisin kuin muilla …moniajo, tiedostojen jako, jne…

  1. Toisin kuin muilla…totta! Omassa antero puhelimessani kyseiseiset ominaisuudet ovat olleet jo siitä asti kun tämän ostin(vuosi-puolitoista sitten)

   1. Tiedostojenjako (sekä BT, että muulla tavalla), ”oikea” moniajo, jne. ovat tosiaan olleet jo anterossa kohtuu kauan, jopa niin että eka Androidini (HTC Hero) osasi nuo jo 2009. 🙂 Että ”toisin kuin muilla” on väääähän väärin sanottu tosiaan 😛

 5. Uudistuminen on aina hyvästä, sitähän Applelta on jo odotettukin. Veikkaan että Apple ekosysteemissä jo mukana olevat tykkäävät kyllä uudistuksista ja se lieneekin Applen tarkoitus. Uusia käyttäjiä houkuttelevat sitten sillä halpa-iPhonella jos/kun se tulee markkinoille.

 6. Tässä vaiheessa tuntuu että vanhempi ulkoasu oli tyylikkäämpi. Saattaa olla tottumiskysymys, ei toikaan huono ole.
  Hyödyllisiä lisäominaisuuksia, ihan hyvä päivitys.

 7. Tässä yksi juttu mistä ei keynotessa sanottu mitään, eikä silti ihme kun eihän tämä mitään varsinaisesti tuo lisää, ainoastaan vähän silmäkarkkia,

  eli dynaamiset taustakuvat jotka reagoi laitteen liikkeeseen http://www.youtube.com/watch?v=zoJxygNUICk

  Mua kyllä kans tökkii noi ikonit ja se että toi alaosan dock on jälleen tuollainen yksivärinen laatta. Muuten aika lailla kaikki muuttu tyylikkäämmäksi, mielestäni toi kotinäyttö on nyt vähän irrallinenkin kaikkeen muuhun tyylillisesti.

  ja oli yllättävää nähdä, että ne hienot iOS7 bannerit wwdc:hen liittyen ei ollutkaan graafisesti yhtään sitä mitä iOS sitten oli.

 8. Lunta tupaan Applelle: ”Uusi käyttöjärjestelmä on sekava”
  Iltalehti 11.6.2013 13:10

  Johtavat teknologiajulkaisut eivät syty Applen uudesta käyttöjärjestelmästä.

  Uusi iOS 7 -käyttöjärjestelmä on nyt avattu kehittäjien käyttöön.

  Uusi iOS 7 -käyttöjärjestelmä on nyt avattu kehittäjien käyttöön. (APPLE)

  Apple esitteli eilen illalla Suomen aikaan iOS 7 -käyttöjärjestelmän. Ennakkoon suurin mielenkiinto kohdistui käyttöliittymän ulkoasuun. Siihen tuotiin muutoksia, jotka eivät saaneet varauksetonta suosiota.

  Teknologiajulkaisu The Verge pitää uudistusta sekavana. Käyttöliittymässä häiritsee ikonien värikkyys. Verge pitää niitä jopa ”lähes lapsellisina”.

  Applella oli suuri tarve muuttaa käyttöliittymän ulkoasua, koska se on pysynyt samanlaisena ensimmäisen iPhonen julkaisusta vuonna 2007.

  Sen jälkeen kilpailijat ovat esitelleet kerta toisensa jälkeen päivitettyjä käyttöliittymiä.

  The Vergen mukaan uuden version ikonit eivät vie Applea oikeaan suuntaan. Sivusto perustelee tätä muun muassa sillä, että ikonien tyylit vaihtelevat suuresti eri sovellusten kesken. Yhtenäistä linjaa ei ole samalla tavalla kuin aikaisemmin. Abstrakti tyyli sekoittuu 3D-kuvioihin ja liukuväreihin.

  – Se näyttää yksinkertaiselta, ei elegantilta mutta lapselliselta, sivusto kirjoittaa.

  Staattisuus säilyi

  Osa ikoneista on reaaliaikaisia, osa ei. Kalenteri-ikoni näyttää tuttuun tapaan kyseisen päivämäärän ja kellon ikoni on muutettu näyttämään oikeaa aikaa. Sen sijaan sääsovelluksen ikoni ei ole reaaliaikainen.

  Kilpailijat, muun muassa Microsoft, on ottanut käyttöön ”elävät ikonit”, jotka näyttävät käyttäjälle tietoa ilman, että sovellusta tarvitsee avata. Tässä vertailussa Applen käyttöjärjestelmä näyttäytyy edelleen varsin staattisena.

  The Vergen mielestä ikonien suunnittelussa ei näy ammattimainen ote: ”Kotivalikon ikonit näyttävät ja tuntuvat vähemmän taitavan suunnittelijan työltä”.

  The Verge moittii myös sitä, ettei Apple ole keskittynyt parantamaan tehokasta työskentelyä puhelimella. Sivusto olisi toivonut muutoksia ilmoitukset-valikon toimintaan siten, ettei se häiritsisi käyttäjää tulemalla esiin näytön ylälaidasta.

  Hyvänä uudistuksena The Verge pitää uutta kirjasinta, joka on luettavampi ja selkeämpi kuin aikaisempi.

 9. Tietääkö kukaan koska ton päivityksen voi ladata? Toi syksy sanottii jossai olevan aika jolloin tulee tyylii 7.1 tj tai onko joku jo saanu ladattua? Tunnutte olevan nii perillä jo kaikesta 🙂

 10. mulla tulee noista uusista kuvakkeista mieleen symbianin tai meegon kuvakkeet 😀

  1. No joo. Eikö nämä kopiointiin liittyvät jutut ole jo vähän vanhoja? Kaikista alustoista saa samanlaisen uutisen, jos haluaa. Kaikkihan tässä vähän toisiaan lainailee ja hyvä niin. Toki täysin räikeät kopiot on sitten asia erikseen…

   1. Varokaas nyt pojat! Ollaan vaarallisilla vesillä kun Teemu muotoilee noin diplomaattisen vastauksen kierrellen ja kaarrellen 😀

 11. No eihän mitään näin isoa muutosta voi tehdä niin, että kaikki olisivat tyytyväisiä. Se ei vain ole yksinkertaisesti mahdollista. Jos yrittää miellyttää kaikkia, ei miellytä ketään.

  Eri sivustoja lukemalla kuitenkin tuntuu siltä, että suurin osa nykyisistä käyttäjistä on todella innoissaan. Ja vaikka ulkonäkö- ja makuasioista voi aina kiistellä, muut uudistukset olivat mielestäni todellakin hyviä ja saa ainakin Windows Phonen tuntumaan aika avuttomalta.

  Esim. moniajo WP:ssä on juuri päässyt iOS 4:n tasolle (eli rajoitettu moniajo on, mutta läheskään kaikki sitä tarvitsevat sovellukset ei vielä tue sitä) ja nyt iOS:n moniajosta poistuu rajoitukset ja siitä tulee älykkäämpi. WP:n ’moniajonäkymästä’ ei voi poistaa edes haluamiaan sovelluksia suoraan, tämä mahdollisuus oli iOS:ssa jo sentään versiossa 4. Ilmoituskeskusta ei WP:ssä vieläkään ole, mutta iOS:n ilmoituskeskuksen saa nyt halutessaan avattua myös lukitusta puhelimesta; ilmoitukset, vaikka uutisotsikot, viestit ja saapuneet sähköpostit voi vilkaista nyt yhdellä pyyhkäisyllä, eli paljon nopeammin kuin WP:ssä. Niinkin yksinkertainen asia, kuin soitto- ja ilmoitusäänien voimakkuuden säätäminen erikseen puuttuu WP:stä. Tuntuu että iOS menee nyt todella ison harppauksen karkuun WP:stä ja kun MS:n ja Nokia päivitystahti tiedetään, isompaa päivitystä tuskin loppukäyttäjien puhelimiin asti valuu ainakaan vuoteen ja tuleeko koskaan nykyisiin laitteisiin.

  Vertasin WP 8:iin, koska käytän Lumiaa ja iPhonea. Ja mitä noihin lapsellisiin kopiointijuttuihin tulee, niin aika naurettaviahan ne on. Mielestäni tuo uusi iOS muistuttaa kuitenkin eniten iOS:ää, jolle koko mobiilimaailma on aika paljon velkaa. Jos uudessa iOS:sä on jotain jonkin mielestä WP:stä, on WP:ssä koko mobiilikäyttiksen malli otettu suoraan iOS:stä rajoitettuine moniajoineen, hiekkalaatikkoineen ja suljettuine tiedostojärjestelmineen, sovellus- ja musiikkikauppoineen jne. Vain käyttöliittymän on MS suunnitellut tuoreista lähtökohdista, mikä on tietysti se näkyvin osa käyttöjärjestelmää.

  Mutta itse Apple on tietysti tuon räkänokkien räkätyksen aiheuttanut käymällä aika ärhäkästi kilpailijoiden kimppuun ja otsikoihin sitten nousee kuinka oikeudessa tapellaan pyöreäkulmaisista suorakulmista. Kosto elää.

 12. Voikun vielä noita iconeita yhtenäistäisivät jopa taustaan sopiviksi värityksiltään, niin iOS 7 olis vallan mahtava!
  No tällaisenakin nykyinen Nokian edistyksellisin N9 mitä todennäköisimmin vaihtuu syksyllä kauppoihin tulevaan iPhone 5S:ään. Jollaakin mietin, mutt kyll iOS7 on niin vahva, ett voiton vie…nee… tiedostojen jako samaan ’heimoon’ kuuluvien kesken, moniajo, käyttäjäystävällisemmin toimivat videopuhelut, ymm… 🙂

 13. Tuleeko tua tänään kun kuulin vähän puhetta?

 14. Miksen saa sitä iphone 4?Pitääkö olla wifi tai yhistetty johonki?Koska mulla ei tuu se ios 7 näkyvii ees sinne asetusten ohjelmistopäivotys kohtaan, vaa se ilmottaa koko ajan virheestä?

  1. Odottele huomiseen. Todennäköisesti ruuhka aiheuttaa kyseisen virheen, kun kaikki ympäri maailmaa asentavat uutta ohjelmistoa laitteisiinsa.

Kommentointi on suljettu!