Financial Times: Nokia toimittaa viimeiset Symbian-puhelimet kesän aikana

Älypuhelinmarkkinoita suvereenisti hallinneen ja ryminällä lopulta alas tulleen Symbianin tarina on saamassa kirjaansa viimeisen merkinnän. The Financial Times kertoo, että Nokia lopettaa Symbian-puhelinten toimitukset kuluvan kesän aikana. Jos siis haluaa esimerkiksi kokoelmiinsa palan älypuhelinten historiaa, kannattaa nyt toimia.

Nokia ei ole tuonut markkinoille viime kesänä kauppoihin rantautuneen Nokia 808 PureView -mallin jälkeen uusia Symbianiin pohjautuvia laitteita. Laitemalliston myynti on laskenut tasaisesti ja kuluvan vuoden tammi-maaliskuussa Symbian-puhelimia myytiin enää 500 000 kappaletta. Samalla Windows Phone -pohjaisten älypuhelinten myynti nousi 5,6 miljoonaan. Nokia uskoo huhti-kesäkuussa myyvänsä jo yli seitsemän miljoonaa Lumiaa.

Suomalaisvalmistajan mukaan kehitystyö on Windows Phonen myötä nopeutunut huomattavasti, sillä Nokian tarvitsee käyttää vähemmän aikaa alla lepäävän koodin toiminnan pohtimiseen. Nyt se voi keskittyä täysillä muun muassa sovelluksien kehittämiseen. Nokian mukaan Symbian-puhelimen kehitys myyntikelpoiseksi tuotteeksi kesti keskimäärin 22 kuukautta. Windows Phonen kohdalla samaan vaaditaan ainoastaan noin vuosi.

Lähde: WMPoweruser

15 kommenttia

 1. Toivottavasti Eos korvaisi positiivisesti 808:n…

  1. Totta! Toivon aivan samaa.

   Ainut millä Nokia voisi jutun nyt k*sta, on se, että laittavat kameraan ”vain” 20-30 megapikseliä.

   Toivotaan ja odotetaan parasta! 🙂

 2. Pitäisikö nostalgian mielessä ostaa viimeinen Symbian luuri 808?

  Not! Odotan mielummin nykyaikaista EOS:sia. 🙂

  1. Itekki miettiny samaa. Voi olla että ostan jos saa halvalla jostain 🙂

 3. ”…Nokian tarvitsee käyttää vähemmän aikaa alla lepäävän koodin toiminnan pohtimiseen.”
  Tuntuu, että Microsoftkin käyttää aika vähän aikaa tuohon. Sen verran hitaasti tulee uusia, käyttäjien kaipaamia ominaisuuksia.

 4. Onko kellään ollut uusimpia symppari äläreitä ja oikeesti kokemuksia niistä? Itse en ole koskenutkaan niihin ja kun olen olen lukenut etteivät toimi jne, niin kysynkin mikä ei toimi?

  1. Mulla on ollut e7 ja n8 jotka on toiminut erittäin hyvin viimisten päivitysten jälkeen.

  2. Suurin ongelmahan symbbarissa ja koitui sen kohtaloksi oli, että ne ei saanu vuosienkaan työllä tehtyä sulavaa nettiselausta, joka nyt vaan on se lähes ykkösasia älyluuria ostaessa ja käytettäessä, että selain on sulava ja sitä on mukava käyttää. Että ei niin, että sivut lataa kauan, sivut jäätyy tuon tuosta ja muutenkin tahmaa skrollatessa.

   Sanoin sitä symbian 3 julkaisusta lähtien, että bye bye nokia ja symbian kun tiesin kuinka paljon parempaa markkinoilla oli niissä asioissa mitkä merkkaa suurimmalle osalle käyttäjiä ja juuri niinhän siinä kävi, asiakkaat löysi ne muut luurit hyvin nopeasti.

  3. N97 ja E7 ollut käyttössä ja täytyy sanoa, että molemmat ovat aivan naurettavan huonoja puhelimia. Nettiselainta on turha edes käynnistää ja käyttökokemus on erittäin diplomaattisesti kuvattuna tahmea. Sovellukset käynnistyvät yhtä sulavasti kuin se kuuluisa purkka lähtee tukasta..

   1. Sympparin muistihallinta masentavaa skeidaa, varsinkin Nokian speksipihtailulla varustettuna. Toisaalta käyttishän olikin jostain -80 luvulta kotoisin. Ja siltä se tuntui.
    Nokia Kauppa/Ovi Store/mikä milloinkin oli-softakauppa ei paljon riemun kiljahduksia aiheuttanut.

 5. ei tule sympparia ikävä. oli tosi tönkkö käyttis!
  nokia pärjäsi niin kauan kuin ihmisille riitti puhe- ja tekstariominaisuudet.
  kuvausominaisuudet aiheuttivat nokian kännyköissä jo suuria ongelmia. esim: jos halusi poistaa viisi kuvaa kännykästään, täytyi siihen varata pari tuntia aikaa.

  selain ei todellakaan koskaan pelittänyt kunnolla, moneen helvetin vuoteen.

  mielestäni todellinen syy oli nokian tollojen, ylimielisten johtajien. ylimielinen asenne näkyi lopulta koko henkilöstössä. asiakaspalveluviesteihin nokia ei viitsinyt edes vastata.

  ps. toivottavasti jotain on opittu, epäilen kyllä kovasti.

  t. osakkeenomistaja

 6. Symbianin aika oli kyllä mennyt ja sille piti tulla korvaaja, mutta Symppari olisi ansainnut luonnollisen kuoleman. Nokia olisi tahkonnut sillä rahaa vielä paljon enemmän ilman pöhköä strategia-muutosta yhdistettynä Elopin onnettomiin kommunikointitaitoihin. ”Tuotteemme ovat ihan paskoja, mutta meiltä tulee joskus tulevaisuudessa parempia malleja tarjolle”.

 7. Ensin oli EPOC ja nimi muutettiin Symbianiksi. Nokia siivu Symbianista oli Avkon käyttöliittymä.

  1. Hauskintahan oli että tuossa EPOCissa oli valmiina kaikki tarvittava kosketusnäyttöjen tekemiseen, Nokian johto vaan oli siinä vaiheessa sitä mieltä ettei kosketusnäyttö ole ”se” juttu ja järjestelmä jatkokehitettiin pelkästään näppisten varaan. No toimihan se aikansa hyvin ja jälkiviisas on tietysti helppo olla.

   1. ei koko nokian johto ollut sitä mieltä, ettei kosketusnäytöllä olisi tulevaisuutta. näiden NÄKIJÖIDEN ääni vain vaiennettiin tehokkaasti järjettömällä byrokratialla.

    valitettavasti yksi kallasvuon alaisuudessa toiminut tollo oli sitä mieltä ettei kosketusnäytöilla ole tulevaisuutta. epävarmalla kallasvuolla ei ollut kanttia toimia toisin.
    kallasvuon aikana nokian ylimmän johdon energia meni omien optioiden suunnitteluun ja kallasvuon jälkeisen tj paikan juonimiseen itselleen. yhtiön asioiden hoitaminen jäi taka-alalle. tuotesuunnittelu hyytyi toistuvien uusien ideoiden torppaamiseen. johdon ylisuuret palkat ja optiot (yrityksen tuloksen heikkenemisestä huolimatta) ärsyttivät myös muuta henkilöstöä.

    t. osakkeenomistaja

Kommentointi on suljettu!