Nokian ja Microsoftin yhteistyö tiivistyy – muut hylkäämässä Windows Phonen?

Lumia 925

Lumia on yhä vahvemmin synonyymi Windows Phone -puhelimelle. Nokia on noussut ylivoimaiseen asemaan Windows Phone -laitevalmistajista ja sen osuus toimitetuista puhelimista huitelee 70 prosentin paremmalla puolella. Tämä saa taiwanilaisen DigiTimesin mukaan kilpailevat valmistajat epäröimään Windows Phonen suhteen, sillä alustan vaatimattomasta markkinaosuudesta jää Nokian siivun jälkeen jaettavaksi vain rippeitä.

Muiden valmistajien haparoidessa ovat Nokia ja Microsoft tiivistämässä yhteistyötään entisestään. Asiasta on kertonut hiljattain Nokian Ray Haddow, jonka mukaan yhtiöt työskentelevät entistäkin läheisemmin. Haddowin mukaan yhteistyön hedelmiä on odotettavissa jo lähiviikkojen aikana. Tämä tulee näkymään muun muassa mainonnassa ja Nokian lisääntyvänä näkyvyytenä Windows Phonen markkinoinnissa.

Windows Phone 8:n lanseerauksen jälkeen uusia merkittäviä tuotejulkistuksia ei ole nähty kuin Nokialta. Ensimmäisessä aallossa puhelimia esittelivät myös Samsung ja HTC, mutta tämän jälkeen molemmat ovat keskittyneet Androidiin.

DigiTimesin lähteet kertovat, että Acer, Asus ja ZTE ovat lykänneet aikeitaan Windows Phonen suhteen. Syynä ovat muun muassa Nokian vahva asema, laitevalmistajien mielestä suuret lisenssikustannukset ja vaikeus erottautua kilpailijoista.

Lähteet: DigiTimes & Engadget

42 kommenttia

 1. Nokian ja Microsoftin tiivistynyt yhteistyö on kaunista kuin Steve Ballmerin ja Stephen Elopin suudelma uuden Lumian esittelytilaisuudessa. Pidän tätä viimeisenä tunnustuksena sille, että Nokia päätyy hyvin pian Microsoftin Lumia-divisioonaksi, jota Elop johtaa.
  Loppuu vielä kuolematon viisaus: ”Two turkeys, don’t make an eagle”

  1. Erittäin tarkka analyysi Kimmolta, kun tarkastellaan asiasisältöä.

   1. Kimmolta pelkkää spekulaatiota. En usko koko Nokian myyntiin Microsoftille, mutta Navteq sopisi paremmin Microsoftille kuin Nokialle. Navteq tarvitsee resursseja Googlen karttajärjestelmää vastaan.

 2. No tuohan on positiivista vain että nokialla on oma käyttis (wp) ja kilpailijoilla on sitten anteroidi ja applella oma ios. Sellainen tunne että vuoden, kahden sisään kaksi suurinta käyttistä on ios ja wp, loput rippeet jakaa android, firefox ja jollan meego.

  1. Aika hiljaista on. Ja ketään kiinnosta tehdä softaa WPlle kun siellä sitkuttaa vain Nokia markkinaosuuden hitusella.

   1. On mielenkiintoista että jotkut vieläkin valittavat WP:n softista. WP:lle löytyy nykyään kaikki tärkeimmät ja suosituimmat softat, jotka nykyään myös ovat samalla tasolla kilpailevien alustojen kanssa. Ainoa softa jota itse kaipaan kaipaan mutta ei ole vielä saatavilla on Instagram + pari peliä.
    Softa-kortin esiin vetäminen olisi toiminut vuosi sitten, mutta ei enään. Sori ”Paroni”!

    1. No ei. Kyllä on paljon puutteita edelleen. Toki yleisimmät löytyy, mutta esimerkiksi minulle web-kehittäjänä softatarjonta on aika surkea, sama pätee myös graafista suunnittelua tekeville, joihin myös yritän kuulua.

    2. Ongelma on että suosituimpien softienkin kohdalla on se, että kehittäjä on MS eikä palvelun tuottaja itse. Ominaisuudet eivät ole samalla tasalla, eikä niitä varmasti tule lähellekkään samalla aikataululla. (Facebook/Youtube ym.)

    3. Joo ymmärrän sen että ehkä sinulle ”jopi” web-kehittäjänä tai graafisena suunnittelijana ei välttämättä löydy tarvitsemiasi sovelluksia, mutta onko se tarkoituskaan? Kyllä ns. peruskäyttäjälle löytyy oikeastaan kaikki olennaiset sovellukset+paljon muutakin. Mm. itse käytän puhelinta paljon työssäni, ja minulle kaikki olennaiset sovellukset löytyy. En kuitenkaan tee itse työtehtäviä puhelimellani (toisin kuin ilmeisesti ”jopi” tekee), vaan käytän puhelinta lähinnä asioiden hoitamiseen (sähköposti, puhelut jne.) Minulle puhelin on eniten viestintä- ja viihdelaite. Työni teen tietokoneella. Pakko vielä mainita että mm. Office-paketti on todella hyvä varsinkin ollessaan yhteydessä Skydrivellä tietokoneeseen.

     Ja ”Paroni”, Facebook sovelluksesta on olemassa (toistaiseksi beta-versio) täysin iOS:n ja Androidin versiota vastaava sovellus. Youtube sovellus on myös kehitteillä yhteistyössä Googlen kanssa. Youtube-sovelluksen puuttuminen tuskin rajoittaa puhelimen ostamista, vaan on lähinnä väkisin keksitty tekosyy.

    4. Taisi mennä nimi väärin. No kyllä varmaan perussoftat löytyykin, mutta älypuhelimen pitäisi minusta mahdollistaa myös sen tehokas käyttö eri käyttötarkoituksiin.. eikös se vähän niinkuin ole älypuhelimen ja sen laajennettavuuden ajatus? Eikös nuo sähköpostit ja puhelut onnistu ihan älyttömilläkin luureilla ja vielä pitkällä akkukestolla?

     Enkä usko, että web-kehitys/suunnittelu ja graafinen työ ovat ainoat ammatit joihin ei löydy toimintaa tehostavia sovelluksia wp luureihin.

     Kuinkas esim harrastuksiin tarkoitetut sovellukset? Löytyykö esim. Koiratutkalle softaa tai vesistön syvyyskarttoja?

    5. Ainakin koira-gps löytyy Ultrapointilta. Pistin alkuvuonna viestiä, että softaa kaipaillaan täällä kovastikin Lumioille ja ottivat onkeen. Etusivun mainoksessakin komeilee nykyään Lumia. Aiemmin toimi vain Androidilla ja Symbianeilla.

    6. Täysin vastaava? Jaa, joko windows phonella voi lähettää kuvia ja ääniä fb chattiin? Osaako wp:n Youtube sovellus kauko-ohjata youtube-tv:tä esim playstationista? Näkyyhän sillä live lähetykset?

    7. ”Täysin vastaava? Jaa, joko windows phonella voi lähettää kuvia ja ääniä fb chattiin? Osaako wp:n Youtube sovellus kauko-ohjata youtube-tv:tä esim playstationista? Näkyyhän sillä live lähetykset?”

     Voi vitsit, joka päivä kaipaan kyseisiä ominaisuuksia -_-
     My point being, mitä väliä onko se täysin vastaava kun yksi miljoonasta tuollaista kaipaa. Olen itseasiassa iloinen että wp ei ole täynnä tuollaista roskaa ja tuhansia turhia ”ominaisuuksia”.

    8. No wp:hen löytyy merikartat, joissa näkyy laiva ja venereitit, syvyydet jne. Sukelluskartat löytyy, niis kerrotaan sukelluskohteista ja niiden sijainneista, syvyyksistä jne. Frisbeegolf ja golf sovelluksia löytyy ja niissä on radat, ratojen tiedot, gps tiedot ja voit tallentaa omat par:it niihin. Erilaisia juoksu, pyöräily, hiihto, rullaluistelu jne kartta ja urheilusovelluksia löytyy, sporttrackeri löytyy jne. Shipfinderi, flyfinderi jne löytyy. Eli just noita itselleni tarpeellisia wp sovelluksia olen löytänyt wp 7.5 ja wp8:siin. Kaiken lisäksi erilaisia karttasovelluksia, geokätkeily, topography karttoja löytyy, erilaisia googlen kartta, youtube ja google sovelluksia löytyy, samoin laskimia, arvojen muuntajia, sähkömiehen laskimia jne. Jopa ti89 laskin löytyy, sekä kielikäännösohjelmia, kamerasovelluksia jne. Elikä wp:stä ei puutu mitään ja kaikki löytyy, ainakin itse olen löytänyt kaiken tarvitsemani, mitä minulla oli myös iphonessa.

 3. ”Sellainen tunne että vuoden, kahden sisään kaksi suurinta käyttistä on ios ja wp, loput rippeet jakaa android, firefox ja jollan meego.”

  Jaahas, mitähän slle androidille oiken tapahtuu, jos sille jääjatkossa vain rippeitä. Nykyinen yli 70 % markkinaosuus ja parisenkymmentä eri valmistajaa, joukossa mm. Samsung, Sony, HTC, Huawei ja uutta nousua tekevä Googlen Motorola.

  Että siis aattelit, että nämä kaikki luopuu androidista ja ottaa käyttöön WP-käyttiksen.
  Ja minkäköhän takia siirtyisivät joukottain Microsoftin orjiksi?

  1. ”Ja minkäköhän takia siirtyisivät joukottain Microsoftin orjiksi?”
   Miksi he haluaisivat pysytellä googlen orjina?
   Rahasta tässä on kyse eikä mistään lojaalisuudesta tai periaatteista.

   En tosin ota kantaa jopin väitteeseen.

   1. No symbian on kuollut, meego on kuollut ja noita käyttää tosi vähän ihmisiä enään. Firefox ja saillfish on tulossa ja luulisin että ne vie aika tehokkaasti googlelta androidin käyttäjiä, jopa joitain ios ja wp käyttäjiä myöskin. Kuitenkin ios ja wp ovat tällä hetkellä turvallisempia kuin android, koska ei ole viruksia, kuten androidiin on. Toisaalta android, ios ja wp ovat turvattomia vakoilun takia, eli nsa, cia sun muut pääsee niihin käsiksi. Ehkä kuitenkin kaikkein turvallisin on s40 tai vanhempi käyttis, jolla ei pääse nettiin, niissä on vaan se haitta että niitäkin pääsee salakuuntelemaan. No kuitenkin luotan tämän hetken älypuhelin käyttiksissä eniten ios:ssään ja wp:hen, koska ne ovat kunnon tietokone käyttiksiä tekevien firmojen käyttiksiä ja tämä takaa softien laadukkuuden ja hyvän päivitysmahdollisuuden, eikä tarvi puhelinta vaihtaa jatkuvasti.

    1. Ny ei voi muuta todeta, kuin että ”HÄH?”

  2. Veikkaan, että Androidia jää käyttämään ainoastaan Motorola (Google) ja Huawei – ainoat, jotka eivät ole suostuneet maksamaan Microsoftille lisenssimaksuja Androidin käytöstä. Samsung siirtyy käytämään omaa Linux-pohjaista Tizeniä ja loput Androidilaiset jakautuvat luultavasti Jollan Sailfishille, Firefoxille ja Ubuntulle.

   1. Kyll tota toiveunesi totetumaa saat odottaa seuraavaan inkarnaatiposi asti 😀

 4. No niin, Microsoft hävisi, Google voitti.
  Onhan tuo jo tiedetty. Siirrytäämpäs sitten eteenpäin ja mielenkiitoisempiin aiheisiin.

  (Nostan Nokian muistolle tuopin, kun seuraavan kerran pubissa käyn.)

 5. On oikeastaan vain Nokian etu, että se on ainoa Windows Phonea puhelimissaan käyttävä puhelinvalmistaja.

  Uskon, että Windows Phone on nousussa, vaikkei mitenkään räjähdysmäisesti. ”Hitaasti on parempi mennä sillä se on varmaa”

  Eikä Windows Phonen osuus älypuhelinmarkkinoilla yleisesti ottaen niin huono ole kuin väitetään, sillä onhan se kuitenkin kolmanneksi suosituin käyttöjärjestelmä, jonka osuus on kasvamassa.

  Nokian vahvuuksia ovat tällä hetkellä ns. halpa- Lumiat, Nokian yksinoikeussovellukset sekä Windows Phone (WP siksi, että se kiinnostaa monia nyt kun sitä saa halvemman hintaluokankin puhelimiin jos on vaikka vaihtamassa välillä käyttöjärjestelmää tai siirtymässä älypuhelimiin.)

  1. Juurikin näin. Nokian Lumiamyynti on neljännes neljännekseltä parantunut. Hitaasti mutta varmasti. Nousu on hidasta, mutta ei pidä unohtaa, että sitä tapahtuu kuitenkin koko ajan.

 6. Eli Nokia on jäämässä WPn ainoaksi edustajaksi. Kuten sanoin, uskoisin että se on Nokian etu sillä ntyt ainakaan tuon käyttöjärjestelmän myynnissä ei ole kilpailua.

  1. Tämä on mielenkiintoinen julkkari. Ovat nyt nokian puolelta jutelleet lähentyneestä yhteistyöstä, viittaisikohan se siihen mpix rajoitukseen? Eli olisiko sieltä kuitenkin tulossa yli 20mpix kamera?

   Täytyy myöntää, että tuo jollakin tasolla kiinnostaa. En usko hankkivani itselle mutta kiinnostaa kuitenkin.

  2. Liekkö tuo ”Zoom. Reinvented.” myös jonkinlainen piikki Samsungin suuntaan? Jää nähtäväksi. Jospa Noksulla olisi jotain tajunnan räjäyttävää tarjolla.

 7. En kyllä osaa kääntää tätä positiiviseksi uutiseksi Nokian kannalta oikein millään. MS ja Nokia haluaisivat, että järjestelmä leviää ja saisi suosiota, mutta näin ei näytä käyvän. Vaikuttaa vähän, että nyt heittävät pyyhkeen kehään sen suhteen jo itsekin. Ei tälläinen ”ennestään lähentäminen” ainakaan paranna WP:n houkuttelevuutta toisten valmistajien silmissä.

  1. No mikäs ongelma tuo on?Nokia oli ainoa jolla oli symbian käyttis ja hallitsi sillä pitkään markkinoita. Nokia oli ainoa jolla oli meego-harmattan ja nokia on ainoa jolla on s40.
   vähän sama kun apple on ainoa jolla on ios. Android on ainoa mikä on lähes kaikilla valmistajilla paitsi nokialla, applella ja rimmillä, siitä huolimatta nuo 3 lafkaa menestyy. Mietitäänpäs moniko niistä liki tuhannesta android käyttistä käyttävästä lafkasta menestyy. Vastaus on 1, eli samsung. Se siitä androidista.

   1. Kyllä siellä menestyy moni muukin. Tänne hikiälle vaan ei niiden muiden menestyjien luureja tule.

    Eikä htckaan ihan suossa ole.. no ehkä vähän, mutta entäs sony, zte, huawei yms yms..

    1. Kyllä ne muutkin Android valmistajat menestyvät, mutta kuka nyt haluaisi olla kakkonen?
     Jonkin alustan ainoana valmistajana oleminen ei ole välttämättä huono juttu, mutta jos alusta on uusi kuten WP tarvitaan sen levittämiseen kovaa brändiä, markkinointia ja markkinoita. Nokia on liian pieni tekijä levittämään yksin WP:n suosiota. Toisaalta muut eivät Nokiaa uskalla haastaa, koska eivät halua tyytyä ns. ”kakkosvalmistajan rooliin”. Nokiaa parempaa WP mallistoa tuskin pystyy tekemään, ja miksi vaikka Samsung edes kokeilisi sitä koska Androidilla pärjää.
     Herää myös kysymys siitä onko markkinoilla tilaa ”kolmelle suurelle” valmistajalle? Androidilla ja iOS:llä menee hyvin, mutta onko kysyntää tarpeeksi jotta WP voisi nuosta samalle tasolle? Uskon että ei.

 8. Tämä on kyllä varsinainen jonnefoorumi nykyään. Jokainen länkyttää asiasta josta ei ole minkäänlaista käsitystä, ei siis vähäisintäkään.

 9. Tätä uutista voisi verrata myös samsungiin joka dominoi androidmarkkinaa.

  1. Blackberry dominoi myös BB käyttiksen kanssa ja hyvin menee 😉

 10. No wp:hen löytyy merikartat, joissa näkyy laiva ja venereitit, syvyydet jne. Sukelluskartat löytyy, niis kerrotaan sukelluskohteista ja niiden sijainneista, syvyyksistä jne. Frisbeegolf ja golf sovelluksia löytyy ja niissä on radat, ratojen tiedot, gps tiedot ja voit tallentaa omat par:it niihin. Erilaisia juoksu, pyöräily, hiihto, rullaluistelu jne kartta ja urheilusovelluksia löytyy, sporttrackeri löytyy jne. Shipfinderi, flyfinderi jne löytyy. Eli just noita itselleni tarpeellisia wp sovelluksia olen löytänyt wp 7.5 ja wp8:siin. Kaiken lisäksi erilaisia karttasovelluksia, geokätkeily, topography karttoja löytyy, erilaisia googlen kartta, youtube ja google sovelluksia löytyy, samoin laskimia, arvojen muuntajia, sähkömiehen laskimia jne. Jopa ti89 laskin löytyy, sekä kielikäännösohjelmia, kamerasovelluksia jne. Elikä wp:stä ei puutu mitään ja kaikki löytyy, ainakin itse olen löytänyt kaiken tarvitsemani, mitä minulla oli myös iphonessa.

 11. Microsoftin pitäisi antaa käyttiksensä ilmaiseksi kaikille muille paitsi Nokialle. Eiköhän auttaisi järjestelmän levityksessä. Samalla tulisi kätevästi jatkettua Microsoftin perinteitä avainkumppanien kohtelussa.

Kommentointi on suljettu!