Nokia työstää Snapdragon 800 -pohjaista Lumiaa?

Snapdragon 800

Loppuvuoden odotetaan tuovan paljon uutta Windows Phone -maailmaan. Niin sanotun GDR3-päivityksen huhutaan tuovan alustalle tuen full hd -näytöille sekä avaavan valmistajille mahdollisuuden hyödyntää nykyistä tehokkaampia piirisarjoja. Niinpä ei ole ihme, että ensimmäisiä tietoja Nokian seuraavan sukupolven Lumioista alkaa levitä verkkoon.

Nokian verkkosivulta löydetystä dokumentista on bongattu tietoja, jotka viittaavat Snapdragon 800 -piirisarjaan. Se on Qualcommin tehokkain piirisarja, jossa on neljä Krait 400 -suoritinydintä, joiden kellotaajuus on viritettävissä aina 2,3 gigahertsiin asti. Mukana on Adreno 330 -grafiikkapiiri.

Tarkempia tietoja piiriin perustuvasta laitteesta ei tässä vaiheessa ole saatavilla. On kuitenkin selvää, että Nokia kehittelee jo kiivaasti uuden sukupolven Lumia-puhelimia, sillä myös Snapdragon 400 -sirun hyödyntämisestä on valunut verkkoon tietoja.

Lähde: GSMArena

35 kommenttia

 1. Huhu ei pidä paikkaansa, koska Nokia on kieltänyt jyrjästi neliydinprosessorien tarpeellisuuden ja pitänyt niitä suorastaan järjettömänä. Lisäksi full-hd näyttöhin on suhtauduttu myös penseästi. Nokia ja Stephen Elop tekisivät itsensä naurunalaiseksi takinkääntämisillään, joten tämä on täysin tuulesta temmattu uutinen.

  1. ei mitään uutta… nokia totesi aikoinaan, ettei kosketusnäytöillä ole tulevaisuutta. sama tollo nokialta totesi, ettei apple ole varteenotettava haastaja nokialle.

   ps. näköjään nokian ”asennevamma” on siirtynyt sujuvasti uusille johtajille.

   t. osakkeenomistaja

   1. Tässä Nokia on ihan oikeassa. 4-5″ näytölle ei tarvita HD määrää pikseleitä. Eikä kahta useammassa ytimessä ole mitään järkeä ennen kuin aktiiviset ohjelmat alkaa käyttämään useampaa kuin yhtä ydintä. Taustaprosesseille riittää yksi ydin ja toinen sitten ajettavalle ohjelmalle.

    Mutta kun asiakkaat katsovat vain numeroita ja mitä isompi numero, niin sitä paremmin myy, niin Nokiankin on pakko lähteä mukaan tähän enemmän tai vähemmän hyödyttömään kehitykseen.

  2. Aivan varmasti pitää paikkansa. Totta kai Nokiakin katsoo eteenpäin, eikä silloin ole menneellä mitään merkitystä. Joo Nokia ehkä AIKOINAAN suhtautui epäillen neliydinporsessoreihin ja full-HD näyttöihin, mutta nyt ollaan taas siinä tilanteessa että ne ovat tulevaisuudessa merkittäviä tekijöitä. Ei ole mitään takinkääntämistä, jos joku on joskus antanut lausunnon joka osoittautuu tulevaisuudessa virheeksi.
   JE, käänsikö Nokia takkinsa kun se ”yllättäen” rupesikin valmistamaan kosketusnäytöllisiä laitteita. Ilmeisesti Nokia ei olisi saanut tehdä kosketusnäyttöpuhelimia, koska aikaisemmin oli arvioitu että kosketusnäytöillä ei ole tulevaisuutta? 😀
   Kyllä Nokialla varmasti tiedetään että tulevaisuuden ohjelmistot jne. vaativat tehokkaampia prosessoreita ja näytöt, sekä näyttöjen vaatimukset kuluttajien silmissä nousevat.
   Olisi luonnollista että tämä liittyy tulevaisuuden laitteisiin ja tuleviin WP versioihin.

   1. Lausunnot moniydinprosessorien ja full-hd tarpeettomuudesta on annettu alle vuosi sitten, joten kyse on totaalisesta takinkäännöstä jos niitä nyt tuodaankin markkinoille. Eivät älypuhelinmarkkinat, niiden ohjelmistot, kilpailukenttä tai tulevaisuudennäkymät ole käytännössä muuttuneet tänä aikana.

    1. Ehkä Nokialla on uutta tietoa tulevasta WP versiosta. Ohjelmistojen vaatimukset kasvavat koko ajan ja alle vuosi sitten tilanne saattoi Nokian näkökulmasta näyttää erilaiselta. Ei Nokia kenties vuosi sitten tiennyt WP:n vaatimuksista tulevaisuudessa. Silloin arvioittiin ehkä niin, mutta ei se tarkoita sitä etteikö tilanne voisi olla vuoden päästä erilainen. Kukaan ei vuosi sitten sanonut että Nokia ei tule valmistamaan full-HD näyttöjä vaan niihen tarpeellisuuteen suhtauduttiin epäillen. Tilanne on kuitenkin muuttumassa. Full-HD näytöt tekevät tuloaan, eikä Nokia voi jäädä vain katsomaan vierästä, koska vuosi sitten arvioitiin väärin. Ilmeisesti ”JE:n” mielestä Nokia ei saisi tehdä full-HD näyttöjä vain väärän arvion takia.

    2. ”Ilmeisesti ”JE:n” mielestä Nokia ei saisi tehdä full-HD näyttöjä vain väärän arvion takia.”

     Saa toki tehdä. Stephen Elop on vaan yleensä niin ”totaali-osmo” lausunnoissaan, että on syytä hieman kiusoitella tämän opetuslapsia mielipiteiden vaihdellessa tuuliviirinä suuntaa, sopulien kuitenkin seuratessa uskollisena kohti seuraavaa jyrkännettä. 😉

   2. Eikös siitä nyt jo ollut ihan hiljattain loppukesästä ”varmoja huhuja” (hah hah), että MS on tekemässä FullHD -tukea WP:lle? En nyt just löydä mistään sitä alkuperästä artikkelia mitä sillon luin, mutta oli tyyllin ”sisäinen vuoto”, että tänävuonna WP8 saisi FullHD-tuen.

    Siitä olen samaa mieltä, että WP itse, sinänsä, ei vaatisi tehokkaampaa rautaa (helkkari, WP7.8 pyörii omalla Lumiallani kutakuinkin sulavammin kuin mikään koskaan pyöri Galaxy Tab 8.9:ssä. ). Mutta tulevat suuremmat ohjelmat ja varsinkin pelit tulevat ehdottomasti vaatimaan enemmän tehoa kuin WP tällä hetkellä tukee, joten syynä on hyvinkin luultavasti se, ei niinkään itse järjestelmän vaatima teho.

    Luulisi, että kun järjestelmä (WP8, ei 7.x) jo alunperinkin tukee kahta suoritinta, niin sen skaalaaminen neljälle ytimelle ei olisi mikään niinkään iso juttu. Ainakin desktop-puolella yhdestä kahteen ytimeen siirtyminen on The Big Thing, mutta kahdesta neljään ei juuri mitään. Kun se kerran on säie-pohjainen ja scheduler (mikä helkkari se on suomeksi) toimii, niin siinä se suurin osa jo olikin.

    1. Oho. ”loppukesästä” 😀 eli siis kuitenkin loppukeväästä 🙂

  3. Parempi näin kuin, että olisivat lytänneet 1-2 ydinprosessorit en vaikka omassa mallistossa ei muuta ollut ko. hetkellä tarjolla – case-esimerkki symbian ja burning platfo,

 2. nokian kapulat eivät pysty hyödyntämään snapdragon 800-piirisarjan ominaisuuksia vielä tänä vuonna. sampan ja sonyn luurit kyllä.
  syy ei ole pelkästään nokian vaan microsoft on nokian jarruna vielä pitkään, valitettavasti!

  ei kannata laittaa ferrarin konetta ladaan. haitat ovat suuremmat kuin hyödyt!

  t. osakkeenomistaja

  1. Eikä ole mitään syytä miksi Nokian laitteiden pitäisi TÄLLÄ HETKELLÄ tukea Snapdragon 800-piirisarjoja, koska ohjelmistot eivät sitä vaadi.
   On turha verrata Samsungiin tai Sonyyn, koska ne käyttävät täysin eri ohjelmistoja, jotka vaativat tehokkaamman laitteen.
   WP toimii vähemmän tehokkaalla laitteella, mutta Android taas vaatii tehoja. Tässä suhteessa WP on ehdottomasti parempi. Itse en ole vielä kertaakaan nähnyt laitetta, jossa Android pyörisi täysin sulavasti. On Nokian ja Microsoftin etu että WP ei ole niin raskas kuin Android.
   Ei ole kyse mistään ”Microsoft jarrusta” vaan puhtaasti ohjelmistojen vaatimuksista.

   1. Höpö höpö, älypuhelinmarkkinat ovat globaalia kilpailua ja valmistajat nokittelevat toisiaan minkä pystyvät. Niin softassa kuin HW:ssä. Se mitä ei käytännössä tarvita, tarvitaan vähintään markkinoinnin saralla.(Sama asia muuten kaikilla muillakin laajasti kilpailuilla aloilla.) Microsoft nyt vaan on tällä kertaa jäljessä kehityksestä.

    1. Miksi ihmeessä Nokian tulisi nostaa mm. puhelinten hintoja ja akunkulutusta turhaan laittamalla laitteisiin ylitehokas prosessori jotta specsit vain näyttäisivät paremmalta? Nyt ei puhuta mistään tietokoneista, joissa specseillä kilpaillaan, vaan puhtaasti ohjelmistojen vaatimuksista. Varmasti Lumioissa olisi tehokkaampi prosessori jos siihen olisi tarvetta, mutta kun ei ole. Uskallan väittää että 95% puheliman ostajista ei kiinnosta puheliman specsit. Ei laitteita prosessoreilla myydä.
     Ei ole kyse kehityksestä, vaan ohjelmistojen vaatimuksista.

    2. Älypuhelimet ovat tietokoneita. Mitä kalliimpaan hintaluokkaan mennään, sitä tarkemmin ostajat lukevat ja vertailevat speksejä. Niin se vaan menee.

   2. Oma galaxy s3 toimii ainakin loistavasti samoin kuin s2. Sulta nyt on ihan turha odottakaan puolueetonta kommenttia.

    1. ”eppu” ei ehkä näekään Andoid-lasiensa läpi mitään muuta kuin hyvää S3:ssaan. Olen omistanut kyseisen laitteen ja tiedän että tökkimistä ja hitautta piisaa. Ja sama juttu S4:ssä. Android vaan on liian raskas.

     Ja ”JE”, specseillä ei ole mitään merkitystä, niin kauan kun ei ole tarvetta ”huipputehoihin”. Älypuhelimissa tehovaatimukset asettaa ohjelmistot ja sovellukset. Miksi helvetissä Nokian kannattaisi laittaa huippumalliinsa huippuprosessoria jos kaikki toimii kiitettävästi nykyiselläkin. Jeah, laitetaanpa hyvä prosessori että akunkulutus nousee, hinta nousee ja ”nörtit” tykkää. Ei mitään järkeä!
     Tietokoneissa ei pystytä määrittämään sitä mitä sen käyttäjä siltä vaatii, joten tehoilla on merkitystä. Vaatimustaso on erilaisilla käyttäjillä niin erilainen. Puhelimissa aina tasan tarkkaan tiedetään millainen prosessori siihen kannattaa laittaa jotta kaikki toimii hyvin. Ohjelmistojen ja sovellusten vaatimukset tiedetään.
     Ei mitään järkeä laittaa turhaan parempaa prosessoria!

    2. Muista Lassi, että Nokia ei ole ”valinnut” mitään. Sillä ei ole ollut edes teoreettista mahdollisuutta julkaista neliydin puhelinta, koska Windows Phone ei sellaista ratkaisua tue. Turha siis sössöttää mitään että on tehty valinta ”järkisyiden” perusteella kun on vain tasan tarkkaan julkaistu sitä mihin platform taipuu. Totuus tietysti on Microsoft astroturferille kipeä: MICROSOFT ON JÄLJESSÄ KEHITYKSESSÄ ja Nokia kärsii siitä.

    3. Millätavalla Nokia kärsii siitä että alusta ei tue neliytimiä, jos kerta tällä hetkellä ei ole mitään tarvetta neljälle ytimelle? Ei kyse ole siitä ettäkö Microsoft olisi jotenkin ”jäljessä”, vaan Microsoft on kehittänyt alustan tämänhetkisten tarpeiden mukaan.
     Ei Nokia mitään ole järkisyiden takia valinnut, vaan Microsoft on WP:tä kehittäessään. Miksi tukea neljää ydintä jos sille ei olo yksinkertaisesti mitään tarvetta? Se että specsit näyttäisivät paremmalta ei ole mikään syy.
     Käsittämätöntä että edes voit ajatella että Microsoft ei jotenkin kykenisi luomaan tukea neljälle ytimelle! Herätys! 😀
     Tällä hetkellä WP alustaisilla puhelimilla ei ole mitään tarvetta neljälle ytimelle.
     Äläkä sinä ”JE” tule, sössöttämään mistään Microsoft, WP tai Nokia fanituksesta, koska en todellakaan mitään näistä fanita, vaan ostan sitä mikä kädessä parhaalta tuntuu, ja mistä minulla on hyviä kokemuksia. Nokian puhelimia olen aina pitänyt hyvinä, siksi minulla on Nokia. WP siksi koska se on omasta mielestäni tällä hetkellä paras käyttöjärjestelmä. Microsoft ei liity siihen mitenkään. On ihan sama kuka sen järjestelmän on kehittänyt kunhan se itseäni mielyttää.

    4. @lassi. Hahaha 😀 sä et mitään muuta tee kuin haasta riitaa tääl. Pistä elämänarvot järjestyksee ennen kuin tuut tänne purkaan pahaa oloa 🙂

 3. Se, että Noksulla testaillaan näitä ei tarkoita että mitään tulis myyntiin. Ja puheet siitä, että tuplaydin riittää yms. on markkinapuhetta kin WP ei parempaa atm saa.

  1. Voit varmaan kertoa meille mihin tarvitaan yli kahta ydintä puhelimessa? Tai mitä mahtaa käydä puhelime akulle jos niitä tautalla olevia näkymättömiä sovelluksia ajetaan 110% teholla seitsemällä ytimellä jolloin siis niistä ytimistä olis jotain hyötyä?

   Tavis tietokoneille on tehty ohjelmia vuosikymmenien ajan eikä vieläkään kun pieni murto-osa niistä osaa käyttää kuin yhtä ydintä kerrallaan. Veikkaan ettei puhelimissa ole paljon pidemmälle päästy.

 4. Ei WP tarttis mitään 4-8 ydinprosessoria. Pyörii sujuvasti tuplallakin mutta monet ei sitä usko vaan tollottaa ainoastaan speksejä. Syö vaa turhaa akkua.
  Full HD taasen on mukava parannus varsinki suurempiin näyttöihin. 🙂

 5. En ymmärrä miksi aina nokian kohdalla aletaan dissaamaan kaikkea? Nokia on sanonut sitä sun tätä, mutta mikä muu firma ei joskus jotain tyhmää olisi tehnyt/sanonut..?

  Nokia on taas pääsemässä jaloilleen, hitaasti mutta varmasti!

  Itse androidia, IOS:ää ja WP:tä käyttäneenä, olen tyytyäisin ollut WP8! Erityisesti nokian puhelimiin ja niissä aionkin tulevaisuudessa pysyä!

  WP ei tarvitse tuplaydinta enempää, eikä mielestäni 1080p näyttöäkään, tosin en usko että kukaan semmosesta valittaisi jos sellainen tulisi esim. nokialle..

 6. Joo kyllähän nyt tollommankin pitäisi ymmärtää markkinointipuheiden tarkoitus. Tottakai yritetään korostaa että tuplaydinsuorittimilla pärjää kun kerran wp ei tue kovempia speksejä tällä hetkellä. Vaikka todellisuudessa hyöty tehokkaammasta raudasta jäisi pieneksi tai olemattomaksi, ihmiset vaatii sitä koska muuten tippuu keksityn (markkinoidun) kehityksen kelkasta”. Shaibaa, mutta massat ratkaisee ja tähän on Nokiankin pakko taipua. Ei sitä turhaan kameroihin tule lisää megapikselejä vaikka niillä ei ole mitään tarkoitusperää ollut aikoihin. Pari mekapikseliä on helpompi lisätä kun kehittää laadukasta kännykkäkameraa. Onneksi on Nokia.

 7. Kyllä uutinen on uskottava, koska tiili-käyttöliittymä vaatii niin paljon tehoa.

 8. Asiantuntijat taas liikkeellä. Hyvä Nokia! Markkinaosuus nousee neljännes kerrallaan. WP markkinat on jo hallussa lähes täysin. Seuraavaksi pikkuhiljaa syödään markkinoita muilta tekemällä joka kategoriaan luuri tai pari. Seuraavan sukupolven Lumiat ovat jo pitkällä. Nautitaan kuitenkin ensin loppukesästä EOS:stä.
  Jes!

 9. Aaaaarrrggghhhh!!!!! Te kaikki unohdatte sen, että pelaamiseen tarvitaan jöötiä rautaa, ja mitä tehokkaampia luurit ovat, niin sen parempia pelejä niille voi tehdä. Wp kiinnostavuus nousisi heti omissa silmissäni 80% jos saisin sille kakki samat pelit, mitä minulla on nyt puhelimessani.
  Ehkä meitä mobiilipelaajia on vaan niin vähän, kun kukaan ei muista huomioida pelien vaatimaa tehoa ja sitten valitetaan sitä miten turhia nämä tehokkaat prosessorit ja näyttikset ovat.

   1. itse käyttäneenä näitä kovanluokan androideja, iphone 5 ja lumiaa.. niin kyllä androidilla VALITETTAVASTI silti pelit eniten tökkivät.. Ja hei, Iphone 5 = tuplaydin /android 2 – 4ydintä = tökkii, jos on isommaluokan peli / lumia tuplaydin = ei ole mikään peli tähän mennessä tökkinyt

 10. Niin tota, wp8 tukee prossuja 64 asti joten eiköhän nokia voi ihan rauhassa kokeilla neli ytimiä.

 11. Saako wp: lle edes jotain Nova 3, NFS Most Wanted, Dead Trigger yms pelejä? Ihan uteliaisuutta kysyn.

 12. Nova 3 ainakin omasta luurista löytyy, muista en tiädä

  1. No eihän se sitten ihan niin mätä ole kuin olen luullut. 😀

Kommentointi on suljettu!