Pian kaupoissa: Nokia Asha 501

Asha 501, Nokia

Uuden Asha-alustan voimin toukokuussa esitelty Nokia Asha 501 saapuu Eurooppaan ja monille muille markkina-alueille seuraavien viikkojen aikana. Laite aloittaa maailman valloituksensa Thaimaasta ja Pakistanista jo kuluvan viikon aikana. Pian perässä seuraavat Intia ja muun muassa Eurooppa. Uutuuden suositushinta ennen veroja on 99 dollaria.

Asha 501 on Nokialle tärkeä laite kehittyviä markkinoita ajatellen. Sen uusi käyttöliittymä soveltaa paljon Nokia N9:ssä esiteltyjä konsepteja. Esimerkiksi Swipe-pyyhkäisyele on tärkeässä roolissa, jonka lisäksi visuaalisessa ilmeessä on selviä viitteitä N9:ään. Tällä kokonaisuudella Nokia tulee jatkossa puolustamaan asemaansa noin sadan euron hintaluokassa, johon myös Android yrittää tulevaisuudessa levittäytyä.

Käyttökokemuksessa Nokia on panostanut helppouteen. Yhtiö on pyrkinyt optimoimaan toiminnot sulaviksi, jotta käyttökokemus vastaisi mahdollisimman hyvin kalliimman hintaluokan älypuhelimia.

Uudella Asha-alustalla pystymme tuomaan älypuhelimista tutun käyttökokemuksen edullisemmalla raudalla, jossa on vähemmän muistia ja huokeampi suoritin. Akkukesto on myös parempi”, kommentoi Asha-alustan kehitystä vetävä Anders Helm toukokuussa.

Nokian uutukaisessa on kolmen tuuman 320 x 240 pikselin kosketusnäyttö. Puhelin tukee GSM-, WiFi- ja Bluetooth 3.0 -yhteyksiä. Takaa löytyy 3,2 megapikselin kamera ja tallennustilaa laitteeseen saa microSD-kortilla.

22 kommenttia

 1. Hieno on, mutta paljonko on valmiusaika ja puheaika?Pitkät valmius ja puheajat ovat tärkeitä, sekä tästä puuttuva fyysinen näppäimistö. Ei sopisi tämäkään puhelin 60 vuotiaille vanhemmilleni kun puuttuu fyusinen näppäimistö. Kosketusnäyttöä he eivät pysty/osaa käyttää, varsinkin äitini, jolle ostin täten 301:sen, johon hän on erittäin tyytyväinen.

 2. Parastahan tuossa mallissa oli kuinka Nokia viimeinkin tunnusti WP-tiilikäyttöliittymän huonouden ja toi täysin erilaisen käyttöliittymän tarjolle.

  1. Just. 😀
   WP8 on hieman ehkä eri käyttäjäryhmälle suunnattu laite.

   Sekä N9 että Lumiat, hienoja laitteita. Asha vaikuttaa myös varsin hyvälle laitteelle hintaluokassaan.

   1. Kiistaton etu Nokialle olisi, että sekä halvassa hintaluokassa, että yläpäässä olisi samanlainen (tai ainakin lähelle samaa) käyttöliittymä. Tällä opetettaisiin kuluttajat omaan tuotteeseen, koska ainakin osa halpakäyttäjistä vääjäämättä siirtyy jossain vaiheessa kalliimpaan hintaluokaan. Tämä varsinkin kun Stephen ”takinkääntäjä” Elop on henkuttanut joka käänteessä WP:n ylivertaisuutta sekä helppoutta ja haukkunut swipe-tyypin käyttöliittymät sellaisiksi että ”pitäisi olla tietokoneinsinööri,että niitä osaa käyttää”. 🙂

    Koska, Nokia kuitenkin nyt esitteli halpaluokkaan uutena UI:nä juurikin swipe-tyylisen käyttöliittymän, joka on täysin erilainen kuin WP, niin se tarkoittaa että Nokia ei enää itsekään usko tiili-käyttöliittymätyypin hyvyyteen. Se ei vaan myy.
    Toinen vaihtoehto tietysti on, että tiilikäyttöliittymä on vaan niin umpiraskas, ettei se yksinkertaisesti vaan pyöri noissa Ashoissa. 😉
    Siinä on siis vaihtoehdot: WP-tiilet ovat joko huonot ja/tai ne lagaavan raskaasti.

    1. Tuolla Kimmon logiikalla voisin väittää, että Samsung ei usko Android-puhelimien menestykseen, koska aikoo tuoda Tizen-luureja myös myyntiin. 😉

     Hei Kimmo, herää! Kumpi on parempi vaihtoehto: Tuodaan alle 100€ luureihin käyttis, jota ei ole vielä tehty niin alhaiseen hintaluokkaan, vai kehitetään oma käyttis joka toimii sulavasti ja tuo hyvän käyttökokemuksen myös alemissa hintaluokissa?

    2. Käyttis on käyttis ja GUI on GUI.
     WP-tyyppisillä tiilillä ei saisi sujuvaa ja hyvää käyttökokemusta. Hyvä että tämä tosiasia on nyt tunnustettu fanipoikienkin keskuudessa.
     Ainakin Samsungin Tizen ja Android ovat käyttölogiikaltaan aika lähellä toisiaan. Toisaalta Samsungilla näyttää olevan Android-malleja ihan joka hintaluokkaan. Tizenin tuominen johtuu muista tekijöistä kuin käyttökokemuksesta/kaupaksi käymisestä.

    3. Hassuun foliohattuteoriaasi en ota mitään kantaa, mutta laitetaan Kimmo Ashaan Android niin näet mitä lagi ja umpiraskas tarkoittavat 😉

    4. ”Siinä on siis vaihtoehdot: WP-tiilet ovat joko huonot ja/tai ne lagaavan raskaasti.”

     Minusta oikea vaihtoehto on, että Nokia ei vaan enää usko yhteistyöhön Microsoftin kanssa. Älypuhelimet (+kartat) myydään Microsoftille luultavasti piakkoin, joten niiden Lumioiden kanssa ei tarvitse olla enää käyttökokemuksessa likikään yhtenevä. Niin siinä käy. Onhan tuo erikoista että esim. tällä hetkellä kartat tulevat yhdeltä laitevalmistajalta, eikä alustan toimittajalta kuten luonnollista olisi.

    5. Täh! Mitä ***vettiä Kimmo ja Jonne?
     Nokia ei luota WP:een, jos se tuo alle 100€ luureihin toisen käyttiksen?!

     Totta kai kartat tulevat Nokialta, kun mikään muu WP-laitteita tekevä yhtiö ei tee kerttoja. Sitä paitsi Nokian kartat ovat ylivertaiset.

     Nokian myymiseen en ota kantaa, koska se ei ole tämän hetken asia, kun puhutaan Ashoista, jotka eivät liity MS:n mitenkään.

    6. Eemeli, koeta ymmärtää että tässä puhutaan KÄYTTÖLIITTYMÄSTÄ, ei käyttöjärjestelmästä.
     Nokia teki käyttöliittymän halpaluokkaan täysin uusiksi (onkoon käyttis sen alla mikä tahansa). Se ei valinnut WP-tyylin GUI:ta, joka olisi ollut looginen jatkumo halpaluokasta yläpään malleihin vaan se toi täysin WP:stä erilaisen swipe-käyttöliittymän (jollaista Elop on aikaisemmin lähinnä haukkunut). Takinkääntö nro XXX (taas kerran) 🙂
     (Jonne, saatat muuten olla lähellä oikeaa näkemystä. Ehkä Nokia seuraa Ericcsonin polkua ja on kohta pelkkä verkkolaitevalmistaja myytyään puhelimet muualle.)

 3. ::Jake::, koska et kannata lagi-vaihtoehto, olet siis sen kannalta että WP-tiilet ovat vaan huono tapa toteuttaa käyttöliittymä halpamalleihin ja sen takia Nokia valitsi Android-tyylisen swipe-GUI:n. Kiitos varmentavasta mielipiteestäsi!

  1. Minusta kyllä näyttää, että Ashojen UI on aika kaukana Androidista.

   Jälleen tuolla samalla logiikalla voisi väittää WP:n muistuttavan Androidia, koska siinäkin käytetään pyyhkäisyeleitä.

   1. Asha 501:n GUI on täysin erilainen kuin WP:n tiilet. Ei mitään synergiaa Nokian halpamallien ja kalliimpien mallien välillä.

  2. Troillailuusi en ota jälleen kantaa, mutta olen sen kannalla hyvä Kimmo että sun kannattaisi käydä purkamassa tota Nokia vihaa jossain ryhmässä, toi ei ole normaalia.

   1. En vihaa Nokiaa, olen Nokia-fani.
    Epäonnistunutta Windows Phone-strategiaa ja mitä siihen hirttäytyminen on tehnyt Suomen hienoimmalle yritykselle, sen työntekijöille ja yhteiskunnalle, taas vihaan.
    En sillä tavalla, että potkisin maassa makaavaa, vaan samalla tavalla kuin vihaan kelvotonta roskasakkia, joka houkuttelee lahjakkaan nuoren huonoille teille.

 4. Mukavan näköinen puhelin. Toivottavasti saapuu myös Suomeen, voisi mielenkiinnosta ostaa.

 5. Ei varmaan ms tykkäisi hyvää, jos Nokia kopioisi tiilet omaan käyttikseen.

  1. Ihan yks-yhteen kopiointia ei varmasi suvaittaisikaan, mutta lähelle samanlaisen käyttäjäkokemuksen pystyisi tarjoamaan (jos Nokia haluaisi). Ja olisihan tuo Microsoftinkin etu jos entiset Asha-käyttäjät siirtyisivät Lumioihin jos kalliimpaa puhelinta hankkivat. Valmistajat ovat lainailleet elementtejä toistensa käyttöliittymistä iät ajat ja yllättävän paljon samankaltaisuutta sallitaan. Tässä tapauksessa Nokia päätti tehdä täysin erilaisen käyttäjäkokemuksen, eikä edes halunnut rakentaa siltaa Ashoista Lumioihin.

 6. Hienoa että halpamallikin voi näyttää noin hyvältä!
  Todella pieni koko sekä plussa että miinus. Periaatteessa hyvä että ei tavoittelekaan mitään ”älypuhelin” kokoluokkaa, jossa näytöt vain suurenevat. Toisaalta käytettävyys voi hieman kärsiä kun noinkin pieni tuo näyttö on.
  Käyttöliittymäkin hyvän oloinen ja ennen kaikkea selkeä ja looginen. Mielestäni hyvä tuon tasoiselle/hintaiselle puhelimelle.
  Ehdottomasti onnistuneen oloinen laite.

  ”Kimmon” trollauskommenteihin täytyy vielä kommentoida, että ei tämä tarkoita että Nokia ”jotenkin tunnusti WP-tiilikäyttöliittymän huonouden ja toi täysin erilaisen käyttöliittymän tarjolle”, kuten kirjoitit.
  On täysin loogista että Nokia tekee omat käyttikset halpamalleille, joissa mm. näytönkoko ja laitteen teho ei riitä WP:lle. Hintakin olisi varmasti eri luokkaa jos halpamalleistakin tehtäisiin WP laitteita.
  Ja mielestäni olisi tyhmää jos Nokia yrittäisi tehdä ”halpakäyttiksestä” jotenkin WP tyylisin.
  Asha ja Lumia mallistot ovat kuitenkin täysin eri kohderyhmille suunnattuja ja on järkevää ja tärkeää pitää selvä ero huippumallien ja halpamallien välillä. Tällöin siirtyminen halpamallista huippumalliin on täysin uusi ja houkuttelevampi kokemus.
  Kuvittele tilanne, jossa Ashat ja Lumiat käyttäisivät samaa tai samantapaista käyttistä. Miksi edes ostaa kalliita Lumioita jos saat saman kokemuksen ja käyttiksen sadan euron halpamallista?
  Tästä on kyse kun pidetään selvä ero halvan ja kalliin välillä.

 7. Ikävää vaan, että Kimmo on oikeassa. Nokia olisi voinut tehdä Lumia tyyppisen käyttöliittymän Ashaan nimenomaan jatkuvuuden ja käyttökokemuksen samankaltaisuuden takia. Ei tehnyt,vaan teki täysin erilaisen.
  Mitä tulee Ashojen halpuuteen ja Lumian kalleuteen, niin L520 maksaa vajaat 140 Suomessa. Asha 311 maksaa noin satasen, ja se on wanha malli. Jos Asha 501:stä tehdään vaikka ”511” versio 3G:llä ja tarkemmalla näytöllä, niin hintaero L520:n ja kuvitteellisen ”511:n” välillä ei montaa kymppiä ole. Voi tietysti olla, että Asha 511-mallia ei koskaan nähdä. Miksiköhän?

 8. En ole löytänyt vielä mistään tuota ashaa. Tiedättekö jotain verkkosivuja joista vois löytyä?

Kommentointi on suljettu!