Ensimmäiset Firefox OS -puhelimet rantautuivat markkinoille

Alcatel One Touch Fire

Boot2Gecko-projektina alkunsa saanut Firefox OS on saavuttanut merkittävän virstanpylvään. Mozillan avoimen lähdekoodin mobiilialusta on vihdoin saapunut markkinoille ensimmäisten kaupallisten laitteiden voimin. Ne kamppailevat kuluttajien huomiosta edullisten älypuhelinten kategoriassa.

Ensimmäiset markkinoille saapuvat puhelimet ovat ZTE Open ja Alcatel One Touch Fire. Molemmissa on 3,5 tuuman ja 320 x 480 pikselin kosketusnäyttö. Ne tukevat 3G-, Bluetooth-, WiFi- ja GPS-yhteyksiä. ZTE Openissa on Qualcomm MSM7225A -piirisarja, 256 MB:tä RAM-käyttömuistia, muistikorttipaikka ja 3,2 megapikselin kamera. Alcatelin uutuus sisältää muutoin samat ominaisuudet, mutta siinä on aavistuksen tehokkaampi Qualcomm MSM7227A -piirisarja.

Uutukaisten kohokohta on tietenkin verkkotekniikoihin nojaava Firefox OS. Alusta sisältää perusominaisuuksien lisäksi muun muassa ohjelmistokaupan, josta käyttäjät voivat hakea puhelimiinsa HTML5-sovelluksia. Mukana valikoimassa ovat jo esimerkiksi AccuWeather, Facebook, Nokia HERE Maps, SoundCloud ja Twitter.

ZTE Open

Puhelimet nähdään valikoiduilla markkinoilla operaattoreiden kautta. Esimerkiksi Telefonica aloittaa ZTE Openin myynnin 2. heinäkuuta 69 euron hintaan. Alcatelin ja ZTE:n lisäksi laitteita voidaan tulevaisuudessa odottaa ainakin Huaweilta ja LG:ltä. Aika näyttää, pystyykö Mozillan alusta vakiinnuttamaan asemansa mobiilimarkkinoilla.

Lähteet: Mozilla, The Verge & Engadget

11 kommenttia

 1. Meikälle kelpaa kaikki paitsi Microsoft ja Apple tuotteet.

 2. Huono juttu Nokialle nuo puhelimet. Tulevat Ashojen kanssa kilpailemaan halpaluokaan. Nokian kannattaisi ottaa nämä tuotantoon myös niin ei tulisi toista myöhästymistä, kuten Androidin kanssa. Avoimet ratkaisut rulaa jatkossa.

  1. Avoimuus kiinnostaa ehkä 0,01% populaatiosta (pääasiassa Android faneja). Muut eivät tiedä mitä se tarkoittaa eikä heillä ole aikaa ottaa tai kiinnostusta selvää. Applella tuntuu pyyhkivän hyvin 1 high end puhelinmallinsa kanssa, vaikka ei avoin olekaan. Halvempi malli todennäköisesti nostaa markkinaosuutta entisestään. FF Nokialle olisi mahdollisesti huonoin veto mitä voisin keksiä= toinen alusta joka pitäisi nollasta vetää ihmisten tietoisuuteen (eikä mikään houkutteleva tunnu olevan muutenkaan).

   1. Microsoft tietysti on nykyään ”me too” firma ja haluaisi olla Apple. Ketään ei vaan kiinnosta tuo huonompi versio Applen konseptista, kuten on nähty. Elopille monoa ja FF:iin vaan mukaan Nokia niin jotan lohtua voisi tulla.

    1. En ole mistään väittämästäsi samaa mieltä.

    2. Se olisi erittäin mielenkiintoinen ja odottamaton veto Nokialta mikäli Firefox OS puhelimen julkaisisi. Jotenkin olen todella toivekas pitkästä aikaa että Firefox nousisi androidin haastajaksi.

     Toivotaan parasta!
     toki itse ostaisin heti mikäli alle satasella saapuisi suomen markkinoille.

 3. Ei kiitos, en halua kohottaa puhelinlaskuani merkittävästi käyttämällä alustaa, joka käyttää käytännössä vain verkossa käytettäviä sovelluksia 😀

Kommentointi on suljettu!