Nokia Lumia 1020: kamerapuhelimien aatelia

Nokia Lumia 1020 -kamerapuhelin

Tänään Nokia teki sen, mitä yhtiöltä on odotettu siitä asti, kun se kertoi maailmalle Symbian-pohjaisesta Nokia 808 PureView -kamerapuhelimesta viime vuoden helmikuussa. Kyseessä on tietenkin laitteen aito seuraaja, joka kantaa nimeä Lumia 1020. Uutuus alleviivaa yhtiön raudanlujan osaamisen mobiililaitteiden kameratekniikoissa, yhdistäen Nokian keskeiset innovaatiot samaan kokonaisuuteen.

Lumia 1020:ssa on uusi, edeltäjästään jalostettu 41 megapikselin takaa valaistu kamerakenno, joka rakentuu kuudesta linssistä. Se on enemmän kuin missään muussa älypuhelimessa. Mukaan on tuotu optinen kuvanvakain, joka toimii still-kuvissa ja videoissa. Kokonaisuutta täydentää tehokas Xenon-valo, joka mahdollistaa pimeässä kuvaamisen.

Kamera tallentaa yhdellä laukaisulla kaksi kuvaa, joista ensimmäinen hyödyntää koko kapasiteetin ja on kooltaan 38 tai 34 megapikseliä kuvasuhteesta riippuen. Toinen kuva luodaan ylinäytteistyksen avulla, jossa useita pikseleitä kootaan yhteen tarkempaan kokonaisuuteen.

Häviötön zoomaus on Lumia 1020:ssa viety uudelle tasolle. Puhelin tarjoaa käyttäjälleen mahdollisuuden zoomaukseen varsinaisen kuvaustapahtuman jälkeen, jonka ansiosta otoksien yksityiskohtia voi vaivattomasti tarkastella jälkeenpäin.

Puhelimessa on oletuksena uusi Nokia Pro Camera -kuvaussovellus, joka antaa kuvaajalle enemmän liikkumavaraa. Sen kautta sormea näytöllä liikuttamalla pääsee vaikuttamaan muun muassa valotusaikaan, valkotasapainoon, suljinaikaan sekä ISO-lukuun.

Lumia 1020 keltainen

Videokuvaukseen uusi Lumia-jäsen tarjoaa 1920 x 1080 pikselin tarkkuuden. Nokia Rich Recording -teknologian ansiosta se tallentaa kovatkin stereo-äänet selkeästi aina 140 desibeliin asti.

Puhelimen Windows Phone 8 -käyttöjärjestelmää hallitaan 4,5 tuuman 1280 x 768 pikselin PureMotion HD+ -kosketusnäytöltä, joka perustuu AMOLED:iin ja tukee ClearBlack-teknologiaa. Se toimii näin ollen muun muassa hansikkaat kädessä. Näyttöä suojaa kaareva 2.5 D Gorilla Glass 3 -lasi.

Lumia 1020:n sisällä on tuttu 1,5 gigahertsin Snapdragon S4 -tuplaydinsuoritin. RAM-käyttömuistia uutuudessa on muita Lumioita enemmän: kaksi gigatavua. Tallennustilaa löytyy 32 gigatavua. Muihin tärkeisiin ominaisuuksiin kuuluvat 1,2 megapikselin etukamera, LED-salama videokuvaukseen, LTE, WiFi, Bluetooth 3.0, NFC, A-GPS, GLONASS ja 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä.

Ulkoisesti uutuus on selvä Lumia, jonka yhtenäinen polykarbonaattirakenne on kulutusta kestävä. Se muistuttaa sekä muodoiltaan että mitoiltaan hyvin paljon Lumia 920:aa. Suurin ero on takana lepäävä kameramoduuli, joka on jouduttu nostamaan aavistuksen muuta kokonaisuutta ulommas. Virallisilta mitoiltaan Lumia 1020 on 130,4 x 71,4 x 10,4 millimetriä ja se painaa 158 grammaa, ollen näin peräti 27 grammaa Lumia 920 -mallia kevyempi.

Kamerapuhelimelle virtaa antaa 2000 milliampeeritunnin akku, joka tarjoaa 384 tuntia valmiusaikaa ja 19,1 tuntia puheaikaa. Uutuus tukee langatonta lataamista erillisellä lisävarusteella.

Nokia tuo Lumia 1020:n Yhdysvalloissa myyntiin AT&T-operaattorin kautta 26. heinäkuuta. Sen hinta on kahden vuoden sopimuksen kanssa 299,99 dollaria. Valmistaja odottaa saavansa uutukaisen Euroopan avainmarkkinoille syyskuun loppuun mennessä.

54 kommenttia

 1. Aivan mahtava toi ZOOM-ominaisuus mitä Elop äsken esitteli…

  Toi on jotain niin upeeta.

  Upea ulkonäkö, loistava käyttis, IHANA PUHELIN IHANA ….

 2. Nokia on keksiny sen, mistä ihmiset muistetaan = Valokuvat…. Kuka muistaa puhelimen tehot 5vuoden päästä… ??? Mutta loistava valokuva elää sukupolvelta toiselle… Kuka esim muistaa autojen tehot vuodelta 1865, mutta jos silloin on otettu kuva = Kaikki muistaa ja näkee sen 🙂 Näin se menee vai mitä?…

  1. Luin toista kertaa saman kommentin… Kenties kopio on Mobiili.fin sivustolla? 😉

 3. Todella hienoa esim. tuo 1020 kuva joka tehtiin lumiolla!!

  1. Joo se oli upea, ihmettelin kanssa. 😀

   Mietin, että ei kukaan neropatti viittinyt kameraansa räpsäyttää yleisössä. XD

   1. Elophan sanoi, että nyt ei saa ottaa kuvia salamalla.

    Todella hyvä kamera tuossa laitteessa todellakin ja aivan ammattimaiset kuvausominaisuudet.

    1. Kuulin kyllä.

     Maailmassa on idioottejakin…

 4. ”Mutta loistava valokuva elää sukupolvelta toiselle…”

  Mutta megapikselit tai mitkään tekniset hienoudet eivät tee kuvasta loistavaa, kuten jo esim. Nokian 1020 -blogikuvista on nähty…

 5. Kamera varmasti on hyvä, mutta niin oli jo 920:ssäkin eikä se silti myynyt. Lisääkö vielä lisää parannettu kamera myyntiä oleellisesti? Epäilen (valitettavasti).

   1. Mitä itkemistä tuossa nyt oli? Esitti ihan asiallisen kysymyksen siitä onko kamera yksinään niin tärkeä ominaisuus keskiverto kuluttajalle, että lähdetään ekosysteemiä vaihtamaan. Menikö sormi suuhuun vai mikä on, kun et järkevämpää vastausta saanut aikaan?

  1. 920 ei ole myynyt? Paras WP puhelin, myyty paljon ympäri palloa. Onko se huonosti? Ei se ole Samsungin lukuja, mutta se joka odotti Lumian nousevan parissa vuodessa kappalemäärissä kärkeen ei tiedä mistään mitään. 😉 Lumiat on jo osalla markkinoista iPhonejen peesissä, Venäjällä ilmeisesti jo rinnallakin.
   Ei muuta kuin eteenpäin Nokia ja hienoa!

  2. Jonne itkee, kun tämän hetken paras kamerapuhelin julkistettiin. Nyt kun ei voi enää edes valittaa paksuudesta ja painosta! 😀

   1. En ole koskaan valittanut paksuudesta ja painosta (vaikka julkisuudessa niistä on valitettu).

 6. WOW MIKÄ PUHELIN!

  Ulkonäkö on aivan mahtava ja kamera loistava. Ne kuvat, joita Elop ja Juha esittelivät ovat aivan uskomattomia.

  Todella hyvin tehty kamerakäyttöliittymä ja aivan USKOMATON kuvanlaatu ja zoom!

  Tämä luuri menee hankintaan heti, kun Suomeen saapuu. 🙂
  Ei kahta sanaa!

  1. Samaa mieltä!

   Tosin ostamisesta en oo vielä varma, mutta LOISTAVA LAITE!

 7. Vähä hieno ku toi kameran linssi avautu lopussa. 😀

 8. Nyt toivotaan vain, että saapuisi Suomeen mahdollisimman nopeasti. Itse veikkaan, että Suomeen saapuminen menee marraskuulle.

  1. Luin Nokia Conversationista, että se tulee Länsi-Eurooppaan tämän neljänneksen aikana.

 9. Se on muuten aika hieno ominaisuus, että voi zoomata kuvan ottamisen jälkeen ulos.

 10. Käyn ennakkovaraamassa tuon aleksin myymälästä, kuten ennakkovarasin lumia 920:senkin, jonka sain ensimmäisenä liikkeestä 21.11.2012. Ja kun tuon luurin saan mieluiten keltaisena, niin sitten lähtee heti myyntiin tämä keltainen lumia 920 keltaisen latausalustan kera ja takuutakin on vielä jäljellä.

 11. Vakuuttavan oloinen kamera. Mistään ei löydy kuvaa sivulta ja videoissakin pyöriminen on aina nopeutettu sillä kohtaa, ettei kerkeä nähdä paisetta. Minkähän verran tuo korotus on tuossa? Näyttää kyllä kohtuullisen kompaktilta, tekniikka huomioiden.

  Muutenkin on saatu paino pistettyä sinne suunnalle, ettei heti käännytä ostajaa. Kiikunkaakun mielyttävyyden rajoilla tai pikkasen yläpuolella, mutta sen voi antaa anteeksi, kun onhan tuo tekniikaltaan hyvällä mallilla. Ja saavat helpon päivityksen ensivuonna kun heittävät sen 925 kuoriin ja taas häviää painoa pois.

 12. keltainen on aivan upea, mutta voi prkl nyt pitää odotella syyskuuhun jonkun fakin jenkkilän takia 🙁

 13. noniin nyt nokia on luultavasti käyttänyt kaikki ässänsä ja jos nyt ei älypuhelinmyynti lähde nousuun saa Elop kenkää, se vain sattuu olemaan tosi asia. mutta silti aivan mahtava laite! ostoon menee varmasti!

 14. Heh, ainakin tuo on aivan TAJUTTOMAN paljon parempi kuin Samsung Galaxy S4 Zoom, paketti on kompaktimpi ja spekseiltänkin parempi, upeaa Nokia !

 15. Ostoon tuo menee(valkoinen) heti, kun suomessa sen voi hankkia…Loistava luuri, voisi sanoa että paras Iphone5 ja Lumia 920 käyttäneenä..Nyt on viimmeistään iphone lyöty…Saatana… Lyöty!!!! 🙂

  1. Se iPhone ei ollut ennenkään paras, joten sen lyömisestä ei voi puhua. Myyntimäärät tietysti on erilaiset kun se iPhone myy 20-30 kertaa enemmän kuin tämä tulee myymään. Kamera ei auta kun Windows Phone käytännössä estää myynnin.

 16. Tuleekohan Nokia Pro Camera Lumia 920:aan?

  1. Tulee kuulemma Amber-päivityksen jälkeen.

 17. A I VA N M A H T A V A TUOTE!!! PAKKO SAADA!!

  Lumia 920 jää varapuhelimeksi 😉

  Onko mitään huhua liikkeellä suomeen tulemisen päivämääristä??

 18. S4 käyttäjänä täytyy tunnustaa, että aika hieno puhelin. Toi kamera ja zoom on jotain niin hienoo 🙂

 19. Todella vakuuttava laite; ostoon menee välittömästi kun Suomesta näitä saa!

 20. Kyllä tämä vähän kiinnostaa, mutta olen matkapuhelin foorumilla ja täälläkin kysellyt muutamista softista sekä muutamasta muusta jutusta (kun tieto on pikaisen ristiriitaista), mutta eipä ole tullut vastauksia.

  Kyllähän tuota pitää käydä testaamassa, kun kuvat on kyllä todella upeita.

  Se kuvan oton hitaus vaan on vähän epäilyttävä siinä videolla, joten kyllä pitää jokatapauksessa nähdä käytännössä tämä ennen ostoa. Pahasti pelkään, että tuossa prossussa ei nyt riitä teho kuvien käsittelyyn (koska missään ei ole ollut mainintaa kuville dedikoidusta sirusta, kuten oli 808:ssa). Ettei nyt vaan olisi käynyt perinteiset ja käyttis olisi aiheuttanut kompromissin laitteistolle ja siinä samassa nopeudelle.

  Se olisi kyllä sääli, sillä laite vaikuttaa todella mielenkiintoiselta ja jopa minua kiinnostaa, vaikka kamera ei olekaan itselle kauhean tärkeä. Noin hyvillä kuvilla se varmaan tulisi tärkeäksi. Mutta jos kuvan ottaminen on hidasta niin silloin käytännön tilanteessa kamera on minulle kelvoton, muksut kun tuppaa olemaan aika nopeita ja koskaan ei ensimmäinen kuva ole onnistunut vaan pitää tilanteesta räpsiä n.10, jotta siellä on läjä kersoja oikein päin..:) jos tuo esittelyvideolla oleva 4s on totuus niin eipä tarvitse yrittää muksuja kuvailla..

  1. Kyllä se varmasti ottaa sen kuvan nopeasti, mutta sen prosessoimisessa ja muuttamisessa 5mp muotoon menee aikaa.

   1. Kysymys kuuluukin, kuinka nopeasti saa otettua seuraavan kuvan. Täytyykö odottaa, että 5mpix kuva on tehty vai voiko suoraan räpsäistä seuraavan?

    Kyllä pari kuvaa sekunnissa pitäisi saada aikaiseksi, muuten jää ainaskin omissa räpsyissä onnistuneet tilannekuvat saamatta.

    1. Tuo on aivan järkyttävän hidasta.. http://www.theverge.com/2013/7/11/4513836/nokia-lumia-1020-hands-on-preview

     Ensinnäkin kamera käynnistyy pitkään ja toisekseen tuntuu, että tuo jumahtaa kun on ottanut kuvan. Tuota videota on vielä leikattu kuvan ottamisen jälkeen, eli ei kerkeä edes näkemään, että kamera tulee jälleen toimivaksi, siltikin se aika tuntuu pitkältä.

     No toivotaan parasta, että tuo korjaantuu ennen myyntiin tuloa. Tuo hitaus käytännössä susittaisi koko idean, toki maisemakuvaus onnistuu, eli semmoisia kuvia ottavalle varmasti hyvä.

 21. Kamerasofta näyttää kyllä hyvältä ja on todella käytännöllisen oloinen, voisi järkkäritkin ottaa mallia!

 22. Harmi, jos nopeus tulee ongelmaksi. Tässä ilmeisesti tehokkaammalle piirisarjalle olisi ollut käyttöä. Onko WP vielä hidaste tämän suhteen? Onneksi tuolla varmasti pystyy ottamaan myös yhden kuvan kahden sijaan, jolloin luulisi toimivan nopeammin. 🙂

  1. Jep, tehokkaammasta prosessorista olisi hyötyä. Katsoin Qualcommin sivuilta, että Snapdragon 800 tukee 55mpx- ja Snapdragon 600 21mpx kuvia. Tuo S4 on varmaan ainakin kolme kertaa tehottamampi kuin Snapdragon 600 ja jos sillä räpsitään 38mpx kuvia, niin ei ihme että kestää… 😀

 23. Keltainen lumia 1020 ennakkovarattu suoraan nokian aleksin myymälästä, eli ei muuta kuin odottelen että saan puhelimen itselleni. Sitten lähtee myyntiin keltainen lumia 920, jonka sain 21.11. 2012 samaisesta nokian butiikista.

 24. Tietääkö joku voiko tuon varata jostakin netistä?

 25. Miten saatsis vaan Suomen myyntiin $ hinta jaettuna € vaihtokurssilla???
  Eli n. 229 euroa.

 26. 808 (paljon)käyttäneenä huomaa, että sen kuvaprosessori on tehokas. Lisäohjelmilla kuvatessa käsittely on hidasta kun käytetään tavanomaista prosessoria. 808:n kuvaprosessori nyt vain ei toimi W8: kanssa. Toivoisinpa, että edes lumiassa saataisiin videoeditointi, jossa kaksi eri otosta voitaisiin liittää toisiinsa

Kommentointi on suljettu!