Lumia 1020:n paksuus kameran kohdalta selvisi

Lumia 1020

Uusi Lumia 1020 on herättänyt lukijoissamme erittäin suurta mielenkiintoa. Puhelimen 41 megapikselin kamera, optinen kuvanvakain ja häviötön zoomi ovat ominaisuuksia, jotka osoittavat hyvin Nokian vankan osaamisen mobiilikameroissa. Uutuus saapuu Euroopan keskeisille markkinoille heinä-syyskuun aikana. Yhdysvaltojen osalta tarkaksi myyntipäiväksi on ilmoitettu 26. heinäkuuta.

Kiinnostuneena monet lukijamme ovat toivoneet vastauksia kameran kuvausnopeuteen sekä laitteen paksuuteen kameramoduulin kohdalta. Tarkkaa kuvausviivettä allekirjoittanut ei ole onnistunut selvittämään, mutta toiseen kysymykseen vastaus löytyi.

Nokia ilmoittaa Lumia 1020:n virallisiksi mitoiksi 130,4 x 71,4 x 10,4 millimetriä. Paksuuden ilmoittamisen yhteydessä käytetään jälleen Volume Thickness -termiä, joka tarkoittaa käytännössä keskimääräistä paksuutta. Sivuillaan Nokia ei mainitse syvyyttää puhelimen paksuimman kohdan osalta. Muutaman lähteen, kuten esimerkiksi PureView Clubin mukaan lukema kameramoduulin kohdalta on 14,5 millimetriä. Tämä on selväsi vähemmän kuin Nokia 808 PureView -mallin kohdalla, joka on kameran kohdalta 17,95 millimetriä paksu.

20 kommenttia

 1. Olisivat tehneet ”kamerapompun” pienemmäksi ja laitteen paksummaksi, niin olisivat voineet ympätä SD-paikankin. Ikävä kun edelleen ohuus nähdään jotenkin yltiöpositiivisena, vaikka todellisuudessa ergonomia ratkaisee – sitä vaan ei pysty markkinoimaan. Esim. itselleni 12,1 millinen L800 ei ole yhtään liian paksu vaan saisi olla jopa hieman tukevampi.

 2. Itselle oli kyllä pettymys tämä 1020. Pelkoni siis kävi toteen, että kennon fyysistä kokoa olisivat veistäneet, joka oli 808:n pääasiallinen syy niin mahtaviin kuviin.. 1020:n uudistukset todellakaan korvaa pienentynyttä kennon kokoa ja jokainen jolla on silmät päässä sekä 808 käytössä näkee eron jo pelkästään nuista virallisesti julkaistuista kuvista.

  Oikeestaan ei edes voi verrata 808:n paksuutta 1020:paksuuteen tai no tottakai voi, mutta ”whats the point”?

  MUTTA se mikä eniten sviiduttaa niin luulin päässeeni jo eroon symbianista, mutta täytynee odottaa seuraavaa mallia… jotenkin tuntuu, että tämä on välimalli ja ei ole lippulaiva 3kk-4kk pidempään…

  1. Mitä hyötyä kameran kennon koon suuruuudesta on? Mitä haittaa pienemmästä on?

   1. Pienempi kerää vähemmän valoa, mikä joudutaan sitten kompensoimaan muilla ominaisuuksilla, kuten pidemmällä suljinajalla, suuremmalla ISO-arvolla tai suuremmalla aukolla. Aukkoa ei taida voida suurentaa tässä kännykässä, mutta iso linssikin voi hyödyttää asiaa, ainakin kännyköissä.

    1. Yksinkertaisesti sanottuna pienempi kenno aiheuttaa enemmän kohinaa. Kompensointi on aina kompensointia.

   2. Jos puhutaan samasta pikselimäärästä: Pienempi kenno – pienemmät pikselit – enemmän kohinaa ja huonompi dynamiikka(esim. kirkkaat alueet palavat helposti puhki todellisissa yhden valotuksen kuvissa) . Pienet pikselit vaativat myös paremman objektiivin, jos kennosta halutaan ottaa kaikki irti(käy hyvin ilmi 808:ssa, jonka resoluutiokarttakuvien tulokset eivät ole erottelukyvyssä lähelläkään 38MP:tä, gsmarenasta löytyy yksi) ja paremman kuvaustekniikan. Objektiivien rajoitukset ovat iso syy siihen, miksi meillä ei ole 400:n, tai edes 100 MP:n full frame -järkkäreitä(jotka olisi teknisesti hyvin mahdollisia valmistaa). Ja ne rajoitukset koskevat muuten myös ZEISSiä…

 3. Loistava kamera tuntuu olevan kertakaikkiaan hyvä presentaatio. Upean ulkonäkö. Ja yksi tekijä laitteen hankinnassa on just toi kamera.

 4. Ihan positiivinen yllätys että saivat kamerakyttyrää madallettua. Vaikkakin tosin kennon koon kustannuksella.

 5. tämä on todellakin ”välimalli” koska microsoftin käyttiksen takia näytön koko jouduttiin jättäämään 4.5″ eikä hd-tarkkuuteen päästy!

  ehkä seuraava lippulaivamalli on n. 5.0″ + hd-tarkkuudella varustettu kapula jos ja kun microsoft saa käyttiksensä muiden valmistajien tasolle. sääli nokiaa kun kehityksen jarru tulee firman ulkopuolelta, microsoftista.

  ps. lumia 1020:n värivaihtoehdot ovat järkevät!

  pps. toivottavasti seuraava lippulaivamalli ehtii jouluksi (2013) pukinkonttiin!

  t. osakkeenomistaja

  1. Kyllähän tuossa on HD tarkkuus,mutta ei Full HD.

  2. Kyllä nykyinen 1020:n näytön tarkkuus on aivan riittävä. Full HD -tarkkuus näytössä lisäisi vain laitteen virrankulutusta tarpeettomasti ja puhelin kävisi kuumana kuvaustilanteissa. Hyvä että Nokia on keskittynyt oleelliseen eli kamerakennon pikseleihin eikä ole lähtenyt turhaan näyttöpikseli-kilpavarusteluun. Näyttöruudun Full HD -tarkkuudesta kun aika harva hyötyy, mutta valokuvien suuresta pikselimäärästä kaikki.

   1. Voi ennakkotilata nokian myymälästä aleksanterinkadulta helsingistä. Sieltä ennakkotilasin viime vuonna tämän lumia 920:sen, jonka sain sit käpälään 21.11.2012.

 6. Hieno vehje!

  Itse uskon, että laite vaikuttaa Nokian tilanteeseen melko positiivisesti, kun saisi vielä mainonnan onnistumaan. Ihmeitä laite ei kuitenkaan tule tekemään, mutta jostain se nousu Androidin ja Applen haastajaksi Nokian pitää aloittaa…

  Onko kenelläkään tietoa mikä on videokuvauksen max. fps?

 7. Ohueksi ovat saaneet loistokameran pakattua. Hyvää työtä Nokialta.

 8. Itse mittasin paksuudeksi kameramodulin kohdalta 14 mm. Mistähän tuo puoli milliä tuli?

Kommentointi on suljettu!