Nokia saavutti tavoitteensa: myi 7,4 miljoonaa Lumiaa toisella neljänneksellä

Lumia 720

Matkapuhelinvalmistaja Nokia julkaisi tänään kello 13 toisen vuosineljänneksen tuloslukunsa. Yhtiön liikevaihto laski alkuvuodesta kolmella ja vuodentakaisesta 24 prosentilla. Liikevoitto painui vielä 115 miljoonaa euroa miinukselle, mutta ilman kertaluontoisia eriä voittoa syntyi 303 miljoonaa euroa.

Windows Phone -pohjaisia puhelimia yhtiö myi odotusten mukaisesti, jopa aavistuksen enemmän. Lumia-puhelimia myytiin ajanjaksolla 7,4 miljoonaa kappaletta. Kyseessä on neljäs perättäinen kvartaali, kun malliston myynti on noussut. Alkuvuonna myytiin 5,6 miljoonaa ja vuosi sitten neljä miljoonaa Lumiaa.

Nokian Symbian-mallisto on nyt käytännössä ajettu alas. Vuosi sitten niitä myytiin vielä kuusi miljoonaa kappaletta. Nyt niiden myynti laski lähes nollaan.

Älypuhelimien keskimääräinen myyntihinta kohosi vuodentakaisesta 151 eurosta 157 euroon. Alkuvuoden osalta tultiin kuitenkin selvästi alaspäin, sillä tammi-maaliskuussa keskimääräinen myyntihinta älypuhelimien osalta oli 191 euroa.

Peruspuhelimia Nokia toimitti 53,7 miljoonaa laitetta, joista 4,3 miljoonaa oli täysin kosketusnäyttöön perustuvia Asha-malleja. Myynnin lasku on tasoittumassa, sillä tammi-maaliskuuhun nähden miinusta kertyi enää neljä prosenttia. Vuodentakaiseen nähden myynti on sukeltanut peruspuhelimien osalta 27 prosenttia. Keskimääräinen myyntihinta oli 26 euroa.

Pohjois-Amerikassa Nokian myynnissä ei näkynyt muutoksia parempaa. Yhtiö sai rapakon takana kaupaksi ainoastaan 500 000 laitetta. Eniten Nokian puhelimia myytiin Aasian ja Tyynenmeren alueella: 20,2 miljoonaa kappaletta. Kiinassa yhtiö petrasi asemiaan tammi-maaliskuuhun nähden. Myynti kasvoi 21 prosentilla 7,9 miljoonaan laitteeseen.

Lue lisää: Nokia tulostiedote (PDF).

18 kommenttia

 1. Muutosta on tullut hieman,mutta on kumminkin tullut. Tällä kasvulla vuoden lopussa myydään yli 10 miljoonaa Lumiaa, jolloin sen osa-alueen liiketoiminta muuttuu kannattavaksi.

 2. Eipä yllätä. Nokian markkinaosuus älypuhelimissa tippuu ja niiden tulos kyntää tappiolla. Vuodesta toiseen. Lisäksi nyt myös peruspuhelimet murenevat ja 440 henkeä saa taas lähtöpassit. Epäonnistunut strategia ja ammattitaidoton yhtiön johto, surullista katsottavaa.
  Microsoft fanatikot tietysti kastelevat housunsa siitä ilosta, että Windows Phone puhelimet lisäsivät hieman myyntiään, mutta ne eivät Nokiaa yhtiönä pelasta. Päinvastoin, ”WP only” strategia upottaa Nokian yhtiönä.

 3. Q3 luvut ovatkin sitten syksyllä mielenkiintoisia. Niissä Nokia ei enää saa Microsoftilta päin yhtään tukirahaa vaan joutuu maksamaan lisenssimaksua jokaisesta Lumiasta.

 4. Nokia sai kyllä myös Aasiassa turpiinsa aika pahasti.

  Nokia kaipaisi nyt äkkiä lisää halpamalleja 520:n lisäksi (320 ja 420). Parasta tietysti olisi jos tarjolle tulisi myös Android-mallit ja samalla Elopille monoa 🙂

  1. Toivottavasti Nokialta ei tule koskaan androidia. Sitä samaa geneeristä höttöä löytyy aivan tarpeeksi monelta valmistajalta.

 5. Ennen kuin Symbianista luopumisesta tiedotettiin, Nokia myi älypuhelimia yli 20 miljoonaa kappaletta neljänneksellä. Nykyään markkinat ovat suuremmat, mutta ”odotukset ylittämällä” päästään vain kolmannekseen tuosta. En jaksa enää uskoa, että WP tuolta nousisi – MS ei ole koskaan saanut Windowsia yli 10% älypuhelimista ja siellä päässä tarvittaisiin muutosta, jotta asia korjaantuisi.

 6. Olisi mielenkiintoista tietää paljonko tuosta 7.4 miljoonasta on WP8 malleja. Veikkaan että korkeintaan hieman yli puolet, loput sitä vanhaa roinaa jota ei juuri enään tueta, eli niitä alennus-lumioita.

 7. Ihan kiva nousu tuo kai on edellisiin tappioihin nähden, mutta ilmeisesti nokian ongelmat ratkaistaisiin kahdella vaiheella, Elop ulos ja uusi stadegia. Mutta olihan se superkameraveto hieno, mutta sanovat että oikea kamera väärässä laitteessa. Olen itse pitänyt lumia 900:ni niin kauan, kuin olen omistanut sen. Seuraavaksi siirry todennäköisesti Jollaan, ellei jotain mullistavaa tapahdu. Androidia on turha hankkia kahden android tabletin kaveriksi ja iphoneja on jo muutenki liikaa. Kunnian osoitukset nokialle kun olette jaksaneet tähän asti, mutta parannusta kaivataan.

 8. lumia malliston myynti paranee jatkuvasti vaikka ms rintamalla kehitys laahaa. Osoitus siitä että nokialla homma hyvin hallussa, hienoa. nyt voi aika varmasti sanoa että kun speksit saadaan kilpailijoiden tasolle (Gdr3), myynti paranee merkittävästi, ja kiihtyy entisestään wp9 myötä. Voidaan pikkuhiljaa alkaa korjailemaan wp strategian satoa. Mobiiliblogin ”asiantuntijat” (marmattajat) taas vauhdissa tietämystään jakamassa.. Tässä ei mitään uutta.

  1. Aivan kuin itse olisit joku asiantuntija?? Sinun toiveajattelua vaan..

  2. Samaa mieltä :jake: n kanssa,
   Nokia on hoitanut tarjolla olevilla palikoilla homman niin hyvin, kuin sen vain olisi voinut hoitaa.

   Kunhan MS vaan jatkaisi WP:n kehitystä entistä tiiviimpään tahtiin Nokian myynti kasvaisi entisestään.

  3. Ei ongelma ole speksit. Syksystä saattaa muutenkin tulla todella vaikeaa aikaa windows phonelle jos applen huhuttu halpis iPhone näkee päivänvalon, tämä ja uusi iOS7 niin kyllä tulee microsoftille tukalat paikat. Oikeasti mitkä on sen jälkeen syyt ostaa windows luuri, vähissä ovat.

   1. Enpä todellakaan usko että apple vaikuttaa merkittävästi mihinkään. On paljon ihmisiä joita ei applen ekosysteemi kiinnosta (esim minä), vaikka alusta onkin ihan hyvä. Lisäksi toki premium hinta seikka, ja monet pitävät enemmän wp:stä. Riskinä näen pääasiassa ms:n päivitystiheyden ja kiinnostuksen (puutteen?) alustaansa kohtaan. Nokialla on aivan liikaa paukut kiinni mikkiksessä, wp:n rajoitusten takia paljon loistolaitteiden potentiaalia menee hukkaan (lastgen speksit). eiköhän tulevaisuudessa nähdä myös anterolaitteita jos tämä jatkuu.

  4. ”Voidaan pikkuhiljaa alkaa korjailemaan wp strategian satoa.”

   Kyllä Nokia on jo korjaillut WP strategian satoa koko sen ajan mitä se on ollut olemassa.
   Se sato vaan on ollut MYRKYTETTY SYANIDILLA Nokian kannalta.

Kommentointi on suljettu!