Sony tuomassa älypuhelimiin kiinnitettäviä kameralinssejä?

Sony linssi

Japanilainen Sony kehittelee viimeisimpien tietojen mukaan hyvin mielenkiintoista ratkaisua mobiilikuvaajille. Verkkoon levinneiden tietojen mukaan yhtiö olisi tuomassa Android– ja iOS-laitteiden kanssa yhteensopivia kameralinssejä myyntiin. Luvassa olisi ainakin kaksi erilaista mallia.

Kiehtovaksi Sonyn ratkaisun tekee se, että kyseessä ei todellakaan ole varsinaisen linssi päälle asetettava lisävaruste, jollaisia markkinoilla on aiemmin nähty. Kuten kuvakin sen kertoo, on luvassa kokonaisvaltaisempi ratkaisu, joka muistuttaa perinteisiin kameroihin kiinnitettävää objektiivia. Se on kuitenkin hieman monimutkaisempi, sillä paketti sisältää Bionz-kuvasuorittimen, WiFi- ja NFC-yhteydet ja microSD-korttipaikan. Linssi on siis itse asiassa pieni kamera ilman hallintapainikkeita.

Ainakin toinen malleista tulee tietojen mukaan RX100MII-sensorilla ja Zeiss-linssillä. Toinen tarjoaisi 1/2,3 tuuman ja 18 megapikselin CMOS-sensorin sekä kymppikertaisen zoomin.

Lähde: Phone Arena

20 kommenttia

 1. Mielenkiintoinen, mutta markkinat lienee kohtuu pienet. Tuollaiset lisävarusteet pitäisi muistaa ottaa mukaan kun haluaa kuvata. Ehkä sellaiset, joilla ei ole digi-järkkäriä ns. tosikuvaukseet voisi innostua lisälaitteen ostamaan. Ihan hyvät speksit kyllä.

 2. Ihan kiva, mutta pidän enemmän L1020 kompaktista lähestymistavasta. Järkkärikin kotoa löytyy, mutta ei tule ikinä käytettyä painon ja koon vuoksi. Ehkä tällekkin joku markkinarako löytyy.

  1. Mulla taas tulee digijärkkäriä objektiiveineen käytettyä silloin kun oikeasti tietää että on tilanne jossa haluaa hyviä kuvia. Sukujuhlat tai muuten lähtee harrastamaan kuvausta. Valtaosa muista kuvista (tilannekuvista jne.) tulee kyllä otettua älypuhelimella, koska se on aina mukana. Taitaa vaan olla , että sellaiseen käyttöön suurin osa kuluttajista kokee nykyisten älypuhelinten kameroiden olevan jo ”riittävän hyviä”.

 3. Hyvä ratkaisu Sonylta tuoda tuollainen saataville. Hardcore kännykkäkuvaus on kuitenkin marginaalien juttuja. Tuohan on nyt käytännössä paras ratkaisu, mitä markkinoilla on tarjolla. Pureview kun käytännössä on pois luettu Windows Phonen takia eikä oikein siis samoilla markkinoillakaan. Vähän kun joku tekisi hittisoftan Linux-PCille.

  1. Samaa mieltä Kimmon kanssa. Android käyttis monelle se olennainen juttu tässä hommassa, vie taatusti Nokialta lisää kuluttajia vastustajan leiriin. Harmi homma nokialle, kun ei valmista android-luureja..

   1. minä taas hajoilen androidiin. toivottavasti saan lumia 920:n pian huollosta. monet sovellukset toteutettu paremmin wp:llä. odottelun mielenkiinnolla mitä blue päivitys tuo tullessaan. jospa se hiljentäis jo kriitikkojen ääniä.

    tuon kamera on aivan sama asia kuin järkkäri –> ei koskaan mukana.

 4. Joku puhui, että tässä on se huonopuoli, että pitää aina roudata mukaan. Ei tarvitse, kun vaan kun haluaa laadukkaampia kuvia. Normi näppäilyyn riittää kyllä se puhelimen oma reikä.

  Tämä yhdistettynä hypetettyyn Honamiin voi olla kova juttu, riippuu tietysti mitä se Homis tuo tullessaan:). Eli mahdollisesti huippulaatuinen kännykkäkamera ja lisäksi vielä laajennusmahdollisuus.

  Eniten tuossa koneptissa voi olla ongelmana hinta (mihin se sitten asettuu jää nähtäväksi) sekä ergonomisuus ja kuvausote, kun luurit on muutaman millin paksuisia:) No mutta tuo tötteröhän toisaalta antaa kädensijaa paremmin kuin muut kännykät.

  Hyvä, että tulee uusiakin juttuja, jos ei toimi niin matka jatkuu eteenpäin, olisi kuitenkin kiinnostavaa hypistellä tuota. Sony nousee kohisten ja sen on varma isolla V:llä! Nousu ei ole siis tämän tötterön syytä vaan ylipäätään kiinnostavan tuotekokonaisuuden.

  1. ”Joku puhui, että tässä on se huonopuoli, että pitää aina roudata mukaan. Ei tarvitse, kun vaan kun haluaa laadukkaampia kuvia. Normi näppäilyyn riittää kyllä se puhelimen oma reikä.”

   Ongelma piilee juuri siinä, mitä, missä, milloin, niitä laadukkaampia kuvia pitäisi ottaa. Toinen ongelma voi sitten olla se, että saako tuolla hökötyksellä edes laadukkaampia kuvia?

 5. Tuossa kuvassa tuon objektin valovoima näyttää olevan 3.3-5.9 eli aika huono. Vastanneen niitä kit-linssejä mitä perus digi-järkkärin mukana yleensä tulee. Ja ne lasithan menee heti vaihtoon jos yhtään enemmän kuvauksesta innostuu. Se toinen Sonyn vaihtoehto oli 20,1 megapikselillä ja f/1,8-aukolla, joka taas kuulostaa huomattavasti paremmalta. Sonyn laadun tuntien, uskon että ainakin sillä saa erinomaisia kuvia.

 6. Ei mitään tulevaisuutta tuollaisilla. Onneksi on Nokia 1020.

 7. ”Sony tuomassa älypuhelimiin kiinnitettäviä kameralinssejä?”

  Kirjoittaja on sortunut samaan virheeseen, kuin Puhelinvertailu omassa artikkelissaan, nimittäin siihen, että kutsuu kameran objektiivia ”linssiksi”. Se kameran rakenneosa, joka vastaa valon keräämisestä kuvakennolle on suomenkielessä nimeltään objektiivi. ”Linssi” taas on objektiivin yksi optinen rakenneosa (litteä, läpinäkyvä lasin- tai muovinpalanen). Tämä selviää mistä tahansa valokuvauksen perusteoksesta.

  Olisi kuitenkin myös ontuvaa kutsua Sonyn kehittelemää laitetta objektiiviksi, sillä kyseessähän käyttöpainikkeita lukuun ottamatta täysi kamera. Kun katsoo tätä tuotetta sellaisena kuin se on, sivuuttaen ”hypen”, kyseessä on yksinkertaisesti matkapuhelimeen liitettävä kameramoduuli. Moduuli sisältää kuvakennon, kuvan prosessointipiirit ja kameran muun toiminnan vaatiman elektroniikan, muistikorttiliitännän, langattomat yhteydet ja objektiivin, ja kokonaisuus on muotoiltu objektiivin näköiseksi.

  Se että kameramoduuli muistuttaa ulkonäöltään objektiivia on innostanut netin hype-sivustot julistamaan, että kyseessä on ”lens-camera”, ”camera in a lens” tai jotain vastaavaa. Näiden sivustojen ensisijainen tarkoitus ei ole välittää lukijoille tietoa, vaan tuottaa teknoviihdettä ja -elämyksiä, ja ”Kamera objektiivissa” antaa paremmat lukijalle kovemmat ”kiksit” kuin ”objektiivin näköinen kameramoduuli”

  Olisi toivottavaa, että suomalaiset matkapuhelinsivustot (ja muutkaan tekniikkasivustot) eivät uhraisi asiasisällön tasoa viihteelle, vaan että viihdyttävä lukukokemus synnytettäisiin sopusoinnussa asiasisällön kanssa. Suomalaisten tekniikkajulkaisujen joukossa on monta esimerkkejä siitä, että tämä on mahdollista. Suurimpia esteitä onnistumiselle on sisällön suora kopioiminen (ja huono kääntäminen) ulkomaisilta teknoviihdesivustoilta. Lukijoiden kannattaisi myös olla tarkempia sen suhteen, mitä heidän luettavakseen tarjotaan.

 8. ”Kamera objektiivissa” antaa paremmat lukijalle kovemmat ”kiksit” kuin ”objektiivin näköinen kameramoduuli”
  Suosittelisin sinullekin hieman äidinkielen opettelemista, ennenkuin tulet tänne saarnaamaan!

  1. ” Suosittelisin sinullekin hieman äidinkielen opettelemista, ennenkuin tulet tänne saarnaamaan!”

   Ei tässä niinkään ole äidinkielestä kysymys, vaan siitä, että selitetään tekniset asiat oikein. Eikös sitä vähän niin kuin saa odottaakin teknisen alan julkaisulta?

   Unohdit muuten kertoa, mikä kielenkäytössäni mielestäsi meni pieleen.

 9. Ja näin tehtiin historiaa kun kännykkäkamerasta tuli kamerakännykkä. 😀

Kommentointi on suljettu!