Kommentti: Ei enää Nokian älypuhelimia

Nokia logo

Oletkin varmaan jo lukenut päivän suuren uutisen: Microsoft ostaa Nokian puhelinliiketoiminnan. Monet ennustivat myyntiä jo silloin, kun Stephen Elop astui Microsoftilta Nokian toimitusjohtajaksi. Oliko tämä suunnitelma alusta alkaen? Siihen tuskin saadaan vastausta. Joka tapauksessa tämänpäiväisten lausuntojen mukaan aloitteellinen osapuoli kaupoissa oli Microsoft. Se tavoittelee kaupalla säästöjä ja uskoo nostavansa Windows Phonen markkinaosuuden nykyisestä muutamasta prosentista 15 prosenttiin vuoteen 2018 menessä.

Kaupan myötä Nokia lopettaa matkapuhelimien valmistamisen kokonaan. Nokia-brändi säilyy vielä peruspuhelimissa, joissa Microsoft saa käyttää nimeä seuraavat kymmenen vuotta. Älypuhelimia tämä ei kuitenkaan koske. Uuden yksikön julkaisemat älyluurit eivät siis kanna Nokia-nimeä. Lumia-brändi Ashan ohella siirtyvät Microsoftille. Onko ensimmäinen puhelin kenties Microsoft Lumia vai pelkkä Lumia? Sen näyttää aika.

Microsoftista muodostuu muutoksen myötä Applen kaltainen yhtiö, joka kehittää sekä ohjelmiston että laitteet saman katon alla. Tämä tuo etuja, mutta pystyykö Microsoft hyödyntämään ne? Tämä on suuri kysymysmerkki. Yhtiön Kin-projeki oli katastrofi ja Surface suuri pettymys. Allekirjoittanut epäileekin kovasti Microsoftin kykyä nousta merkittävään asemaan älypuhelinmarkkinoilla. Ehkä olen väärässä, mutta pahimmassa tapauksessa tilanne kääntyy jo nyt laskuun, kun edessä on jälleen eräänlainen siirtymävaihe. Kuluttajat saattavat ryhtyä välttelemään nykyisiä nokialaisia odottaessaan uusia tuotteita.

Microsoftin virallinen kanta on, että yhteistyötä muiden valmistajien kanssa jatketaan tulevaisuudessakin. Mutta kuka haluaa enää Windows Phone -puhelimia valmistaa? Halu tähän on ollut jo nyt minimaalista Nokiaa lukuun ottamatta. Nyt se lienee nollissa HTC:n ja Samsungin leireissä. Tämä tulee ainakin hetkellisesti heikentämään alustan asemaa.

Miten käy sitten Nokian? Yhtiö on tunnettu matkapuhelimistaan, mutta viime vuosina niistä on muodostunut muun toiminnan kannalta negatiivinen riippakivi. Yllättävää kaupassa on se, että Nokia päätti luopua myös peruspuhelimistaan. Ehkäpä ajatuksena on siirtyä kerralla eteenpäin ja jättää puhelimet taakse, kuten aikanaan paperitehtaan pyörittämisestä siirryttiin kumisaappaisiin ja renkaisiin. Muutoksiin yhtiössä on siis totuttu. Toivottavasti uusia innovaatioita syntyy ja ”uusi Nokia” pystyy kantamaan oman kortensa Suomen talouskasvun hyväksi.

Tähän väliin on hyvä muistella Nokian suuruutta älypuhelimissa, tuotekategoriassa, jonka se Symbian-laitteillaan käytännössä loi. Katso koottu kuvasarjamme mieleenpainuvimmista Symbian-puhelimista. Mikä laite sinulle on jäänyt parhaiten mieleen?

Nokian liiketoiminta painuttuu jatkossa kolmeen keskeiseen osa-alueeseen: verkkoliiketoiminta, kartat ja tulevaisuuden teknologiat. Microsoft jatkaa Nokian karttojen käyttämistä puhelimissaan, joten sitä kautta valmistaja näkyy edelleen älypuhelinkäyttäjille. Ehkäpä kartat päätyvät jatkossa myös muiden valmistajien ja alustojen käyttöön?

Jos Nokian ja Microsoftin kauppaa katsotaan hieman toisesta kulmasta, on se lienee onnenpotku Jollalle. Näin ainakin Suomen markkinoita ajatellen. Suomessa on aina oltu hyvin uskollisia kotimaiselle valmistajalle, joten Jolla saattaa muutosten myötä saada lisää tukea suomalaisilta kuluttajilta. On kuitenkin aivan liian aikaista toivoa Jollasta uutta Nokiaa. Katsotaan miten valmistajan tilanne vuoden 2014 aikana kehittyy…

Jaa ajatuksesi kaupasta alle. Vaikuttaako se käyttäytymiseesi matkapuhelinostoksilla?

65 kommenttia

 1. Luulin että tämä tapahtuisi vasta tulevien iPhone puhelimien varsinkin halpismallin jälkeen joiden uskon pudottavan wp luurien myyntiä merkittävästi jolloin nokian myynti olisi ollut ensivuonna edessä, mutta se tapahtuikin jo, yllättävä ajoitus kyllä.

  Ehkä nokiallakin tajuttiin, että käytännössä tämä koko loppuvuosi tulee olemaan applen aikaa ja apple tulee sekoittamaan puhelinmarkkinoita isolla kädellä ja siihen päälle vielä hi-end lumioiden huono myynti niin tulivat siihen päätökseen, että ei vaan ole millä kilpailla ja siihen vielä lisätään päälle androidin ylivoima niin eihän se hyvältä näytä.

  Tulee olemaan hyvin mielenkiintoista nähdä että kuka haluaa ostaa microsoft nimisen puhelimen. Tähän asti kuitenkin wp on pystyssä täysin nokian takia ja ihmiset on halunneet ostaa nokian wp luurin. Windows phonelle voi nyt käydä samoin kuin surface tableteille.

  Tässä on muuten Elopin kommentti vain 2 kuukautta sitten http://blogs.wsj.com/digits/2013/07/11/nokia-sees-no-need-to-sell-handset-business/ mitä tapahtui alta kahdessa kuukaudessa.

  1. ”Ehkä nokiallakin tajuttiin, että käytännössä tämä koko loppuvuosi tulee olemaan applen aikaa […]”

   Applen aikaa? Aika epämääräisesti sanottu. Otetaanko vähän konkretiaa peliin: väitätkö että tästä hetkestä vuoden vaihteeseen asti Apple tulee myymään enemmän älypuhelimia kuin Samsung?

   1. En usko, että tulee myymään samsungin lukuja. Tarkotan sitä, että Samsungilla on vielä pitkän aikaa ennenku tulee uusi kilpaileva galaxy s5. Nokialla ei ole oikeen mitään sellaista luuria mikä herättäisi valtavaa innostusta maailmalla ja htc one alkaa olemaan vähän ohimennyt juttu. Apple saa nyt oikeastaan kaiken huomion.

    Applehan on elänyt hiljaiseloa jo pitkän pitkän aikaa ja kun uudet iPhonet tulee on se todennäköisesti viimeloppuvuoden tapaan, apple sitä ja apple tätä, rauhottunee sitten taas ensi helmi-maaliskuussa (jos vanhat merkit toistuu)

    En siis tarkoita varsinaisesti myyntiä tuolla vaan sitä, että Apple tulee olemaan se puhutuin tämän vuoden ja tulee saamaan valtavasti huomiota ja hype tulee olemaan varmasti suurta ja tulee varmasti viemään huomiota kaikilta muilta.

    Todennäköisesti samsungillakin kyllä putoaa myynti, kun ei ole oikeen mitään tuoretta laitetta millä kilpailla, note 3 kun tuskin kilpailee juurikaan samoista asiakkaista.

 2. Kun Elop tuli taloon, Nokia teki 28.6 miljardin voitot kännykkä-busineksellään vuodessa. Nyt koko kännykkä-business myytiin 5.4 miljardin hintaan Microsoftille.

  Hyvin hoiti Elop saamansa homman Microsoftin kannalta.
  Todella Härski ja röyhkeä firman valtaus Microsoft tyyliin!

  1. Symbian oli kuolemassa lagitukseen jo tuolloin, joten ei sitä voittoa olisi tullut kauaa. Meegon/Harmattanin ekosysteemin luominen tyhjästä olisi ollut raskasta, varsinkaan kun Nokia ei ole softapuolella loistanut koskaan. -> Uusi ekosysteemi tarvitaan, jotta appseja -> Android tai WP. Mielestäni maailmassa on jo tarpeeksi lagittavia Androideja, joten hyvä valinta WP oli.

   Tuleepahan kilpailua Applen vuoden miekka ja kirves UI:lle ja Evil Googlelle. Matkapuhelintuotekehitys jatkuu enivei Suomessa.

   1. Jatkuu jatkuu… prrrrrrrrrr… Wake up…

    Täysin älyvapaa ratkaisuhan tuo WP:n kelkkaan siirtyminen oli, käytännössä ainoa huono vaihtoehto. Nokian toiseksi huonoin ratkaisu ikinä, huonoin oli palkata Eloppi.

   2. ”Symbian oli kuolemassa lagitukseen jo tuolloin, joten ei sitä voittoa olisi tullut kauaa. Meegon/Harmattanin ekosysteemin luominen tyhjästä olisi ollut raskasta, varsinkaan kun Nokia ei ole softapuolella loistanut koskaan. -> Uusi ekosysteemi tarvitaan, jotta appseja -> Android tai WP.”
    Samaa mieltä. Jälkiviisaana voi arvailla, että olisi pitänyt panostaa kumpaankin. Tokihan ms:n rahallinen tuki ja varmasti huikeat myyntipuheet olisi saanut monen silmät loistamaan dollareita, jos päättävässä asemassa olis joku meistä ollut.
    Hyvin hoidettu yritysryöstö MS:ltä, ovat varastaneet selkeästi ennenkin.

    1. Ekosysteemi oli jo valmiina ja se oli Android. En sano, että olisi pitänyt alkaa käyttämään vain androidia, mutta esimerkiksi linja, jonka Jolla otti, eli tehdä siitä käyttiksestä jollakin tasalla yhteensopiva androidin kanssa.

     Nokian resursseilla tuosta olisi saatu valmis tuote ulos nopeammin kuin saivat ensimmäisen WP luurin.

     Samaa, mieltä otta ammattilaiset kyseessä tässä ryöstössä. Meni kyllä niin komiasti, parasta siinä on ehdottomasti se, että ei voida näyttää toteen ihan 100% todisteilla (ehkä 99,9995%), että ryöstöä yleensä olisi tapahtunut..

     Onb se komeaa kun sen osaa.

   3. Sanomattakin on selvää, että poikotoin kaikkia Microsoftin puhelimia sekä myös kaikkia ”Nokia” lätkällä valmistettuja puhelimia omistuksen siirtymisen jälkeen.
    Jolla alkoi kiinnostamaan entistä enemmän, varsinkin jos sen kyky ajaa Android softia toimii kunnolla.

    1. Kyllä puhut asiaa. Nyt kaikkien tai ainkin Suomalaisten pitää boikotoida Microsoftin kaikkia tuotteita mitä on vain mahdollista. Toivon todella, että Apple ja Samsung laittavat lapun luukulle koko Microsoftille.

  2. Sen verran vaikuttaa, että en tule ostamaan Microsoft-merkkistä puhelinta ikinä. Jos työnantaja joskus pakotta sellaisen ottamaan, puhun sillä ainoastaan töissä sen mitä on ehdottoman pakko ja jätän muuten pöydälle kotiin lähtiessäni. Siviilikäytössä käytän aina muuta ratkaisua. Sen verran törkeä puhallus oli tämä Nokian valtaus, että mukaan en moiseen edes käyttäjänä lähde.

 3. Ei riitä sanat kuvaamaan ärsytystä ja häpeää Nokian johdon sinisilmäisyyttä ja saamattomuutta kohtaan, joten en ala siitä puhua.

  No nyt olisi Nokialla aika pistää hynttyitä yhteen Jollan kanssa ja tehdä sen mitä parhaiten osaa, nokian voimavaroilla ja vetoavulla Jolla voisi nousta hyvinkin. Riippuyu tietysti miten hyvin saivat solmittua omat kätensä tuon kaupan yhteydessä (paha pelko on, että todella hyvässä umpparissa ovat.. No ehkä saavat jatkaa kumppareiden ja renkaiden valmistusta jopa omalla nimellään..).

 4. Toisaalta tässä olisi Jollan kelkkaan hyppäämisen lisäksi toinenkin mahdollisuus. Käsittääkseni tuo kauppa vaatii osakkeenomistajien ja viranomaisten hyväksynnän, eli jos niistä jompaa kumpaa ei tulisikaan, niin tilannehan olisi hyvä, ellei jopa loistava.

  Eloppi olisi jo ulkona talosta ja pääsisi Nokian etua ajatelevat ihmiset tekemään sitä mitä osaavat ja nostamaan Nokian takaisin suureksi.

    1. Niin siis millä ajattelit nokian palaavan takaisin suureksi? Ja millä rahoilla jos tämä kauppa ei toteutuisikaan. Nokiahan olisi ihan hukassa, kun eloppikin olisi jo menetetty.

    2. No eihän Nokia mikään köyhä ole..:)

     Ensimmäinen ja tärkein asia menestymisessä on se, että Eloppi on ulkona, vasta sen jälkeen tulee raha, jota Nokialla vielä on. Ovat lisäksi saaneet nyt noita halppis Lumioita myytyä, joten tappiota eivät tee ainaskaan niin paljon kuin ennen, eivät tosin rikastukaan.

     Nämä ongelmat kun olisivat hoidossa, olisi vielä yksi, eli se on tuo WP, josta taitaisi jo päästä eroonkin vähitellen. Useamman käyttiksen linja käyttöön, eli täysin identtisen näköiset (Ulkoisesti) tuotteet WP:llä ja Androidilla, toki sisukset huipumalleja vastaaviksi käyttiksestä riippuen, eli jos WP ei jotain tue, niin Androidiin mukaan ja sama toisinpäin. Näin näkisi mikä käyttis myy ja mikä ei, siitäpä olisi hyvä jatkaa..

     Tuo ei voi olla kustannuskysymys. Suurimmat kulut varmaan ovat navigoinnin tekeminen Androidiin, mutta ihan varmasti tehtävissä. Rautapuoleksi kelpaa dollareiden ja ajanpuutteen tullessa vastaan joku sopimusvalmistajan tehokas platta.. kysesssä kuitenkin vain ns. testierä.

     Noiden kahden lisäksi pieni panostus Jollaan, jotta mahdollisuus sen käyttöön olisi olemassa. Testierän voisi tehdä myös Sailfishillä.

     Pienempi lasku näillä evaillä saadaan kuin mitä parivuotta sitten tehdyillä päätöksillä ja olisipahan selvillä mihin suuntaa on järkevää mennä, ettei mentäisi sokkona, kuten ennen.

    3. Meinaat siis että nokialla nykytilanteessa olisi varaa panostaa kahteen eri alustaan ja vähän kokeilla, heh 🙂

    4. Panostaa kuulostaa pitkän tähtäimen toiminnalta. Lähinnä tehdä todellinen markkinatutkimus suunna perusteeksi. Nokialla varmasti on varaa moiseen.

     ”Nokian kassa oli huhti-kesäkuussa 4,1 miljardia euroa.”
     Lähde: http://yle.fi/uutiset/nokian_kassa_kutistui_pelattya_vahemman/6738632

     Esimerkkinä Jolla on vetänyt alun aika pienellä budjetilla ja he lähtivät nollasta, Nokian ei sitä tarvitse tehdä. Nokian rahoissa yksi, kaksi tai kolme testipuhelinta ei näytä käytännössä minkäänlaista osaa.

     Heillä on kuitenkin nyt rauta homma osittain hoidossa esim kameran osalta ja sitä kameraa voitaisiin käyttää järkevämmin hyödyksi, kun softa ei rajoita raudan käyttöä, raudan laajemmasta käytöstäkin on kokemusta esimerkiksi symbian ajoilta, eivät kuitenkaan ole kaikkia osaajia onnsituneet vielä hävittämään.

 5. Paljon tunnetta, vähemmän järkeä näissäkin kommenteissa. Kännykän valmistus EI ole bisneksen kannalta mikään itseisarvo. Nyt alkaa Nokia viimein porskuttaa.

  1. Totta.. Kyllä nokiakin jollain tasola pärjää ja jännä nähdä alkavatko tekemään jotain uutta..
   Eikä Nokian jatkaminen jollain tasolla Puhelinbisneksessäkään ole mitenkään pois suljettu.. aika näyttää.. Ja jos ei hyväksyntää kaupoille tule (aika suurella varmuudella kai tulee) niin sittenhän Nokian pitää keksiä uusi suunta, kun ovat nyt varmana itsekin nähneet, että tämä ei ole se oikea.

   1. Tunnetta on, onhan matkapuhelinvalmistusosaaminen ollut ainainen suomalaisten ylpeydenaihe, mutta ei enää…

   2. Ehkä jokin ihme vielä tapahtuu ettei kauppaa hyväksytäkkään.

    Toivoisin että Nokia tekisi Jollan kanssa puhelimen. Ehkä siittä saattais jotain hyvää vielä poikia. Mietityttää nämä patentti jutut. Mikäli ymmärsin oikein niin Microsoft saa Nokian patentit käyttöön kymmeneksi vuodeksi? vai miten se menee? Ja saako Nokia niitä käyttää jos Microsoft saa ne käyttöönsä?

 6. Elopin ”menetys” ei todellakaan ole mikään menetys. Eihän se mies ole saanut mitään tehtyä oikein. Upotti palavan lauttansakin ekalla kertaa kun avasi suunsa..

  Miehellä ei mitään meriittejä oikeasta yritysjohtamisesta, ellei alasajoja lasketa. Olisihan tuon Nokian kurssin saanut pudotettua halvemmallakin, kun olisi nimennyt vaikka Matti Meikäläisen toimariksi. Samalla tavalla olisi uskottavuus mennyt kummassakin tapauksessa, mutta Matille ei varmasti olisi tarvinnut maksaa miljoonia.

 7. Valitettava homma. Itselläni on paljon ristiriitaisia tunteita.

  Saa nähdä miten homma etenee.
  Seuraava puhelimeni tulee olemaan Jolla.

  1. Harmittaa suuresti se, että minkään muun valmistajan älypuhelimiin eisaa Nokioiden veroisia kameroita ja kameraohjelmistoja. 🙁

 8. Noh, ite sain kunnon herätyksen kun luin aamun uutiset…

  Huolettaa vaan että osaako Mikki tehä yhtä hyvää rautaa kuin Nokia esim. kestävyys, kamera jne… Softapuolelle varmasti tulee nopeempaa kehitystahtia (uskoisin).

  Mutta kyllä se vissiin seuraavaks Jollaan tai Vanilla androidiin ompi kääntyminen. (Samppaan en koske pitkällä tikullakaan!)
  Jollan käyttis kiinnostas jos saisivat sitä vähä viilattua ja Play-kaupan softat oikeasti toimimaan siinö.
  (Korjakkaa jos olen väärässä, mutta anteron softahan pitäs toimia ihan yhtä hyvin jollassa kuin esim. sampan TW:ssä?)

 9. ite voin kyllä sanoa et jos olisi ollut vaikkapa lumia 925 androidilla ja nokian omalla karttasovelluksella (kartat sd-kortille) niin olisin ostanut vaikka heti, nythän henkilökohtaisesti ongelmana on ollut se että nokialla on ollut käytössä tuo wp käyttis mutta jos rinnalla olisi ollut myös vaikka meego/android/saifish niin veikkaan että moni olisi ostanut mielummin nokiaa.

 10. Microsoft tärveli mun ainoon rakkauteni, Nokian.

  Olen kannattanut Nokiaa syntymästäni lähtien ja nyt se tuhotaan…

  Taidan siirtyä Omena leiriin mielummin kuin tuollaisten paskiaisten.

  Haluan Nokian.

 11. Miten ihmiset näkevät Elopin lähdön ”menetyksenä” osakkeenomistajana se oli minulle helpotus että tuollainen roikale lähti sinne mistä tulikin. Enkä nää jonkun asteista yhteistyötä Jollan kanssa yhtään mahdottomana vaihtoehtona. Sillä on kaikki itsellään mitä kehittää, ainoa mikä puuttuu on raha. Nokialla olisi nyt rahaa sijoittaa ja nauttia sen hedelmistä. Kunhan puhelimia ja käyttöjärjestelmää ei kehitetä ”nokialaisittain” Vaan vain hyvät osat mitä tiedän nokioista löytyvän vaikka en puhelinta omistakkaan.

 12. Nokia käyttää rahat fiksusti, alkaa tuottaa Android – luureja ja kasvaa isommaksi mitä MS, näin pallinaama Elop saa pitkän nenän 🙂

 13. On kauppa sitten hyvä, tai huono asia, niin tuntuu kuin oma lapsi kuolisi.

  1. Totta. Onhan Nokian kännykät olleet iso osa Suomea jo 1990-luvulta asti ja toimineet Suomen symbolina muulle maailmalle.

 14. Voi helevetin perse ku vituttaa niin saatanasti!!

  1. yhdyn tähän. oon ollut koko päivän surullinen tästä! nokiaa jään kaipaamaan suuresti!!! aina tehnyt parhaat puhelimet.

   1. Sama, vasta kakara olen niin tuntuu todella pahalta.

 15. Tässä kävi nyt se mitä on pelätty ja mikä on tiedetty heti siitä asti kun runkkari elop tuli toimariksi. Olen omistanut nokian puhelimen vuodesta 1995 lähtien ja olen ollut tyytyväinen joka ikiseen malliin mitä minulla on ollut. Olen omistanut 4 tietokonetta joissa on ollut windows, enkä ole niihin ole ollut tyytyväinen. (xp, vista,windows 7 ja windows 8). Minulla on ollut muitakin puhelimia kuin nokia, joihin en ole ollut tyytyväinen (motorola ringo, samsung b2700, sonyericsson w800i, k800i, iphone 3gs ja iphone 4. Nokialaisia minulla on ollut mm. 1631, 2110i, 3110, 3110c, 6110, 6150, 6210, 6310i, 5100, 5140i, 8110i, 7110, 9000i, 8210, 3650, 3710, 6125, n8, e7, e90, n97mini, n900, n9, lumia 710, lumia 800, nokia 808 ja lumia 920. Noihin nokian luureihin olen ollut todella tyytyväinen. Ainoa luuri mikä oli buginen oli n9. Mielestäni nokian myynti microsoftille on sääli ja erittäin suuri kolahdus koko suomelle niin rahallisesti kuin itsetunnollisestikkin. Eli pala kulttuuriamme on myyty pois. Nyt ei voi maailmalla enään millään muulla kehua, kuin että suomi on juoppoja ja älykääpiöitä täynnä. Se mitä osattiin ja on osattu myytiin pois. Aion pysyä nokialaisissa, mutta harkitsen että lunastanko ennakkotilaamaani nokia lumia 1020:stä, sillä aion äänestää jaloillani, koska en halua microsoft merkkistä luuria. Otan käyttööni takaisin vanhan kunnon made in finland 6150 tai 8210 puhelimen, joista voin olla ylpeä. Nyt häpeän nokian johtoa ja päättäjiä siitä kun myivät nokian.

  1. Oma Nokia historia sieltä ysärin puolesta välistä menee:
   1611
   6110
   8110
   3210
   Josta alkoi älypuhelinkausi
   3650
   6630
   6290
   5800

   Muutamia Siemenssejä oli välillä ja nykyään Samsungia.

 16. Mites tää 26. päivä taphtuva tablettijulkistus?

  1. Julkaistaan…Mikään ei muutu, paitsi se, että Nokian tilalla laitteissa lukee Microsoft..

 17. onneksi moni tiesi taman jo kun Elop tuli noksuun PUHALLUS MIKA PUHALLUS saa nahda saadaanko roistot joskus tulevaisuudessa kiinni ehka viella joku omantunnon tuskissa vuotaa sisapiiritietoa!!!!!

 18. Enteili muuten pahaa heti aamulla, mistä lähtien minun lumia 920 ja vaimon lumia 820 ovat lagannee ja jumitelleet, mitä eivät ole aikaisemmin tehneet. Ois jo siitä pitänyt tajua, että microsoft tekee kiusaa kun oli jo ostanut nokian.

 19. Itse ostan jatkossakin Lumioita..toimivat upeasti ja ovat luotettavia..Sama ostaako Omenan,Samsungin vai Microsoftin Lumian.. Microsoft kuitenkin työllistää eniten suomessa…Tampereella suunnitellaan maailman parhaat kännykamerat, ei Microsoft ole niin tyhmä, että siitä osaamisesta luopuisi…

  1. Siis nythän pitäisi bokoitoida kaikkea MS tuotteita. Ei muuten Wp mitään Androidia hakkaa ja kukaan täysipäinen ei Wp osta. Lisäksi kaikkia wp puhelinten ostajat ostivat Nokian takia ei MS takia. Eli myynti tulee pienenemään entistä ennemmän (toivottavasti)

 20. Mitään en aio ostaa enään, missä lukee microsoft. Mulle riitti tämä kun microsoft osti nokian. Aion nyt boikotoida microsoftia viimeiseen asti, googlen ja applen lisäksi. Windows8:n tilalle laitan koneeseeni linuxin ja puhelimeksi hankin jollan. Se on loppu nyt.

 21. Nokian matkapuhelintuotannon kaappaaminen lienee ollut Microsoftin taholta alusta alkaen suurella panostuksella ja sotilaallisella määrätietoisuudella toteutettu hanke, jota on seurattu herkeämättä. Palkkioksi Microsoftin syliin tipahti huippuluokan matkapuhelinosaaminen alehintaan. Microsoft on viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana osoittanut, että sen parasta osaamisaluetta ovat röyhkeys, häikäilemättömyys ja pettäminen.

  Eipä tule Microsoftin puhelinta (tai muutakaan laitetta) minullekaan.

 22. Turha sitä Elopia on syyttää. Sehän palkattiin Nokian hallituksen toimesta muutosjohtajaksi. Toimari saa potkut jos sooloilee liikaa. Kallasvuon ja Vanjoen aiempien vuosien mokien korjausyritys kulminoitui tähän pisteeseen.

  Surullista, mutta elämä jatkuu ja Suomi täyttyy start-upeista 🙂

 23. Suomi ei täyty kuin työttömistä, ei mistään start upeista. Nokia potkii, microsoft potkii, neste oil potkii ja moni moni muukin firma potkii tällä hetkellä työntekijöitä. Tuli pahaan saumaan tämä suomen kruununjalokiven myynti, joka pysäytti koko suomen rukoilemaan nokian haudalle. Tästä päivästä lähtien ei siis enään ole nokiaa ja samalla kuoli tämän maan teknologinen ylpeys. Nokiasta ei jäänyt jäljelle kuin kalutut luut. Suomessa ei ole enään jäljellä muuta kuin kone, wärtsilä, suunto ja polar, mutta kohta tyhmät myyvät nekin pois. Meillä on nokian puhelimet käytössä ja nokian osakkeita ja se on ihan varma, ettemme suostu myymään nokian osakkeita microsoftille, tai kellekkään muulle. Nokian myynnistä ei tullut mitään tietoa edes ja jos olisimme tienneet, niin olisimme vastustaneet, kuten nytkin teemme. Se on varma että microsoftin tuotteet tulemme korvaamaan linuxilla ja lumiamme jollalla. Ei anneta jenkkien hyppiä silmille.

 24. Luopioksi en ala, ei siis Microsoftin puhelinta ikinä tähän talouteen. Harmi, että Nokian puhelinta ei voi enää ostaa, täytyy siirtyä muihin.

 25. Se on muu maailma vastaan amerikka. Kohta jenkit alkavat huomata, ettei heidän tuotteensa enään kelpaa. Liiaksi ovat pelanneet omaan pussiinsa ja ryöstäneet ja vallanneet muiden maiden firmoja. Nyt sille tuli piste. Microsoft ryösti ja valtasi nokian. Itse pitäydyn nokiassa tai jollassa. Appleen, googleen enkä microsoftiin en aio enään koskeakkaan minkäänlaisten tuotteiden muodossa. Ja se on jämpti.

 26. Kiitos, tilille tupsahti tänään reilut 17 000 euroa. 🙂
  Jatkossa sitten ostetaan ms lumia. Androidpaskaa ei tähän talouteen tule.

 27. Onnea vaan Microsoftille Windows Phonen kanssa. Se oli tasan tarkkaan Nokian tuotemerkki ja maine, yhdessä entisten operaattorisuhteiden kanssa joka sai aikaan tämänkin Windows Phone myynnin. Nyt kun Nokia poistetaan kuviosta, jäljelle jää se sama Microsoft, jota operaattorit ovat vihanneet aina ja jonka älypuhelimet eivät ole jakeluportaalle kelvanneet sinä 10v aikana jona Microsoft itse yritti läpimurtoa puskea.

 28. Yhdyn tässä muitten mielipiteisiin. Haiskahti omasta mielestä pahasti jo heti alkuunsa toimitusjohtaja, joka tulee microsoftilta. WP-strategian julkistuksen myötä tajusin, että jotain on pahasti pielessä jos noin typeriin päätöksiin päädytään. Pettymyksen tunne oli kamala, kun seitsemän aikaan kuulin radiosta ”Nokian uudesta syntymästä”. Vaikka kännykkää en ole omistanut vasta kun 8 vuoden ajan, olen aina käyttänyt Nokiaa kotimaan ylpeyden ja laadukkaiden laitteiden vuoksi. Nyt lähinnä tuntuu kuin koko myynti olisi ollut Microsofin ja Nokian epäammattimaisen hallituksen yhteinen projekti Suomen talouden kaatamiseksi. Onneksi näköjään Lumioita tähän asti käyttäneet, huomaavat asiat erilaiseksi ja suhtautuvat Microsoftiin ja WP:en kuten itse olen suhtautunut viimeiset pari vuotta. Itelläni alkaa olemaan pinna täyteen näitä isoja firmoja ja niiden törppäilyjä.

 29. Nokia ei koskaan ollut kyvykäs tekemään softaa ja Nokian nousu perustui huippuunsa viritettyyn toimitusketjun hallintaan. Nokian raudasta, teknologioista ja industrial designistakin oli oma apunsa. Tästä syystä Androidin valinta olisi ollut parast, jossa oli se softapuolen ekosysteemi kasassa ja Nokia olisi tahkonut rahaa alueella missä aiemminkin sitä oli tehnyt, eli toimitusketjun hallinnasta ja tekemällä hyvän näköisiä kapuloita.

 30. huomenta nokia teki oman päätöksen myöhemmin
  sääliksi käy mutta arvasin jo pari vuotta sitte näin käyvän 🙁
  ootan innolla joko jolla/nokia 1020 lumia kiitos etukäteen!

Kommentointi on suljettu!