Apple esitteli iPhone 5s:n sormenjälkitunnistimella

iPhone 5S virallinen

Ohjelmisto- ja laitevalmistaja Apple esitteli tänään odotetusti älypuhelinmallistonsa seuraavan lippulaivan. Yhtiölle tyypilliseen tapaan iPhone 5s noudattaa edeltävän mallin muotokieltä, mutta tarjoaa uudistuneet sisuskalut ja muutamia muita kikkoja, joihin aiemmat sukupolvet eivät taivu. Apple kuvailee laitetta markkinoiden edistyksellisimmäksi puhelimeksi.

Lippulaivaa pyörittää uusi A7-piirisarja, joka perustuu 64 bittiseen arkkitehtuuriin. Uusi iOS 7 on luotu sovelluksia myöten hyödyntämään piirisarjan tarjoamat mahdollisuudet. Puhelin tukee myös 32 bittisiä sovelluksia. Mukana on lisäksi tuki OpenGL ES 3.0 -standardille, joka antaa paljon uusia mahdollisuuksia erityisesti pelinkehittäjille.

Uutena osana iPhone 5s:ssä on erillinen M7-siru. Se mittaa jatkuvasti laitteen sensoreiden (kiihtyvyysanturi, kompassi ja gyroskooppi) toimintaan. Applen mukaan se mahdollistaa seuraavan sukupolven urheilusovellukset ja -ratkaisut.

Tallennustilaa puhelin tarjoaa 16, 32 tai 64 gigatavua. Tältä osin vaihtoehdot pysyivät entisellään.

Kameraa Apple on parantanut suurentamalla akkosuhteen F2,2:een. Sensori on 15 prosenttia kookkaampi, joka tarkoittaa suurempia pikseleitä ja parempia kuvia. Parannuksiin kuuluu myös tehokkaampi salamavalo, joka mahdollistaa luonnollisemman värintoiston. Lisäksi kamera tukee slow motion -videoiden kuvaamista 120 fps:n nopeudella ja 720p-tason tarkkuudella.

Uudessa iPhone 5s:ssä on tuttu neljän tuuman Retina-kosketusnäyttö, jonka tarkkuus on 1136 x 640 pikseliä. Sen alla sijaitsee uudistunut kotipainike, johon Apple on integroinut sormenjälkitunnistimen. Se kuuluu ehdottomasti iPhone 5S:n merkittävimpiin muutoksiin edeltäjäänsä nähden.

iPhone_5S_sormi

Sormenjälkitunnistin on nimetty Applen toimesta Touch ID:ksi. Sen kehutaan toimivan jokaisessa kulmassa. Uusi kotipainike on safiiria, joka estää sen naarmuuntumisen ja lukukyvyn heikkenemisen. Tunnistusta voidaan käyttää näyttölukon lisäksi muun muassa sovelluksissa, kuten iTunesissa ostoksien vahvistamiseen.

Akkukeston luvataan parantuneen edeltäjästään. Valmiusaikaa luvataan 250 tuntia ja puheaikaa 3G-verkossa 10 tuntia. Musiikkia lippulaiva jaksaa soittaa täydellä latauksella 40 tuntia.

Uutuus saapuu myyntiin harmaana, valkoisena ja kultaisena ensimmäisille markkinoille 20. syyskuuta. Vuoden loppuun mennessä se on tarkoitus saada myyntiin yli 100 maassa ja yli 270 eri operaattorille.

74 kommenttia

 1. Ei siis mitään oikeasti uutta ja kiinnostavaa applen suunnalta. Jää kyseinen tunkki kauppaan.

  1. Hienon kuuloinen laite.
   Sopivasti hyviä ja käyttökelpoisia uudistuksia. Hankintalistalle 🙂

 2. Ainut jarkevä uus juttu toi 720p/120 fps videokuvaus, jos hidastuksia tarvitsee.

 3. Ja nyt on kätevästi sitten sormenjäljet NSA:lla&FBIllä ym. että kandee käyttää hanskoja kun rötöstelee jenkeissä.

 4. Ei mitään uutta ja mielenkiintoista. Samaa vanhaa kauraa. Ainut mielenkiintoinen juttu on tuo 720p/120fps video, mutta muutoin tylsä harmaa ja tavallinen paketti.

  Kaiken kukkuraksi tätäkin tullaan myymään ylihinnalla ja tätä ostetaan aivan hulluna Applen tuntien.

  Nyt oikeasti Apple! Vähän kaivattaisiin lisää!

  1. Miten sormenjälkitunnistin? 🙂 Entä onko tuo 64 bittisyys yleistä? Anyone?

   1. Sormenjälkitunnistin on mielenkiintoinen uudistus. Kysymys kuuluukiin kuinka paljon sitä hyödynnetään? Käytetäänkö esim. vain puhelimen avaamiseen niinkuin jo pitkään ollaan tehty läppäreissä (ei oikein iskenyt itseään läpi) vai käytetäänkö esim. verkkopankki hommissa varmentimena jne. 64 bittisyys on toki edistyaskel, mutta tavalliselle ihmiselle ei tuo mitään uutta mielestäni ja tämä ominaisuus jää tavallaan huomaamatta. Gigahertsit nykypäivänä myy, ei niinkään 64 bittisyys esimerkiksi.

    1. Lue nyt edes uutinen ennen kommentointia?

     Sitä voi mm. Käyttää itunes ostosten tekemiseen, mikä ainakin mielestäni on jo erittäin kätevä. Ei tarvi jatkossa kirjotella salasanaa kun voi laskea vaan sormen napille ja sovellus ostettu.

    2. Eli siis avataanko se sovelluskehittäjienkin käyttöön?

   2. Totta. Sormenjälkitunnistin on totta kai uutta ja ihan jees, mutta ei se loppujen lopuksi maatajärisyttävä uudistus ole.

    Myös tuo A7 siru 64 bittisellä arkkitehtuurilla on hieno saavutus Applen insinööreiltä ja sille nostan hattua 🙂

    En tarkoita, että tuo olisi huono laite. Se on varmasti aivan loistava. Siinä ei vain ole yhtään semmoista ”yksi ylite muiden” -juttua, jonka ansiosta valitsisin juuri sen kaupasta kaikkien muiden rinnalta. (Vrt. esim. Lumia 1020 kamera, Sonyn lippulaivojen pöly- ja vedenkestävyys, Moto X:n itse valittavat kustomointi mahdollisuudet, jne)

    Mutta kuten totesin, iPhone 5S on varmasti laitteena mitä loistavin ja toimii aivan upeasti. Itse jäin kuitenkin kaipaamaan jotakin lisää. 🙂

    1. Tarkoitinkin, että hyödynnetäänkö sormenjälkitunnistinta esim. Siinä että tunnistaudutaan kun mennään verkkopankkiin tai kun ostetaan jostain muualta kun AppStoresta tai iTunesista.

   3. Miten tuo 64bittisyys näkyy kenellekkään loppukäyttäjälle?

    1. Siten, että kehittäjät saavat uutta mietittävää, kun pitää saada 32&64-bittiset versiot samaan pakettiin…

    2. Miten se näkyy windowsissa? Eli ihan samalla tavalla. Paljon nopeampi, pystyy käsittelemään raskaita juttuja paljon kevyemmin jne. Eli esim uuden kameran käytössä tämä 64 tekee varmaan isoja juttuja taustalla paljon nopeammin ja mahdollistaa erilaisia reaaliaikaisia toimintoja jne, mitkä sinä sitten näet parempina kuvina.

    3. Eihän tuo peruskäyttäjälle näy edes tietokonekäytössä mitenkään, vaikka varmaan se tosiaan jotain prosesseja tehostaa.

    4. Juuri niinkuin ajattelinkin, eihän se PC puolellakaan vieläkään oikein muuten kuin mahdollistaen suuremman keskusmuistin käytön: >4GB. x86 vehkeillä vielä melkein poikkeuksetta 64bit järjestelmät ajaa 32bit ohjelmia hitaammin kuin 32bit vehkeet. 64bit ohjelmia alkaa olee jo aikahyvin PC:llä, muuttei silti kaikki ole, vaikka ollut käytössä jo kuinka kauan. Mutta Apple mainoshöttö uppoaa kohdeyleisöön kun puukko mummoon.

     http://www.tekniikkatalous.fi/ict/64bittisyys+on+applen+ja+samsungin+markkinointikikka/a929744

   4. NSA kiittää tiedoistasi. Ja vielä maksat siitä.
    64 bit, 640 bit rai 6 bit, ei merkitystä tällaisissa laitteissa.

    1. Ihan vaan piti huomauttaa, että sillä lie merkitystä ettei ole 6 bittinen. Max 64 tavuinen muistiavaruus on hiukkasen turhan pieni.

   5. Eihän 64 bittisyys yleistä ole, koska sitä ei puhelimissa tarvi. Tietokoneissa asia on toinen…

    1. ”Ei kait kukaan tarvitse yli 640 kilotavua keskusmuistia”. Eiköhän sille 64-bittisyydelle oikeasti käyttöä löydy.

 5. Mun mielestä tässä on tosihyvin uudistuksia. Ihmeen valitusta. Minkä valmistajan lippulaivasta löytyy 20 uutta juttua edeltäjäänsä nähden?

  1. Apple tosin julkistaa huomattavasti harvemmin kuin muut.

  1. Samaa mieltä.

   Tekisi mieli päivittää oma iPad heti pikimmiten iOS7:n kun tulee saataville, mutta nuo ikonit eivät vain iske.

 6. Yrityspuhelinkäyttäjänä osaan arvostaa sormenjälkitunnistusta. Koodien näppäily jää historiaan. Muuten Apple näyttää jäävän yhä enemmän kilpailijoista jälkeen.

  1. Ainoa mikä epäilyttää sormenjälkiskannerissa on sen toimivuus. Ainakin oman VAIOn sormenjälkitunnistus on sen verran epävarma, että helpommalla näppäilee sen tunnussanan. Vaikka hyvin toimisikin niin menee itselläni ”gimmick”-sarjaan.

 7. Näytön resoluutiossa olisi ollut hieman nostovaraa. Ei välttämättä Full HD:tä, mutta kun olisi edes HD:tä.

  1. Johan se näyttö on älyttömän tarkka? Eikä sitä näyttöresoa niin vaan vähän nosteta.

   1. Ei pärjää vetailussa muille valmistajille.

 8. Jälleen apple näyttää mallia. Tuodaan joku ominaisuus markkinoille joka on jo olemassa mutta tehdään se vain paremmin. Onhan noita sormijälkiluureja ollu, mutta kaikissa on tainnut olla se tunnistin jossain luurin takapuolella ja sitten pitää sormea hinkata sen tunnistimen päältä että se toimii. Tässä tullaan juuri siihen minkä apple osaa, edellä mainitussa kyseisen sormejälkitunnistimen käyttö on suoranainen suoritus ja sitä pitää miettiä.

  Applella sormenjälki tulee samantiän kun lasketaan sormi kotinapille, eli kyseistä toimintaa ei tarvi yhtään miettiä se tulee ihan luonnostaan. Se ei vaadi mitään sormen asettelua oikeaan kohtaan tai että pitäisi vedellä sormea jonkun tunnistimen yli.

  Veikkaan että jälleen applemaisesti tästä ominaisuudesta tulee erittäin käytetty ja ei taida mennä kauaa kun kilpailijat innostuu myös kyseisen ominaisuuden lisäämään?

  Plussana vielä itunes ostosten tekeminen sormenjälkitunnistimella, eli ei jäänyt vain puhelimen lukitukseen alkuvaiheessa, mikä on erittäin hyvä.

  Jatkossa sitten varmaan tulee lisää käyttätarkoituksia? Tuo tunnistinhan lukee monta sormenjälkeä, eli jos tulevaisuudessa tämä tulee myös iPadeihin niin jonain päivänä voisi valita oman käyttäjätilin sormenjäljen perusteella. Näin perheen kesken kaikilla iPad käyttäjille voisi olla oma kotinäkymä. Toistaiseksihan ikävä kyllä iPad ei edes tue monen käyttäjän tukea.

 9. Niin, mitä jäi sitten puuttumaan… ? ? ?
  Kameraa ja salamaa parannettu, samoin akkulestoa ja suorituskykyä.
  Uusi käyttis IOS7 , sormenjälkitunnistin, joka varmasti innostaa myös sovelluskehittäjiä. Samoin oma kiihtyvyysanturipiiri, joka mahdollistaa varmasti huikeita sovelluksia. Ja mikä hienointa, uusimman IOS7 saa asennettua myös vanhimpiin versioihin. Tämä on iso plussa muihin alustoihin verrattuna.
  … itse en tiedä mitä ???

  1. Vastaappa rehellisesti kuinka montaa ohjelmaa puhelimessasi käytät, jossa hyödynnetään kiihtyvyys anturia? Ja jo nykyiset kiihtyvyys anturit ovat senverran tarkkoja, ettei parannusta edes huomaa. Puuttumaan jäi isompi ja tarkempi näyttö, uusi muotoilu, innovaatiot ja oikeasti parempi kamera.

   1. Et selvästi edes ymmärrä mistä puhutaan, tähän iPhoneen tuli siis oma M7 siru mikä on tarkoitettu tekemään fitness ja terveyssovelluksista entistä tarkempia. Se mitä tuo kaikki mahdollistaa selviää varmaan myöhemmin.

    ”According to Schiller, the coprocessor will determine if a person is stationary, walking, or driving, and can be incorporated into health and fitness apps to analyze movement. Schiller also unveiled a new app, called Nike+ Move, that utilizes the coprocessor.”

    Näyttö on jo tarkka kuin mikä, pieni lisäys tarkkuuteen tuskin näkyisi missään.

    Inovaatiota on sormenjälkitunnistin ja 64 bittinen prosessori

    Kameran paremmuus selviää parin viikon päästä, ainakin keynotessa kerrottiin paljon mielenkiintoisia juttuja joilla kuvista pitäisi tulla entistä parempia ja ilman että täytyy edes ymmärtää valokuvauksesta.

    Esim luurin kamera asettaa itse oikean valkotasapainon ympäristön mukaan. Eli jatkossa ei pitäisi tulla liian kylmiä tai lämpimiä kuvia, se miten tämä kaikki sitten toteutuu käytössä näemme muutaman viikon päästä. Kamera myös nappaa monta kuvaa ja kokoaa niistä yhden hyvän kuvan ja näin esim sumeat kuvat jäisivät jatkossa vähemmälle jne.

    Sitten myös slowmotion kamera 120 fps joka tulee varmasti olemaan suosittu ominaisuus.

    1. Voisi melkein luulla, että olet Apple fani? Voi olla, että joudun tätä käyttämään työpuolesta. No, ei varmaan kannata ottaa esille julkisilla paikoilla, niin paljon hävettää.

 10. huh, huh… kyllä oli aneeminen julkistus, pieni näyttö onnettomalla resolla!

  tästä alkaa applen todellinen alamäki.

  1. Onnettomalla resolla?

   Kun iPhone 4 tuli niin oli kauhea valitus applevihaajien toimesta, että miten näyttö on aivan turha koska ihminen ei edes näe eroa ja että se minkä ihmissilmä näkee on 300ppi, iPhone 5:ssä on 326. Eli onko ihmisten näkökyky parantunut sitten parin viimevuoden jälkeen vai miksi reso on onneton?

  1. Olihan jo 5 4G-puhelin, ainakin Saunalahden liittymällä LTE toimii kaupunkialueilla loistavasti. Näissä eilen julkistetuissa iPhoneissa molemmissa on nyt taajuuksia enemmän, eli toimii nyt varmasti kaikilla operaattoreilla, joilla verkkoa on.

 11. Ihan turha julkistus. Apple se jaksaa pukata samaa vuodesta toiseen markkinoille. Luuleeko ne kuluttajia tyhmäksi? Iphone 5s o täys iphone 5 facelift, meinaan on samat kuoret ja ulkonäkö kuin edellisellä mallilla, näyttökin on sama. 5c taas on facelift iphone 3gs:stä. Pitääkö ne kuluttajia jotenkin tyhmänä? Jos minulla olisi vielä iphone 3gs tai 4, niin en varmasti ostaisi iphone 5s tai 5c puhelimia, sillä ne on ihan samat luurit kun 3gs ja 4/5. Applen suunnalta naurettavaa pelleilyä, oisi pitänyt tuoda kokonaan uusi malli eikä hieman paranneltu vanha malli.

  1. Tyhmähän se kuluttaja on, joka ostaa joka vuosi uutta pelkkien ulkonäköuudistusten takia. Mitä uutta esim. Samsung tai Nokia on on tuonut viime vuosina? Onko se ’uutta’ ja innovatiivista, kun suurin uudistus on joka vuosi vain se, että uusi malli isompi kuin edeltäjänsä? Ja resoluutio on isompi, koska näyttökin on? Ja aina pitää ostaa myös uudet lisävarusteet, kun uusi malli on eri kokoinen ja muotoinen. Kuka tässä on tyhmä…

   Applehan on ainoa valmistaja, joka oikeasti tuo uutta, mutta myös vanhojen mallien arvo säilyy hyvin ja jonka lippulaivapuhelinta pystyy edelleen käyttämään yhdellä kädellä.

   1. Itseasiassa Nokiahan on tuonut älypuhelimiin langattoman latauksen, kun julkistettiin Nokia Lumia 920:ssä oli maailman parhain älypuhelimen resuluutio (HD+), hanskojen käytön älypuhelimeen, langattomia kaiuttimia / kuulokkeita yms. 😀

  2. Eihän sinua kukaan taida pakottaakaan ostamaan. Kukin ostaa omilla spekseillään ja mieltymyksillään.

 12. No nokiahan toi jatkuvasti uusia ominaisuuksia esim 41mb kameran, eri värisiä kuoria, radion, mp3-soittimen, rds-radion, bluetoothin, infrapunan, wifin, erilaisia muotoiluja ja toteutuksia jne. Pitkällä scaalalla kun katsoo niin nokialla on tullut paljon kehitystä kännyköissä verrattuna appleen. Siksi toisekseen nokia on tehnyt puhelimia eri käyttiksilläkin, peruspuhelimes symbian puhelimet, maemo, meego-harmattan, geos ja wp 7,5 ja wp8. Eikä mitään lisävarusteita tarvi ostella jatkuvasti, jos uusii puhelinta. En ole koskaan ostanut pahemmin lisävarusteita. Esim lumia 920 toimii samalla laturilla kuin esim e7, lumia 920 toimii samalla stereolladockilla kuin edes mennyt iphone 4:seni/ipodini, laitan piuhan vaan dockistereoon ja siitä piuha puhelimen kuulokeliitäntään ja musat soi stereon kautta. Samat kuulokkeet/handsfreet toimii tässä lumia 920:ssä kuin edes menneessä iphone 4:ssa, n8:ssa, e7:ssa jne. Eli samat vanhat varusteet toimii tässäkin ja mitään uutta lisävarustetta en ole joutunut ostamaan, vaikka olen puhelnta vaihtanut.

 13. Henk koht iphonen yksinkertaisuus kiehtoo enemmän kuin anteron monimutkaisuus. Vahva ehdokas seuraavaksi luuriksi. Vähän on pieni kyllä näyttö.

  1. Ensimmäisenä esteenä meikälle juurikin tuo aneemisen kokoinen näyttö. ”4 oli nykyaikaa vuonna 2010. iOs on varmasti yks hiotuimmista ja toimivimmista käyttiksistä, mutta vanhentuneen näköinen pelkkine kuvakkeineen.

  2. En kyllä ole koskaan ymmärtänyt tätä väitettä androidin monimutkaisuudesta, joten ihan mielenkiinnosta haluaisin tietää mitkä jutut miellät tälläisiksi? Koska itselleni suurin syy androidin käyttämiseen on juurinkin sen ylivertainesen nopea, helppo ja ”turhia valikkoja ja painikkeita välttelevä” käytettävyys, jonka erilaiset muista käyttiksistä löytymättömät ele-liikkeet, widgetit (mm. powertoggles) ja käytettävyyttä parantavat ohjelmat (mm. swipepad, active locksreen) mahdollistavat.

   Asetuksia asetusten päälle tietty piisaa etenkin blotwarella täytetyistä sampoista, mutta ei niihin tosiaan ole pakko koskea, ja puhelimen käyttöönotto on ihan samalla tasolla muiden alustojen kanssa. Ja käytön helppous ja nopeus ihan eri tasolla muihin verrattuna edellä mainittujen esimerkkien takia.

 14. Niin ja sillähän ei ole käytännössä mitään merkitystä että appstoresta voi ladata miljoonia sovelluksia, koska kun maksat sen noin 500-800€ puhelimesta pitäisi siinä olla valmiina kaikki toiminnat mitä esim symbian, meego, android, wp, sekä perusluureissa on valmiina. Mutta ei apple haluaa imeä ipphonen käyttäjiltä lisää rahaa appstoren avulla jättäen puhelimen niin vajavaiseksi että kaikki muiden puhelinmerkkien vakiominaisuudetkin pitää ostaa ja ladata appstoresta. Applen ahneudella ei siis ole rajoja. Ja jos ajattelee puhelimen muokattavuuden kannalta, niin ei se ole puhelimen muokkausta kun latailee niitä sovelluksia. Puhelinta pitää pystyä muokkaamaan ilmankin sovellusten latausta, kuten symbian, meego, maemo, android ja wp luurissa on mahdollista tehdä. Ja kyseisissä luureissa on jo kaikki tarvittava valmiina heti ostettaessa ja huom niihinkin saa kuitenkin ladattua niitä sovelluksia, jos haluaa. Ja aika pitkälti rupeaa olemaan jokaisessa käyttiksessä samat sovellukset saatavilla kaupoista. Applen merkissä on yli 90% turhaa hypeä. Jengi ostaa applea lähinnä merkin takia, eikä sen takia miten itse tuote hyödyttää kuluttajaa. Itseä lähinnä puhelin kiinnostaa silloin, mitä enempi siinä on valmiina tarvitsemiani ominaisuuksia. Sillä ei ole mitään merkitystä mitä kaupasta löytyy softina. Silloin jos niillä kaupan softilla on jotain merkitystä, niin lähinnä se luuri on leluksi ostettu. Jokaisella tämän hetken puhelimella voi lukea ja kirjoittaa sähköpostit, surffata netissä, kuvata ja lähettää kuvat/ videot sähköpostina, mms,bluetoothina, faceen, twitteriin jne, kuunnella mp3 musaa, kuunnella radiota, lukea ja muokata office tiedostoja, pelata ja mitä nyt kuluttaja haluaakin. Ja nämä toiminnot löytyy jo vakiona ja ovat perusasioita, joita ihmiset suurimmaksi osaksi tarvitsevat puhumisen,tekstailun ja skypetyksen lisäksi, jotka ovat vakiona myös puhelimissa. Eli ei ainakaan wp, symbian, meego, maemo ja android puhelimista puutu tälläiset vakio-ominaisuudet, eikä niitä tarvi erikseen ladata appseina, kuten iphoneen joutuu tekemään.

  1. Ihan mielenkiinnosta, kerrotko mitä on nämä sovellukset joita apple pakottaa ostamaan, itse en ole törmännyt neljän vuoden aikana yhteenkään?

 15. Eipä tuossa mitään sykähdyttävää uutta taas ollut. Sama pikku näyttökin. Ei mikään ihme että Applen osake on laskenut yli 40 pinnaa vuoden aikana.

 16. Ylihintainen puhelin, minimaaliset uudistukset. Ei hyvä Apple, luuri täysin samanlainen kuin edeltäjänsä, muutamaa sisällöllistä juttua lukuun ottamatta, joiden hyöty kuluttajalle +- 0. Ja nuo Applen niin kutsutut innovaatiot on fanipojujen puhetta, ei tässäkään mitään mullistavan uutta ollut. Herätkää jo Ipojut, sittenkun Iphonessa on yli 4,5 tuuman full hd näyttö, L1020:n kamera, ym vesi ja pölytiiviys, niin voidaan puhua uudesta iPhonesta. Tämä 5S on oikeasti Iphone 5(2) .

  1. Kovat on vaatimukset, kun mikään puhelin mitä on ikinä julkaistu ei mene noihin vaatimuksiin.
   Samaahan inkrementaalista kehitystä se on kaikilla valmistajilla (esim. Android), ei isompi näyttö ja tehokkaampi prossu ole innovaatio. Sormenjälkilukija taas on, riippuu miten hyvin toteutettu vrt edellisiin ratkaisuihin ja tajuaako jengi mitkä ovat käytön edut. Jos parin vuoden päästä kaikissa kännyissä on lukija, Apple on taas onnistunut (näin todnäk onkin).
   Apple haluaa julkaista puhelimensa 4″ koolla, koko on hyvä monelle. Jos näyttö olis isompi niin jotkut kuluttajat valittais tästäkin, näytön koko on preferenssi. Pikselitiheys kiitettävä, kamera parani. En keksi mitään valittamista paitsi hinta (niinkuin aina). Uusi UI design jakaa mielipiteitä, pitää päästä räpläämään niin voi vetää johtopäätöksiä.
   Varmasti hyvä ostos.

 17. Tyylikäs ja järkeviä uutuuksia esittelevä huippumalli. Kyllähän tuo aika herkku on niille joilla on varaa hieman enempään kuin tarjouslaarien puhelimiin.

 18. Se on tyhmä joka maksaa,ei Se joka pyytää.

 19. Yhtä tylsä kuin ennenkin… Eipä oo kyllä muutenkaan Applen tuotteet kiinnostanu koskaan. Jokseenkin aika turha firma ollu aina, ku mun läheisillä jos jollain on ollu joskus aikanaan joku Applen tuote(Ei oo montaa ollu… ehkä yks??), niin aika nopiaan ovat siitä luopuneet. Tietokoneissakin on PC:llä ja Windowssilla pärjätty…
  Tabletit on taaseen niin turha keksintö ku olla ja voi, koska kuka oikeasti tarttee kännykän ja tietokoneen väliin mitään turhaa välimuotoa???
  Aikalailla kaikki mitä Apple on tehny on loppujen lopuksi aika turhaa muutamaa oikeasti hyvää ideaa lukuunottamatta. Ilman Applea on pärjätty ja tullaan myös pärjäämään tulevaisuudessakin.
  Korostan vielä sitä etten nykyään kuulu enään mihinkään fanikerhoon, koska uskoni Nokiaankin on vähän siinä ja siinä, et ei oikein tiedä mitä tässä sanois. Taitaa seuraava luuri olla mahdollisesti Jolla 🙂

   1. Juu en ole tablettia koskaan omistanu ja voin luvata etten tule koskaan omistamaankaan. En ainakaan omalla kohdallani näe yhtäkään hyvää syytä sellaisen hankkimiseen. Kotona pystyy kunnon pöytäkoneella hoitamaan kaikki isommat ja tärkeämmät asiat, kun taas liikkeellä ollessa kännykällä pystyy kaikki vähäisemmät nettiselaukset hoitamaan kohtuu hyvin… Kännykkäkin nyt loppujen lopuksi on aika turha kapistus ainakin omalla kohdallani, et enemmänkin koristeena taskunpohjalla…

  1. ”Tabletit on taaseen niin turha keksintö ku olla ja voi, koska kuka oikeasti tarttee kännykän ja tietokoneen väliin mitään turhaa välimuotoa???”

   Täh vieläkö joku sanoo näin? Muistan kun tätä toitotettiin jokapaikassa yhteen ääneen kun eka iPad tuli. Näin sanoo 99% ihmiset jotka tablettia ei ole koskaan omistaneet.

   Noo mielestäni tablet on hienoimpia keksintöjä mitä tulee elektroniikkamaailmaan ja älyttömän älyttömän iso kiitos Applelle siitä, että uskalsi ottaa sellaisen riskin ja tuoda markkinoille laite jonka olemassaololle suurin osa ei näe tarvetta, mutta mitä sitten tapahtui, nämä miljoonat ihmiset oikeasti kokeili laitetta ja tajusivat kuinka kätevästä laitteesta oikeasti on kyse, sen ymmärtää vasta kun sellaisen ostaa, ei sitä muuten ymmärrä kuinka hienosti se sujahtaa nimenomaan kännykän ja tietokoneen välille.

   Itselläkin kesti iPad 3:een asti ennenkun annoin tabletille mahdollisuuden, siinä vaiheessa niitä oli myyty jo niin paljon, että oli pakko itsekin kokeilla, että mikä juttu tämä nyt. Laite löysi kyllä kämpästä hämmästyttävän nopeasti paikan.

   Nykyään se on se laite mihin tartutaan ensimmäisenä ja mitä käytetään ylivoimaisesti eniten.

   1. Kyllä!!! Minä sanon vielä näin, koska olen tällanen vanhanaikainen ”höppänä” vaikka ikää ei olekkaan ku vasta 21…
    En omista tablettia, ku se on vähän sellanen turhan tuntonen kapistus, ku mulla on kallis tietokone sitä varten et pystyn sillä tekemään ihan kaiken mahdollisen, mitä nyt tietokoneella yleensä pystyykään tekemään.
    Tabletti vaan tuntuu jotenkin niin rajoitteelliselta ja teknisesti heikolta mun makuun. Se on niin vähän mitä sillä pystyy oikeasti tekemään verrattuna oikeaan tietokoneeseen.

    1. ”Tabletit on taaseen niin turha keksintö ku olla ja voi, koska kuka oikeasti tarttee kännykän ja tietokoneen väliin mitään turhaa välimuotoa???
     Aikalailla kaikki mitä Apple on tehny on loppujen lopuksi aika turhaa muutamaa oikeasti hyvää ideaa lukuunottamatta. Ilman Applea on pärjätty ja tullaan myös pärjäämään tulevaisuudessakin.”

     Ilman applea on tosiaan pärjätty, mutta kyllä apple on ainakin allekirjoittaneen elämästä tehnyt paljon mukavampaa ja helpompaa.

     Itse taas en käytä tietokonetta enää kuin pakolliseen, eli grafiikkaa ja musiikkia teen tietokoneella kaiken muun hoidan tabletilla. Pelkästään jo yksi syy siihen on, että tietokoneen näytön reso on niin kauhea iPadiin verrattuna, että ei sitä mielellään enää katso kun on tottunut niin paljon parempaan.

     Tämä itseasiassa onkin asia joka itseni yllätti eniten. Mulla on vieressä kallis iso näyttöinen tietokone, mutta kuitenkin mieluummin haluan käyttää tätä 9.7″ näyttöä, tässä viä juuri se mukavuudenhaluvuus ohi mitä ei tosiaan pysty käsittämään ennenkun se laitteen oikeasti ostaa ja kun siitä tulee osa päivittäistä elämää. (kaverilla kävi täysin sama joka osti ensimmäisen apple laitteensa koskaan, aika minimiin tippu hänenkin tietokonekäyttö) Olen vuosia istunut tietokoneen ääressä pöydän vieressä ja nyt tabletilla voin makoilla sohvilla ja sängyssä ym ja nauttia siitä, että ei tarvi istua päivät pitkät koneen ääressä. Töissä sitä kuitenkin tekee päivät jo muutenkin.

     ”Tabletti vaan tuntuu jotenkin niin rajoitteelliselta ja teknisesti heikolta mun makuun. Se on niin vähän mitä sillä pystyy oikeasti tekemään verrattuna oikeaan tietokoneeseen.”

     Nyt ollaan oikealla linjalla kun alat puhumaan omasta mausta! Etkä yritä päättää mitä muut haluaa tai tarvii tai mikä on muista turha kuten aikasemmassa kommentissa toit erittäin vahvasti esiin.

Kommentointi on suljettu!