Apple iPhone 5s:n uudistukset koottuna

iPhone 5s värjt

Tuttuun tyyliin Applen puhelinjulkistus on kerännyt paljon verkossa keskustelua sekä puolesta että vastaan. Tällä kertaa kommenttitulva on kuitenkin vieläkin suurempi, sillä yhtiö esitteli markkinoille kaksi uutta puhelinta: iPhone 5c ja iPhone 5s. Tässä artikkelissa keskitymme iPhone 5s -lippulaivamalliin, jonka parannukset edeltävään malliin nähden olemme koonneet alle.

A7-piirisarja: Uusi piirisarja parantaa suorituskykyä vaativissa tehtävissä selvästi. 64-bittiseen arkkitehtuuriin perustuva siru tuplaa suorituskyvyn edeltäjäänsä nähden. Lisäksi se tukee peleille tärkeää OpenGL ES 3.0 -standardia.

M7-siru: Suorituskyvystä huolehtivan A7:n rinnalle Apple on lisännyt iPhone 5s:ssä uuden M7-sirun. Sen tarkoituksena on kerätä jatkuvasti dataa laitteen sensoreista: kiihtyvyysanturi, gyroskooppi ja kompassi. Sen ansiosta urheilusovellukset voivat käyttää sensoreiden dataa entistäkin energiatehokkaammin. Sirun tietojen avulla puhelin osaa myös mukautua paremmin eri käyttötilanteisiin. Esimerkiksi laitteen ollessa pitkään liikkumatta vähentää iPhone 5s verkosta tehtävien hakujen määrää akkukeston optimoimiseksi.

Kotipainike sormenjälkitunnistimella: Ensimmäisestä iPhone-mallista muuttumattomana säilynyt kotipainike on uudistunut. Tuttu kuvio on hävinnyt painikkeesta kokonaan ja sitä ympäröi metallinen kehys. Suurin juttu on tietenkin sormenjälkitunnistin, jota voidaan käyttää muun muassa näyttölukon avaamiseen sekä ostoksien vahvistamiseen Applen kaupassa. Toiminta varmistetaan naarmuuntumattomalla safiirilasilla, joka suojaa kotipainiketta.

Parempi kamera: 15 prosenttia edeltäjäänsä suurempi kamerakenno tarkoittaa suurempia ja valovoimaisempia pikseleitä. Applen mukaan kamera on 33 prosenttia edeltäjäänsä valovoimaisempi. Aukkosuhde on kasvanut iPhone 5:n F/2.4:stä F/2.2:een. Kehittyneempi salama takaa edeltäjäänsä paremman värintoiston hämärissä tilanteissa. Ominaisuuksiin kuuluvat myös sarjakuvaus, jossa puhelin tallentaa kymmenen kuvaa sekunnissa. Videokuvausta on uudistettu mahdollisuudella tallentaa liikettä 120 fps:n nopeudella 720p-tarkkuudella.

Laajempi LTE-tuki: uusi iPhone 5s tukee huomattavasti edeltäjäänsä laajemmin eri LTE-taajuuksia: 800, 850, 900, 1800, 1900, 2100 ja 2600 Mhz.

Pidemmät toiminta-ajat: Akkukestoon liittyvät parannukset otetaan käyttäjien toimesta aina ilolla vastaan. Uudessa iPhone 5s:ssä on suurempi akku ja niinpä valmiusaika on noussut 225 tunnista 250 tuntiin ja puheaika 3G-verkossa kahdeksasta tunnista 10 tuntiin.

Uudet värit: Musta on nyt historiaa. Applen uutuus on saatavilla valkoisena, harmaana ja kultaisena.

8 kommenttia

 1. Muistan kun Apple esitteli ensimmäisen iPad:in. Silloin huudettiin, ”Eihän tuossa ole mitään uutta. Vain suurempikokoinen iPhone”. Nyt muutama vuosi myöhemmin, kaikki yrittävät tuoda iPad-kopioitaan markkinoille minkä ehtivät.

 2. On kyllä hieno ja todella kiinnostava känny. Kamera erityisesti hidastusvideointeineen ja kaksoissalama, moniajo, tiedostojen jako ’sielunveljien ja siskojen’ kanssa erinomaisen näppärä. Todella käyttäjäystävällinen känny. …haluu! tollasen

 3. Kyllä se musta on edelleen valikoimassa. Vaihtoehdot on musta, valkoinen/kulta ja valkoinen/hopea. Kultaisen ja hopean etuosa on valkoinen ja ero niissä on tuo kehys ja takaosa.

  1. Se on harmaa. Ei musta. Applen sivuillakin mainitaan ”space grey”.

 4. Loistava julkistus, jos hinta olisi 450e.. Nykyisellä hinnalla ton ostaa vain fanboyt tai muuten vaan idiootit… Jotain rajaa nyt jo kusetuksellakin, vaikka omenan tuote onkin.. Todella pieniä uudistuksia verrattuna iphone 5 malliin..

  1. Väri ei yleensäkään lisää hintaa.

   Jos ajattelit 64gb muistilla varustettua, niin vähän vajaa tonni.

 5. Kuten sanottua veikkaan, että 120fps videokuvaus tulee olemaan uusimman IPhonen suurimpia koukkuja ellei suurin.

  Tässä tuore video mikä on kokonaan kuvattu iPhone 5S:llä, mukana paljon 120fps videokuvaa ja kyllähän jälki on upeaa. Ei mene varmaan kauaa kun tuolla luurilla väsätään youtubeen erittäin hienoja musavideoita.
  http://youtu.be/a-1mP-2vzqg

Kommentointi on suljettu!