Jolla: Sailfish nyt Android-yhteensopiva

Jolla

Kotimaisen Jollan kehittämä Linux-pohjainen avoimen lähdekoodin Sailfish-käyttöjärjestelmän on nyt yhteensopiva Android-ekosysteemin kanssa. Tämä tarkoittaa sovelluksien lisäksi rautayhteensopivuutta, joka helpottaa laitevalmistajien työtä.

Esimerkiksi suositut Android-sovellukset kuten Instagram, WhatsApp ja Spotify toimivat suoraan Sailfish-käyttöjärjestelmässä ja tulevassa Jolla-laitteessa”, kertoo Jollan toimitusjohtaja Tomi Pienimäki.

Sovelluksien lataaminen puhelimeen hoidetaan tutusti ohjelmistokaupoista. Google Play -kauppaa alustalla tuskin nähdään, mutta Jolla kertoo tekevänsä yhteistyötä johtavien kansainvälisten sovelluskauppojen kanssa, jotta Android-sisällön lataaminen olisi mahdollisimman helppoa.

Rautayhteensopivuudella Jolla yrittää houkutella laitevalmistajia rakentamaan Sailfish-laitteita. Investoinnit ovat yhtiöille pieniä, kun olemassa olevat Android-laiteympäristöt voidaan helposti mukauttaa Sailfishin käyttöön. Jolla uskoo tämän olevan tärkeä läpimurto erityisesti Kiinassa.

Uskomme, että Sailfish-moniajokäyttöjärjestelmän yhteensopivuus sekä Android-sovellusten että Android-laitteiden kanssa tekee Sailfishistä erittäin merkittävän vaihtoehdon alan toimijoille erityisesti Euroopassa ja Aasiassa. Olemme jo keskusteluissa useiden isojen aasialaisten laitevalmistajien kanssa tästä mahdollisuudesta”, toteaa Tomi Pienimäki.

Jolla aloittaa puhelimensa ennakkovarauksien vastaanottamisen jälleen ensi viikolla. Ensimmäinen erä varattiin loppuun, joten kysyntä on siinä mielessä ollut hyvää.

23 kommenttia

 1. Jees, puhelinta odotellessa.
  Todella hyvä uutinen 😀

 2. Hyvä juttu Jollan ja Jollan ekosysteemin kannalta. Alkaa houkutella tuo Jolla.

  Ainut huolenaihe itselläni on kamera. Itse vaadin, että älypuhelimessani on loistava kamera ja hyvät kuvausominaisuudet.

  1. …ja kaikki Eelopit sen tietävät. Jo on vaatimukset!!!!!!!!!!!!!!

   1. Mielestän ihan järkevä vaatimus. Kuvaan paljon, mutta itselläni ei todellakaan ole halua kantaa mukanani erillistä kameraa. Älypuhelin jossa on hyvä kamera kulkee kuitenkin aina mukana.

    1. Paroni suksi kuuseen jos et osaa kun ärsyttää.

     Itselläni järkkäri, mutta hyvä kamera voisi korvata sen.

 3. Nokia voisi ostaa tosiaan Jollan…Pureview brändi jäi käsittääkseni Nokialle?.. Jolla pureviewillä olis kova juttu..

  1. 😀 jolla on nokian entisten työntekijöiden firma, joka rupesi tekemään omia meego puhelimia koska eloppi hylkäsi meegon, joten en usko että jolla myisi itsensä nokialle. Eikä nokia käytä enään muita käyttiksiä wp8 ja ashojen käyttistä.

 4. Jeeeeeeeweeeeeeeewweeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee vihdoinkin:D

 5. Toivottavasti sovelluksien lataaminen ei mene säätämiseksi. Jos sovelluksia ladataan esim. Amazonin sovellus kaupasta, ovat sieltä ladattavat sovellukset suunniteltu Amazonin laitteille. Miksi ne toimisivat sulavasti Jollassa? Jolla tuskin tulee käyttämään Amazonin sovellus kauppaa, mutta oletetaan että Jolla bongaa Aasiasta jonkin varteenotettavan yhteistyökumppanin jolla on oma Android sovellus kauppa laitteilleen. Jollan täytynee tsekata millaiset laitteet (ruudun koko, resoluutio, musitimäärät yms.) latailevat sovelluksia kaupasta ja tehdä samanlaisia laitteita. Tämä voi olla rajoite uusien laitteiden suunnittelussa.

 6. Huomaa että en ole enään ainut jota Eemelin kommentit raivostuttavat yhtä paljon kuin Arto Tuksua. Nauran aina Paronin kommenteille 😀 ihan parasta

 7. Jollalta ku tulis sellanen E7 tyylinen fyysisellä qwerty:llä oleva malli, niin sellasen voisin minäkin laittaa 🙂 Jotenkaan tämä ensimmäinen malli ei vielä oikein säväytä. Vähän liian perus mun makuun, mut ihan hyvä kuitenkin näin alottavaksi malliksi. Siitä se lähtee… 🙂
  Sailfish vaikuttaa ainakin ensisilmäykseltä varsin mielenkiintoselta, et sen puolesta ainakin itteä kiinnostaa… ja niin tietenkin se tärkein… Suomalainen puhelin!!! 😉

 8. hieno homma. toivon todella menestystä jollalle ja nyt sillä alkaa oleen jo jonkunnäkönen pohjakin sitä varten

 9. Ihastuttaa

  Jolla todella osaa…

  Heti hoiti homman joka Nokialla mätti, eli softa, ainakin N9.

 10. Hyvä homma! Toivottavasti vielä tosiaan toimivat hyvin ja Jolla saisi kännyköitä myyntiin, niin tästä voisi tulla isokin juttu 🙂

 11. Toivottavasti Jolla saa sopimuksen Yandex App Storen kanssa. Ko paikassa sovellukset tarkistetaan ennakkoon luotettavalla Kaspersky virustorjunnalla. Lisäksi maksulliset voi maksaa helposti puh. laskun yhteydessä jne. Kuulostaa siis osin jopa Google Playta paremmalta (ennakko tarkistus)…

 12. Entä osaako kukaan sanoa, aukeaako Office-tiedostot Jollan Sailfishillä? Lähinnä Excel-tiedostojen toimivuus kiinnostaa.

 13. Kyllä luulisi excelien aukeavan jos kerta android sovellukset toimii.. Silloinhan siinä toimii vähintään kaikki mitkä android luureissakin.

  Yandex muuten vaikutti aika lupaavalta kunnes aloin asentaa.. Miksi sovellus kaupan pitäisi saada mm.:

  -Tallentaa ääntä (lisätiedoissa kerrotaan, että milloin tahansa ilman erillistä ilmoitusta)?
  -vastaanottaa tekstiviestejä (lisätiedoissa sanotaan tekstiviestien vastaanottamisesta, lähettämisestä, muokkaamisesta ja poistamisesta ilman erillistä ilmoitusta)?

  En kyllä itse moisilla ehdoilla lataisi laitteeseeni mitään ulkopuolista softaa. Google kuunnelkoot, mutta ei kaikki random yritykset.

 14. Jännät ehdot Yandexissa jos noin.. Yandex toki ei ole mikään ”random yritys” vaan Venäjän google, perustaa datakeskuskes Suomeenkin, ellei jo perustanut…

  Mitä sovellusehtoihin yleisestiottaen tulee Jollassa, voisikohan olla edes teoriassa mahdollista, että Android ohjelmien oikeudet voi määritellä erikseen tietystä paikasta, jonka jälkeen ne ovat oikeuksien ”katto”, riippumatta mitä oikeuksia antaa asennettaessa (eli meni ikäänkuin feikkitiedoin)?

  Ja vaikka ei näin, niin luulisi tuosta tulevan erillisen Jolla version mikäli sopimukseen päsevät, jollin voinevat sopia nuo kaupan käyttöoikeudet erikseen, eivätkä olisi samoja tuon Androidiin asennettavan sovelluskauppa sovelluksen kanssa?

  Paljon kyusymyksiä ilmoilla toki, mutta luulisin, että ottavat myös tietoturvan huomioon, sillä sehän on heidän kilpailuetunsa…

  1. Ketään loukkaamatta, mutta kun kuulen ”Venäjän Google”.. niin karvat nousevat pystyyn..:) En myöskään ota pedofiilia lastenvahdiksi..

   No hieman offtopic..

   Jollalla tosiaan se etu, että saavat tehdä itse omat päätöksensä ja sopimuksensa, eiköhän siitä hyvä tule.

   1. NSA:sta ja sen kuunteluista on paljon juttua, mutta tuskinpa rakas naapurimme jää sen huonommaksi. Outoa kyllä, että ilmoittavat noinkin selvästi kuuntelevansa puhelut ja lukevansa/muokkaavansa viestit.

    Voin kuvitella tilanteen kun lähetän kaverille viestin, että ”Venäjä on pa#%a maa”, niin kaveri saa viestin ”Venäjä on upea ja kaikinpuolin oikeudenmukainen maa, samaa ei voi sanoa esim Yhdysvalloista”.. 🙂

 15. Voiko tohon sit vaihtaa launcherinki, niikuin android luureis? 😀

 16. Minä myös vaadin, en odota, älypuhelimeltani ensiluokkaista kameraa. Ja myös olen saanut. Kyllä Jolla sen on kuullut. Kaipaan myös Symbianin järjestelmän selkeyttä ja wp: sulavuutta ja androidin monipuolisuutta, joten nekin on odotettavissa sailfishiin, ainakin kehityksen myötä.

Kommentointi on suljettu!