Tällainen on kotimainen Jolla-puhelin

Jolla-puhelin

Microsoftin Nokia-kaupan myötä Jolla on noussut entistäkin vahvemmin suomalaisten tietoisuuteen. Monet miettivät siirtymistä Jollaan, sillä esimerkiksi MobiiliBlogissa lukijat ovat todenneet haluavansa kannattaa kotimaista yhtiötä nyt kun Nokian matkapuhelintuotanto on siirtymässä Microsoftille.

Jolla esitteli ensimmäisen puhelimensa jo toukokuussa. Tuolloin sen tekniset tiedot jäivät vielä monilta osin pimentoon, mutta nyt tilanne on korjattu. Jolla paljastaa sivustollaan puhelimen keskeisimmät tekniset tiedot, jotka ovat:

 • 4,5 tuuman 960 x 540 pikselin kosketusnäyttö
 • 1,4 gigahertsin Snapdragon-tuplaydinpiirisarja
 • Gigatavun verran RAM-käyttömuistia
 • 16 gigatavua tallennustilaa
 • MicroSD-muistikorttipaikka
 • Kahdeksan megapikselin takakamera
 • Kahden megapikselin etukamera
 • 2100 milliampeeritunnin vaihdettava akku

Suomalaisyhtiö paljasti hiljattain, että Sailfish-käyttöjärjestelmään perustuva Jolla-puhelin on yhteensopiva Android-sovelluksien kanssa.

Jolla kauppaa puhelintaan 399 euron hintaan. Toinen erä laitteita on saapunut vastikään tarjolle, joten halukkaat voivat varata sellaisen 100 eurolla, joka hyvitetään myöhemmin lopullisesta kauppasummasta. Yhtiön tavoitteena on edelleen toimittaa ensimmäiset puhelimet asiakkaille vuoden loppuun mennessä.

55 kommenttia

 1. Näytön resolle ei voi muuta kuin nauraa 😀

  1. … ja vielä tuohon hintaan. Tyhmä saa olla jos tuohon rahansa laittaa/on laittanut.

   1. ainoo vaa että toi riittää ihmissilmälle 😛

    1. No ei riitä mulle. Silmissä vikaa jos ei 4,5 tuuman koossa huomaa eroa qHD ja 720p näyttöjen välillä.

 2. Resoluutio oli vähän odotettavissa kun oliko eilen puhuivat ”turhasta” resoluutiosta. Silti pettymys, kyllä 720p olisi pitänyt saada. En tosin tiedä olisiko se sitten vaatinut muunkin raudan päivittämistä, jotta olisi sulavasti pyörinyt – mieluummin heikompi reso kuin lagittava käyttäkokemus.

  1. En kyllä ymmärrä tuota näytön reson perään huutamista jatkuvasti. Itellä PadFone 2 huollossa ja HTC Sensation käytössä tällä hetkellä. En kyllä millään lailla ole kiinnittäny huomiota puhelimen resojen eroavaisuudelle. PadFonessa siis 720 ja HTCssä sama, kun tässä Jollan laitteessa. Ei kyllä mitään mullistavaa ahaa kokemusta tule vaikka vaimon xperia z näyttöä kattoo vaikka on 1080. Ehkä jos lätkäsee ihan naamaan kiinni voi jonku verran huomata jotain terävyyttä kuvakkeissa.

   1. No, eipä sitä päivittäisessä käytössä huomaa, mutta laitappa vertailuksi 1080 youtube video pyörimään qHD ja 1080 puhelimiin niin ero on selkeä

 3. Auts, kyllä siihen olisi edes 720p näyttö saada, ihan vaan trendin vuoksi!

  voi olla että osa jää juurikin tuon takia odottamaan seuraavaa mallia.

  toivotaan että käyttökokemus on kumminkin smoothi ja kaikki muu pelittää hyvin 🙂

 4. tais jäädä ostamatta joko nyt lumiat 1020-1520!:)

 5. Turhaan valitatte jostain näytön resoluutiosta. Pärjää sitä vähemmälläkin…

  1. Oon ihan samaa mieltä, pääasiahan on se käyttökokemus mutta kyllähän se hyvä näyttökin tuo plussaa mutta ei tuo oo kumminkaan mikään huonoinkaan resoluutio. Ostan Jollan koska mielenkiinto mitä tästä kehittyy.

 6. 720p ois lukenu listassa niin WOU !!!

  just joo.. Jos ei tietäis specsei ja kattois sitä puhelinta niin mikähän olisi reaktio näytön tarkkuudesta.. tuskin sitä monikaan erottaisi, paljon niitä pikseleitä on?

  1. Olen samaa mieltä.

   Joskus pitäisi tehdä tekniikasta mitään tietämättömille kuluttajille testi ja kysyä kaikilta, missä laitteessa tarkin ja paras näyttö, missä paras kamera jne.?

   Monesti nykyään katsotaan liikaa specksejä ja tuomitaan niiden perusteella, vaikka laitetta ei olla eses vielä kokeiltu.

   1. Juurikin näin se nykyään on….valitettavasti…..

   2. Olen itse elektroniikka-alalla töissä ja teettämiemme tutkimuksien mukaan ihmisten ostopäätökseen vaikuttaa se, kenellä on specseissä isoimmat numerot (liittymättä siihen mitä se tarkoittaa), ja vahvemmin merkkiuskollisuus (jolloin specseillä ei ole mitään merkitystä ostajalle). Tutkimusten mukaan suurin osa ihmisistä eivät tiedä mitä specsit edes tarkoittavat ja kuvittelevat isompien numeroiden tarkoittavan aina parempaa.
    Eli ostopäätöksiä ei tehdä järjellä, vaan haetaan isompia specsejä kuin kilpailijalla, tai enemmän ominaisuuksia mitä ei sitten lopuksi edes hyödynnetä.
    Se on osittain hyvä asia, koska tämä pakottaa valmistajat kehityskilpailuun ja siitähän kuluttajat sitten hyötyvät.

 7. Tekniikka on melko vaatimatonta, kun ottaa huomioon, että samaan hintaan saa mm. Lumia 920:n, jossa paremmat specksit.

  Itseäni ei kuitenkaan tekniikka muuten huoleta, mutta kamera sen sijaan. Js olisin varma, että tuossa olisi Nokian PureView-laitteiden laitasoinen kamera, niin hankkisin heti. Itse vaadin nimittäin älypuhelimeltani hyvää kameraa.

  Varmasti kuitenkin loistava laite, joka toimii sujuvasti ja nopeasti, sekä on paljon ominaisuuksia.

 8. Mulla on N9 joo tiiän paska näyttö…

  En kaipaa tarkempaa, toi kelpaa loistavasti…

 9. Ainut kotimainen valmistaja, joten siltä pohjalta kiinnostaisi. Mutta muuten en vielä ole ymmärtänyt mitä etua tuo Sailfish tuo käyttäjälle nykyratkaisuihin verrattuna. Täytyy nyt katsoa onko syytä siirtyä ja toimiiko Android-yhteensopivuus 100%:sti.

 10. Nokian linja jatkuu. Tarkoitan linjaa että ”Eihän niillä spekseillä mitään tee..” Kyseessä on kuitenkin teknologiatuote jonka speksit määrittelee hyvin pitkälle. Mikä ihme siinä on niin vaikeaa laittaa niitä komponentteja siihen puhelimeen? Miksi tahallaan tehdään huonompi tuote kuin samalla työllä voisi tehdä? Kuka siellä laskee niitä papuja että saadaan 20€ pois komponenttien hinnasta? Puhelinta on tarkoitus käyttää ehkä 2-3 vuotta, joten ehkä olisi parempi että se olisi ostohetkellä nykyaikainen. Ok, onhan tämä toki ”keskihintaluokan” puhelin, mutta silti.

  Samaan hintaan voisi ennemmin ostaa vaikka Oppo 5:n http://europe.oppostyle.com/find-5/8-find-5-white.html ja asentaa siihen Sailfish.

 11. Ostan vaikka sitten pelkän tuen takia ja siis varattu on. 1020 peruin samana päivänä kun halleluja iski steven tarjouksen pöytään.

 12. Puhelimessa ei tee spekseillä mitään. Murot ja androidjonnet tuijottavat speksejä, ketään muuta se ei kiinnosta hevon v..un vertaa.
  Jos homma toimii, siinä ei snapdragonit, 1080i, gigat ja muut turhakkeet vaikuta mihinkään.

 13. Minusta hieno kokoonpano tuohon hintaan ja ensimmäiseksi luuriksi. kustannustehokkuus paranee kun tuotanto saadaan vakiintumaan, kuten Turunen kertoi.

  Kyllä tuo on ehkä seuraavasta erästä varattava, osittain kannatuksen vuoksi. Enne varausta haluan kuitenkin kuulla / nähdä miten tuo android yhteensopivuus menee käytännössä.

  Specsit sinänsä ihan riittävät, ei paremmatkaan haittaisi, mutta kyllä noilla pärjää jos ovat saaneet sulavaksi. Tosin 1gt musitin määrä ja Android yhteensopivuus kuulostaa kyllä pelottavalta, sillä en usko tuon käsittelevän android softia Androidia kevyemmin:) Ja Anttipuolella tuo 1gt on kyllä auttamattomasti liian vähän (tai ihan nippanappa).

 14. Ihan riittävä toi reso on.. Ite kirjoitan tätäkin 240p näytöllä, ja hyvin oon puol vuotta pärjännyt 😀

  1. Kai sillä voi jopa pärjätä, mutta ihan jostain kumman syystä tykkään enemmän S3:en 4,8″ 720p näytöstä kuin S1:n 4″ 480p näytöstä. Ja seuraavassa luurissa onkin sitten ainakin 1080p, sekin aina parempi. Edelleen, kosketusnäyttöpuhelimen tärkein komponentti.

   1. Tuohon hintaan olisi kyllä ihan hyvin voinut odottaa jo 720p näyttöä siis. Nuo 960 x 540 näytöt on jo niin vanhoja, että tässä on pientä ryöstön makua tuohon hintaan.

 15. En oikein ymmärrä mitä noin pienessä näytössä tekee paremmalla resoluutiolla? Itsellä Galaxy S2, jossa huonompi resoluutio (tosin hieman pienempi näyttökin), mutta ei mitään moitittavaa resoluutiossa. Jos sen suhteuttaa tietokoneeni näyttöön, jonka resoluutio on 1920 x 1080 ja koko 24″, yhden kuvapisteen koko Jollan 960 x 540 resoluutiolla on pienempi (=parempi tarkkuus?). Toki puhelimen näyttöä katsotaan lähempää, mutta en silti ymmärrä miksi asia olisi merkittävä?

  Käyttökokemus ja mielikuvat on se mikä on tärkeintä puhelimessa tällä hetkellä. Näistä syistä Apple ja Samsung menestyy. Olisin toivonut Jollalle kalliimpaa hintaa, koska tuntuu että se luo niitä positiivisia mielleyhtymiä, aivan kuten Applen ylihinnoitelluissa laitteissa.

  Itse tilasin Jollan lähinnä tukeakseni yritystä. Lopputuloksestahan ei ole vielä tietoa, joten paha perustella ostopäätöstä muuten.

 16. Jos näytön resoluution on ainut narinan kohde niin voihan sitä alkaa sitten oikein tosissaan hifistelemään ja aloittaa vertailu saman resoluution omaavien laitteiden erilaisesta pikselirakenteesta ja jatkaa arvostelua siitä millä rakenteella saa ”parhaan” kuvan. Tai saisiko pienemmällä resoluutiolla mutta ”oikealla” pikselirakenteella paremman kuvan ?
  vrt. TM:n Mikroskooppikuvat TV paneeleista:
  http://tekniikanmaailma.fi/kuva-ja-aani/vertailut/tm-vertailu-46-50-tuumaiset-3d-televisiot-laajemmat-mittaustulokset

  ps. itse sijoitin 100€ Jollalle kannatuksen vuoksi

 17. Android yhteensopivuus suurin markkinointivaltti? Älkää nyt naurattako, mitä järkeä ostaa emulaattori kun voi ostaa aidon Android-puhelimen jos nuo softat on se tärkeä juttu.

 18. Olen saanut kunnian kokeilla kyseistä laitetta ja onhan se mahtava. Olen räplännyt jos ja mitäkin puhelinta niin ei tuo reso kyllä häirinnyt sitten mitenkään. Videot näyttävät hyvältä ja valokuvat olivat hyviä.

  Ja itse Sailfish pyöri todella hyvin ja käyttökokemus oli minun mielestä yksi parhaista mitä tähän mennessä olen kokeillut. Suosittelen ehdottomasti ainakin käymään kaupassa kokeilemassa ennen huutelua…

  1. No kerroppa osoite missä käyn testaamassa, niin päästään huutelemaan:) p.s. Kerrotko Tompalle et oon tulossa niin osaa ottaa..

   Eiköhän meidän kuitenkin pidä vain huudella ennenkuin tulee laite saataville.. Odottelen kovasti.

 19. Lumia 920:ssä on n. 720p näyttö ja sen jälkeen epätarkemmat näytöt näyttävät suorastaan kamalilta. 1080p näyttö puhelimessa tuntuu virran tuhlaukselta.

  1. 920:ssa on kuitenkin nykymittapuulla kohtuullisen pieni näyttö 4,5″ johon 720p riittää kyllä kohtuullisen hyvin. Mutta kyllä isommissa jo pientä eroa on 720p ja 1080p, ei mullistavaa, mutta eron kyllä näkee. Silläkin on vaikutusta onko pentile vai ei, ja mikä on näyttötekniikka ja näytön laatu muutenkin, ei pelkkä resoluutio.

 20. Tulevana Jolla puhelimen omistajana olen sitä mieltä, että startup -firman rahkeet ovat rajalliset ja jos tätä ei tueta, tuskin saadaan koskaan mitään parempaa Sailfish -käyttöjärjestelmällä. Tästä syystä mukana! Jätettään nirsoilut myöhemmäs ja ennakkotilauksia tekemään!

  1. Uuden puhelimen hankinta edessäpäin, innostuin Jollasta, tilasin.

    1. Täällä tilattu myös! Kaksin kappalaein 😉

  1. Ei sulta sattumoisin löytyisi jotain todisteita ettei se ole huippulaite? Specsit ei sitä määritä mikä on ”huippulaite” ja mikä ei. Tämänkaltasilla specseillä oleva laite voi olla joko hyvä tai sitten ei. Suurin osa näistäkään purnaajista tuskin on laitetta käynyt kokeilemassa, joten ei kannata tuomita sitä vielä. Tietenkin näyttö vois olla HD, mutta jostain näittenkin on alotettava. Omasta mielestä laite vaikuttaa hienolta, ei tietenkään 600€ hintasiin verrattuna samalla tasolla ole, mutta oikeen hieno ensimmäiseksi laitteeksi.

 21. N9 :n käyttötunnit tuli täyteen. Ostin 925, upea rauta mutta aivan paska käyttis. Viikon jälkeen kyllästyin ja tilasin Jollan.

 22. Tuohon vielä kun saisi myyntivaltiksi sen, ettei NSA tai joku muu vastaava taho ole saanut takaportteja käyttöjärjestelmän käyttöön, niin iphonet vaihtuis Jollaan heti.

 23. Aikonaan ostin Benefonin Q:n (oli kuin bensamittari) ja sitten Benefonin twin(hyvä luuri) puhelimen pelkästään tuen vuoksi. Olispa moni muukin tehnyt niin. Saattais olla toinenkin kotimainen luuri olemassa.
  Nyt tuen pikku venettä ettei vaan kaatuisi.
  Kaikki mukaan talkoisiin.

 24. Vain köttelölle ei riitä tuo resoluutio, olen sitä mieltä ja on suomalaista osaamista. Jos et kannata suomalaista olet syyllinen irtisanomisiin yms.

 25. En tajuu näitä pikseliongelmia. Se on puhelin kuitenkin, eikä mikään järkkäri.
  Mulle on tärkeempää että kone toimii muuten ongelmitta.
  Oon itsekin varannut Jollan, jota odotan kyllä kovasti.
  Nyt käytössö mm. Samsung väliaikaisesti kun Lumiaa en halunnut.
  Samsung ainakin lentää puppelikkon heti kun Jolla saapuu kotiin. On se Samsung sen verran karmee peli. Osaksi kannatuksen ja uteliaisuuden vuoksi Jolla. Microsoftin vehkeitä en osta. Kotimainen kunniaan !

 26. Meillä odotellaan mahdollisuuksia saada tuo Jolla-puhelin. Vaikuttaa kätevältä ja varmastikin tavoitteita heillä on riittävästi eli ovat varmastikin kehittämisasioissa ihan aikataulussaan. Jostain on aloitettava ja tuohan on paljon enemmän kuin useimman ajatuksissa edes käynytkään suhteutettuna aloittavaan toimijaan.
  Hankitaan käyttäjäkokemuksia. Pelkästään sillä tavoinhan asia voi ylipäätään edetä ja kehittyä.

  Kukaan ei oikeasti toivo tästä tähdenlentoa, se on selvä. Vaihdetaan nyt kännyjämme firmaan joka tuo verovaroja suomalaisiin tarpeisiin kuten julkinen terveydenhoito, vanhustenhoito ja lastenhoito.

  Rohkeutta heiltä vaatinut lähteä tekemään uutta.

 27. Joopa joo ostettiin meille Jollat 🙂 sanansa mukainen pelastusvene ,niin sekava kuin vain tälläisen keski-ikäisen mielestä olla voi jopa meidän pari teiniä haukkui käytön /ohjelmiston surkeaksi, olo vähän kuin grilli jonossa jossa ostaessasi saat puoliksi syödyn lihapiirakan :)jos edes jonkinlainen käytettävyys olisi , sai edes herätyskellon toimimaan .
  taisi tulla harakiri ostos , tosiaan puhelin on nille jotka haluavat räplätä ja kehittää sitä eli kun huomaat vian ilmoita Jollan tekniikalle saat kiitokset,ja ehkä seuraavassa versiossa jo toimii EHKÄ :).
  No hätä korjattu tuliterä S5 hanskassa ei ongelmia 🙂
  toivotan Jollan käyttäjille onnea ,meillä olisi kaapissa pari joutavaa 🙂

Kommentointi on suljettu!