Viisi vuotta Androidia: T-Mobile G1 julki 23. syyskuuta 2008

T-Mobile G1

Älypuhelinmarkkinoiden suvereeniksi hallitsijaksi noussut Android teki ensiesiintymisensä markkinoille tasan viisi vuotta sitten. Tuolloin operaattori T-Mobile ja hakukoneestaan tunnettu Google lanseerasivat yhteistyössä T-Mobile G1:n. Laitteen valmistajana toimi taiwanilainen HTC ja myyntiin se saapui Yhdysvalloissa lokakuun loppupuolella.

T-Mobile G1 perustui nykyisin jo hyvinkin harvinaiseen rakenteeseen, jossa yhdistyivät kosketusnäyttö ja fyysinen täysinäppäimistö. Ensimmäinen virallinen Android-julkaisu (lisää: Android-historia) ei itse asiassa edes sisältänyt tukea virtuaaliselle näppäimistölle, joten fyysinen ratkaisu oli tuolloin ainoa mahdollinen.

Nykymittapuun mukaan G1:n rauta on jo erittäin vaatimattomalla tasolla. Suorittimen kellotaajuus oli 528 megahertsiä ja RAM-käyttömuistia löytyi 192 MB:tä. Nykyisissä Android-lippulaivoissa on neliydinsuorittimet yli kahden gigahertsin kellotaajuudella ja kaksi gigatavua RAM-muistia. Paljon on siis muuttunut viiden vuoden aikana.

Ensimmäisen Android-puhelimen kosketusnäyttö oli kooltaan 3,2 tuumaa ja tarkkuudeltaan 320 x 480 pikseliä. Laitteen kamera oli laadultaan 3,2 megapikseliä. Muihin ominaisuuksiin kuuluivat muun muassa WiFi, Bluetooth 2.0, A-GPS, 3G ja microSD-muistikorttipaikka.

Omistiko tai omistaako joku lukijoistamme edelleen T-Mobile G1:n?

6 kommenttia

  1. Jenkkien ulkopuolella tuo taidettiin tuntea nimellä HTC Dream. Yhdellä kaverilla meidän firmassa tuollainen aikoinaan oli.

  2. Vaikka tekniikka kehittyy nopeasti ja laitteet käyvät nopeasti antiikkisiksi, niin ainakin yhdeltä osalta on otettu takapakkia tästä.

  3. Viisivuotta ja siinä ajassa ajettiin kaksi puhelinjättiä myyntikuntoon. That’s how it’s done!

  4. T-Mobile G1 mallia minulla ei ole, mutta uudempi malli G2, eli HTC Desire Z kyllä löytyy. Aika paljon on noi Android puhelimet kehittynyt muutamassa vuodessa kun nykyiset kännykät on monta kertaa tehokkaampia kuin ensimmäiset android puhelimet. Olen nähnyt youtubessa videoita että jotkut ovat saaneet jotenkin android 4.1 version G1 puhelimeen. Omassa G2 puhelimessani on sisällä Cyanogenmod 10.1, eli android versioltaan 4.2.2.

Kommentointi on suljettu!