Videolla: Jollan elepohjainen käyttöliittymä

Jolla Sailfish-puhelin

Suomalaisen Jollan puhelinta odotetaan kuumeisesti. Näin erityisesti yhtiön kotimaassa, sillä Jollasta toivotaan salaa uutta Nokiaa matkapuhelinmarkkinoille. Tie siihen on vielä pitkä, mutta Jolla tekee kovasti töitä saadakseen ensimmäisen tuotteensa toimitukset käyntiin ennen vuoden vaihtumista.

Jolla käyttää puhelimessaan itse kehittämäänsä Sailfish-käyttöjärjestelmää. Se perustuu Linuxiin ja rakentuu Nokian hylkäämän MeeGon raunioille. Yhtiö kertoi hiljattain, että alusta on yhteensopiva Android-sovelluksien kanssa, jotka toimivat sellaisenaan Sailfish-puhelimissa. Tällä Jolla pyrkii saamaan uuden sovellusekosysteemin rattaat pyörimään kunnolla heti ensimetreistä lähtien.

Jollan käyttöliittymäsuunnittelija Jaakko Roppola esitteli Sailfishin käyttöliittymää hiljattain Aamulehdelle. Videolla Roppola demoaa alustan perustoimintoja ja kertoo miten eleliikkeet eri tilanteissa toimivat. Katso video alta.

Jollan puhelin rakentuu 4,5 tuuman 960 x 540 pikselin kosketusnäytön ja 1,4 gigahertsin Snapdragon-tuplaydinpiirisarjan ympärille. Se sisältää gigatavun verran RAM-käyttömuistia, 16 gigatavua tallennustilaa, microSD-korttipaikan ja kahdeksan megapikselin takakameran.

Lähde: Aamulehti

22 kommenttia

 1. Tuo käyttis (ja kaikki muukin) tulee näyttämään paljon paremmalta kunhan siihen saadaan parempi näyttö (reso).

  Seuraavaa mallia odotellessa… 🙂

 2. Näyttääpä todella hyvältä! Se ei ole sellainen sekametelisoppa kuin Android, mutta silti se on sopivan askeettinen, ei kuitenkaan niin askeettinen kuin Lumioiden Windows Phone.
  Hienoa nähdä, että N9:n Meegosta jalostuu lopulta näinkin käytännöllinen käyttis. Rautaa kun päivitetään tästä, niin on tykkiluuri! 😀

  1. veikkaisin että tuosta mallista seuraava tulee olemaan erittäin lupaava 🙂

   jolla nousee kovaa muutaman vuoden päästä! go suomi, go jolla!

   1. ”Vaarallista” suhtautua startup yrityksiin noin, kuin moni näyttää tekevän, hankin sen ”seuraavan” mallin.. Jos luurin uusinta on edessä, nyt on aika osoittaa tukea Jollalle, mikäli tuote kiinnostaa ja sen haluaa. Ei sitten joskus, kun yritystä tuen puutteen vuoksi ei ehkä olekaan. Jolla voi hyvinkin nousta tuosta kohtuulliseksi tekijäksi, mutta ei ilman asiakkaita.

    1. Näin se varmasti on. Kuta useampi jää odottamaan Jolla kakkosta, sitä todennäköisemmin sen käyttiksenä on Android. Sailfish on niin kannatettava hanke, että ainakin itae olen valmis hankkimaan yhden kokeeksi ihan jo kannatuksen vuoksi. Sen verran kyllä jarruttelen, että haluan ensin nähdä toimivan laitteen.

    2. Tuo on totta, mutta ”vaarasta” huolimatta aion odottaa. Mielestäni Sailfish alkaa näyttää paremmalta, alku on siis ihan hyvä.

     En kuitenkaan halua investoida toiseen ekosysteemiin WP:n lisäksi ”nollasta”. WP osoitti valtavaa potentiaalia alussa, mutta MS on saanut suuren osan innostuksesta tuhottua aivan liian hitailla päivityksillään, rautatuen puutteella ja olemattomilla uudistuksilla. WP:n potentiaali on yhä käyttämättä, ja saattaa olla että käyttämättä jääkin (Kaiken kukkuraksi tämä Nokia kauppa).

     Haluan nähdä muutaman generaation ennen kuin satsaan Jollaan.
     Vastauksia haluan ainakin kysymyksiin miten käyttis päivittyy ja kuinka tiheästi, millainen tuki saadaan kehittäjiltä, millainen on rautatuki (esim. kameran laatu ja nykyaikainen hardware), millainen käyttäjätyytyväisyys ja miten suhtaudutaan käyttäjien toiveisiin. Ihan siis perusasioita nykyajan kännykkämaailmassa.

    3. Unohdin lopuksi sanoa: hienoa että on ihmisiä jotka pikku riskeistä ja epätietoisuudesta huolimatta tukevat Jollaa alusta saakka.

    4. Ei minulla ainakaan ”perse kestä” hankkia monen sadan tuotteita ihan kannatuksen vain vuoksi. Muutenkin on jotenkin nurinkurista, että tässä vaiheessa sitä yhteisöllisyyttä yms. kyllä peräänkuulutetaan, mutta kun alkaa menemään hyvin, nousee lause ”yrityksen päätehtävä on tuottaa voittoa omistajilleen” yhä useammin esiin. Joten kun kerran on saatu homma rullaamaan, voidaan yhteisöllisyys ja muut ”pehmeät arvot” unohtaa ja keskittyä kuppaamiseen.

    5. Jake,
     WP8 on päivittynyt jo kahdesti vuoden aikana, siis kolme versiota. Neljäs on tulossa ja viides suuri 8.1 päivitys ilmeisesti alkuvuodesta. WP:n ohjelmatarjonta on 200+ tuhatta… Haluatko tarkentaa mikä mättää?

     Rautatuki? Meinaatko jotain neliydin prossuja ja FHD-näyttöjä? Mihin niitä tarvii kännykässä? No tulossa on nekin ihan just.

     Mutta asiaan, Jolla näyttää tutustumisen arvoiselta. Hyvä niin. 🙂

 3. Aikalailla samanlainen kuin n9, ehkä bugit on jo korjattu, ettei jumita.

 4. Itse odotan, että joku tekee Jolla-launcherin Androidiin ja kokeilen sitten sitä. Jos tuo on hyvä, saatan ottaa käyttöön. Eikä tarvitse käyttää niitä Android softia emulaattorin kautta 😉

 5. Wau näyttää kyllä hyvälle. Jos olisin nyt luuria heti vaihtamassa, niin valinta Lumia 1020:n ja Jollan välillä olisi tiukka.

 6. Eemeli on kans hankkimassa ja ostamassa aina kaiken uuden mitä markkinoille saapuu hieno juttu 😀

  1. En minä mitään ole ostamassa! Kirjoitin, ”jos olisin luuria nyt heti vaihtamassa…” 😉

Kommentointi on suljettu!