Kameravertailussa Lumia 1020, Lumia 925 ja iPhone 5

iPhone_5_Lumia_925_Lumia_1020

On ensimmäisen varsinaisen kameravertailumme aika. Tässä artikkelissa vertaamme Nokia Lumia 1020:n kameran kuvanlaatua Lumia 925:een ja iPhone 5:een. Mukana ovat siis Nokian parhaimmat Windows Phone 8 -kamerapuhelimet sekä vertailun kattavuutta laajentamassa iPhone 5. Parempi vertailukohde olisi tietenkin uusi iPhone 5s, mutta sitä ei tähän ollut mahdollista saada.

Allekirjoittanut ei ole varsinainen asiantuntia kamera-alalla, joten tieteellinen vertailu kyseessä ei ole. Kaikkien osalta olen pyrkinyt valitsemaan parhaan otoksen. Kuvat on otettu automaattiasetuksilla ja käsivaralta. Erityisesti Lumia 1020:n kohdalla on mahdollista päästä parempiin tuloksiin asetuksia säätämällä, mutta yleensä kännykällä kuvataan nopeita tilanteita automaattiasetuksilla. Niin myös tässä vertailussa.

Kuva 1: sanomalehti hyvässä päivänvalossa

Hyvässä päivänvalossa kuvattaessa iPhone 5 ja Lumia 925 ovat varsin tasavahvoja. Molemmat tuottavat väreiltään kuitenkin selvästi hailakamman tuloksen kuin Lumia 1020. Rajauksen tarkastelu osoittaa selvän eron tarkkuudessa Lumia 1020:n hyväksi.

Lumia 1020

Lumia 1020

Lumia 925

Lumia 925

iPhone 5

iPhone 5

lehti_valo

Rajaus

Kuva 2: sanomalehti hämärässä

Hieman hämärämpiin olosuhteisiin siirryttäessä iPhone 5:n kamera alkaa tuottaa jo selvästi puuroisia kuvia. Sama koskee myös Lumia 925:sta, joskaan ei aivan yhtä laajasti. Lumia 1020 pitää yksityiskohtien tarkkuudet hyvänä ja tuottaa värien osalta kirkkaimman lopputuloksen.

Lumia 1020

Lumia 1020

Lumia 925

Lumia 925

iPhone 5

iPhone 5

Rajaus

Rajaus

Kuva 3: sanomalehti pimeässä ilman salamaa

Lähes pimeään huoneeseen siirryttäessä iPhone 5 pyristelee vielä mukana, mutta kuvan rakeisuus estää jo yksityiskohtien tarkastelun. Kokonaiskuva on edelleen nähtävissä, mutta esimerkiksi tekstin lukeminen on täysin mahdotonta. Ainoastaan Lumia 1020:lla on edes pienet mahdollisuudet tekstin lukemiseen lehdestä.

Lumia 1020

Lumia 1020

Lumia 925

Lumia 925

iPhone 5

iPhone 5

Rajaus

Rajaus

Kuva 4: sanomalehti pimeässä salaman kanssa

Salaman käyttöönotto palauttaa kaikkien puhelimien osalta tekstin luettavuuden. Lumia 1020:n Xenon-salama tuottaa Lumia 925:een nähden tasaisemman ja yksityiskohtaisemman tuloksen, sillä 925:ssä valo keskittyy selvemmin kuvan keskikohtaan. Sama koskee myös iPhone 5:stä, mutta ei tässä testitilanteessa yhtä selkeästi. Ympäristö jää kuitenkin iPhonella vertailun tummimmaksi.

Lumia 1020

Lumia 1020

Lumia 925

Lumia 925

iPhone 5

iPhone 5

Rajaus

Rajaus

Kuva 5: ulkomaisema

Ulkona Lumia 1020:n voittokulku jatkuu. Hieman ennen hämärtymisen alkua kuvatuissa otoksissa värintoisto ja tarkkuus ovat jälleen Lumia 1020:n puolella. Lumia 925 yltää iPhone 5:sta parempaan tarkkuuteen, mutta iPhone toistaa silmämääräisestä värit aavistuksen syvemmin.

Lumia 1020

Lumia 1020

Lumia 925

Lumia 925

iPhone 5

iPhone 5

Rajaus

Rajaus

Yhteenveto

Toteutetun vertailun perusteella Lumia 1020:n ero jopa Lumia 925:een nähden on melkoisen selkeä. Jo hyvissä valaistusolosuhteissa se tuo selkeästi paremmin kuvien yksityiskohdat ja värit esille. Tässä auttavat suurempi kenno ja ylinäytteistys, joka juurikin pyrkii parantamaan kuvien terävyyttä.

On helppo todeta Lumia 1020:n tämän vertailun voittajaksi, vaikka myös Lumia 925 ja iPhone 5 tuottavat mobiililaitteita ajatellen kelvollisia kuvia. Ne häviävät kuitenkin kaikissa tilanteissa 41 megapikselin kameralle, joka Lumia 1020:sta löytyy. Se on varma valinta käyttäjälle, joka haluaa korvata pokkarin älypuhelimella eikä pelkää hieman kilpailijoitaan suurempaa kokoa.

61 kommenttia

 1. Hyvä arvostelu ja totuus tuli samalla julki, lumia 1020:ssä on paras kamera, jolle iphonen kamera häviää. Ei enään mitään muttia ja selityksiä applefanaatikoilta.

 2. Lumia 1020:n tekstit noissa rajauksissa tuntuvat muokatuilta.

  1. Teemu ei 100% varmasti ole muokannut rajauksia. Tarkkuus on vain omassa luokassaan.

  2. Itse voin asiantuntijana sanoa kuvanmuokkauksiin nähden että kuvia ei ole muokattu. Testi osoittaa että Lumia 1020 on erittäin hyvällä kameralla varustettu puhelin.

  3. Ei minulla ole tarvetta vääristää tulosta mihinkään suuntaan. Ihan muokkaamattomia kuvia ovat. (-:

 3. Heh, tätä ”journalismin” tasoa. Vertailussa kamera minkä ympärille rakennettu puhelin ja kaksi muuta kilpakumppania ovat puhelimia missä on kamera. Yllätävä tulos, että Lumia 1020 voittaa. Kyseisessä laitteessa on loistava kamera, mutta muuhun siitä olekkaan. Eikä ole kyllä muistakaan windows perheen laitteista. Käytettävyydeltä ja ominaisuuksilta menevät ns lelu osastoon. Veikkaan, että valtaosa ostajista ei edes oikeasti osaa hyödyntää kameran potentiaalia, koska kamerahan ei perusasetuksilla ja räpsimisellä ota parasta mahdollista laatua.

  1. Jokainen noista on ihan peruskännykkä missä on kamera, liika valmistajarakkaus tosin saattaa saada maailman vääristymään. Taitaa vaan harmittaa että lempparikäyttikseen ei saa l1020 tasoista kameraa. voivoi.

 4. Kuvattaessa staattisia paikallaan pysyviä kohteita Lumia 1020:n kamera on kiistatta paras kännykkäkamera markkinoilla. Olisi mielenkiintoista nähdä sama vertailu toisenlaisissa kuvaustilanteissa. Useinhan kännykällä kuvataan mm. lapsia ja muita ”liikkuvia” tilanteita jolloin mm. kameran nopeudella on merkitystä onnistuneiden otosten saamisessa. Monet kamerat tarjoavat erilaisia sarjaotosmahdollisuuksia tilanteista, joista on mahdollista valita paras otos yms. tilannekuvausta helpottavia ominaisuuksia. Itseäni arveluttaa 1020:n soveltuvuus tällaisiin tilanteisiin, kun monissa vertailuissa on todettu, että Lumia 1020:lla saa kuvia otettua noin 4-5 sekunnin välein. Kameran käynnistyminenkin kestänee noin 6 sekuntia, jolloin tilanne saattaa olla jo ohi. Onko Lumia 1020:ssa mahdollisuutta asetuksia muokkaamalla saada hitaasti ampuvasta tykistä nopeasti laukova sarjatuliase tilannekuvaukseen?

  1. Lumia 1020:sessä on vakiona ainakin 2 eri kamerasovellusta ala nokia. Liikkuvistakin kohteista saa hyviä kuvia ja taustalle eksyneen kohteen saa poistettua kuvasta ja ihmisten ilmeet saa muokattua. Itselleni oli ehdoton hankinta tämä lumia 1020.

  2. Lumialla saa kyllä nopeista ja liikkuvista kohteista todella hyvin kuvia mm. Smart Cameran ja Pro Cameran valotusajan säätöjen avulla.

 5. Sanomalehtikuvissa iPhone 5 pärjäsi osalta paremmin kuin 925. Ulkokuvissa molemmat Nokiat kyllä vei.

 6. http://www.wpcentral.com/camera-showdown-iphone-5s-lumia-925-and-lumia-1020

  Täällä on muuten samat kamerat vertailussa erona se, että mukana on oikeasti se iPhone mikä kuuluukin. Lumia 1020 valittiin voittajaksi, iPhone 5S toiseksi ja 925 tuli kolmanneksi.

  5S:ssä on kyllä loistava kamera, hienoa että ei tarvi kameran osalta enää tyytyä kompromissiin vaan saa yhden parhaista.

  Sitten mobiiliblogin arvostelusta
  ”Erityisesti Lumia 1020:n kohdalla on mahdollista päästä parempiin tuloksiin asetuksia säätämällä, mutta yleensä kännykällä kuvataan nopeita tilanteita automaattiasetuksilla. Niin myös tässä vertailussa.”

  Näinhän se menee monesti kameran idea on se, että ikuistutetaan joku nopea hetki mikä tapahtuu just sillä hetkellä. Lumia 1020:lla tilanne saattaa olla jo ohi kun kamera on valmis tai jos saat yhden kuvan hätäisesti napattua niin toisen ottamiseen menee sekuntteja. Eli pitää onnistua sillä yhdellä kuvalla.

  IPhone 5S nappaa samassa ajassa 40 kuvaa kun lumia 1020 yhden. Todennäköisyys siis saada ikuistettua se nopeasti tapahtuva hetki on moninkerroin parempi kun vielä otetaan huomioon se kuinka usein mobiililaitteella otetut kuvat epäonnistuvat.

  1. Lumioissa on Smart Camera noita nopeita tilanteita varten. 😉

   1. Eli siis lumialla kuvaa ottaessa mikä pitää ottaa heti mahd nopeasti, joutuu vielä vaihtamaan kuvatilankin ennen kuin ottaa kuvan? No sehän lisää vain entisestään aikaa mikä menee sen kuvan nappaamiseen?

    Eikä me nyt muutenkaan puhuta edes samasta asiasta. Kyse oli siitä, että jos näet jotain mielenkiintoista joka tapahtuu nyt heti ja on todennäköisesti ohi jo muutaman sekunnin päästä niin lumia 1020:lla hyvin todennäköisesti missaat tämän hetken koska kuvan ottamiseen menee niin paljon aikaa vs esim iPhone 5S joka nappaa kuvia älyttömän nopeasti kymmenittäin.

    1. Smart kameran saa asetettua oletukseksi jos haluaa…

    2. Smart cameran saa valittua oletuskameraksi tai sitten sen voi kiinnittää aloitusnäyttöön. Tämän lisäksi voi valita, että pitämällä kameranäppäintä pohjassa puhelin aukeaa suoraan valitsemaansa oletuskamerasovellukseen. Tällöin esimmäinen kuva on luultavasti jo otettu ennenkuin iPhone 5s:llä. Varsinkin kun iPhone:ssa power näppäin on omituisesti puhelimen päällä joten kättä joutuu väkisin liikuttamaan power on jälkeen.

     Melkoista inttämistä.

   2. ”Varsinkin kun iPhone:ssa power näppäin on omituisesti puhelimen päällä joten kättä joutuu väkisin liikuttamaan power on jälkeen.”

    Omituisessa?
    Power nappula on fiksussa paikassa, mitä sitä nyt laittaa sellaista nappulaa esille olevaan paikkaan mitä tarvii todella harvoin? Nyt se on pois tieltä.

    Eihän tuohon mitä sanoit power nappia tarvita

  1. Joo samat sanat täältä. Vertailua esim. Galaxy S4, Lumia 925, iPhone 5 etc.

 7. Noniin. Tuosta näkee että eipä se pelkkä kuvanvakain mitään ihmeitä tee normikuvauksessa, 925 (eikös ollu parannettu 920:stä) jää iPhonelle, hämäräkuvauksessa siitä joskus on apua. Yllätyksekseni salamakuvassa iPhonen salama tuottaa itselle mielyttävimmän tuloksen. Kaikki lippulaivat tekee kyllä peruspertille ihan riittävää kuvaa. 1020 on kuvanlaadullisesti tietysti omassa luokassaan, jos siihen haluaa panostaa, mutta kompromissi muissa ominaisuuksissa.

 8. Kyllä tuosta huomaa, että Lumia 1020:ssä on aivan loistava kamera.
  Suuri ero Lumia 925:n kyllä yllätti.

  Lumioissa joka tapauksessa loistavat kamerat.

   1. Paitsi että vertaili uutta Lumia 1020:ä vanhaan iPhone 5:een. Minusta varsin epäreilu vertailu. Paljonko MS auttoi kustannusten osalta…? Vai järjestikö seminaari tai tehdaskäyntimatkan…? tms

  1. Omana puhelimena on iPhone 5. Seuraavaksi mahdollisesti taas Android. Pyrin vaihtamaan ”leiriä” mahdollisuuksien mukaan aina välillä. Vaihtelu virkistää. 🙂

 9. Eikö se ollut jotenkin niin (hämärä muistikuva jostain) että tuo hitaus l1020 johtuu kun se tallentaa 2 ”eri kuvaa” , 5 ja 41(38?) Mpix.
  Tuo taitaa myös mahdollisesti olla kytkettävissä pois että tallentais sitte vain yhden kuvan, joka luultavasti nopeuttaa toimintaa?

  Tietysti voin olla täysin väärässäkin. 🙂 Selventäkääs vähä…

  1. Jos käyttää Windows Phonen omaa kamerasovellus, on kuvaus hieman nopeampaa. Tällöin ei kuitenkaan pääse hyötymään zoomista tai ylinäytteistyksestä.

 10. miksi on verrattu iphone 5 eikä 5s malliin. Tottakai juuri julkaistut puhelimet pesee vuoden vanhan mallin.

  1. Sen takia, että Apple ei jaa testilaitteita, eikä 5S ole edes Suomessa vielä myynnissä.

   1. Aivan ja nyt tuli jo kiire …iPhone 5s tulee myyntiin jo ensi viikolla… Ja vertailun tulos voikin olla jo varsin tasaväkinen… Kahden uuden kännyn osalta…

    1. Miksi Teemu ostaisi kalliin iPhone 5S:n jos sille on oikeaa tarvetta vain tässä testissä?

  2. Apple ei tosiaan testilaitteita enää jakele. En siis todennäköisesti uusia iPhone-malleja voi arvostella. Uudelle luurille kun ei ole allekirjoittaneelle tarvetta.

   1. Mutt sait sentään ton vanhan vitosen jostain testiin…
    Auttoiko Microsoft ’etsinnöissä’…?

    Eli vertaat vaikka vanhoja tuotteita uusiin, jotta lopputulos varmistuu…
    Tollanen on minun mielestäni tahallista harhaanjohtamista!

    1. Taitaa kuule olla ihan Teemun oma iPhone 5! 😉

 11. Jutun teijällä taas ”vahingossa” menny Lumia 1020:n ja iPhone 5:n kuvat väärinpäin

  1. Et ole tainnut nähdä niitä pahimpia. 🙂

   Asiallista keskusteluahan tässä on ollut.

   1. Näin se tuntuu olevan, että WP:n kohdalla mm. tarjolla olevien appsien ”vähäinen” määrä on ongelma. Vaan kas kummaa, tarpeen tullen iLuurin rajoittuneisuus onkin yhtäkkiä hyve, kun Lumiassa on tarjolla useampi kuvausmoodi.

    Nämä vänkäykset ovat yhtä järkeviä, kuin parhaasta uskonnosta kiisteleminen…

    1. Ja lisätään vielä, että mobiiliateistin silmin luettuna testi kertoo sen olennaisen asian, että kaikissa kolmessa on pirun hyvä kamera, vahvuudet vain vähän vaihtelevat.

 12. Lyhyt mutta hyvä arvostelu kameroista. Itsellä vaakakuppi kääntyi 1020 ja 925 osalta ekan voitoksi, seuraavaksi pitää punnita 1020 (kalliimpi) vai 920 (edullisempi). WP8 toki häviää käyttiksenä edelleen iOS:lle ja Androidille, mutta kuten Teemu totesi niin hyvä on välillä virkistyä aidan toisella puolella 🙂

 13. IPhone5S on selvästi Nokian kännyköitä nopeampi

 14. Testakkaas N8, 808 ja 1020, niin nähdään niiden todelliset erot.
  808:a on näistä kolmesta suurin kenno ja isoimmat pixelit.
  Joku testas N8:n ja 1020:n. Ero ei ollut kauhean iso, mutta sitten kuvanvakain teki eroa tietyissä valotusolosuhteissa.
  Tuossa alla olevassa linkissä on mielenkiintoinen testi 808:a ja 1020:a ja siitä kumpi onkaan lopulta se paras kamerapuhelin.
  Yllätys, yllätys!!!

  http://www.allaboutsymbian.com/flow/item/18492_A_royal_family_essay_the_808_t.php

 15. Kiitoksia tästä testistä! Harvoin näkee yhtä tasapuolisia testejä.

  Olen ajatellut ostaa Lumia 1020:n ja tämä testi puoltaa tuota valintaa, mutta katson ensin mitä Nokia julkistaa nyt alkavalla viikolla.

  1. Suurella todennäköisyydellä sieltä tulee isonäyttöinen Lumia 1520 ja tabletti. Näiden lisäksi halpalaitteita ja ehkä lisälaitteita.

   Jos Lumia 1520 odotat, niin se tylee Suomessa myyntiin luultavasti joulu-marraskuun taitteessa.

 16. Olisi ollut mielenkiintoista nähdä Lumia 925:n tilalla Samsung Gallaxy Note 3, kun siinä on se niin ylistetty 4k-kuvaus, niin olisi varmasti tarkennetuissa kuvissa voittanut ylivoimaisesti.

 17. iPhoneen saa ainoana puhelimena appsin jolla voi ottaa 20 kuvaa sekunnissa täydellä resoluutiolla.

  1. No mihinkäs muuhun se Iphone pystyy? Onko se jokin kotitalouskonekkin? Kahvinkeitin? Pölynimuri?
   Siitä puuttuu palanen.
   Kuka sellaisesta risasta maksaa viitsii?
   Niin ja se kamera…älä ny viitti edes mainita sen ominaisuuksia, koska muuta siinä ei ole olemassa.
   Sehän on jo antiikkinen kalu, mikä joutaa naftaliiniin ja museoon.
   Odottakaas, kunhan Nokia ja Jolla saisivat yhteistyönsä alkuun, niin Iphonet jäis rannalle.

   1. ”Odottakaas, kunhan Nokia ja Jolla saisivat yhteistyönsä alkuun, niin Iphonet jäis rannalle.”

    Jotain todellisuuden tajua nyt hei 😀 jokainen valmistaja on yrittänyt päihittää iPhonea, mutta iPhone se myy aina vaan paremmin ja paremmin, eikä se tule siitä muuttumaan.

    Jollain jollalla nyt ei oikeasti ole mitään saumaa ihan kun ei ollut meegollakaan, jolla tulee jäämään todella pienen porukan luuriksi.

    Oikeasti miksi massa ostaisi jollaluurin, en näe mitään syytä.

    1. No siinähän se juju piileekin.
     Fiksut ostais varmasti Jollan ja myös oikean purjeveneen.
     Iphone taitaa olla junttilan puhelin. Ei kunnon kameraa. Niin paitti se liian kuuluisa Instagram, mutta se kun ei o kamera.
     Niin Iphoneen pätee sama kuin tyhmä ei ole se, joka myy, vaan se, joka ostaa sen.

    2. Minkä ihmeen takia fiksut ostaisi jolla luurin?

     Kyllä iPhonessa on erittäin hyvä kamera ja uusimman mallin myötä entistä parempi. Päihittää kaikki muut lumia kamerat paitsi 1020.

     ”Niin Iphoneen pätee sama kuin tyhmä ei ole se, joka myy, vaan se, joka ostaa sen.”

     Jollaanhan tämä vaste päteekin, osa teki tilauksia jolla luurista näkemättä edes koko luuria tai tietämättä millaista rautaa se sisältää 😀 siinä niitä fiksuja!

    3. …mistä näitä riittää…?

     Hei haloo! Ei Jollaa ja iPhonea voi edes verrata keskenään. Ne ovat aivan eri segmentin tuotteita!

     Jollaa on uusi ja pieni yritys, jota ostetaan sen tukemisen ja nousun toivossa. Start up-yritykset elävät niistä vähästäkin määrästä ostajia, jotka luottavat yritykseen. Apple on taas iso ja pitkään menestynyt yritys (viime talvena maailman arvokkain yhtiö), joka voi puskea ulos vaikka millaista laitetta ja sitä ostetaan, koska sillä on jo tuki takana.

     Kaiken kukkuraksi laitteet kuuluvat aivan eri hinta luokkaan: molemmat ovat speckseihinsä nähden hiukan yli hintaisia. iPhone vähän enemmän.
     Jolla kuuluu keskihintaluokkaan, kun taas iPhone on hinnoittelultaan väh. 700€. Että eroa on. 😉

     Niin että miettikääpä vähän.

 18. Minkälaisia puusilmiä täällä on?
  Ettekö näe noita Nokioden pahaa puhkipalamista kirkkaissa kohteissa?
  Ja nuo panoraamat!!! herra jumala!

  1. Automaatilla vai käsisäädöllä?
   Ei itselläni kuvat pala puhki.
   Puhkipalaminen on käyttäjän päästä, silmistä, taidoista yms. kiinni!

 19. Kiitos hyvästä arvostelusta. Kyllähän tuo Lumia 1020 erottuu vertailussa. Kiva huomata, että tekniikan hyödyt ovat tuotu hyvin käytäntöön. Onnistuisiko myös videon testaus: etenkin 5S vs. 1020 kiinnostaisi.

Kommentointi on suljettu!