Suorituskykymittaukset: Galaxy S6 edge, iPhone 6 & Nexus 6

Älypuhelimien tehot ovat kasvaneet vuosi vuodelta ja usein laitteiden paremmuutta testataan staattisilla suorituskykytesteillä. Niinpä ajattelin ajaa muutaman suositun testin Galaxy S6 edgellä, iPhone 6:lla ja Nexus 6:lla, jotka edustavat tämän hetken älypuhelinten kuuminta kärkeä. Kaikki eroavat teknisesti toisistaan, joten lähtöasetelmat testiin ovat mitä mainioimmat.

Paperilla ehdottomasti tehokkain luuri on Samsungin Galaxy S6 edge. Se käyttää korealaisvalmistajan omaa 64-bittistä Exynos 7420 -järjestelmäpiiriä, joka on ensimmäinen mobiilisiru 14 nanometrin valmistusmenetelmällä. Mukana on kaikkiaan kahdeksan suoritinydintä: 4 x 1,5 Ghz Cortex-A53 ja 4 x 2,1 Ghz Cortex-A57. Kokonaisuutta tukee Mali-T760MP8-grafiikkaohjain. Käyttömuistia on tarjolla kolme gigatavua.

Motorolan ja Googlen yhteistyössä valmistama Nexus 6 on monen edistyneemmän käyttäjän unelmapuhelin, koska laitteessa on niin sanottu puhdas Android. Laite perustuu 32-bittiseen neliytimiseen 2,7 gigahertsin Snapdragon 805 -järjestelmäpiiriin ja Adreno 420 -grafiikkaohjaimeen. RAM-käyttömuistia on kolmen gigatavun verran.

Applen iPhone 6 on teknisesti mielenkiintoinen, sillä paperilla se vaikuttaa hyvin tehottomalta, jos sitä verrataan Galaxy S6 edgeen ja Nexus 6:een. Applen uusin älypuhelin rakentuu valmistajan omaan 64-bittiseen 20 nanometrin prosessilla valmistettuun A8-siruun, jossa on kaksi 1,4 gigahertsin suoritinydintä. Grafiikkaohjaimena on PowerVR Series 6XT GX6450. RAM-muistia on huomattavasti Android-kilpaveljiä vähemmän, sillä sitä löytyy ”vain” yhden gigatavun verran.

mittaukset_1422

Suorituskykymittauksien perusteella kolmikosta selvästi tehokkain laite on Galaxy S6 edge. Se voitti suurimman osan testeistä. Applen iPhone 6 veti pidemmän korren muutamissa mittauksissa. Nexus 6 jäi puolestaan hännän pitäjäksi jokaisessa testissä.

Staattiset suorituskykymittaukset ovat hyvä tapa selvittää laitteiden raaka laskennallinen teho, vaikka toisinaan on ilmennyt, että valmistajat ovat huijanneet niissä optimoimalla laitteitaan määrättyjä testejä varten. On kuitenkin hyvä muistaa, että testeissä saavutetut korkeat pisteet eivät välttämättä korreloidu hyvään suorituskykyyn jokapäiväisessä käytössä. Esimerkiski Galaxy S6 edgen ja Nexus 6:n välinen ero tavallisessa käytössä ei todellakaan ole niin suuri kuin testien tulokset antavat ymmärtää. Itse asiassa peruskäytössä laitteet on hyvin pitkälti samalla viivalla.

Testit suoritettiin seuraavilla ohjelmistoversioilla:

  • Apple iPhone 6: iOS 8.3
  • Nexus 6: Android 5.1 Lollipop (Ohjelmistoversio: LMY47D)
  • Samsung Galaxy S6 edge: Android 5.0.2 (Koontiversio: LRX22G.G925FXXU1AOE3)