Google esitteli Android M -kehittäjäversion

Uusi Android-versio on tulossa ja se kantaa alustavasti nimeä Android M. Eilen Google I/O -tapahtumassa esitelty kehittäjäversio palauttaa käyttöjärjestelmän perusominaisuuksien äärelle ja pyrkii parantamaan muutamia alustan hyvin keskeisiä osa-alueita. Näitä ovat muun muassa akkukesto, sovelluksien käyttöoikeudet ja älykkäämpi Google Now -palvelu. Android M:n ensimmäinen kehittäjäversio on jo ladattavissa Nexus 5-, Nexus 6-, Nexus 9- ja Nexus Play -laitteille. Tavallisille kuluttajille Android M on tarkoitus saada valmiiksi kolmannen vuosineljänneksen aikana, eli heinä-syyskuussa. Sitä ennen tullaan vielä näkemään ainakin kaksi uutta kehittäjäversiota nyt julkaistun ensimmäisen ”askeleen” lisäksi.

Android M: seitsemän keskeistä uudistusta

Android M

Sovellusten käyttöoikeudet: Android on tunnettu siitä, että sovelluksien asennuksen yhteydessä pyydetään käyttäjää hyväksymään liuta erilaisia oikeuksia, jotka liittyvät esimerkiksi siihen, että sovellus tarvitsee pääsyn osoitekirjaan, mikrofoniin tai paikkatietoihin. Jatkossa näin ei ole, sillä Android M:ssä sovellukset pyytävät käyttäjältä hyväksynnän eri toimintojen hyödyntämiseen siinä vaiheessa, kun niitä tarvitaan.

Akkukesto: Googlen panostaminen akkukestoon jatkuu. Uusi Doze-nimeä kantava ominaisuus tarkkailee laitteen käyttöä sisäänrakennettujen sensoreiden avulla. Näin järjestelmä tietää, kun laite on käyttämättömänä ja pystyy vähentämään taustatoimintojen määrää. Ominaisuudesta hyötyvät erityisesti taulutietokoneet ja Googlen mukaan Doze voi parhaimmillaan jopa tuplata Nexus 9:n akkukeston. Kokonaisuutena Doze kuulostaa hyvältä, sillä Android vie nykyisellään hyvin paljon virtaa valmiustilassa, jos vertailukohtana on vaikkapa iOS.

App links: Uusi Android M kehittää verkkopohjaisten sovellusten toimintaa. Esimerkiksi Twitteriin vievä linkki avaa automaattisesti puhelimeen tai tablettiin asennetun sovelluksen. Ominaisuus on periaatteessa jo nyt käytössä, mutta uuden autoVerify-tunnistautumisen myötä sitä viedään eteenpäin ja kriteerit täyttävät linkit avataan automaattisesti määrätyssä sovelluksessa, ilman turhaa kyselyä.

USB Type-C: Android M sisältää virallisen tuen kovaa vauhtia yleistyvälle USB Type-C -liitäntäportille. Se soveltuu erityisen hyvin mobiililaitteisiin, sillä USB Type-C tukee nopeampaa lataamista ja mahdollistaa virran ”siirtämisen” myös toiseen suuntaan. Toisin sanoen esimerkiksi puhelimesta voi antaa virtaa älykellolle. Lisäksi USB Type-C -portti on symmetrinen, joten liitin voidaan asettaa siihen kummin päin tahansa.

Sormenjälkilukija: iPhone 5s aloitti trendin, jonka myötä sormenjälkilukijoista on tullut älypuhelimissa arkipäivää. Niinpä Android M tarjoaa ominaisuudelle virallisen tuen. Omalla sormenjäljellään voi muun muassa hyväksyä Android Pay -maksuja.

Android M, Google Now

Google Now: Android M tuo hurjan parannuksen Google Now -palvelukokonaisuuteen. Uudessa käyttöjärjestelmäversiossa Google Now analysoi jatkuvasti ruudulla olevaa sisältöä ja kotipainikkeen pitkällä painalluksella käyttäjä voi avata sen poistumatta sovelluksesta. Ominaisuutta kutsutaan nimellä ”Now on tap” ja sen ansiosta ruudulla olevasta informaatiosta on mahdollista saada lisää tietoa nykyistä nopeammin.

Äänenvoimakkuudet: Android M sisältää kauan odotetun ominaisuuden, joka tuo omat säätimet järjestelmän eri äänille, kuten soittoäänelle, medialle ja herätykselle.

Tiesitkö näistä?

Innokkaimmat käyttäjät ovat luonnollisestikin jo ehtineet asentamaan Android M -kehittäjäversion Nexus-laitteisiinsa ja löytäneet ominaisuuksia, joita Google ei julkistuksensa yhteydessä mainostanut. Osa näistä ei välttämättä koskaan päädy sellaisenaan Android M:n lopulliseen versioon, mutta monia ne varmastikin kiinnostavat.

Android M

Uusi sovellusvalikko: Vaakatasossa liukuvasta sovellusvalikosta on siirrytty pystytasossa liikkuvaan versioon.

Android M, dark theme, tumma teem

Tumma teema: Kehittäjävalikon takaa Android M:ssä löytyy käyttöjärjestelmän yleisilmeen tummaksi muuttava teema. Monet ovat toivoneet tätä, sillä aikanaan Android oli käyttöliittymältään harmaisiin sävyihin luottava mobiilialusta. Nykyään värimaailmassa on kuitenkin liikuttu kirkkaampiin ja pirteämpiin sävyihin.

Pika-asetusvalikko: Androidin ylhäältä esiin vedettävää pika-asetusvalikkoa on mahdollista muokata Android M -versiossa. Toisin sanoen käyttäjä voi poistaa valikosta ominaisuuksia sekä vaihtaa asetuspainikkeiden sijainteja.

5 kommenttia

 1. ”soveltuu erityisen hyvin mobiililaitteisiin, sillä USB Type-C tukee nopeampaa lataamista ja mahdollistaa virran ”siirtämisen” myös toiseen suuntaan. Toisin sanoen esimerkiksi puhelimesta voi antaa virtaa älykellolle.”
  Entä voiko puhelimesta antaa virtaa toiselle puhelimelle?

 2. Yllättävän vakaasti toimii N5:lla jo tämä ensimmäinen Dev-versio. Tap on now ei vielä toimi, mutta kuullostaa enemmän kuin mielenkiintoisella. Dozesta en vielä löytänyt viitteitä, onko se vieltä tässä ja voiko sitä seurata jostain? Vaikka MKBHD kritisoi app-draweria, itse löydän kyllä sieltä sovellukset helpommin kuin ennen.

  1. Jep, hyvin rullaa Nexus 5:llä. Ei näin muutaman tunnin perusteella ole tullut eteen ongelmia. Tosiaan kaikki uudistukset eivät vielä toimi.

   Tuo vertikaalinen sovellusvalikko vaatii kyllä totuttelua. Näin pikaisesti vaikuttaa aika sekavalta, mutta katsotaan nyt hetki… 🙂

   1. Itse eniten karsastan juuri tuota vertikaalista sovellusvalikkoa, vaikka Sense käyttäliittymässäkin se on tuollainen. Onko tuo kamalasti erilainen verrattuna senseen?

Kommentointi on suljettu!