Apple esitteli iOS 9 -käyttöjärjestelmän

Applen WWDC 2015 -kehittäjätapahtuma pyörähti eilen käyntiin perinteikkäällä keynote-esityksellä, jonka yhteydessä teknologiajätti julkisti muun muassa iOS 9 -käyttöjärjestelmän. Se on yhtiön syksyllä kuluttajille saapuva seuraava versio iPhone– ja iPad-mobiililaitteita vauhdittavasta alustasta, jossa keskitytään erityisesti parantamaan käyttöjärjestelmän perustuksia. Näihin kuuluvat muun muassa kohentunut suorituskyky, parantunut akkukesto sekä kehittyneemmät turvallisuusominaisuudet. Uusi iOS 9 -käyttöjärjestelmä tulee saataville koko nykyiselle laitekannalle, eli iPhone 4s:lle ja sitä uudemmille puhelimille, iPad Air– ja iPad mini -mallistoille, iPad 2:lle, iPadille (kolmas ja neljäs sukupolvi) sekä viidennen sukupolven iPod Touchille.

Perustuksissa tapahtuneet muutokset tekevät käyttökokemuksesta Applen mukaan iOS 9:ssä entistäkin sulavamman. Samalla laitteiden akkukesto paranee ja yhtiön mukaan tavallisen kuluttajan pitäisi saada puristettua iPhonestaan irti tunti enemmän käyttöaikaa uudistuksien myötä. Turvallisuutta uusi alustaversio vie eteenpäin erottelemalla tarkemmin käyttäjän henkilökohtaiset tiedot Apple ID:stä ja kolmansien osapuolien palveluista sekä muuttamalla passcode-tunnistautumiskoodin neljästä numerosta kuuteen. Lisäksi päivitysprosessin vaatiman vapaan tallennustilanmäärä on kyetty tiputtamaan edellisversion 4,58 gigatavusta 1,3 gigatavuun.

iOS 9 search

Hakutoiminto on uudistettu iOS 9:ssä kokonaan. Se on palautettu omaksi sivukseen kotiruudulla, jossa haku sijaitsi ennen iOS 7 -päivitystä. Hakutoimintoon liittyy iOS 9:ssä paljon niin sanottuja älykkäitä ominaisuuksia ja se osaakin ehdottaa sisältöä (sovelluksia, uutisia, kontakteja jne.) perustuen muun muassa aikaan ja paikkaan. Sirille on niin ikään opetettu paljon uusia temppuja. Se osaa muun muassa luoda automaattisesti muistutuksia kalenteriin sekä hakea tuntemattomalle numerolle tiedot selaamalla läpi sähköposteja.

Apple iOS 9 Muistiinpanot app

Sovelluksista merkittäviä muutoksia ovat kokeneet ainakin Muistiinpanot ja Kartat. Muistiinpanoihin voi liittää nyt kuvia, tehtävälistoja, verkkolinkkejä ja muotoilla tekstiä aikaisempaa monipuolisemmin. Karttoja on puolestaan paranneltu sisällyttämällä mukaan valittujen suurkaupunkien julkinen liikenne, joka kattaa linja-autot, junat sekä metrot.

Apple Pay kasvaa iOS 9 -päivityksen myötä uusiin mittasuhteisiin. Se laajenee kesän aikana Iso-Britanniaan ja tukee jatkossa kauppojen omia kortteja. Heinäkuussa tapahtuvan Iso-Britannian laajennuksen yhteydessä mukana on kaikkiaan 250 000 paikkaa, jotka tukevat Apple Pay -palvelua. Yhtenä merkittävimmistä voidaan pitää Lontoon Underground -metroa, joka ottaa Apple Payn käyttöön heti ensi kuussa. Uudistuksien myötä Passbook on nimetty Wallet-lompakoksi, jonne kaikki tarvittavat kortit kerätään.

Kokonaan uutena nimikkeenä iOS 9 sisältää News-uutissovelluksen. Se kerää yhteen käyttäjää kiinnostavat aiheet eri lähteistä ja antaa palveluille mahdollisuuden luoda Applen sovellukselle räätälöityä sisältöä sen omassa formaatissaan.

iOS 9 iPad Multitasking

iOS 9 iPad multitasking view

Uusi käyttöjärjestelmäversio ei ole unohtanut iPad-taulutietokonetta ja sille luvassa on eksklusiivisia ominaisuuksia. Mukana on pitkään huhuttu moniajotila, jossa ruutu voidaan jakaa kahdelle sovellukselle. Uusi ominaisuus toimii täydellisesti ainoastaan iPad Air 2:lla, jonka omistajat pääsevät nauttimaan Split View -moniajosta. Muilla yhtiön taulutietokoneilla on mahdollista käyttää Slide Over -näkymää, jossa osan ruudun reunasta valjastetaan toiselle sovellukselle, joka toimii ikään kuin iPhone-näkymässä. Picture in Picture -ominaisuus tuo videot muun käyttöliittymän päälle ja mahdollistaa näin esimerkiksi ilmoituksiin vastaamisen elokuvakokemuksen katkeamatta. Kokonaisuutta täydentää uusittu moniajovalikko, jonka kautta avoinna olevien sovelluksien välillä liikutaan.

iPad, iOS 9, keyboard

Taulutietokoneiden osalta myös näppäimistön toimintaa on kehitetty eteenpäin. Näppäimistön yläreunaan on lisätty uusia pikakuvakkeita, joilla onnistuu nopeasti tekstin muokkaaminen, leikkaaminen ja liittäminen. Lisäksi iOS 9:ssä näppäimistö toimii tarvittaessa kannettavista tietokoneista tuttuna hiirilevynä, kun sen päällä liikutellaan kahta sormea. Tämä vaikuttaisi nopeuttavan kirjaimien välillä liikkumista ja tekstin valitsemista, ainakin kaikki toimi kuin rasvattu Applen keynote-esityksessä.

Monia muita alustoja seuraten iOS 9 sisältää oman virransäästötilan, joka säätämällä puhelimen ja tabletin asetuksia mahdollistaa laitteen käyttöajan lisäämisen kolmella tunnilla.

Muita iOS 9:n keskeisiä uudistuksia ovat muun muassa Applen uusi Apple Music -musiikkipalvelu, asetuksista aktivoitava erillinen iCloud Drive -sovellus, Apple Watch -älykellossa esitelty San Francisco -fontti ja Androidille suunnattu Move to iOS -sovellus. Se auttaa siirtämään muun muassa kuvat, yhteystiedot, kirjanmerkit ja viestihistorian uuteen iPhoneen ja iPadiin.

Kehittäjille suunnattu ensimmäinen beetaversio Applen mobiilialustan tulevasta versiosta on jo saatavilla. Julkinen testiversio saapuu heinäkuussa ja siihen mukaan kuluttajat voivat rekisteröityä osoitteessa beta.apple.com. Tämä on ensimmäinen kerta, kun Apple tuo iOS-käyttöjärjestelmänsä beetaversion tavallisten kuluttajien ulottuville. Lopullinen julkaisu iOS 9:stä saapuu ladattavaksi syksyllä.

4 kommenttia

 1. Odotan kyllä innolla iOS9:ää iPhone 6:ni.
  Erityisesti proactive vaikuttaa mielenkiintoiselta!

  1. Jaa sitä siirrytty Lumiasta iPhone-maailmaa. Miltä se iPhone 6 on Lumioiden jälkeen tuntunut? Ja tervetuloa takaisin MobiiliBlogiin! 🙂

   1. Hahah 😀
    Hyvältähän tämä on tuntunut ja Suomen myyntiintulopäivästä asti käytössä olleena ilman ongelmia.
    Kuvanlaadullisesti pidin enemmän L920:sta, mutta muutoin ollaan vähintäänkin samalla viivalla. Erityisesti jutteleminen iPadin kanssa on hieno ominaisuus ja käyttöjärjestelmän vakaus jotakin uskomatonta kohuista lukuunottamatta. 🙂

    1. Itsekin sorruin ostamaan iPhone 6, vaikka sen aluksi meinasin skipata ja pärjätä iPhone 5:llä. Julkistusta seuraavana päivänä piti lähteä metsästämään Oulun kaupoista ja onnistui itselleni juuri haluamani löytämään, eli Space Grayn 64 gigatavun iPhone 6:n 🙂

Kommentointi on suljettu!