watchOS 2.0 tuo Apple Watch -älykelloon paremman sovellustuen

Ensimmäisillä markkinoilla noin pari kuukautta sitten myyntiin saapunut Apple Watch saa jo syksyllä käyttöjärjestelmäänsä ensimmäisen merkittävän päivityksen. Apple tuo kellolleen nimittäin watchOS 2.0 -päivityksen, jonka tärkeimpänä antina voidaan pitää tukea kolmansien osapuolien sovelluksille.

Apple esitteli watchOS 2.0 -päivitystä tällä viikolla WWDC 2015 -kehittäjätapahtumassa, jossa julkistettiin myös iOS 9 -käyttöjärjestelmä. Päivityksen myötä kehittäjät voivat rakentaa sovelluksia, jotka toimiva suoraan kellossa. Nykyiseltään kolmansin osapuolien sovellukset toimivat iPhonessa, mutta watchOS 2.0 siirtää ne kokonaan kelloon. Samalla kehittäjät pääsevät käsiksi kellon ominaisuuksiin, kuten kiihtyvyysanturiin, mikrofoniin ja digitaaliseen nuppiin. Näin ollen watchOS 2.0 on tärkeä päivitys, joka tulee varmasti nostamaan Apple Watch -kellon kiinnostusta markkinoilla.

Allekirjoittaneen mielestä päivityksessä on kaikesta hyvästä huolimatta yksi iso mutta. Nimittäin, missä ovat kolmansien osapuolien kellotaulut? Niistä Apple ei puhunut mitään ja niinpä käyttäjät joutunevat vielä pitkään tyytymään kellotaulujen osalta Apple tarjontaan. watchOS 2.0 tuo mukanaan muutaman uuden kellotaulun, mutta olisi hienoa, jos niitä voisivat rakentaa vapaasti myös kehittäjät. Täysin ulos Apple ei kehittäjiä kellotauluista kuitenkaan jätä, sillä kolmannet osapuolet voivat jatkossa tuoda niihin lisätoiminnallisuuksia. Käytännössä tämä tarkoittaa pieniä osia kellotauluihin, jotka kertovat esimerkiksi auton latauksen, lentokoneen lähtötiedot ja niin edelleen. Sen avulla kehittäjät eivät voi kuitenkaan tuoda Apple Watchille täysin kustomoituja kellotauluja, joka on erittäin harmillista.

Apple watchOS 2.0 vaikuttaa kaikesta huolimatta loistavalta päivitykseltä ja olisi oikeastaan täydellinen, jos sisältäisi tuen kolmansien osapuolien kellotauluille. Onneksi mukana on sentään omiin kuvin perustuva kellotaulu, joka tuo hieman vapautta Apple Watchin kustomointiin.

Apple, WatchOS 2 Preview