Xperia Z4v on Sonyn ensimmäinen älypuhelin QHD-näytöllä

Japanilainen Sony on esitellyt markkinoille jälleen uuden lippulaivakategoriaan sijoittuvan Xperia-älypuhelimen, joka on Z4v. Kyllä. Yhtiö jatkaa ainakin allekirjoittaneen silmissä hieman sekavaksi päässyttä nimeämiskäytäntöään, sillä huhtikuussa Japaniin esiteltiin Xperia Z4, joka nimettiin uudelleen muun maailman osalta Xperia Z3+:ksi. Nyt mallisto laajenee siis Xperia Z4v:llä, joka ainakin toistaiseksi suuntautuu ainoastaan Yhdysvaltojen markkinoille Verizon Wireless -operaattorin valikoimiin. Toivottavasti se nähdään aikanaan myös Euroopassa, mutta pienenä pyyntönä esittäisin Sonylle: älkää sekoittako pakkaa jälleen uudelle mallimerkinnällä. Niin tai näin, uutuus saapuu rapakon takana myyntiin kesän aikana vielä määrittelemättömään hintaan.

Syy, miksi toivon Sonyn tuovan Xperia Z4v:n myös Suomeen ovat sen ominaisuuksissa. Kyseessä on toistaiseksi japanilaisvalmistajan kehittynein älypuhelin. Se on valmistajan ensimmäinen puhelin niin sanotulla QHD-näytöllä, eli hurjalla 2560 x 1440 pikselin tarkkuudella. Xperia Z4 (ja Z3+) luottavat 1920 x 1080 pikselin full hd -paneeliin. Kooltaan näyttö on sisarmallien kanssa samaa tasoa, eli 5,2 tuumaa.

Xperia Z4v

Tekniset parannukset eivät jää pelkästään laitteen näyttöön. Xperia Z4v:n myötä Sonylla on vihdoin tarjottavanaan lippulaivatason älypuhelin langattomalla latauksella. Tässä suhteessa se on parasta mahdollista A-luokkaa, sillä tuettuna on tutumman Qi:n lisäksi myös PMA-standardi. Lisäksi kokonaisuuteen kuuluu Qualcomm Quick Charge 2.0 -pikalataus, jonka allekirjoittanut on todennut erittäin loistavaksi ominaisuudeksi. Akku puhelimessa on kapasiteetiltaan 3000 milliampeerituntia.

Sony Xperia Z4v rakentuu Snapdragon 810 -järjestelmäpiirin ympärille. Mukana on kolme gigatavua käyttömuistia ja 32 gigatavua tallennustilaa. Takana on Sonyn puhelimista tutuksi tullut 20,7 megapikselin kamera ja edessä 5,1 megapikselin kamera tyylikkäille omakuville. Kokonaisuutta täydentävät IP65- ja IP68-suojaluokitukset, joten esimerkiksi pienistä vesiroiskeista ei tarvitse olla moksiskaan.

Muotoilultaan laite ei ole kuvien perusteella aivan yhtä viimeistelty paketti, kuin Xperia Z3+. Ominaisuuksissa tapahtuneet muutokset tekevät siitä sisarmalliaan 1,7 millimetriä paksumman ja 18 grammaa painavamman. Värivaihtoehdot rajoittuvat mustaan ja valkoiseen.

GSM Arena, Sony Xperia Z4v with QHD screen, wireless charging unveiled

Verizon Wireless, Experience the Freedom to Play with Sony’s Xperia® Z4v Smartphone Coming to the United States Exclusively on Verizon Wireless