Uusi Ubuntu-pohjainen puhelin Euroopan markkinoille: Meizu MX4

Kiinalainen Meizu on esitellyt markkinoille uuden versio MX4-puhelimestaan, joka kantaa lisänimeä Ubuntu Edition. Kuten nimikin jo paljastaa, perustuu laite tietokonepuolelta tuttuun Linux-pohjaiseen Ubuntu-käyttöjärjestelmään. Ubuntu on jo hetken pyrkinyt laajentumaan mobiililaitteisiin, mutta matka ei ole ollut mutkaton. Esimerkiksi yhtiön vuonna 2013 esittelemä Ubuntu Edge ei onnistunut keräämään tarvittavaa tukea joukkorahoituskampanjallaan, joten puhelin ei koskaan toteutunut. Niinpä malliston laajentumista voidaan pitää aina positiivisena uutisena.

Nyt esitelty Meizu MX4 Ubuntu Edition saapuu myyntiin jo huomenna (25.6.2015) ja sen hinta on 299 euroa. Laitetta myydään ainoastaan Euroopassa, mutta ikävä kyllä saatavuustilanne ei ole aivan suoraviivainen. Nimittäin uutuuden hankkimiseen vaaditaan kutsu, jota voi ryhtyä huomenna metsästämään erityiseltä origamisivulta, jonka pitäisi ilmestyä tänne.

Meizu MX4 Ubuntu Edition

Ubuntun mobiilialusta hyödyntää vahvasti eleliikkeitä ja ruudun jokaisesta reunasta pyyhkäisemällä esiin saa uusia näkymiä ja toimintoja. Kokonaisuus rakentuu vahvasti scopes-kokonaisuuden ympärille, joka pyrkii kokoamaan käyttäjälle oleellisimman informaation yhteen paikkaan. Alustan sovelluskehitys pohjaa vahvasti verkkotekniikoihin, mutta myös niin kutsuttuja natiiveja sovelluksia Ubuntulle on mahdollista rakentaa Qt/QML-työkaluilla.

Meizu MX4 Ubuntu Edition -puhelimen ominaisuuksiin kuuluvat MediaTek MT6595 -järjestelmäpiiri (4 x ARM Cortex-A17 2.2Ghz + 4 x ARM Cortex-A7 1.7Ghz), kaksi gigatavua RAM-käyttömuistia sekä 5,36 tuuman 1920 x 1152 resoluution kosketusnäyttö. Mukana on 20,7 megapikselin takakamera (f/2.2) sekä kahden megapikselin etukamera (f/2.0). Yhteysominaisuuksiin lukeutuvat LTE, WiFi ac/n/g/b/a (2.4GHz/5GHz), Bluetooth 4.0, A-GPS ja GLONASS. Akku on kapasiteetiltaan 3100 milliampeerituntia.