Ensimmäisestä iPhonesta tulee tänään kuluneeksi kahdeksan vuotta

Niin se aika rientää. Tänään (29.6.2015) tulee nimittäin kuluneeksi kahdeksan vuotta siitä, kun Applen ensimmäinen iPhone-puhelin saapui myyntiin Yhdysvalloissa. Maailmalle laite esiteltiin ensimmäisen kerran jo Macworld-tapahtumassa 9. tammikuuta 2007, mutta kauppoihin laite rantautui vasta kesäkuussa. Suomessahan Applen ensimmäistä älypuhelinta ei koskaan virallisesta myyty, mutta sen seuraaja, iPhone 3G, löysi tiensä myös suomalaisten jälleenmyyjien hyllyille.

Alkuperäistä iPhonea voidaan pitää matkapuhelinmarkkinoilla erittäin käänteentekevänä laitteena. Sitä ennen oli toki nähty jo vuosia aikaisemmin puhelimia kosketusnäytöillä, mutta vasta Applen laitteen myötä kosketusnäytön hyödyntäminen matkapuhelimissa alkoi yleistyä toden teolla. Näyttö olikin yksi iPhonen merkittävimmistä hehkutuksen kohteista käyttöliittymän ohella, kun Steve Jobs amerikkalaisyhtiön älypuhelimen maailmalle esitteli. Jobs kehui sen muuntautumiskykyä, monikosketustukea sekä kapasitiivista teknologiaa, joka mahdollisti yhdessä sitä varten suunnitellun käyttöliittymän kanssa iPhonen luontevan käytön ilman erillistä stylus-kynää.

Alkuperäinen iPhone oli Yhdysvalloissa nykymittapuun mukaan erittäin kallis laite. Kahdeksan gigatavun sisäisellä tallennustilalla varustettua versiota myytiin nimittäin aluksi kahden vuoden AT&T-kytkysopimuksen kera 599 dollarin hintaan. Pian yhtiö joutuikin tiputtamaan hinnan 399 dollariin. Sekin on paljon, kun nykyään laitteen edullisimman variantin saa rapakon takana operaattorisopimuksen kanssa 199 dollarilla.

Apple toi ensimmäisen älypuhelimensa myyntiin neljän ja kahdeksan gigatavun sisäisellä tallennustilalla varustettuna. Syyskuussa 2007 neljän gigatavun malli pudotettiin valikoimasta ja seuraavan vuoden alussa myyntiin tuotiin 16 gigatavun versio.

Ohjelmisto oli iPhonen keskeisimpiä myyntivaltteja ja teknisesti se oli tuolloin monessakin mielessä jäljessä kilpailijoitaan. Siitä puuttui esimerkiksi kokonaan 3G-yhteydet ja kamerakin oli laadultaan vaatimattomat kaksi megapikseliä. Jobsin mukaan se oli kuitenkin aikansa edistyneinen älypuhelin, joka yhdisti samaan kokonaisuuteen puhelimen, iPodin ja kunnon verkkoselaimen.

Tuolloin iPhone OS -nimeä kantaneen käyttöjärjestelmän ollessa laitteen tärkeimpiä myyntivaltteja oli Applen mobiilikäyttöjärjestelmän ensimmäinen versio varsin rajoittunut. Se ei esimerkiksi tarjonnut ollenkaan tukea kolmansien osapuolien sovelluksille ja ainoa tapa tuoda ohjelmia ja pelejä puhelimelle oli rakentaa ne verkkoselaimessa toimivina. Tämä korjattiin kuitenkin vuoden päästä iPhone OS 2.0 -julkaisussa, joka esitteli maailmalle App Store -ohjelmistokaupan. Se räjäytti pankin ja tänään jokaisella merkittävällä mobiilialustalla on ohjelmistokauppa, joka on pääsääntöinen kanava hankkia sovelluksia mobiililaitteille.

Applen älypuhelimen juhliessa kahdeksanvuotista taivaltaan valmistautuu amerikkalaisjätti lanseeraamaan huomenna Apple Music -musiikkipalvelun. Lisäksi syksyllä nähdään yhdeksännen sukupolven iPhone, joka tulee huhujen mukaan hyödyntämään uudenlaista Force Touch -kosketusnäyttöä. Se kykenee tunnistamaan käyttäjän kosketuksen voimakkuuden ja mahdollistamaan uudenlaisten kikkojen rakentamisen käyttöliittymään.