Applen aika mobiilimarkkinoilla ennen iPhonea: Motorola Rokr

Allekirjoittaneelta toivotaan tasaiseen tahtiin uutisia, joissa muistellaan menneitä aikoja mobiilimarkkinoilla. Vuonna 2012 MobiiliBlogissa pyörikin viikoittainen juttusarja, jossa muisteltiin menneitä ja kaiveltiin uutisarkistoja tarkastelemalla kyseisestä hetkestä kaksi vuotta taaksepäin tapahtuneita asioita. Nyt ei ainakaan toistaiseksi ole tarkoitus aloittaa uutta juttusarjaa, mutta on hyvä hetki muistella Applen taivalta matkapuhelinmarkkinoilla. Kaikki ei nimittäin alkanut suurta suosiota niittäneestä iPhonesta.

Eilen uutisoimme siitä kuinka Apple iPhone täytti kahdeksan vuotta. Ensimmäinen iPhone saapui tuolloin myyntiin Yhdysvalloissa ja mullisti hyvin nopeasti markkinat. Vaikka Applen ensimmäinen oma puhelin julkistettiin kahdeksan vuotta sitten, yritti yhtiö mukaan matkapuhelinbisnekseen yhteistyössä Motorolan kanssa pari vuotta aikaisemmin. Apple ja Motorola esittelivät syyskuussa 2005 maailmalle Rokr E1:n, joka integroi matkapuhelimeen suositun iTunes-musiikkipalvelun.

Motorola Rokr E1:n suurelle yleisölle esitteli kukapa muukaan kuin itse Steve Jobs, eli Applen edesmennyt perustaja ja toimitusjohtaja. Sitä voidaan siis pitää hyvin merkittävänä tuotejulkistuksena, vaikka menestys tuotteen osalta jäi hyvin laihaksi.

Rokr E1 oli muodoltaan niin sanottu candybar, jossa toimintoja ohjattiin aikanaan varsin yleisellä joustikilla. Sen myyntivaltti oli iTunes, sillä Rokr E1 kykeni ainoana matkapuhelimena toistamaan Applen musiikkikaupasta hankittua sisältöä. Käytännössä laitteeseen oli siis mahdollista siirtää musiikkikappaleita tietokoneen iTunes-sovelluksesta puhelimeen. Ohjelmistopohjainen rajoitus piti kuitenkin huolen siitä, ettei puhelimeen pystynyt tuomaan kuin 100 musiikkikappaletta. Tätä pidetään yhtenä laitteen merkittävimmistä heikkouksista, sillä ominaisuuksiin kuului microSD-muistikorttipaikka.

Puhelimen toimintoja hallittiin 1,9 tuuman ja 176 x 220 pikselin näytöltä. Käyttöliittymään oli puolestaan tuotu tuttuja elementtejä iPod-musiikkisoittimista, jotka mullistivat tavan kuunnella musiikkia liikkeessä. Puhelimen ominaisuuksiin kuuluivat myös 640 x 480 pikselin kamera, Bluetooth, GSM ja 830 milliampeeritunnin akku. Musiikkipainotteisesta puhelimesta puuttui kuitenkin 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä (2,5 mm:n liitäntä löytyi) sekä mahdollisuus siirtää kuunneltavaa laitteeseen langattomasti

Applen ja Motorolan yhteistyön hedelmä tuotiin myyntiin Yhdysvalloissa 25.9.2005 myöhemmin esitellyn iPhonen tavoin yksinoikeudella Cingular Wireless -operaattorille, joka nykyään tunnetaan AT&T-nimellä. Puhelimen sai itselleen solmimalla kahden vuoden operaattorisopimuksen ja lyömällä tiskiin 249,99 dollaria. Kyseessä ei siis ollut mikään edullinen puhelin, sillä esimerkiksi iPhone 6:n saa rapakon takana edullisimmillaan 199 dollarilla. Suomessa niin sanottua iTunes-puhelinta ei koskaan nähty myynnissä, joten se jäi täälläpäin hyvin etäiseksi. Nyt oli kuitenkin mitä parhain hetki muistella Rokr E1:stä ja sitä, kuinka Applen ensimmäinen yritys rynnätä matkapuhelinmarkkinoille ei tuottaut toivottua tulosta.

Apple, Apple, Motorola & Cingular Launch World’s First Mobile Phone with iTunes