Jolla keskittyy Sailfishiin, vaihtaa toimitusjohtajan ja perustaa laitepuolelle uuden yhtiön

Kotimainen Jolla on viime päivinä noussut uutisotsikoihin mobiilimaailmaa seuraavilla sivustoilla. Kaikki lähti liikkeelle Yahoon uutisesta, jossa kerrottiin venäläisen Yotan hylkäävän älypuhelimissaan Androidin ja siirtyvän SailfishiinTänään aamupäivällä uutisoimme, että tieto on mitä ilmeisimmin väärä, sillä sen on kumonnut Yotan toimitusjohtaja Vlad Martyanov.

Nyt Jolla on julkaissut virallisen tiedotteen, jossa se kertoo muutoksista yhtiön rakenteessa. Jatkossa Jolla Oy keskittyy kokonaan kehittämään ja lisensoimaan Sailfish-käyttöjärjestelmää, joka on yhtiön mobiililaitteille suunnattu Linuxiin pohjautuva avoimen lähdekoodin alusta. Laitteita varten perustetaan kokonaan uusi yhtiö, jonka päätavoite on kehittää erityisesti tietoturvaan panostavia mobiililaitteita.

Jolla Sailfish OS

Jollan toimitusjohtaja vaihtuu jälleen

Rakenneuudistuksien ohella Jollan toimitusjohtaja vaihtuu jälleen. Keväällä 2013 Marc Dillon siirsi toimitusjohtajan tittelin Itellan eli nykyisen Postin tietohallintojohtajana työskenneelle Tomi Pienimäelle. Vetovastuun itselleen ottaa seuraavaksi Jollan nykyinen hallituksen puheenjohtaja, Antti Saarnio. Pienimäki siirtyy elokuussa kotimaisen IT-yhtiön Vincit Groupin toimitusjohtajaksi. Jolla-laiteliiketoimintayhtiön johtaja nimitetään myöhemmin syksyllä.

Jokainen nuori yhtiö vaatii aikaa löytääkseen strategisen kiintopisteensä, ja uskon, että Jolla on nyt sen löytänyt”, Antti Saarnio sanoo. “Meillä on huimat mahdollisuudet Sailfish OS:n lisensoinnissa maailmalla, ja olen erittäin ylpeä ja innokas voidessani ottaa Jollan ohjat purjehtiessamme uuteen vaiheeseen. Sailfish OS -käyttöjärjestelmää on kehitetty kolme vuotta, ja olemme nyt pääsemässä suuremmille vesille lisensointistrategiassamme. Tämä vaatii koko Jolla-tiimiltä keskittymistä ohjelmistotuotantoon.

Lisää tietoa uudistuksista Shanghaissa 15.-17.7

Kuten jo kerroimme aikaisemmin tänään, on Jolla mukana Shanghaissa järjestettävässä Mobile World Congress 2015 -tapahtumassa. Se käynnistyy 15. heinäkuuta. Jollan toimitusjohtajaksi siirtyvä Saarnio ehti jo tänään twiitata, että tilaisuuden julkistuksen myötä yhtiön siirtyy uuteen aikakauteen. Tilaisuuden pääpaino tulee olemaan Sailfish-alustan lisensoinnissa ja yhtiön toimien laajenemisessa Intiassa sekä Venäjällä. Todennäköisesti näemme siis yhden tai useamman laitekumppanin, jotka tuovat markkinoille Jollan mobiilialustaan pohjautuvia laitteita.

Eräs mahdollinen kumppani saattaisi olla Zopo, jolla on toimintaa sekä Intiassa että Venäjällä. Yhtiö lisäksi kertoi vuonna 2013 tuovansa markkinoille Sailfish-puhelimen.

Jolla-taulutietokone markkinoille mahdollisimman pian

Jolla Tablet

Uuden laitepuoleen keskittyvän yhtiön ensimmäinen tavoite on saada joukkorahoituskampanjaan osallistuneille käyttäjille Jolla Tablet -taulutietokoneen toimitukset käyntiin. Alkujaan se oli tarkoitus saada ensimmäisille asiakkaille toukokuussa, mutta komponentteihin liittyvät toimitusongelmat ovat viivästyttäneet sen saatavuutta.

Jolla Tablet perustuu uuteen Sailfish 2.0 -käyttöjärjestelmään, 7,85 tuuman IPS-näyttöön 2048 x 1536 resoluutiolla ja Intelin 1,8 neliydinsuorittimeen. Laite on paksuudeltaan 8,3 millimetriä, tallennustilaa löytyy 32 tai 64 gigatavua, mukana on muistikorttipaikka ja käyttömuistia löytyy kaksi gigatavua. Takana on viiden ja edessä kahden megapikselin kamera. 32 gigatavun tallennustilalla varustetun Jolla Tabletin virallinen myyntihinta tulee olemaan 249 dollaria.

Jolla, Jolla keskittyy Sailfish OS:n lisensointiin ja perustaa uuden yhtiön laiteliiketoiminnalle (PDF)